money tourism copyright photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων «πρόθυμο» να ταξιδέψει αυτό το Καλοκαίρι | Έως το 2024 η πλήρης ανάκαμψη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από τους μισούς (56%) των Ευρωπαίων είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών – European Travel Commission’s (ETC), ‘European Tourism Trends & Prospects’.

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται μετά την πτώση κατά 85% των διεθνών τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, λόγω της επανεμφάνισης περιπτώσεων Covid-19, σε συνδυασμό με απαγορευτικές απαιτήσεις καραντίνας και εξετάσεων, που μείωσαν την επιθυμία για ταξίδια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της ΕΕ, το οποίο σχεδιάζεται να εισαχθεί πριν από το Καλοκαίρι, αναμένεται να υποστηρίξει την επανέναρξη του ευρωπαϊκού ταξιδιού και τουρισμού το 2021.

ksd PRIMAGEL ETC
adv

Ωστόσο, το ETC προειδοποίησε: « Ενώ τα προγράμματα εμβολιασμού παρέχουν ώθηση, οι προοπτικές παραμένουν μικτές, με τις τελευταίες προβλέψεις να εκτιμούν ότι οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη θα παραμείνουν 46% κάτω από τα επίπεδα του 2019 το 2021, με αναμενόμενη πλήρη ανάκαμψη έως το 2024».

Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να ξεκινήσουν την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά τις 17 Μαΐου  έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση των κρατήσεων διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως σε προορισμούς της Νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Τουρκία.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες των ΗΠΑ επιτρέπεται τώρα να ταξιδεύουν διεθνώς, παρέχοντας επίσης μια αίσθηση αισιοδοξίας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το ETC.

Ενώ ο αριθμός των Αμερικανών εμβολιασμένων κατά του Covid-19 ανεβαίνει, οι θερινές προβλέψεις αυξάνονται προς τα πάνω καθώς η ΕΕ θεωρεί ότι επιτρέπεται η είσοδος μετά από απόδειξη εμβολιασμού.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ETC Eduardo Santander είπε: «Μετά από μια ζοφερή δωδεκάμηνη περίοδο, έχουμε επιτέλους λόγους να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το Καλοκαίρι του 2021. Η ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρώπη, παρόλο που παρεμποδίζεται από κάποια εμπόδια, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στη διακοπή των ποσοστών μόλυνσης Covid-19. Εν τω μεταξύ, το προτεινόμενο ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της ΕΕ ανοίγει την πόρτα για προορισμούς σε όλη την Ευρώπη για να καλωσορίσουν τους Ευρωπαίους και διεθνείς ταξιδιώτες την ερχόμενη σεζόν, πολύ νωρίτερα από ότι νομίζαμε. Αυτό που χρειάζεται τώρα για να αναζωογονηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι η σαφήνεια των επικοινωνιών σχετικά με τους ισχύοντες ταξιδιωτικούς κανόνες και την ταχεία διάθεση του Πιστοποιητικού ΕΕ”.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί συνέχισαν να βλέπουν σημαντικές μειώσεις στις αφίξεις τουριστών το πρώτο τρίμηνο του 2021, με 1 στους 2 να πέφτει πάνω από το 90% με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Ολόκληρη η μελέτη ΕΔΩ

Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία (-99%), όπου υπήρχαν αυστηροί κανόνες εισόδου και στην Ισλανδία (-97%), όπου οι πλήρως εμβολιασμένοι επισκέπτες απαλλάσσονται πλέον από τις δοκιμές και τις υποχρεώσεις καραντίνας κατά την άφιξη.

Ορισμένοι προορισμοί της Κεντρικής / Ανατολικής Ευρώπης, μαζί με την Κύπρο, τη Σλοβενία ​​και τη Φινλανδία, ήταν μεταξύ των πιο πληγέντων προορισμών, ενώ όλες οι μειώσεις ήταν πάνω από 93%. Το Μονακό (-41%) ήταν ο μόνος προορισμός που δεν ξεπέρασε την πτώση του 50%.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία παραμένει σε κρίση, αλλά οι εξερχόμενες αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ παρέχουν μια ελπίδα

Οι τελευταίοι δώδεκα μήνες ήταν ιδιαίτερα ζοφεροί για την αεροπορική βιομηχανία με τα ευρωπαϊκά δεδομένα εναέριας κυκλοφορίας για τον Μάρτιο του 2021 να δείχνουν πτώση 68,9% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019.

Ωστόσο, σε σύγκριση με μια πτώση 70,9% το Φεβρουάριο, αυτό υποδηλώνει ότι η ελπίδα είναι μπροστά.

Όσον αφορά στη βιομηχανία φιλοξενίας, τα ποσοστά πληρότητας στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία παραμένουν σταθερά χαμηλότερα από ότι σε άλλες μεγάλες περιοχές παγκοσμίως. Περισσότεροι απαγορευτικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε ολόκληρη την περιοχή σημαίνουν ότι η ανάκαμψη, έχει καθυστερήσει μέχρι σήμερα σε σχέση με άλλες βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι προοπτικές, ωστόσο, είναι αισιόδοξες για την ταξιδιωτική βιομηχανία με τη δυνατότητα αναβίωσης των εξερχόμενων αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, δεδομένου του ταχύτερου ποσοστού εμβολιασμών κατά του COVID-19 σε αυτές τις χώρες. Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για να ξεκινήσει την άρση ταξιδιωτικών περιορισμών μετά τις 17 Μαΐου ου έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση των κρατήσεων διακοπών του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως στη Νότια Ευρώπη (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος και Τουρκία).

Πιο δυτικά στις ΗΠΑ, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες επιτρέπεται τώρα να ταξιδεύουν διεθνώς, παρέχοντας επίσης μια αίσθηση αισιοδοξίας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ ο αριθμός των Αμερικανών εμβολιασμένων κατά του COVID-19 αυξάνεται, οι θερινές προβλέψεις αυξάνονται προς τα πάνω καθώς η ΕΕ θεωρεί ότι θα επιτρέπεται η είσοδος μετά από απόδειξη εμβολιασμού.

2 σχόλια στο “ETC: Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων «πρόθυμο» να ταξιδέψει αυτό το Καλοκαίρι | Έως το 2024 η πλήρης ανάκαμψη

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *