Η Αθήνα περιλαμβάνεται στις 20 μεγαλουπόλεις με τον πιο καθαρό αέρα στον κόσμο, σύμφωνα με τα ευρήματα έκθεσης της IQAir για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ελβετικού οργανισμού που ελέγχει την ποιότητα του αέρα, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 14η θέση στη σχετική κατάταξη.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, με τη Μελβούρνη της Αυστραλία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, το Μόντρεαλ του Καναδά και το Όσλο της Νορβηγίας.
Σε επίπεδο χωρών, μόνο επτά χώρες πληρούν τα διεθνή πρότυπα ποιότητας του αέρα, με τη θανατηφόρα ατμοσφαιρική ρύπανση να επιδεινώνεται κατά τόπους λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και των τοξικών επιπτώσεων του καπνού των πυρκαγιών, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Από τις 134 χώρες και περιοχές που εξετάστηκαν στην έκθεση, μόνο επτά -η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία- πληρούν ένα κατευθυντήριο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τις βιομηχανικές διεργασίες.
Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών αποτυγχάνει να ανταποκριθεί σε αυτό το πρότυπο για τα PM2,5, ένα είδος μικροσκοπικής αιθάλης μικρότερης από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, που όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει μυριάδες προβλήματα υγείας, ακόμη και θανάτους, σύμφωνα με την έκθεση της IQAir, που αντλεί δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο.
Η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα στην 51η θέση των χωρών με τον πιο καθαρό αέρα για το 2023, ενώ το Μπαγκλαντές έχει τα πρωτεία της χώρας με τον πιο μολυσμένο αέρα στον κόσμο, με τα PM2,5 να είναι πάνω από 15 φορές υψηλότερα από το πρότυπο του ΠΟΥ, και το Πακιστάν, την Ινδία, το Τατζικιστάν και την Μπουρκίνα Φάσο να ακολουθούν.
“Η ετήσια έκθεση της IQAir καταδεικνύει τον διεθνή χαρακτήρα και τις άδικες συνέπειες της διαρκούς κρίσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Χρειάζεται επειγόντως να καταβληθεί προσπάθεια σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα σε μέρη με ανεπαρκείς πόρους, τη διαχείριση των αιτιών της διασυνοριακής ομίχλης και τη μείωση της εξάρτησής μας από την καύση ως πηγή ενέργειας”, δηλώνει ο Aidan Farrow, επιστημονικός υπεύθυνος για την ποιότητα του αέρα στην Greenpeace International.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2023, η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθούσε να αποτελεί παγκόσμια καταστροφή για την υγεία, ενώ το παγκόσμιο σύνολο δεδομένων του IQAir αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση των αδικιών που προκύπτουν και της ανάγκης να εφαρμοστούν οι πολυάριθμες λύσεις που υπάρχουν για το πρόβλημα αυτό.