ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 15% αύξηση μισθών ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι |Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της νέας ΣΣΕ|Σύσκεψη ΠΟΞ-ΠΟΕΕΤ

ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Αύξηση 15% στους μισθούς ζητούν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ενόψει της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Όπως αποκαλύπτει το Χ&Τ την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση αντιπροσωπειών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της ΠΟΕΕΤ, όπου τέθηκαν τα ζητούμενα των δύο πλευρών.

Πιο αναλυτικά, στα τέλη του 2022 εκπνέει η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία έχει και μετενέργεια διάρκειας 3 μηνών. Η ΠΟΕΕΤ με επιστολή της στην ΠΟΞ ζήτησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων και η ΠΟΞ συμφώνησε. Ως εκ τούτου συναντήθηκαν οι δύο αντιπροσωπείες στην Αθήνα, στις οποίες συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΞ κ.κ. Γ. Τάσιος και Ν. Ζωιτός και από την πλευρά της ΠΟΕΕΤ ο πρόεδρος Γιώργος Χότζογλου και 3 ακόμη μέλη της διοίκησης.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως είχε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αποκαλύψει το Χ&Τ στις 26 Ιανουαρίου 2021, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), είχαν υπογράψει τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), μετά την διαδικασία μεσολάβησης, μέσω του ΟΜΕΔ, η οποία προέβλεπε:

  1. Διετή διάρκεια, έως 31/12/22
  2. Μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς
  3. Δυνατότητα (σε περίπτωση πενθημέρου) χορήγησης των ρεπό μη συνεχόμενα.
  4. Χαμηλότερο μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο και μέχρι να συμπληρώσουν 15 μήνες προϋπηρεσία, εφόσον εντάσσονται σε κάποια από τις ειδικότητες της Δ κατηγορίας.
  5. Βασικούς μισθούς μειωμένους κατά 3%, από τους ισχύοντες βασικούς μισθούς, για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 20 δωματίων που βρίσκονται σε περιοχές με υψόμετρο 600 μ. και άνω.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ο κλάδος δεν είχε σε ισχύ ΣΣΕ, μέχρι την υπογραφή της.

Τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση

Εκτός από το θέμα της αύξησης 15% στις αποδοχές των ξενοδοχοϋπαλλήλων που έθεσε η ΠΟΕΕΤ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έθεσε και θεσμικά θέματα, τα οποία αφορούν στην ένταξη στην ΕΚΣΣΕ των εργαζόμενων που απασχολούνται μέσω εργολάβων στα ξενοδοχεία (π.χ. καθαριότητα), στην θέσπιση διαλείμματος που θα αφαιρείται από το ωράριο εργασίας, στην θέσπιση νέων ειδικοτήτων εργαζόμενων που θα ενταχθούν στην σύμβαση και στην χορήγηση επιδόματος μετακίνησης – μεταφοράς.

Από την πλευρά της ΠΟΞ, δηλώθηκε ότι υπάρχει θετική διάθεση για “μοίρασμα, με βάση όσα αναμένεται να έχουμε τον Χειμώνα, αλλά και όσα δεν θα έχουμε το Καλοκαίρι του 2023”. Επιπροσθέτως, δηλώθηκε η θετική στάση των ξενοδόχων στα θεσμικά θέματα, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην ανάγκη εκτενούς συζήτησης για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η κάρτα εργασίας, οι  υπερωρίες, κ.λπ..

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει η δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών.

Η αμέσως προηγούμενη ΣΣΕ

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο 2018 είχε υπογραφεί η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που έληξε και ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

KSD ΠΟΞ

Η συμφωνία ήταν διετούς ισχύος, αναδρομικά από 1/1/2018 έως 31/12/2019 και προέβλεπε μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 1,5% του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία από 1/1/2018 και την επιπλέον αύξηση κατά 1,5% από 1/1/2019. Ήταν η τέταρτη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, από το 2012, η οποία διατήρησε το σύνολο των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγουμένων Συμβάσεων και για την τρίτη, κατά σειρά, που προέβλεπε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Επιπλέον, ήταν η πρώτη φορά που συμφωνήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και στις δύο χρονιές ισχύος της Σύμβασης.

Όπως είχε αποκαλύψει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 15 Ιανουαρίου 2020, οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση, για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η συνάντηση έγινε μετά το προβλεπόμενο εξώδικο που απέστειλε στην ΠΟΞ η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ και ήταν αναγνωριστική, χωρίς να τεθούν συγκεκριμένα θέματα αυξήσεως μισθών, θεσμικά, κ.λπ., τα οποία θα τεθούν στην επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται να οριστεί άμεσα.

Η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είχε λήξει στις 31.12.2019 και σύμφωνα με το νόμο, η ισχύς της παρατάθηκε για ένα 3μηνο (μετενέργεια), και τον Φεβρουάριο 2020, μεσούσης της μετενέργειας, συμφωνήθηκε η παράταση για έξι μήνες, μετά από πρόταση της ΠΟΕΕΤ, μέχρι 31 Αυγούστου, λόγω των ειδικών συνθηκών λόγω πανδημίας.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 15% αύξηση μισθών ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι |Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της νέας ΣΣΕ|Σύσκεψη ΠΟΞ-ΠΟΕΕΤ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *