Επιστολή Εφραίμογλου σε Σταϊκούρα και Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στα μισθώματα ακινήτων | Προνομιακή μεταχείριση του Δημοσίου, έναντι ιδιωτών

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, θέτει το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων και την προνομιακή μεταχείριση του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών.

Πιο αναλυτικά στην επιστολή της η κα. Εφραίμογλου προς τους κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Οικονομικών, τονίζει ότι “κατά την πρόσφατη παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, που πραγματοποιήθηκε την 24η Οκτωβρίου 2022, ετέθη το θέμα της αναπροσαρμογής των επαγγελματικών μισθωμάτων, όπως αυτή αναφέρεται στο Νόμο 4926/2022. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Νόμο (άρθρο 121), η αναπροσαρμογή του μισθώματος ανέρχεται σε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%), κατά ανώτατο όριο, επί του μισθώματος του 2021.

Από την παραπάνω διάταξη εξαιρούνται (σύμφωνα με την παράγραφο δ) οι «εταιρείες στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει το Δημόσιο κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), καθώς και οι θυγατρικές των εταιρειών αυτών». Αυτή ακριβώς η εξαίρεση συνεπάγεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού σε περίπτωση π.χ. δύο ίδιων γειτονικών επαγγελματικών χώρων με ενοίκιο 1.000 ευρώ, όπου στην περίπτωση Α’  ο εκμισθωτής είναι ιδιώτης και στην περίπτωση Β’ ο εκμισθωτής είναι το Δημόσιο, το μίσθωμα για την περίπτωση Α΄ θα διαμορφωθεί σε 1.030 ευρώ, ενώ το μίσθωμα για την περίπτωση Β’ θα διαμορφωθεί σε 1.120 ευρώ.

Επίσης, η παραπάνω διάταξη δημιουργεί μία αρνητική εικόνα αναφορικά με τη σχέση του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αφού το Δημόσιο ως εκμισθωτής ζητάει αύξηση 12% ενώ ως μισθωτής από ιδιώτη προτίθεται να πληρώσει αύξηση μόνο 3%.

Επισημαίνεται ότι ο κ. υπουργός Οικονομικών, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, ανέφερε ότι η επίλυση του συγκεκριμένου θέματος άπτεται της αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων”.

Και καταλήγει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ: “Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο την ισότιμη μεταχείριση των επιχειρήσεων –μελών μας, θα σας παρακαλούσαμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα κατάργησης της παραγράφου (δ) του άρθρου 121 του Νόμου 4926/2022. Έχοντας την πεποίθηση ότι η πρότασή μας θα τύχει της θετικής ανταπόκρισής σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων”.

Tagged

1 σχόλιο στο “Επιστολή Εφραίμογλου σε Σταϊκούρα και Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στα μισθώματα ακινήτων | Προνομιακή μεταχείριση του Δημοσίου, έναντι ιδιωτών

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *