WYN

HAPCO: Ανησυχία και προβληματισμός για την επόμενη μέρα του Συνεδριακού Τουρισμού|”Χάθηκαν” 1,7 δισ €

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα αρχίζει. Όμως, η ασάφεια τα ερωτηματικά και η ανησυχία για τον Συνεδριακό Τουρισμό παραμένουν στην κοινότητα των επαγγελματιών διοργανωτών συνεδρίων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO.

Πολλές και σοβαρές οι συνέπειες που προκύπτουν στον κλάδο από εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά θέματα, καθώς και από ακυρώσεις και αναβολές συνεδρίων και εκδηλώσεων.

hapcoΣτον κλάδο επικρατεί έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι παρόλο που έχει ανακοινωθεί ή έναρξη της λειτουργίας των αστικών ξενοδοχείων, και τα οποία και ανοίγουν τις πόρτες τους σταδιακά, άλλα και η δυνατότητα έναρξης των συνεδρίων από 1/7, δεν έχουν συνταχθεί πρωτόκολλα και δεν έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με τους συνεδριακούς χώρους. Στόχος για το 2020 είναι να «σωθεί» ο εθνικός τουρισμός. Η συζήτηση όμως για την πραγματοποίηση ή όχι των εθνικών συνεδρίων του επόμενου εξαμήνου είναι «μετέωρη», τη στιγμή που η πραγματοποίηση ενός συνεδρίου απαιτεί έγκαιρο προγραμματισμό και προετοιμασία.

Χάθηκε περίπου το 70% του ετήσιου τζίρου

Η πανδημία «χτύπησε» τη χρονιά που η χώρα μας σημείωνε θεαματική άνοδο ως συνεδριακός προορισμός σε ευρωπαϊκή, αλλά και διεθνή κατάταξη και που άρχιζε να ανεβαίνει θεαματικά ως διεθνής συνεδριακός προορισμός.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των διεθνών συνεδρίων αναβλήθηκε για το επόμενο έτος, ενώ ένα ποσοστό περίπου 20% ακυρώθηκε τελείως. Χάθηκε περίπου το 70% του ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου) συνεδρίων και προβλέπεται η κατάσταση να επανέλθει σε μία κανονικότητα μετά το 1° τρίμηνο του 2021, εκτός αν υπάρξει και δεύτερος γύρος εμφάνισης του covid-19 στη χώρα μας.

Ο κύκλος εργασιών (τζίρος) των Συνεδρίων και Εκδηλώσεων  (ελληνικών και διεθνών ) που έχει χαθεί εκτιμάται περίπου στα 1.700.000.000 ευρώ. (Σημειώνουμε ότι, ο υπολογισμός είναι κατ΄ εκτίμηση, διότι δεν υπάρχει επίσημο Μητρώο Συνεδρίων και Εκδηλώσεων). Ο υπουργός Τουρισμού στο 10° Πανελλήνιο Συνέδριο του HAPCO είχε αναγγείλει την άμεση δημιουργία του, αλλά λόγω της πανδημίας αυτή η δράση έμεινε σε εκκρεμότητα.

Η Ελλάδα στους  σημαντικότερους συνεδριακούς προορισμούς της Ευρώπης

Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη Συνεδριακού Τουρισμού βρίσκεται στην 13η θέση, ενώ στον παγκόσμιο βρίσκεται στην 21η θέση.

Η Αθήνα κέρδισε την καλύτερη διάκριση που έχει πετύχει ποτέ στη διεθνή κατάταξη του  Συνεδριακού Τουρισμού για το 2019, ανεβαίνοντας στη 17η θέση, από την 24η στην οποία βρισκόταν το 2018

H Θεσσαλονίκη κατατάσσεσαι πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην 39η θέση από την 53η στην οποία βρισκόταν το 2018 και σε παγκόσμιο επίπεδο στην 70η θέση

O HAPCO κοντά στους επαγγελματίες συνεδριακού και MICE τουρισμού

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO από την πρώτη ημέρα του lockdown στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στους επαγγελματίες του κλάδου ενημερώνοντας τους για κάθε ενέργεια του με στόχο την επιβίωση του εθνικού συνεδριακού τουρισμού για το 2020 και τη γρήγορη ανάκαμψη της χώρας ως κορυφαίος προορισμός διεθνών διοργανώσεων και εκδηλώσεων. Πρωτοποριακή ήταν η πρωτοβουλία του HAPCO να ανοίξει κύκλους διαδικτυακών διαλόγων με εταιρίες του Επαγγελματικού και Συνεδριακού Τουρισμού και να τον επεκτείνει και εκτός των μελών του συνδέσμου.

Στο προσκλητήριο αυτό ανταποκρίθηκαν περισσότερες από 30 εταιρίες που εξειδικεύονται στο συνεδριακό και MICE τουρισμό στην Ελλάδα και κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής “συνάντησης” το Προεδρείο του HAPCO παρουσίασε τη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Συνεδριακός Τουρισμός μετά τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία, ενημέρωσε για τις άμεσες και έμμεσες ενέργειες που έχει κάνει και θα κάνει σχετικά με την επανεκκίνηση των Συνεδρίων στην Ελλάδα και κατέγραψε τα αιτήματα και τις προτάσεις που εισηγήθηκαν οι συμμετέχοντες.

Όλοι οι επαγγελματίες του Τουρισμού επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης οριστικοποίησης των μέτρων που θα αφορούν στο άνοιγμα και τους κανόνες λειτουργίας των συνεδριακών ξενοδοχείων και χώρων και κέντρων, ώστε να μην χαθούν οι επιβεβαιωμένες –  εθνικές – διοργανώσεις, καθώς και των περαιτέρω διευκολύνσεων σε θέματα οικονομικά και εργασιακά στις εταιρίες που έχουν πληγεί. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι, ένα συνέδριο ή εκδήλωση απασχολεί περισσότερα από 40 επαγγέλματα, τα οποία αυτή την περίοδο έχουν πληγεί σημαντικά.

Η συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη αποτελεί την έναρξη ενός διαδραστικού διαλόγου μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, που συνεχίζεται δυναμικά, με στόχο την ενδυνάμωση των αιτημάτων για την προστασία του Συνεδριακού και Επαγγελματικού Τουρισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο HAPCO έχει προτείνει πρωτόκολλα στο Υπουργείου Τουρισμού για τη λειτουργία των συνεδριακών χώρων και τη «ροή» των συνεδρίων, βασισμένα στη νέα πραγματικότητα. Είναι πολύ σημαντικό αυτά να εφαρμοστούν, ώστε να ενεργοποιηθούν οι διοργανώσεις που είναι σε αναμονή, για το επόμενο εξάμηνο, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά την εθνική οικονομία.

Ο HAPCO είναι κοντά στους επαγγελματίες του κλάδου, σχεδιάζει τη στρατηγική του, επαναπροσδιορίζει τους στόχους του και είναι σε αναμονή των εξελίξεων για την επόμενη ημέρα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *