conference

Απώλειες εσόδων 800 δισ $ στα επαγγελματικά ταξίδια|Μεγάλος «ασθενής» η Ασία, ακολουθεί η Ευρώπη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τις εταιρίες ανά τον κόσμο να ακυρώνουν η μία μετά την άλλη τις επιστημονικές και επιχειρηματικές τους συναντήσεις, τα επαγγελματικά ταξίδια αναδεικνύονται στα μεγάλα «θύματα» του κορωνοϊού (COVID-19), μετρώντας απώλειες εσόδων ύψους άνω των 800 δισ. δολαρίων.

Σε μεγάλο «ασθενή» αναδεικνύεται η περιοχή της Ασίας, καθώς τουλάχιστον τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν ματαιώσει ή αναστείλει σχεδόν το σύνολο των επαγγελματικών τους ταξιδίων προς την Κίνα, το Χογκ-Κογκ, την Ταϊβάν και άλλες χώρες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με επόμενο «ασθενή» την Ευρώπη, όπως προκύπτει στην τελευταία έρευνα-δημοσκόπηση της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματικών Ταξιδίων (GBTA).

Τα επαγγελματικά ταξίδια επιβραδύνουν με ανησυχητικό ρυθμό, σύμφωνα με τη νέα, τρίτη κατά σειρά έρευνα-δημοσκόπηση της GBTA για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στα επαγγελματικά ταξίδια, η οποία διενεργήθηκε το τριήμερο 4-6 Μαρτίου 2020.

miceΤα ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 εταιρίες σε όλο τον κόσμο, «μιλούν» για απώλειες εσόδων 820 δισ. δολαρίων, σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Φεβρουαρίου, η οποία έκανε λόγο για απώλειες 560 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων είναι:

Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα (41%) επιχειρήσεις αναφέρουν ότι έχουν ακυρώσει ή αναστείλει όλα τα διεθνή ταξίδια, ανεξάρτητα από την περιοχή που διεξάγοβται, ενώ πληθαίνει συνεχώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που ακυρώνουν ή αναστέλλουν τα επαγγελματικά τους ταξίδια λόγω του κορωνοϊού.

Τα επιχειρηματικά ταξίδια στην Ασία έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό, σε σύγκριση με άλλες περιοχές, με τουλάχιστον τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις να έχουν ακυρώσει ή αναστείλει τα ταξίδια στην Κίνα (95%), το Χονγκ Κονγκ (87%), την Ταϊβάν (79%) και άλλες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως π.χ. είναι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Μαλαισία (77%).

Τα ακυρωθέντα ή ανεσταλμένα επαγγελματικά ταξίδια στην Ασία έχουν αυξηθεί σημαντικά από την προηγούμενη έρευνα-δημοσκόπηση της GBTA, που διεξήχθη στις 24 Φεβρουαρίου 2020. Σε διάστημα 10 ημερών, αυξήθηκαν κατά 19% τα επαγγελματικά ταξίδια που ακυρώθηκαν ή ανεστάλησαν στο Χονγκ Κονγκ, κατά 46% στην Ταϊβάν και κατά 71% στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.

Οι ακυρώσεις και οι αναστολές των επαγγελματικών ταξιδιών σε άλλες περιοχές εκτός της Ασίας έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά, με το ήμισυ (51%) των επιχειρήσεων να έχουν προβεί σε ακύρωση ή αναστολή των επαγγελματικών ταξιδιών στην Ευρώπη -από 8% πριν από δέκα ημέρες.

Σχεδόν μία στις πέντε (18%) εταιρίες έχει ακυρώσει ή αναστείλει τα επιχειρηματικά ταξίδια στη Βόρεια Αμερική -από 2% δέκα ημέρες νωρίτερα και σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των εταιριών έχει αναστείλει ή ακυρώσει τα επαγγελματικά ταξίδια στη Λατινική Αμερική -από 3% το προηγούμενο δεκαήμερο. Επιπλέον, σχεδόν το ήμισυ (47%) των εταιριών έχουν ακυρώσει ή αναστείλει τα επαγγελματικά ταξίδια στη Μέση Ανατολή, έναντι μόλις 8% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της GBTA.

«Κύματα» ακυρώσεων, ανεξαρτήτως περιοχής

Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα (41%) εταιρίες έχουν ακυρώσει ή αναστείλει όλα τα επαγγελματικά ταξίδια, ανεξάρτητα από την περιοχή που διεξάγονται. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της GBTA, όταν το ποσοστό ήταν μόλις στο 7%.

Παρόμοια είναι η τάση και στα εγχώρια ταξίδια, με το 13% των επιχειρήσεων να αναφέρουν ότι έχουν ακυρώσει ή αναστείλει όλα τα επαγγελματικά ταξίδια στο εσωτερικό, έναντι μόλις 2% κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Οι εταιρείες μέλη της GBTA έχουν ακυρώσει κατά μέσο όρο το 43% των επαγγελματικών ταξιδιών παγκοσμίως, που είχαν καταχωρηθεί για τον Μάρτιο του 2020, λόγω του κορωνοϊού.

Δεν μετακινούνται, αλλά ακυρώνονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις

Οι εταιρίες ακυρώνουν ή αναβάλλουν προγραμματισμένες συναντήσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια και δεν προβαίνουν σε μετακίνησή τους σε νέο χώρο.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι, έχουν προβεί σε ακύρωση τουλάχιστον «λίγων» συναντήσεων, εκδηλώσεων ή συνεδρίων και το 30% ότι έχουν ακυρώσει «πολλές» αντίστοιχες εκδηλώσεις. Ενώ το 74% υπογραμμίζουν ότι έχουν αναβάλει τουλάχιστον «λίγες», το 26% «πολλές» και το 27% «μερικές» εκδηλώσεις. Αρκετά μικρότερο (29%) είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρουν ότι έχουν μετακινήσει συναντήσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια.

Άμεσος είναι ο αντίκτυπος των ακυρώσεων και των αναστολών των επαγγελματικών ταξιδιών λόγω του κορωνοϊού στα έσοδα των αεροπορικών εταιριών και των ξενοδοχείων, με σχεδόν έξι στις δέκα (59%) αεροπορικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αναφέρουν ότι ο κορωνοϊός έχει σημαντικές επιπτώσεις στα έσοδά τους και το 27% μέτρια επίδραση.

Περισσότερες εταιρίες αλλάζουν τις ταξιδιωτικές πολιτικές τους λόγω του κορωνοϊού. Πάνω από το ήμισυ (55%) αναφέρουν ότι έχουν θεσπίσει νέες διαδικασίες έγκρισης ταξιδιού, έναντι 43% στην προηγούμενη έρευνα. Επιπλέον, το 62% των εταιριών έχουν τροποποιήσει τις πολιτικές τους για την ασφάλεια των ταξιδιών ως απάντηση στον κορωνοϊό, έναντι 51% την περίοδο της προηγούμενης έρευνας.

«Ο κορωνοϊός επηρεάζει σημαντικά τη βιομηχανία των ταξιδιών. Καθώς ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, τα επαγγελματικά ταξίδια επιβραδύνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Ο αντίκτυπος στον κλάδο των επαγγελματικών ταξιδιών -και στην ευρύτερη οικονομία- δεν μπορεί να υποτιμηθεί», υποστηρίζει ο Scott Solombrino, COO και εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματικών Ταξιδίων. Και συμπληρώνει: «Η ασφάλεια των ταξιδιωτών παραμένει το κύριο μέλημά μας. Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούμε τις εξελίξεις ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε κατάλληλα. Ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις-μέλη μας να λάβουν σοβαρά υπόψη τις συμβουλές των ειδικών της παγκόσμιας υγείας, όπως ο ΠΟΥ όταν κάνουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Είμαι σίγουρος για τις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια όλων των ταξιδιωτών και θεωρώ ότι η βιομηχανία των επαγγελματικών ταξιδιών θα βγει από αυτή την κρίση ακόμη πιο ισχυρή».

Τα αποτελέσματα ολόκληρης της έρευνας-δημοσκόπησης της GBTA εδώ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *