apergia

Απεργεί το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης στις 14 Νοεμβρίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

“Απαντώντας” στις ανακοινώσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, για την επαναφορά της ΣΣΕ, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιστιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής, εξήγγειλε απεργία για τις 14 Νοεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή της  η  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, αναφέρει: “Συνάδελφοι τις τελευταίες μέρες φαίνεται πιο ξεκάθαρα το πόσο κάλπικοι είναι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων σχετικά με την επαναφορά στην «κανονικότητα» και την επέκταση υποτίθεται των ΣΣΕ του κλάδου.
Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης με δελτίο τύπου στις 23 Οκτώβρη καταγγέλλει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για «την άνευ όρων συναίνεση της στην επέκταση της ΕΚΣΣΕ» δίχως να εξασφαλίσει, όπως λέει, «αντισταθμιστικά οφέλη που θα ελάφρυναν το πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας». Ζητά μάλιστα από την ΠΟΞ έστω και τώρα να απαιτήσει τα οφέλη αυτά για τους ξενοδόχους και να μην επαναλάβει στο μέλλον την ίδια τακτική.
Παρατήρηση πρώτη: Αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά πώς αντιλαμβάνονται τον «κοινωνικό διάλογο» οι «κοινωνικοί εταίροι» και πόσο εύκολα αναπροσαρμόζουν την τακτική και τις απόψεις τους, ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διακυβεύονται.
Παρατήρηση δεύτερη: Τα παραπάνω συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη όπου στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων κυριαρχούν οι γνωστές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον επίσης γνωστό συνταξιούχο Λαζαρίδη. Μέχρι σήμερα αυτές οι δυνάμεις δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ. Πρόκειται άλλωστε για το νομό με την πληθώρα Ενώσεων Προσώπων σε ξενοδοχεία.
Παρατήρηση τρίτη: Η εργοδοτική ένωση της Θεσσαλονίκης είναι πιο αποκαλυπτική από την Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού, την κυβέρνηση και την Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αφού βγάζει στη φόρα τα νέα «αντισταθμιστικά οφέλη» που ζητούν οι ξενοδόχοι για να διανείμουν ψίχουλα στους εργάτες.
Σε όλους αυτούς έχουμε να θυμίσουμε ότι οι ξενοδόχοι πήραν δεκάδες δωράκια από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 10 χρόνων: μειώσεις μισθών πάνω από 40%, κατάργηση των ΒΑΕ, αύξηση του εργάσιμου χρόνου μέχρι και 10 ώρες την ημέρα, μέχρι και 7 μέρες την εβδομάδα, χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και επέκταση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
Προφανώς δεν έβαλαν στο χέρι ακόμη το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και αυτό θα παραμείνει ο μεγάλος τους καημός.
Στο δια ταύτα οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος να οργανωθούμε στα σωματεία μας, να πετάξουμε από αυτά τους ανθρώπους της εργοδοσίας και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, διεκδικώντας αυτά που μας στερούν, αυτά που μας αξίζουν.
Η δε κυβέρνηση να αφήσει τις πανηγυρικές διακηρύξεις για την «ανάπτυξη» που ωφελεί εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους και να φροντίσει να επιβάλλει την επαναφορά και εφαρμογή των ΣΣΕ χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις που την καθιστούν ανεφάρμοστη στην πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν την απόφαση του συνδικάτου μας και να απεργήσουν μαζικά στις 14 Νοέμβρη.
Απαιτούμε τώρα από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων να πάρουν αντίστοιχη απόφαση. Βέβαια είναι γνωστός ο ρόλος τους. Για άλλη μια φορά έκαναν «γαργάρα» το απεργιακό κάλεσμα στη συνεδρίαση του ΔΣ που μεσολάβησε την περασμένη βδομάδα αφήνοντας έτσι ακάλυπτους όσους ξενοδοχοϋπάλληλους θέλουν να απεργήσουν με βάση τα δίκαια αιτήματα τους.
Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε με το Συνδικάτο μας και τις ταξικές δυνάμεις των ξεν/λων:
 Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751€ για όλους. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
 Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
 Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά και διεύρυνση των ΒΑΕ.
 Επαναφορά του εφάπαξ και επέκτασή του σε όλο τον κλάδο.
 Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 Υποδομές αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης.
 Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14/11 ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ”

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *