Φωτό: Pexels

Μεγάλο πρόβλημα παντού η έλλειψη εργαζόμενων στον Τουρισμό

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στον… πάγο παραμένει εδώ και μήνες η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τα επιδόματα ανεργίας και τα πρόσθετα μέτρα ανακούφισης από τον κορωνοϊό να συνεισφέρουν σε αυτή την εξέλιξη. Ο τομές της Φιλοξενία και της Αναψυχής, που αποτελούν, συνήθως, μια σημαντική “πηγή” αύξησης θέσεων εργασίας, πρόσθεσαν  74.000 θέσεις εργασίας και η ξενοδοχειακή βιομηχανία μόλις 2.000, αποτελώντας ουραγό στην τόνωση της αγοράς εργασίας.

Μόλις 194.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας της χώρας, αριθμός πολύ κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων ότι, τουλάχιστον, 500.000 θέσεις εργασίας θα είχαν προστεθεί στην οικονομία τον περασμένο μήνα.

Η ζήτηση για απασχόληση στη φιλοξενία εμφανίζεται μειωμένη, γεγονός που οφείλεται, εν μέρει, στα επιδόματα ανεργίας ύψους $ 300 σε εβδομαδιαία βάση, τα οποία, ωστόσο, έληξαν στις αρχές Σεπτεμβρίου κι έτσι, σήμερα, πιστεύεται ότι ένα μεγάλο μέρος απασχολούμενων στον τομέα της Φιλοξενίας θα βγει στην αναζήτηση εργασίας.

“Υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά προβλήματα και δεν νομίζω ότι θα επιλυθούν με την εξάλειψη αυτών των πλεονεκτημάτων”, δήλωσε ο Bram Gallagher, ανώτερος οικονομολόγος, κάτοχος της εταιρίας μεσιτικών ακινήτων CBRE. Για να συμπληρώσει: “Η έκθεση θέσεων εργασίας Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει για λίγο ακόμη”.

Στελέχη ξενοδοχείων, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Hilton, Christopher Nassetta και ο διευθύνων σύμβουλος της Wyndham, Geoff Ballotti, σε παλαιότερη τοποθέτησή τους ανάμεναν ότι η κρίση που παρατηρείται όσον αφορά την επάρκεια εργατικού δυναμικού θα βελτιωνόταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν έγινε.

Τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας, που προστέθηκαν στα μέτρα ανακούφισης από την πανδημία ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, αποθάρρυναν τους ανθρώπους να αναζητήσουν δουλειά. Τα πρώτα στοιχεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από κράτη που διέκοψαν τα πρόσθετα οφέλη νωρίς έδειξαν τόνωση των προσλήψεων.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας που κυκλοφόρησε την Παρασκευή περιλαμβάνει δεδομένα προσλήψεων, αφού αυτά τα επιπλέον οφέλη έληξαν στις αρχές του περασμένου μήνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης δεν φαίνεται να υπάρχει ακριβώς μια ομάδα εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας που κάθονταν στο σπίτι χωρίς κίνητρο να εργαστούν χάρη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τουναντίον.

“Οι άνθρωποι κατηγορούν τα αυξημένα επιδόματα ανεργίας, πιστεύοντας ότι, όταν αυτά λήξουν οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην αγορά εργασίας”, δήλωσε ο Dan Bienstock, επικεφαλής της EOS Hospitality, ο οποίος κατέχει διάφορα ξενοδοχεία και θέρετρα στην  Ανατολική Ακτή. “Λοιπόν, αυτό δεν συνέβη και νομίζω ότι σχετίζεται με ένα είδος κρίσης ταυτότητας και τι σημαίνει να εργάζεται κάποιος στον κλάδο της φιλοξενίας”.

Οι 74.000 θέσεις εργασίας στη Φιλοξενία, που προστέθηκαν τον περασμένο μήνα είναι σίγουρα μια βελτίωση, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της έκθεση του Αυγούστου, όπου δεν προστέθηκαν θέσεις εργασίας. Αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα του καλοκαιριού, όπου προστέθηκαν στον τομέα 380.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο. Το ποσοστό ανεργίας στον ξενοδοχειακό τομέα μειώθηκε τον περασμένο μήνα από 14,5 % σε 11%, ακόμα πάνω από τον εθνικό μέσο όρο του 4,8%.

Αναψυχή και Φιλοξενία σημαντική “πηγή” ανάπτυξης θέσεων εργασίας

Η αναψυχή και η φιλοξενία ήταν γενικά μια σημαντική πηγή ανάπτυξης για τον συνολικό αριθμό θέσεων εργασίας κατά την ανάκαμψη της πανδημίας. Αυτοί οι κλάδοι εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των κερδών εργασίας του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, υπολείπονται σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Η CBRE αναμένει “σιωπηλή” ζήτηση μέχρι το τέλος του έτους εξαιτίας της παραλλαγής Delta του κορωνοϊού.

Ο τομέας της αναψυχής και φιλοξενίας εξακολουθεί να έχει περίπου 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον τελευταίο, “κανονικό” μήνα πριν από την έναρξη της πανδημίας. Η American Hotel & Lodging Association δεν αποκλείει εντελώς την ιδέα ότι τα ομοσπονδιακά προγράμματα/επιδόματα κρατούν μακριά μερικούς εργαζόμενους.

“Υπάρχει η πεποίθηση ότι η βιομηχανία, κατά κάποιο τρόπο, ανταγωνίζεται τα κρατικά οφέλη”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AHLA, Chip Rogers.

Ενώ τα πρόσθετα επιδόματα ανεργίας δεν υπάρχουν πια, ο Rogers επισημαίνει τη συνέχιση άλλων παροχών, όπως τα επιδόματα πίστωσης φόρου παιδιού, τα επιδόματα ανεργίας σε κρατικό επίπεδο, ακόμη και το ‘υπολειπόμενο’ αποτέλεσμα των πολλαπλών γύρων άμεσων ελέγχων στα διάφορα μέτρα ανακούφισης από την πανδημία. Αλλά σημειώνει ότι, είναι καιρός να αρχίσουμε να υπολογίζουμε πώς να προωθήσουμε καλύτερα τη βιομηχανία και τις ευκαιρίες απασχόλησής της και όχι μόνο να την κατηγορούμε για τα οφέλη. “Ορισμένες από αυτές τις συστημικές αλλαγές ενός μειούμενου ποσοστού συμμετοχής εργατικού δυναμικού δεν πρόκειται να αλλάξουν. Και πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά για να πείσουμε τους ανθρώπους ότι η βιομηχανία μας είναι αυτή όπου μπορούν να χτίσουν καριέρα και να ζήσουν καλά”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *