money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ABTA: 9 στις 10 διακοπές το Καλοκαίρι ακυρώθηκαν λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών | -93% οι κρατήσεις για το Χειμώνα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Παρά τους ταξιδιωτικούς διαδρόμους για ασφαλείς προορισμούς που δημιούργησε το Καλοκαίρι η βρετανική κυβέρνηση, 9 στα 10 πακέτα διακοπών τροποποιήθηκαν ή ακυρώθηκαν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, ενώ οι κρατήσεις για τον Χειμώνα κινούνται στο -93% και οι απώλειες θέσεων εργασίας, πολλαπλασιάζονται, αναφέρει η Ένωση Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA), σε ανακοίνωσή της με τα τελευταία στοιχεία σχετικής έρευνας που διενέργησε.

abtaΌπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ABTA, η οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξαρτηθεί από μια ισχυρή ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία και η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τον ταξιδιωτικό κλάδο τώρα για να διασφαλίσει την βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με την έρευνα της ABTA, η ταξιδιωτική βιομηχανία δεν είχε καμία ευκαιρία να ανακάμψει από την έναρξη της πανδημίας, καθώς νέα στοιχεία 1 αποκαλύπτουν ότι παρά το άνοιγμα των ταξιδιωτικών διαδρόμων, 9 στις 10 (91%) διακοπές-πακέτα διακοπών, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, άλλαξαν ή ακυρώθηκαν λόγω περιορισμών. 

Η έλλειψη ευκαιρίας ανάκαμψης σημαίνει ότι στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι κρατήσεις από τον Οκτώβριο έως το τέλος του έτους θα μειωθούν κατά 93% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ακόμη και πριν από το τελευταίο κλείδωμα, οι απολύσεις εκτιμάται ότι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε μια περίοδο τριών μηνών – με 164.000 άτομα είτε να χάνουν τη δουλειά τους είτε να είναι οι δουλειές τους σε κίνδυνο, στην ευρύτερη ταξιδιωτική βιομηχανία, από 90.000 2 τον Αύγουστο του 2020.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από έρευνα των μελών της ABTA που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου πριν από την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων κλειδώματος.

Αποκαλύπτει επίσης ότι το ένα τρίτο των επιχειρήσεων (36%) δεν έχει συνεχίσει τις δραστηριότητές του από το εθνικό κλείδωμα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, καταδεικνύοντας τους περιορισμούς στον τομέα.

Η ΑΒΤΑ έχει ανανεώσει τις εκκλήσεις της προς την Κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα σχέδιο το οποίο να  παρέχει υποστήριξη στην ταξιδωτική βιομηχανία και να θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να εξασφαλίσει μια γρήγορη επιστροφή στα ταξίδια και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μετά την άρση του κλειδώματος. Αναγνωρίζει ότι ενώ οι θετικές εξελίξεις αυτήν την εβδομάδα, όσον αφορά στην ανακάλυψη εμβολίου, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην κράτηση μελλοντικών διακοπών, οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις χρειάζονται βοήθεια τώρα. Τονίζει ότι ενώ άλλοι τομείς – όπως η φιλοξενία, ο πολιτισμός και οι τέχνες – έχουν λάβει συγκεκριμένη υποστήριξη από την κυβέρνηση, οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ουσιαστική βοήθεια.  

Η ABTA υποστηρίζει ότι η κυβερνητική πολιτική εμποδίζει την ανάκαμψη. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα, τομείς όπως τα σχολικά ταξίδια και η κρουαζιέρα είναι κλειστά εντελώς, ενώ άλλοι σχεδόν δεν μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς οι προορισμοί που ήταν ανοιχτοί μέσω ταξιδιωτικών διαδρόμων, ήταν μόνο για μικρές χρονικές περιόδους λόγω συχνών αλλαγών την τελευταία στιγμή. Ορισμένοι τομείς, όπως τα χειμερινά σπορ και τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, δεν έχουν καν ανοιχτούς προορισμούς.

ksd ABTA
adv

Η ύπαρξη ενός ισχυρού τομέα ταξιδιού και τουρισμού θα είναι σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ο τομέας συνεισφέρει περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια £ ετησίως, ενώ “προσφέρουν” δαπάνες άνω των 85 δισεκατομμυρίων £ στην εγχώρια οικονομία 3 πριν από τον COVID-19.

Η ABTA αναφέρει επίσης ότι η δύναμη και η ταχύτητα της ανάκαμψης θα συνδέονται περίπλοκα με τη συνδεσιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, εγχώρια και διεθνή, και με την ικανότητα των βρετανικών επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση στους παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς που υποστηρίζει η ταξιδιωτική βιομηχανία.

Είναι επίσης σημαντική η αεροπορική συνδεσιμότητα για τις εισαγωγές και εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς σημαντικοί όγκοι αγαθών εισάγονται και εξάγονται με επιβατικά αεροπλάνα. Ο COVID-19 όχι μόνο μείωσε δραστικά τον Τουρισμό και τις μετακινήσεις των επιβατών, αλλά και διέκοψε τις ροές εμπορευμάτων. Η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει τη βιομηχανία, ώστε αυτά τα δρομολόγια εμπορευμάτων να διατηρηθούν και να είναι έτοιμα για την ανάκαμψη.

Αισιοδοξία για το 2021

Ενώ αυτή η χρονιά ήταν η χειρότερη για την τουριστική  βιομηχανία, τα ευρήματα της έρευνας της ABTA δείχνουν ότι η ζήτηση για κρατήσεις για το επόμενο Καλοκαίρι φθάνει στο 45% αυτών που θα ανέμεναν σε κανονικές συνθήκες την περίοδο αυτή τα μέλη της, ποσοστό σημαντική λόγω της δυσμενούς συγκυρίας.

ABTAΟ Mark Tanzer, διευθύνων σύμβουλος της ABTA δήλωσε:

«Η ταξιδιωτική βιομηχανία δεν είχε καμία σημαντική ευκαιρία να ανακάμψει – οι κρατήσεις έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό, οι ακυρώσεις είναι συχνές καθώς οι προορισμοί εισέρχονται και εξέρχονται από τη λίστα των ταξιδιωτικών διαδρόμων και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παράσχει ένα πλαίσιο test Covid. Τα αποτελέσματα είναι άσχημα για τις επιχειρήσεις, οι απώλειες θέσεων εργασίας αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό και βιώσιμες επιχειρήσεις μακροχρονίως, κλείνουν τις πόρτες τους για πάντα. Αλλά υπάρχει ζήτηση για ταξίδια και αρχίζουμε να βλέπουμε πελάτες να κάνουν κράτηση για το Καλοκαίρι του 2021 – αποδεικνύοντας τη σημασία του ταξιδιού και την ανθεκτικότητα της αγοράς. Αυτό σίγουρα θα ενισχυθεί από την είδηση ​​ενός εμβολίου, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα ισχυρό πρόγραμμα εμβολιασμών απέχει πολλούς μήνες και η βιομηχανία χρειάζεται στήριξη για να επιβιώσει τώρα”. 

Και συνέχισε: «Είναι κοντόφθαλμο η κυβέρνηση να αγνοεί τον κλάδο καθώς τα ταξίδια είναι θεμελιώδη για την οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι πελάτες των μελών μας πληρώνουν τα αεροπορικά εισιτήρια που χρηματοδοτούν τα αεροσκάφη και τις διαδρομές επιβατών, υποστηρίζοντας τη συνδεσιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και τις εισαγωγές και εξαγωγές. Χρειαζόμαστε την κυβέρνηση να παρέμβει και να στηρίξει τη βιομηχανία τώρα, όπως έχει κάνει για άλλους τομείς, έτσι ώστε η ταξιδιωτική βιομηχανία να είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου. Χωρίς δράση, η κυβέρνηση κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την ταχύτητα με την οποία η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να ανακάμψει από την πανδημία».

Μέτρα

Η ABTA καλεί την κυβέρνηση: 

  • Να προχωρήσει σε  εξατομικευμένη οικονομική υποστήριξη για ταξιδιωτικές επιχειρήσεις , συμπεριλαμβανομένης της ανανεωμένης επιχορήγησης για ΜΜΕ και εκείνων που αποκλείστηκαν από προηγούμενα μέτρα στήριξης, καθώς και υποστήριξη μισθών που να είναι αρκετά ευέλικτη για να επιτρέψει στο προσωπικό να διεκπεραιώνει επιστροφές χρημάτων, ενώ λαμβάνει υποστήριξη. 
  • Να εισαγάγει ένα καθεστώς εξετάσεων test Covid χωρίς καθυστέρηση και να προχωρήσει σε διεθνή συντονισμό, με στόχο την κατάργηση της καραντίνας . Επίσης να  ανοίξει περισσότερους προορισμούς στον ταξιδιώτη του Ηνωμένου Βασιλείου και να μειώσει την καραντίνα στο μικρότερο δυνατό διάστημα για αφίξεις και επαναπατρισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.  

1 Τα νέα στοιχεία της ABTA βασίζονται σε έρευνα των μελών της ABTA, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23-30 Οκτωβρίου 2020, πριν από την τελευταία ανακοίνωση κλειδώματος 
https://www.abta.com/news/abta-estimates-over-90000-jobs-already-affected-travel-and-wider-industry-measures-control
3 ONS Travel Trends (2019), ABTA / CEBR Driving Ανάπτυξη: Η οικονομική αξία των εξερχόμενων ταξιδιών (2019).

Η ABTA

Η Ένωση Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων για 70 χρόνια βοηθά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους με επιτυχία και βιώσιμο τρόπο και να βοηθήσουν τους πελάτες τους να ταξιδεύουν με αυτοπεποίθηση. 

Η ABTA έχει ως μέλη περισσότερες από 4.300 ταξιδιωτικές εταιρίες, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών αναψυχής και επαγγελματικών ταξιδιών, με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο 39 δισεκατομμυρίων λιρών. 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *