ksd copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αλλοδαποί υπάλληλοι στη “μάχη” για την αντιμετώπιση του χάους στα γερμανικά αεροδρόμια

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Οι αεροπορικές εταιρίες, οι φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων και οι πολιτικοί στη Γερμανία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για το χάος στα αεροδρόμια. Τώρα, σύμφωνα με τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης, έκτακτοι εργαζόμενοι από το εξωτερικό πρόκειται να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού.

Κατά την έναρξη των διακοπών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, δημιουργήθηκαν τα αναμενόμενα προβλήματα στα αεροδρόμια. Στο Ντίσελντορφ, μια βλάβη στο σύστημα μεταφοράς αποσκευών προκάλεσε προβλήματα το πρωί του Σαββάτου, αλλά οι έλεγχοι ασφαλείας εκεί διεξήχθησαν ομαλά. Η κατάσταση ήταν διαφορετική στο αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης, όπου ο χρόνος αναμονής για τον έλεγχο ασφαλείας ήταν μεταξύ μίας και μιάμισης ώρας, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού που απουσίαζε λόγω ασθένειας.

Αφού μόνο η Lufthansa ακύρωσε περισσότερες από 3.000 πτήσεις για τους επόμενους μήνες, η συζήτηση σχετικά με την ευθύνη για τις μεγάλες ουρές στον έλεγχο ασφαλείας, τους χρόνους αναμονής και τις χαμένες πτήσεις συνεχίζει να εντείνεται. Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου του Μονάχου Jost Lammers, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (BDL) από τις αρχές του μήνα, δήλωσε στη FAZ ότι ένα κρίσιμο σημείο συμφόρησης ήταν οι έλεγχοι ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στους ελέγχους,”σε όλα τα γερμανικά αεροδρόμια, υπάρχει έλλειψη περίπου 20% του απαραίτητου προσωπικού.

Ο Lammers θεωρεί ότι την ευθύνη εδώ φέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αν και η ομοσπονδιακή αστυνομία αναθέτει σε ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών τους ελέγχους ασφαλείας.” Η διασφάλιση της αποτελεσματικής διενέργειας των ελέγχων είναι καθήκον του κράτους”, υποστηρίζει. “Προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάσταση βραχυπρόθεσμα, θα ήταν ένα λογικό μέτρο, ενόψει των επόμενων εβδομάδων, η ομοσπονδιακή αστυνομία να παρέχει στήριξη με τις δικές της δυνάμεις”, συμπληρώνει ο ίδιος.

Εξειδικευμένοι εργαζόμενοι από την Τουρκία

Τώρα, η δυνατότητα προσωρινής απασχόλησης αλλοδαπών υπαλλήλων υποτίθεται ότι θα ανακουφίσει το πρόβλημα. Η Bild am Sonntag αναφέρει ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών κατέληξε σε συμφωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας. “Θα δώσουμε τη δυνατότητα να απασχοληθεί βοηθητικό προσωπικό από το εξωτερικό, για παράδειγμα στη διαχείριση των αποσκευών”, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser. “Δεν θα υπάρξουν περικοπές στην ασφάλεια”, είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Εργασίας, Hubertus Heil, εξήγησε ότι πρέπει να αποκλειστεί “κάθε μορφή κοινωνικού ντάμπινγκ και εκμετάλλευσης”. “Οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν τους συλλογικά συμφωνημένους μισθούς και να παρέχουν αξιοπρεπή στέγαση για την προσωρινή περίοδο”, είπε.

Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, η εφημερίδα έγραψε ότι στόχος ήταν να έρθει τετραψήφιος αριθμός εξειδικευμένων εργαζομένων από την Τουρκία. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτοί οι εργαζόμενοι θα τοποθετηθούν για λίγους μήνες, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

Tagged

1 σχόλιο στο “Αλλοδαποί υπάλληλοι στη “μάχη” για την αντιμετώπιση του χάους στα γερμανικά αεροδρόμια

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *