Με τους διεθνείς ταξιδιώτες να έχουν επιστρέψει μαζικά στην Ιαπωνία, φτάνοντας σχεδόν στα προ-πανδημικά επίπεδα, καθώς η χώρα υποδέχθηκε πάνω από 2 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Τουρισμού της Ιαπωνίας παρουσίασε τα νέα του σχέδια για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού.
Ο αριθμός των τουριστών στην Ιαπωνία “εκτοξεύεται” στα ύψη, φτάνοντας σε λίγο πάνω από το 96% των επιπέδων που παρατηρήθηκαν το 2019, πριν από την πανδημία. Κι ενώ αυτά αποτελούν καλά νέα για την τουριστική βιομηχανία της χώρας και τους τομείς της φιλοξενίας, οι αριθμοί ασκούν πίεση στις τοπικές κοινότητες. Στο όρος Φούτζι, για παράδειγμα, αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ρύπανση και την ασφάλεια, καθώς τα ανθρώπινα πλήθη συνωστίζονται στις πλαγιές.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Τουρισμού της Ιαπωνίας παρουσίασε τα νέα του σχέδια για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού αυτή την εβδομάδα, τα οποία περιλαμβάνουν από την ενίσχυση των συστημάτων μεταφορών σε μεγάλες πόλεις όπως το Τόκιο έως την ενθάρρυνση της ευρύτερης διασποράς του τουρισμού σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς.
Σύμφωνα με τους Japan Times, ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος του ορμόδιου ιαπωνικού υπουργείου είναι η επέκταση του στόλου των λεωφορείων και των ταξί σε δημοφιλείς περιοχές, ειδικά κατά τη διάρκεια των περιόδων με μεγάλη τουριστική κίνηση. Εξετάζονται επίσης απευθείας δρομολόγια λεωφορείων από βασικούς σταθμούς προς δημοφιλείς προορισμούς ειδικά για τουρίστες.
Εναλλακτικά, οι αρχές έχουν προτείνει την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά τη διάρκεια των πιο πολυσύχναστων ωρών για να ενθαρρύνουν τις μετακινήσεις κατά τις ώρες μη αιχμής.
Το υπουργείο Τουρισμού θα εξετάσει επίσης τρόπους για την ενθάρρυνση μιας ευρύτερης κατανομής ταξιδιωτών σε λιγότερο γνωστές περιοχές, ώστε να κατευθύνει την τουριστική κίνηση μακριά από το Τόκιο, το Κιότο και άλλους δημοφιλείς προορισμούς.
Η πρόταση αυτή θα βασιστεί στα σχέδια που ανακοινώθηκαν νωρίτερα φέτος για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού σε 11 “πρότυπους προορισμούς”, όπως το Ίσε-Σίμα στην επαρχία Μίε και το ανατολικό Χοκάιντο.
Ενώ η χώρα έχει σχεδόν φτάσει στο προ της πανδημίας επίπεδο των συνολικών επισκεπτών, η πλειοψηφία αυτών των ταξιδιωτών τείνει να συγκεντρώνεται σε δημοφιλείς προορισμούς όπως το Τόκιο, η Οσάκα ή το Κιότο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός στις πόλεις αυτές.
Το υπουργείο ενθαρρύνει επίσης τις τοπικές περιφέρειες να εξετάσουν τους δικούς τους μοναδικούς τρόπους και μεθόδους για να προσελκύσουν περισσότερους ταξιδιώτες σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς ή να περιορίσουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού σε δημοφιλείς περιοχές.
Σε μια ξεχωριστή κίνηση, η δυτική ιαπωνική πόλη Hatsukaichi εφαρμόζει έναν νέο τουριστικό φόρο. Η πόλη στην περιφέρεια της Χιροσίμα φιλοξενεί το μακραίωνο ιερό Ιτσουκουσίμα, ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στην Ιαπωνία.
Από την 1η Οκτωβρίου, οι επισκέπτες του ναού στο νησί Μιγιατζίμα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο 100 γεν (0,60 ευρώ).
“Με επικεφαλής τον υπουργό Τουρισμού, Tetsuo Saito, θα ήθελα όλα τα σχετικά υπουργεία να εργαστούν για την εφαρμογή του περιεχομένου του σχεδίου πρόληψης στις οικονομικές πολιτικές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος τουριστικός τόπος όπου όλοι μπορούν να ζουν, να επισκέπτονται και να υποδέχονται (τους τουρίστες)”, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida.