Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι η ιταλική κυβέρνηση, με επικεφαλής την Giorgia Meloni, εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον τουριστικό φόρο στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό σε πολυσύχναστες πόλεις, όπως η Ρώμη και η Φλωρεντία. Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο βρίσκεται συζήτηση για την επιβολή εισιτηρίου στη Φοντάνα ντι Τρέβι.
Εάν αυτή η πρόταση προχωρήσει, οι επισκέπτες που διανυκτερεύουν σε τοπικά καταλύματα θα πρέπει να πληρώνουν μέχρι 25 ευρώ τη βραδιά ανά άτομο.
Η πρόταση αυτή έχει αντιμετωπιστεί με οργή από τους επικεφαλής του κλάδου της φιλοξενίας, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι θα ζημιώσει τον κλάδο και θα αποτρέψει πολλούς ανθρώπους από το να επισκεφθούν την Ιταλία.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Alessandro Onorato, δημοτικός σύμβουλος της Ρώμης αρμόδιος για τον τουρισμό, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι οι αρχές της Ρώμης θα ήθελαν ιδανικά να περιορίσουν το άνοιγμα νέων καταλυμάτων Bed And Breakfast, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Επί του παρόντος, όμως, δεν έχουν την εξουσία να το πράξουν: “Σήμερα μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό των εστιατορίων ή των καταστημάτων γρήγορης εστίασης στο ιστορικό κέντρο, αλλά δεν μπορούμε να εμποδίσουμε το άνοιγμα μη ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων”.
Εισιτήριο “εισόδου” στη Φοντάνα ντι Τρέβι
Ήδη, οι αρχές της ιταλικής πρωτεύουσας εξετάζουν ένα σύστημα “εισόδου” στη Φοντάνα ντι Τρέβι, ως μέρος των συνεχιζόμενων σχεδίων τους για τη μείωση του τουριστικού συνωστισμού και την προώθηση του “βιώσιμου τουρισμού”.
Το σιντριβάνι του 18ου αιώνα αποτελεί εδώ και χρόνια “must visit” για τους τουρίστες της Αιώνιας Πόλης, αλλά είναι συχνά υπερπλήρες και γεμάτο πορτοφολάδες.
“Προσωπικά θα ήμουν υπέρ της εξέτασης μιας νέας μορφής πρόσβασης, περιορισμένης και χρονικά καθορισμένης, στη Φοντάνα ντι Τρέβι”, δήλωσε στην Corriere della Sera ο κ. Onorato.
Εάν εφαρμοστεί, θα λειτουργήσει ως “ένα σύστημα κράτησης [εισιτηρίων] -δωρεάν για τους Ρωμαίους και με συμβολικό κόστος 1 ευρώ για τους τουρίστες”, πρόσθεσε.
Παρά το κόστος αυτό, οι αρχές της πόλης υποστηρίζουν ότι ο στόχος της χρέωσης δεν είναι να συγκεντρωθούν χρήματα, αλλά να μειωθεί και να ελεγχθεί ο συνωστισμός και να σταματήσει η κατανάλωση “παγωτού ή πίτσας σε ένα μνημείο που αξίζει τον δέοντα σεβασμό”.
Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα στην Ιταλία -και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι είναι συχνά γεμάτο από ανθρώπους που πασχίζουν να ρίξουν μια ματιά στο σιντριβάνι, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Nicola Salvi.
Ενώ ο κ. Onorato επιθυμεί να δει το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων στην πράξη, εκπρόσωπος του δήμου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η πρόταση αποτελεί απλώς “μια αρχική ιδέα” και πως “δεν υπάρχει ακόμη τίποτα συγκεκριμένο”.
“Πρόκειται για ένα λεπτό, δύσκολο ζήτημα, αλλά αργά ή γρήγορα πρέπει να αντιμετωπιστεί”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι “ο τουρισμός στη Ρώμη, ο οποίος καταγράφει αριθμούς ρεκόρ, πρέπει να καταστεί βιώσιμος για την πόλη και το περιβάλλον”.
Η Ρώμη δέχεται κατά μέσο όρο 35 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερος το 2025, καθώς το Ιωβηλαίο, ένα ετήσιο θρησκευτικό ρωμαιοκαθολικό γεγονός, πρόκειται να προσελκύσει εκατομμύρια ακόμη ταξιδιώτες.
Περιορίζεται η πρόσβαση στο συντριβάνι τον Νοέμβριο
Η πρόσβαση στο μπαρόκ συντριβάνι θα περιοριστεί τον επόμενο μήνα, καθώς θα καθαρίζεται.
Ένας καθορισμένος αριθμός τουριστών θα έχει πρόσβαση κατά τη διάρκεια του έργου συντήρησης, όπου ένας γυάλινος διάδρομος, που θα κατασκευαστεί πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι, θα προσφέρει μια μοναδική θέα του μνημείου.
Οι αρχές της πόλης λένε ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη κατανόηση της ροής των τουριστών προς το μνημείο και πιθανότατα θα αποτελέσει προάγγελο της περιορισμένης πρόσβασης και της επιβολής εισιτηρίου εισόδου, ενδεχομένως το 2025.
Εάν το εισιτήριο στην Φοντάνα ντι Τρέβι τεθεί σε εφαρμογή, δεν θα είναι η πρώτη προσπάθεια στην Ιταλία να ελέγξει τα πλήθη. Νωρίτερα, το 2024, η Βενετία εφάρμοσε δοκιμαστικά ένα εισιτήριο 5 ευρώ για τους ημερήσιους επισκέπτες που έφταναν σε περιόδους αιχμής, με στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επισκέπτονται την πόλη σε λιγότερο πολυσύχναστες περιόδους. Το πιλοτικό πρόγραμμα είχε ανάμεικτες αντιδράσεις από τις αρχές και τους ντόπιους, αλλά είναι πιθανό να επαναληφθεί κατά τις περιόδους αιχμής του 2025.