money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανησυχία και προβληματισμός για την αύξηση των αεροπορικών ναύλων|Επείγουσα αλλαγή των κανόνων εκχώρησης των χρονοθυρίδων

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

Την ανησυχία και τον προβληματισμό του επιβατικού κοινού για την αύξηση των αεροπορικών ναύλων, στην περίπτωση που οι κανόνες εκχώρησης των χρονοθυρίδων των αεροδρομίων για το επόμενο καλοκαίρι παραμείνουν οι ίδιοι, αποκαλύπτει νέα έρευνα που διενήργησε η YouGov, για λογαριασμό του αεροδρομίου του Gatwick, στο Λονδίνο και της αεροπορικής εταιρίας Wizz Air.

Πάνω από τους μισούς (56%) που συμμετείχαν στην έρευνα, και οι οποίοι σχεδιάζουν ένα αεροπορικό ταξίδι, τους επόμενους 12 μήνες ανησυχούν για την αύξηση των αεροπορικών ναύλων και περισσότερο από το ένα τέταρτο (28%) δήλωσαν, επίσης, ότι ανησυχούν για τη μείωση του αριθμού των προορισμών τους οποίους μπορούν να επιλέξουν να πετάξουν, εάν οι κανόνες διάθεσης των χρονοθυρίδων των αεροδρομίων παραμείνουν οι ίδιοι. Ενώ, σε ποσοστό 24% ανησυχούν για τη μείωση του αριθμού των αεροπορικών εταιριών με τις οποίες μπορούν να πετάξουν.

Οι κανόνες εκχώρησης των χρονοθυρίδων των αεροδρομίων διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου επωφελούνται από την αποτελεσματική επιλογή προορισμού και αεροπορικής εταιρίας και από τη δίκαιη τιμολόγηση, διασφαλίζοντας ότι η αγορά των αερομεταφορών είναι ανταγωνιστική. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή κινήτρων στις αεροπορικές εταιρίες για να πετάξουν -και αν δεν το κάνουν- να ανταλλάξουν ή να παραδώσουν τις αχρησιμοποίητες χρονοθυρίδες, ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν άλλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των νεοεισερχόμενων στην αγορά.

Gatwick
Αεροδρόμιο Gatwick

Τα slots στο Ην. Βασίλειο αναστάλθηκαν δικαιολογημένα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο, το αεροδρόμιο Gatwick και η αεροπορική εταιρία Wizz Air ζητούν την επείγουσα επαναφορά τους για το καλοκαίρι του 2022, τώρα που ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, μετά τις επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού και την άρση πολλών, ταξιδιωτικών περιορισμών.

Τόσο το Gatwick, όσο και η Wizz Air αναγνωρίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί, τώρα ως απάντηση στην παραλλαγή Omicrom. Ωστόσο, οι διατάξεις των υφιστάμενων κανονισμών για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού των χρονοθυρίδων 80/20 είναι επαρκείς και παρέχουν αρκετά στοχευμένη προστασία για τις αεροπορικές εταιρίες σε καταστάσεις όπως οι σημερινές. Στο πλαίσιο της ανωτέρας βίας, ο κανόνας 80/20 θα αναστέλλεται, όταν ισχύουν πραγματικοί περιορισμοί, όπως κλειστά σύνορα ή περίοδοι “lockdown”.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας συνασπισμός βρετανικών αεροδρομίων και η Wizz Air ζήτησαν την επείγουσα επαναφορά των προηγούμενων κανονισμών 80/20 για τις χρονοθυρίδες, σύμφωνα με τους οποίους οι αεροπορικές εταιρίες πρέπει να χρησιμοποιούν τις χρονοθυρίδες που τους έχουν εκχωρηθεί στο 80% του χρόνου, αλλιώς κινδυνεύουν να τις χάσουν, για τη ζωτικής σημασίας θερινή περίοδο του 2022, σε επιστολή τους προς τον Βρετανός υπουργό Μεταφορών.

Στην επιστολή, ο συνασπισμός ανέφερε ότι έθεσε το θέμα και στην CMA -την υπηρεσία εποπτείας του ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου- και επεσήμανε ότι οι αρμόδιες αρχές σε άλλες αγορές έχουν όλες επαναφέρει κάποια αυστηρότητα στους κανονισμούς διάθεσης των χρονοθυρίδων τους και ότι αυτό δεν οδήγησε σε πτήσεις – “φαντάσματα” (πτήσεις που δεν μεταφέρουν καθόλου ή λίγους επιβάτες), αλλά στην πραγματικότητα υποστήριξε την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας προς όφελος των επιβατών και των επιχειρήσεων.

Μιλώντας σχετικά ο Jonathan Pollard, εμπορικός διευθυντής του Αεροδρομίου Gatwick, δήλωσε: ”Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιβάτες υποστηρίζουν την άποψή μας πως οι υφιστάμενοι κανόνες του αεροδρομίου για τις χρονοθυρίδες πρέπει να αλλάξουν. Οι καταναλωτές φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι οι κανόνες εκχώρησης των χρονοθυρίδων συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση του ανταγωνισμού, διατηρώντας χαμηλά τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ παράλληλα αυξάνουν την επιλογή προορισμών και αεροπορικής εταιρίας”.

“Η επαναφορά των κανόνων για τις χρονοθυρίδες θα αποτελούσε σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στηρίζει πλήρως την ανάκαμψη του βρετανικού, αεροπορικού τομέα. Μια απόφαση σχετικά με τους κανόνες για τις χρονοθυρίδες το καλοκαίρι του 2022, πριν από τα Χριστούγεννα, θα επέτρεπε στον κλάδο να αρχίσει τον προγραμματισμό για την ομαλή επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων, καθώς ο κλάδος προσπαθεί να ανακάμψει από την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας του”, κατέληξε ο Pollard.

Από την πλευρά της η Marion Geoffroy, διευθύνουσα σύμβουλος της Wizz Air UK, είπε: ”Οι επιβάτες ανησυχούν σαφώς ότι οι τιμές των αεροπορικών ναύλων θα αυξηθούν εάν οι κανόνες εκχώρησης των χρονοθυρίδων των αεροδρομίων παραμείνουν οι ίδιοι. Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να κάνει το σωστό για τους επιβάτες τώρα και να επαναφέρει τους κανόνες για την υποχρεωτική χρήση («use it or lose it») 80:20 των χρονοθυρίδων, εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο του 2022, η οποία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *