Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash

ACI Europe: Αναποτελεσματικοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην “αναχαίτιση” της Omicron

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την αναποτελεσματικότητα των πρόσφατων ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες για τον περιορισμό της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού, αποδεικνύει νέα έρευνα που διεξήχθη στη Φινλανδία και την Ιταλία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αερολιμένων (ACI Europe) και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τα πλήρως εμβολιασμένα/θεραπευμένα άτομα που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό Covid, όπως συνιστά το νέο καθεστώς για τα ταξίδια εντός της ΕΕ που τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Το νέο αυτό καθεστώς, το οποίο καθορίζεται από σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ που εγκρίθηκε στις 25 Ιανουαρίου, βασίζεται στην κατάσταση της υγείας των ταξιδιωτών και όχι στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ή της περιοχής προέλευσής τους.

Η νέα έρευνα, που εκπονήθηκε από την Oxera και την Edge Health, αποκαλύπτει ότι οι απαιτήσεις διεξαγωγής τεστ Covid πριν από την αναχώρηση είναι πιθανό να είναι αναποτελεσματικές ως προς την αναχαίτιση ή ακόμη και τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα, οι περιορισμοί αυτοί που επέβαλαν η Ιταλία και η Φινλανδία, στις 16 Δεκεμβρίου και στις 28 Δεκεμβρίου 2021, αντίστοιχα, σε όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, δεν έκανε καμία διακριτή διαφορά στη μετάδοση των κρουσμάτων Omicron στις χώρες αυτές. Αντίθετα, ο αντίκτυπος αυτών των περιορισμών, και ιδίως των περιορισμών στην ελεύθερη κινητικότητα των ανθρώπων, είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές και ανεπιθύμητες οικονομικές δυσχέρειες, όχι μόνο για τους τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού και το εργατικό δυναμικό τους, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα ευρήματα της έρευνας

Μια σειρά από σημαντικά ευρήματα παρουσιάζονται στην έρευνα των Oxera και Edge Health, όπως:

– Η διατήρηση των απαιτήσεων ελέγχου πριν από την αναχώρηση για τους εμβολιασμένους/θεραπευμένους ταξιδιώτες δεν θα έχει καμία επίπτωση στη μελλοντική εξάπλωση της παραλλαγής Omicron στην Ιταλία και τη Φινλανδία.
– Η επιβολή αυτών των περιορισμών νωρίτερα,  δηλαδή την ίδια ημέρα που η παραλλαγή Omicron αναγνωρίστηκε ως ζήτημα από τον ΠΟΥ, δεν θα σταματούσε την εξάπλωσή της ούτε θα την περιόριζε σημαντικά στην Ιταλία και τη Φινλανδία. Αυτό είναι συνυφασμένο με το γεγονός ότι οι παραλλαγές κυκλοφορούν πολύ νωρίτερα από τη στιγμή κατά την οποία εντοπίζονται, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τόσο ο ΠΟΥ, όσο και το ECDC θεωρούν γενικά ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι αναποτελεσματικοί.

Το γεγονός ότι και οι δύο χώρες αίρουν τώρα τις απαιτήσεις τους για έλεγχο πριν από την αναχώρηση είναι πολύ ευπρόσδεκτο. Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν:
– Και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να τις είχαν άρει πολύ νωρίτερα ή να είχαν αποφύγει εντελώς την επιβολή τους εξ αρχής, αποφεύγοντας την οικονομική ζημία χωρίς συνοδευτικό όφελος για τη δημόσια υγεία.

– Ενώ η Φινλανδία έχει άρει τους περιορισμούς για όλους τους εισερχόμενους εμβολιασμένους/θεραπευμένους ταξιδιώτες, η Ιταλία το έκανε μόνο για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από το εσωτερικό της ΕΕ/ΕΟΧ. Αυτό πρέπει τώρα να επεκταθεί σε όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, καθώς δεν υπάρχει κανένα όφελος για την ασφάλεια της υγείας από την περαιτέρω καθυστέρηση αυτού του βήματος.

Με τη σημερινή έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος για τα ταξίδια εντός της ΕΕ/ΕΟΧ, και με βάση τα αξιόπιστα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, το ACI Europe και η ΙΑΤΑ καλούν τις χώρες που εξακολουθούν να αποκλίνουν από το κοινό πλαίσιο της ΕΕ να ευθυγραμμιστούν γρήγορα με αυτό. Συγκεκριμένα, καλούν τις κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Λιθουανίας και της Μάλτας να αντιμετωπίσουν επειγόντως το ζήτημα αυτό και να αποσύρουν τους περιττούς και επιζήμιους περιορισμούς.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζουν, δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους οι εμβολιασμένοι/θεραπευμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να υπόκεινται σε διαφορετικό καθεστώς, είτε ταξιδεύουν εντός της ΕΕ/ΕΟΧ, είτε προέρχονται από άλλες χώρες. Είναι, πλέον, επείγον το Συμβούλιο της ΕΕ να ευθυγραμμίσει την ξεπερασμένη σύστασή του για τα ταξίδια στην ΕΕ (από τρίτες χώρες) με το νέο καθεστώς για τα ταξίδια εντός της ΕΕ/ΕΟΧ, που τίθεται σε ισχύ σήμερα.

“Το νέο καθεστώς για τα ταξίδια εντός της ΕΕ/ΕΟΧ είναι σωστό να εστιάζει σε μια “προσέγγιση με βάση το άτομο” και να αναγνωρίζει ότι, τόσο οι εμβολιασμένοι, όσο και οι θεραπευμένοι ταξιδιώτες δεν πρέπει να υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό. Όμως η ύπαρξη κοινών καθεστώτων στην ΕΕ δεν εμπόδισε μέχρι στιγμής τα κράτη να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Έχουμε τώρα περαιτέρω αποδείξεις -οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν σημαντικό αποτέλεσμα- αλλά αυτό δεν αφορά τη δημόσια υγεία, αλλά την οικονομική σταθερότητα και τα μέσα διαβίωσης. Εν ολίγοις: προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ACI Europe, Olivier Jankovec.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Conrad Clifford, πρόσθεσε: “Η έρευνα καθιστά σαφές ότι η αναπόφευκτη καθυστέρηση στον εντοπισμό νέων παραλλαγών σημαίνει ότι η μετάδοση έχει ήδη συμβεί μέχρι τη στιγμή που επιβάλλονται oi ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Είναι η κλασική περίπτωση του να κλείνεις την πόρτα του στάβλου αφού το άλογο έχει φύγει. Επομένως, η διατήρηση των τεστ για τους εμβολιασμένους επιβάτες φαίνεται εντελώς αναποτελεσματική από υγειονομικής άποψης, ενώ, παράλληλα, βλάπτει την εμπιστοσύνη των επιβατών και τις εθνικές οικονομίες. Αυτή η τελευταία έρευνα θα πρέπει να δώσει στις κυβερνήσεις τη σιγουριά να εφαρμόσουν πλήρως τη σύσταση της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρώπη να κινηθεί και πάλι”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *