Photo: Unsplash

Ελβετία: Οι εκτιμήσεις για τη πορεία του Τουρισμού από την εισβολή στην Ουκρανία | Τα ερωτήματα για ανατολική Μεσόγειο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι από καιρό αισθητός στον κόσμο των ταξιδιών. Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν “κλείσει” ως προορισμοί διακοπών, οι τιμές των καυσίμων είναι πολύ υψηλές και το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον Τουρισμό από την σύγκρουση.

Ακούμε από άλλες χώρες ότι η συμπεριφορά κρατήσεων έχει ήδη αλλάξει με αποτέλεσμα «όσο πιο μακριά από την Ουκρανία, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνει κράτηση». Δεν επηρεάζονται μόνο οι κλασικοί «ανατολικοευρωπαϊκοί» προορισμοί, αλλά και μεγάλοι προορισμοί διακοπών όπως η Ελλάδα ή η Τουρκία. Γνωρίζατε ότι το Κίεβο είναι πιο κοντά στη Ζυρίχη παρά στην Αθήνα; Επιπλέον, η υποτιθέμενη (πολιτική) εγγύτητα της Τουρκίας με τη Ρωσία, που δοκιμάζεται τώρα, προκαλεί εδώ κι εκεί αβεβαιότητα. Η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και έχει αντιταχθεί ξεκάθαρα στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προηγουμένως μια φιλική πορεία με τη Μόσχα – γι’ αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί η τρέχουσα περαιτέρω εξέλιξη.

Το ελβετικό Travelnews θέλησε να μάθει εάν υπάρχουν αλλαγές στην Ελβετία στη ζήτηση του καλοκαιριού, δηλαδή εάν η δυτική Μεσόγειος συγκεντρώνει τώρα μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της μεγαλύτερης απόστασης από τα προβλήματα στην Ανατολική Ευρώπη και οι προορισμοί στην ανατολική Μεσόγειο πέφτουν.

Το Travelnews είχε ήδη διαπιστώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η ζήτηση γενικά έχει ήδη επηρεαστεί .

Μια έρευνα του μέσου στους τρεις μεγάλους τουριστικούς πράκτορες Kuoni (DER Touristik Suisse), Hotelplan Suisse και TUI Suisse δείχνει ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία αλλαγή στις γεωγραφικές προτιμήσεις για τις καλοκαιρινές κρατήσεις.

Η εκπρόσωπος της TUI Milica Vujcic εξηγεί: « TUI Suisse αναμένει μια καλή καλοκαιρινή σεζόν 2022 και δεν βλέπει καμία θεμελιώδη αλλαγή στη συμπεριφορά κρατήσεων αυτή τη στιγμή. Γίνονται επίσης κρατήσεις για ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές διακοπές. Συγκεκριμένα, τα κλασικά γύρω από τη Μεσόγειο είναι περιζήτητα. Η τάση συνεχίζεται με τα ελληνικά νησιά, τις Βαλεαρίδες και τη νότια Τουρκία στην τρίτη θέση». Ως εκ τούτου, η ανατολική Μεσόγειος εξακολουθεί να έχει υψηλές κρατήσεις στην TUI Suisse. Αλλά προσθέτει: «Λόγω της συνεχιζόμενης δυναμικής αυτής της κατάστασης, δεν είμαστε προς το παρόν σε θέση να προσδιορίσουμε σαφείς επιπτώσεις και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα επιλυθεί έγκαιρα. Οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι οι πελάτες θέλουν να συνεχίσουν την κράτηση, αλλά η κατάσταση είναι παρούσα και προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κατάσταση”.

Εν τω μεταξύ, η Bianca Gähweiler, εκπρόσωπος του Hotelplan Suisse , εξηγεί: «Η ζήτηση για νέες κρατήσεις έχει μειωθεί ελαφρώς τις τελευταίες ημέρες. Αυτήν τη στιγμή δεν παρατηρούμε σημαντική αλλαγή στη ζήτηση όπως περιγράψατε».

Ο Markus Flick (εκπρόσωπος της DER Touristik Suisse ) προσθέτει: «Η τρέχουσα τάση κρατήσεων δεν επιτρέπει ακόμη να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα σχετικά με την τρομερή κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία μας ώθησε να διακόψουμε τα προγράμματά μας στη Ρωσία».

Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι, αν και η ζήτηση επιβραδύνεται, η Ελλάδα και η Τουρκία εξακολουθούν να θεωρούνται εύκολα προορισμοί καλοκαιρινών διακοπών για τους Ελβετούς. Δεν είναι λοιπόν όπως ήταν το 2010, όταν, ως αποτέλεσμα μιας σειράς επιθέσεων στην Τουρκία, η μισή Ευρώπη ταξίδεψε ξαφνικά στη Μαγιόρκα και οι τιμές εκεί αυξήθηκαν μαζικά ως αποτέλεσμα.

Tagged

1 σχόλιο στο “Ελβετία: Οι εκτιμήσεις για τη πορεία του Τουρισμού από την εισβολή στην Ουκρανία | Τα ερωτήματα για ανατολική Μεσόγειο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *