electra
Electra Palace Thessaloniki

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Αποχωρεί το Electra Palace από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης!!!

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Την απόφασή της να διαγράψει το ξενοδοχείο από τα μητρώα της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ξενοδοχείου Electra Palace Thessaloniki, προσθέτοντας ακόμη ένα επεισόδιο στην κόντρα που έχει αρχίσει, μετά τις δηλώσεις της ηγεσίας της ΕΞΘ, κατά της ΠΟΞ, για την επέκταση-υποχρεωτική εφαρμογή, της ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Μεταξύ των μετόχων – διοικούντων το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, είναι και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, και προφανώς, η αποχώρηση του εμβληματικού Electra Palace, αποτελεί αντίδραση, στις “απαράδεκτες” όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, δηλώσεις και ενέργειες της ΕΞΘ, κατά της ΠΟΞ, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή επαφή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σημαντικό αυτό θέμα, και όχι μόνο, θα τεθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΟΞ, στα τέλη της εβδομάδας, στο περιθώριο της PHILOXENIA.

Το ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν, όταν η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, προχώρησε σε  Έκτακτη Γενική Συνέλευση, με μοναδικό θέμα συζήτησης, την επεκτασιμότητα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου για τον κλάδο των ξενοδοχείων.

Κατά τη διάρκεια μίας πρωτοφανούς σε προσέλευση και συμμετοχή Γενικής Συνέλευσης, όπως ανέφερε τότε η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης αντέδρασαν στο γεγονός ότι κατά τη φάση της διαδικασίας κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής της ΕΚΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) παρέδωσε τα μητρώα των ξενοδοχείων – μελών της, στο Υπουργείο Εργασία,ς χωρίς διαβούλευση με τα μέλη της και χωρίς ανταλλάγματα από τη διαπραγμάτευση, παρ’ όλο που η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοτική οργάνωση, να μην υποβάλλει τα μητρώα των μελών της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κηρυχθεί η συλλογική σύμβαση ως υποχρεωτική. Η παράδοση των μητρώων από την ΠΟΞ σήμανε αυτόματα και την εφαρμογή της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης σε όλο τον κλάδο με καταστροφικές συνέπειες για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ορισμένων περιοχών της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνελεύσεως της ΕΞΘ, το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε στα μέλη της να γίνει καταγγελία της ΠΟΞ για το γεγονός ότι αυτή συναίνεσε άνευ όρων στην επέκταση της ΕΚΣΣΕ, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας. «Η αντίδραση μας δε θα ήταν η ίδια αν μαζί με την υποβολή των μητρώων η ΠΟΞ συμφωνούσε με την κυβέρνηση για αντισταθμιστικά οφέλη που θα ελάφρυναν το βαρύτατο πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας. Ζητούμε από την ΠΟΞ έστω και τώρα να απαιτήσει ΑΜΕΣΑ τα οφέλη αυτά για τον κλάδο μας και να μην επαναλάβει στο μέλλον την ίδια τακτική», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΘ κ Ανδρέας Μανδρίνος. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των ξενοδόχων μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Απεργία

Ακολούθως “απαντώντας” στις ανακοινώσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, για την επαναφορά της ΣΣΕ, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιστιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής, εξήγγειλε απεργία για τις 14 Νοεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή της  η  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ανέφερε: “Συνάδελφοι τις τελευταίες μέρες φαίνεται πιο ξεκάθαρα το πόσο κάλπικοι είναι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων σχετικά με την επαναφορά στην «κανονικότητα» και την επέκταση υποτίθεται των ΣΣΕ του κλάδου.
Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης με δελτίο τύπου στις 23 Οκτώβρη καταγγέλλει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για «την άνευ όρων συναίνεση της στην επέκταση της ΕΚΣΣΕ» δίχως να εξασφαλίσει, όπως λέει, «αντισταθμιστικά οφέλη που θα ελάφρυναν το πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας». Ζητά μάλιστα από την ΠΟΞ έστω και τώρα να απαιτήσει τα οφέλη αυτά για τους ξενοδόχους και να μην επαναλάβει στο μέλλον την ίδια τακτική.
Παρατήρηση πρώτη: Αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά πώς αντιλαμβάνονται τον «κοινωνικό διάλογο» οι «κοινωνικοί εταίροι» και πόσο εύκολα αναπροσαρμόζουν την τακτική και τις απόψεις τους, ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διακυβεύονται.
Παρατήρηση δεύτερη: Τα παραπάνω συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη όπου στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων κυριαρχούν οι γνωστές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον επίσης γνωστό συνταξιούχο Λαζαρίδη. Μέχρι σήμερα αυτές οι δυνάμεις δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ. Πρόκειται άλλωστε για το νομό με την πληθώρα Ενώσεων Προσώπων σε ξενοδοχεία.
Παρατήρηση τρίτη: Η εργοδοτική ένωση της Θεσσαλονίκης είναι πιο αποκαλυπτική από την Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού, την κυβέρνηση και την Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αφού βγάζει στη φόρα τα νέα «αντισταθμιστικά οφέλη» που ζητούν οι ξενοδόχοι για να διανείμουν ψίχουλα στους εργάτες.
Σε όλους αυτούς έχουμε να θυμίσουμε ότι οι ξενοδόχοι πήραν δεκάδες δωράκια από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 10 χρόνων: μειώσεις μισθών πάνω από 40%, κατάργηση των ΒΑΕ, αύξηση του εργάσιμου χρόνου μέχρι και 10 ώρες την ημέρα, μέχρι και 7 μέρες την εβδομάδα, χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και επέκταση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
Προφανώς δεν έβαλαν στο χέρι ακόμη το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και αυτό θα παραμείνει ο μεγάλος τους καημός.
Στο δια ταύτα οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος να οργανωθούμε στα σωματεία μας, να πετάξουμε από αυτά τους ανθρώπους της εργοδοσίας και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, διεκδικώντας αυτά που μας στερούν, αυτά που μας αξίζουν.
Η δε κυβέρνηση να αφήσει τις πανηγυρικές διακηρύξεις για την «ανάπτυξη» που ωφελεί εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους και να φροντίσει να επιβάλλει την επαναφορά και εφαρμογή των ΣΣΕ χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις που την καθιστούν ανεφάρμοστη στην πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν την απόφαση του συνδικάτου μας και να απεργήσουν μαζικά στις 14 Νοέμβρη.
Απαιτούμε τώρα από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων να πάρουν αντίστοιχη απόφαση. Βέβαια είναι γνωστός ο ρόλος τους. Για άλλη μια φορά έκαναν «γαργάρα» το απεργιακό κάλεσμα στη συνεδρίαση του ΔΣ που μεσολάβησε την περασμένη βδομάδα αφήνοντας έτσι ακάλυπτους όσους ξενοδοχοϋπάλληλους θέλουν να απεργήσουν με βάση τα δίκαια αιτήματα τους.
Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε με το Συνδικάτο μας και τις ταξικές δυνάμεις των ξεν/λων:
 Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751€ για όλους. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
 Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
 Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά και διεύρυνση των ΒΑΕ.
 Επαναφορά του εφάπαξ και επέκτασή του σε όλο τον κλάδο.
 Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 Υποδομές αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης.
 Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14/11 ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ”.

Και η απάντηση…

Απαντώντας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους η Ε.Ξ.Θ. διευκρινίζει ότι καταλόγισε ευθύνες στην ΠΟΞ γιατί «κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με το Υπουργείο Εργασίας για να δοθούν τα μητρώα των μελών της προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα της επεκτασιμότητας της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν απαίτησε αντισταθμιστικά μέτρα ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (μειώσεις εισφορών, μειώσεις φόρων κτλ), προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να σηκώσουν το πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας. Σε αντίθετη περίπτωση και αν κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα – και στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν πολλές από αυτές – είναι προφανές ότι πολύ πιθανόν να προβούν σε απολύσεις, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες και τότε πραγματικά θα είναι μεγάλο το κόστος για τους εργαζομένους κάτι που με την κίνηση μας προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε».

Ως προς τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι ξενοδόχοι δεν παραλείπουν να δηλώσουν το σεβασμό και την εκτίμησή τους στον αγώνα τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων και αφήνοντας μια σαφή αιχμή τους καλούν «να μην προβληματίζεστε από το δημόσιο ξεκάθαρο λόγο αλλά από τις υπόγειες και σκοτεινές κινήσεις. Άλλωστε στα 104 χρόνια της ιστορίας της Ένωσης μας δεν έχουμε δώσει ποτέ τέτοια δικαιώματα».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *