airb

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αύριο η ρύθμιση για την αναστολή και των βραχυχρόνιων μισθώσεων|Νέα μέτρα από την κυβέρνηση

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αύριο θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην ένταξη και των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην ρύθμιση για αναστολή λειτουργίας των εποχικώς λειτουργούντων ξενοδοχείων και καταλυμάτων, μέχρι τις 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το money-tourism.gr, αύριο θα προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα ενταχθούν και όλα τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου airbnb, κ.λπ.).

Παράλληλα, προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για το καθεστώς λειτουργίας των ξενοδοχείων και καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασισθεί αυτή την στιγμή κάτι.

Νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισής του.

ndΣύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν , ύστερα από  προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορωνοϊό.

Ακόμη ενισχύεται με ακόμη 70 άτομα η λειτουργία του αριθμού 1135 τα οποία, αφού ενημερωθούν, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ανακοινώθηκαν τα εξής:

– Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
– Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
– Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
– Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.
– Έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
– Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
– Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.

primagel
adv

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του ζήτησε οι εκκλησίες να μείνουν ανοιχτές μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο.

Ακόμη, έχουν σταματήσει όλες οι πτήσεις από και προς την Ιταλία, με επέκταση της ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ, που ίσχυε μόνο για τη Βόρεια Ιταλία, μέχρι χθες.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Επίσης συμμετείχαν μέσω βιντεοκλήσης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Στήριξη της Οικονομίας

petsasΣτην στήριξη της Οικονομίας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε: «…Υπάρχει μια κρίσιμη συνεδρίαση αύριο στο Eurogroup και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Πιστεύουμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Δηλαδή, να ρίξουν αρκετά χρήματα για να ενισχύσουν τη ρευστότητα της οικονομίας που πλήττεται λόγω χαμηλής ζήτησης και να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας. Ελπίζω ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και την Τρίτη θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε πιο εξειδικευμένα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας».

Το υπουργείο Ανάπτυξης

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης, προχώρησε σε νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market)».

georgiadis
money tourism copyright photo

Σύμφωνα με τα μέτρα:

  1. α) Οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων με ευθύνη των διοικήσεών τους, διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

β) Οι επιχειρήσεις, οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά/ ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.

γ) Στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με  απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές.

δ) Οι διοικήσεις των καταστημάτων φροντίζουν οι χώροι αυτών, να αερίζονται με τεχνικά ή φυσικά μέσα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να απολυμαίνονται τα σημεία εναπόθεσης των προϊόντων, ταμειακών μηχανών, τερματικών σταθμών κλπ

  1. α) Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι περιβάλλοντες χώροι θα διατηρούνται καθαροί, θα απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ότι θα παρέχονται στο προσωπικό εργασίας, οδηγίες για την τήρηση των κανόνων ορθών ατομικών και βιομηχανικών πρακτικών. Τα τμήματα ποιότητας των επιχειρήσεων οφείλουν να αναπτύξουν πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων διέλευσης των καταναλωτών, των επιφανειών και των τεχνικών μέσων και να το αποστείλουν εντός δύο ημερών από την λήψη της παρούσας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

β) Τα καταστήματα που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, επαναλειτουργούν αποκλειστικά με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η απόφαση δύναται να εκδίδεται κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης, το οποίο συνοδεύεται από: α) υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της περί απολύμανσης στο τελούν υπό αναστολή κατάστημα από ειδικά πιστοποιημένη για τον σκοπό αυτό εταιρεία και β) απόδειξη παροχής υπηρεσιών της ως άνω εταιρείας απολύμανσης. Το αίτημα επαναλειτουργίας και τα σχετικά έγγραφα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

γ) Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής.

δ) Οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους.

ε) Επιτρέπεται η λειτουργία των υπεραγορών (super market)που βρίσκονται εντός των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και σε εμπορικά κέντρα και σε εκπτωτικά χωριά που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί, μόνον εφόσον διαθέτουν ανεξάρτητη εξωτερική είσοδο για τους καταναλωτές από το υπόλοιπο συγκρότημα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων που οδηγούν στα καταστήματα.

Απαγορεύονται οι προσεγγίσεις Κρουαζιέρας

Ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πριν από λίγο η Κυβέρνηση έλαβε νέα μέτρα σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, τα οποία έχουν άμεση ισχύ και περιλαμβάνουν:

– Απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων σε όλα τα ελληνικά λιμάνια και χρήσης χερσαίων εγκαταστάσεων.

– Διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από και προς την Ιταλία για επιβάτες.

– Διακοπή των οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Σκόπια, με μοναδικές εξαιρέσεις τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο στη χώρα όσων διαμένουν στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική υπηκοότητα.

konsolasΤα μέτρα αυτά θα ισχύσουν άμεσα.

Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός, καμία ολιγωρία και καμία έκπτωση στα ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση παίρνει και εφαρμόζει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις για να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό: την υγεία όλων μας».

Και ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ για προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς Ισπανία

Με την 3η  κατά σειρά ΝΟΤΑΜ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ενημερώνει ότι από σήμερα 15 Μαρτίου 2020 και ώρα 24:00 το βράδυ έως τις 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 24:00 το βράδυ αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια της Ισπανίας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από την προσωρινή απαγόρευση πτήσεων που ισχύει από Ελλάδα προς και από Ισπανία εξαιρούνται οι εμπορευματικές (Cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος πτήσεις (sanitary) και οι ferry flights (επιστροφή αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του).

Η ΥΠΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ως μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον COVID-19.

Επικροτεί η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου τα κυβερνητικά μέτρα

Η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των ξενοδοχείων μέχρι και την 30η του Απρίλη, ενώ ζητάει την ενεργοποίηση μέτρων στήριξης των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΞΕΕ και της ΠΟΞ.

theoharisΌπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Νίκος Χαλκιαδάκης, “Είναι μία απόφαση, που σε μία χώρα τουριστική όπως είναι η Ελλάδα δεν ήταν εύκολη, είναι όμως απαραίτητη για να διασφαλιστεί η υγεία των συγκατοίκων μας, αλλά και ο περιορισμός της διασποράς του κορωναϊού.  Ο  κλάδος της φιλοξενίας ήταν πάντα πρώτος στα οικονομικά μεγέθη της χώρας, πρώτος και στην απασχόληση, πρώτος και στην προσφορά στην κοινωνία. Δεν μπορεί παρά να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη και πρωτόγνωρη περίοδο για τον πλανήτη και τη χώρα μας.

Προτεραιότητα βεβαίως είναι η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των συγκατοίκων μας. Για να επιτευχθεί αυτή μακροχρόνια, πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τη σημαντική οικονομική ζημιά που υφιστάμεθα και θα υποστούμε και να προβλέψουμε αλλά και να προλάβουμε τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην κοινωνία του Ηρακλείου, αλλά και της χώρας. Με αίσθημα ευθύνης, αναμένουμε τις εξαγγελίες και τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας ως προορισμού φιλοξενίας, αλλά και για την ενίσχυση της απαραίτητης για την επιβίωση των επιχειρήσεων ρευστότητας. Σχετικές προτάσεις έχει καταθέσει το ΞΕΕ και η ΠΟΞ, που βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση και τις τράπεζες.

Στο μεταξύ προετοιμαζόμαστε για την μέρα που θα είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τους επισκέπτες μας λαμβάνοντας υπόψιν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται για τη λειτουργία των ξενοδοχείων. Και για την επόμενη μέρα προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των εργαζομένων, των συγγενών τους αλλά  βέβαια και των επισκεπτών μας.

Η επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς θα είναι δύσκολη και η εμπορική «ανάσταση», μια πρόκληση. Σας προτρέπω να αποφύγετε επιθετικές πολιτικές που θα βαθύνουν την επιχειρησιακή κρίση και να προσαρμοστείτε στα τότε δεδομένα μένοντας πιστοί στο εμπορικό σας πλάνο και συνεργαζόμενοι με τα τουριστικά γραφεία. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις”.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν.Μαγνησίας

Επείγουσα επιστολή για το θέμα της κρίσης στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας, απέστειλε η ΕΞΜ, στα συναρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Αξιότιμοι κύριοι,
παραμένει άλυτο το πρόβλημα των ξενοδοχείων της Μαγνησίας, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν μηδενικές κρατήσεις. Η πρόβλεψη που έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή πρέπει να επεκταθεί και στα ξενοδοχεία, τα οποία βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση πάλι με κρατική εντολή, δεδομένου ότι απαγορεύτηκαν τα συνέδρια και οι σχολικές εκδρομές και έτσι υπάρχουν όπως προανέφερα μηδενικές κρατήσεις.

Σας επισημάναμε και στα προηγούμενα έγγραφα μας ότι πέραν των μηδενικών κρατήσεων υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα της επιστροφής των προκαταβολών, η οποία προκαλεί μηδενική ρευστότητα.Θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των εργαζομένων θέμα για το οποίο πιστεύουμε πρέπει να προβλεφθεί η αναστολή των σχέσεων εργασίας, η ένταξη τους στο ταμείο ανεργίας, φυσικά με την υποχρέωση να επαναπροσληφθούν μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Συμφωνούμε απόλυτα με την απαγόρευση λειτουργίας των εποχικών καταλυμάτων και πιστεύουμε ότι έτσι προστατεύονται οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι. Το μέτρο αυτό πρέπει να επεκταθεί κ σε εμάς διότι όπως σας περιγράψαμε η κατάσταση στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας είναι καταστροφική. Επισημάναμε προ ημερών και προβλέψαμε τι θα συμβεί. Δυστυχώς είχαμε απόλυτο δίκιο. Πρέπει να δράσετε άμεσα και αποτελεσματικά ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Αξιότιμοι κύριοι, θα επαναλάβουμε ακόμη μια φορά ότι η τουριστική οικονομία της Μαγνησίας δεν αντέχει. Λύστε το πρόβλημα γιατί ήδη είναι αργά. Αναμένουμε από τους βουλευτές, τα στελέχη της κυβέρνησης, την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού την πλήρη στήριξή τους. Φυσικά το πρόβλημα αυτό το έχουν όλα τα καταλύματα και όλα τα γραφεία ταξιδίων της περιοχής μας.

Σημείωση, πάντα επίκαιρη και πάντα σημαντική: με τα καταλύματα της χρονομίσθωσης πρόκειται να λάβετε κάποιο μέτρο; Ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν;

Είμαστε στη διάθεση σας να συζητήσουμε οποιαδήποτε άλλη λύση εσείς προτείνετε. Σας επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία στην περιοχή τα οποία είναι ένα βήμα από τη χρεοκοπία.
Σε αναμονή της απαντήσεως σας.

Μετά τιμής,
Γιώργος Ζαφείρης
Πρόεδρος
Ένωση Ξενοδόχων Ν.Μαγνησίας”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *