Photo by Karolina Grabowska on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: Άτυχοι οι Γερμανοί ταξιδιώτες | Το 81% έχει νοσήσει ή τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των διακοπών

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Γκαντέμηδες” θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι Γερμανοί ταξιδιώτες, καθώς στην πλειοψηφία τους (81%) έχουν νοσήσει ή τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, όπως αποκαλύπτει έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς Appinio για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας Hanse Merkur.

Μπορεί η ασθένεια ή ο τραυματισμός κατά τη διάρκεια των διακοπών να είναι ένα σενάριο που κανείς δεν επιθυμεί, αλλά συμβαίνει. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην πρώτη θέση μεταξύ των συμβάντων είναι το κρυολόγημα ή η γρίπη (51%), ακολουθούμενη από γαστρεντερικές ασθένειες (46%). Ακολουθούν τα εξανθήματα, τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, τα τσιμπήματα από τσούχτρες ή οι αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα εντόμων.

Ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές έχουν ταλαιπωρηθεί από ασθένειες που ποικίλουν από κρυολογήματα, γαστρεντερικές διαταραχές έως ηλίαση.

Το 85,4% των 18-24 ετών και το 85,1% των 25-34 ετών έχουν νοσήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών. Στην ηλικιακή ομάδα 55-65 ετών, από την άλλη πλευρά, το 74,3% έχει ήδη αρρωστήσει τουλάχιστον μία φορά. Η νούμερο ένα ασθένεια των διακοπών είναι το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.

Οι περισσότερες ασθένειες σχετίζονται με το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα

Οι περισσότεροι παραθεριστές (51,3%) έχουν νοσήσει από κρυολόγημα ή γρίπη, ενώ ακολουθούν οι γαστρεντερικές παθήσεις (46,2%). Δερματικά προβλήματα όπως εξανθήματα, σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, τσιμπήματα από τσούχτρες ή αλλεργική αντίδραση σε τσιμπήματα κουνουπιών ανέφερε το 37,1%.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις (33,9%) παραπονέθηκαν για ηλίαση. Ενώ, τραυματισμούς ανέφεραν λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (24,2%), οι οποίοι υπέστησαν μικροτραυματισμούς κατά τη διάρκεια των διακοπών (στραμπούληγμα ποδιού, διάστρεμμα). Αντίθετα, το 12,8% υπέστησαν σοβαρότερους τραυματισμούς (σπασμένα οστά, θλάση, ρήξη τενόντων, εξάρθρωση, τράβηγμα μυών, ρήξη μυϊκών ινών).

Ένας στους δέκα (10,7%) ήταν ιδιαίτερα άτυχος και τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα. Για ορισμένους οι διακοπές κατέληξαν στο νοσοκομείο: το 17,4% χρειάστηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο ως εξωτερικός ασθενής και το 12,1% να νοσηλευτεί. Το 30,2% όσων αρρώστησαν στις διακοπές πήγαν στο γιατρό. Ένα ποσοστό 13% έκανε υπομονή και δεν αναζήτησε καθόλου θεραπεία, ενώ για το 42,6% το κουτί πρώτων βοηθειών ήταν αρκετό.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49,1%) νόσησαν στις τελευταίες τους διακοπές στην Ευρώπη, το 23,8% σε μακρινό ταξίδι εκτός Ευρώπης και το 27,1% σε διακοπές στη Γερμανία. Ορισμένες ασθένειες εμφανίζονται συχνότερα σε ορισμένους προορισμούς. Για παράδειγμα, έχει καθιερωθεί ο όρος “Bali Belly”, ξαφνικές και σοβαρές στομαχικές και εντερικές ενοχλήσεις.

Το κουτί πρώτων βοηθειών θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο αναλόγως. Αυτό περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που πρέπει να λαμβάνονται τακτικά (αρτηριακή πίεση, διαβήτης, κ.λπ.), καθώς και βοηθήματα έκτακτης ανάγκης. Συνιστώνται παυσίπονα και αντιπυρετικά, δισκία κατά της διάρροιας, μείγματα ηλεκτρολυτών, ωτοασπίδες και οφθαλμικές σταγόνες, φάρμακα κατά της (ταξιδιωτικής) ναυτίας και του εμετού, απολυμαντικά πληγών, έμπλαστρα, αντικουνουπικό και φυσικά αντηλιακό.

Απαραίτητη η διεθνής ασφάλιση υγείας

Παρά τις προφυλάξεις και το φαρμακείο πρώτων βοηθειών, η επίσκεψη στο γιατρό ή ακόμη και στο νοσοκομείο μπορεί να καταστεί αναγκαία κατά τη διάρκεια των διακοπών. “Με τη διεθνή ασφάλιση υγείας, οι ταξιδιώτες μπορούν να προστατευθούν από το ενίοτε υψηλό κόστος των φαρμάκων και της ιατρικής περίθαλψης στο εξωτερικό. Οι νόμιμες ασφαλίσεις καλύπτουν συνήθως τουλάχιστον τις βασικές υπηρεσίες εντός της Ευρώπης. Για μακρινά ταξίδια στην Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία ή την Ασία, οι ταξιδιώτες πρέπει πάντα να αναλαμβάνουν οι ίδιοι το κόστος της θεραπείας. Η HanseMerkur συνιστά επομένως την ταξιδιωτική ασφάλιση υγείας ως το απόλυτο ελάχιστο”, εξηγεί ο Johannes Ganser, Διευθυντής του τμήματος Συνεργασίας και Ταξιδιωτικών Πωλήσεων και Ταξιδιωτικών Επιχειρήσεων.

Το 62,6% των ερωτηθέντων που αρρώστησαν ή τραυματίστηκαν στις διακοπές τους ήταν τυχεροί: είχαν συνάψει ταξιδιωτική ασφάλιση υγείας για τις διακοπές τους. Ιδιαίτερα οι ηλικίες 35-54 ετών διέθεταν ασφαλιστική κάλυψη σε ποσοστό 66,4%.

Η έρευνα διεξήχθη το διήμερο 15-16 Μαΐου 2023, σε δείγμα 2.000 Γερμανών.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΕΡΕΥΝΑ: Άτυχοι οι Γερμανοί ταξιδιώτες | Το 81% έχει νοσήσει ή τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των διακοπών

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *