deriziotis

Κάνατε λάθος κ. Καραβία…

ΓΝΩΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ένα πρωτοφανές περιστατικό, σημάδεψε την εφετινή γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, το οποίο εξ όσων θυμάμαι, δεν έχει προηγούμενο.

Στην ομιλία του προς τα μέλη του ΣΕΤΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της EUROBANK κ. Φωκίων Καραβίας, μιλώντας για την πολιτική της τράπεζας στα “κόκκινα” δάνεια του Τουρισμού, έκανε ονομαστική αναφορά σε τρεις επιχειρήσεις στις οποίες -σύμφωνα με όσα είπε- έγινε επιτυχημένη (sic) αναδιάρθρωση του δανεισμού.

Βέβαια στις δύο εκ των τριών, η “αναδιάρθρωση” ήταν η εκποίηση μέσω πλειστηριασμού. Κι αν στην περίπτωση του ΛΑΚΙΤΙΡΑ, που όποιος έχει διαβάσει τα δικόγραφα, καταλαβαίνει ότι υπήρχε μείζον θέμα (σ.σ. όπως μείζον θέμα υπήρχε και υπάρχει και για όσους ενέκριναν … κεφάλαιο κίνησης στην συγκεκριμένη εταιρία και περιμένουμε να αποδοθούν ευθύνες), στην περίπτωση του ξενοδοχείου της Ρόδου, οι πρώην ιδιοκτήτες, κάθε άλλο από καθ’ έξιν κακοπληρωτές είναι, ούτε έχουν δώσει ποτέ δικαίωμα. Αντιθέτως, ήταν πάντα τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, από όσα λέει και η τοπική κοινωνία της Ρόδου.
Γιατί λοιπόν δυσφημούνται με τον τρόπο αυτό;
Στο συγκεκριμένο θέμα, όμως, επειδή έχει συνέχεια, θα επανέλθουμε πιο κάτω.

Και έρχομαι τώρα στο μείζον θέμα με την αναφορά ονομαστικά της εταιρίας ΚΥΠΡΙΩΤΗ, μεταξύ των τριών περιπτώσεων που ανέφερε ο κ. Καραβίας.

Η οικογένεια Κυπριώτη είναι από τους πιονέρους του ελληνικού Τουρισμού, χαίρει απόλυτης εκτίμησης στον κλάδο και έχει βρεθεί σε μια περιπέτεια, έχοντας όμως εξαιρετικά σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, εξ όσων γνωρίζουμε, η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και αναμένεται η απόφαση, η οποία ΔΕΝ έχει εκδοθεί.
Γνωρίζει ο κ. Καραβίας την απόφαση της Δικαιοσύνης και προέβη στην αναφορά αυτή;
Ή έχει εκδοθεί η απόφαση και δεν την γνωρίζουμε;

Πως είναι δυνατόν από βήματος της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, ο κ. Καραβίας να προβαίνει σε μια τόσο δυσφημιστική αναφορά για μια εξέχουσα επιχείρηση του κλάδου,  η οποία απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες και συνεργάζεται με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, προμηθευτές;
Σημειώνεται ότι πολλοί παριστάμενοι στην γενική συνέλευση, αλλά και κορυφαία ιστορικά μέλη του ΣΕΤΕ, εξέφρασαν την απορία και τον προβληματισμό τους, για την αναφορά αυτή.

Και να θυμίσω τα δεκάδες δημοσιεύματα του τελευταίου χρόνου, που κάθε λίγο και λιγάκι έλεγαν ότι τα ξενοδοχεία Κυπριώτη βγαίνουν στο σφυρί…
Από που εκπορεύονταν άραγε;

Και βέβαια περιμένουμε να δούμε και την αντίδραση της ηγεσίας του ΣΕΤΕ, καθόσον η αναφορά του κ. Καραβία, παραβιάζει κατάφωρα, τον κώδικα δεοντολογίας του Συνδέσμου, τον οποίο ο αείμνηστος Θεόδωρος Βασιλάκης, αλλά και οι υπόλοιποι συνιδρυτές, διαφύλατταν ως κόρη οφθαλμού…
Αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα πεδία του: “ΙΙΙ.5. Τα Μέλη του ΣΕΤΕ πρέπει να απέχουν από ενέργειες και πράξεις που μπορεί τυχόν να οδηγήσουν σε δυσφήμιση Μελών του ΣΕΤΕ, ειδικότερα δε να τηρούν την αρχή της εχεμύθειας για επιχειρηματικά γεγονότα ή στοιχεία ή δημοσιοποίηση ή εκμετάλλευση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των συμφερόντων Μέλους του ΣΕΤΕ ή του ελληνικού τουρισμού γενικότερα”.
Η αναφορά του κ. Καραβία, είναι σύμφωνη με το συγκεκριμένο εδάφιο;

Και βέβαια καμία απολύτως σημασία έχει ότι η EUROBANK εμφανίζεται ως χορηγός του ΣΕΤΕ. Οι χορηγοί έρχονται και παρέρχονται, ενώ η τήρηση των κανόνων διασφαλίζει την ενότητα και την μακροχρόνια ύπαρξη του Συνδέσμου, όπως άλλωστε συμβαίνει μέχρι τώρα, σε πνεύμα ενότητας και ομόνοιας.

Και έρχομαι τώρα στο θέμα του πλειστηριασμού του ξενοδοχείου της Ρόδου.
Θα ήταν εξόχως διαφωτιστικό να μας ενημερώσει η EUROBANK εάν έγιναν προσπάθειες ρύθμισης του δανείου, ποιες ήταν και γιατί δεν απέδωσαν.

Πέραν αυτού όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ακίνητο κατακυρώθηκε σε εταιρία της EUROBANK, η οποία είχε συμμετάσχει και στον πλειστηριασμό του ΛΑΚΙΤΙΡΑ. Και αν η παρουσία μια εταιρίας θυγατρικής της τράπεζας που επισπεύδει τον πλειστηριασμό, είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί το χαμηλότερο τίμημα, ώστε να μην το “χτυπήσει” κάποιος με σχεδόν μηδενικό τίμημα, τι νόημα έχει η κατακύρωση, όταν δεν υπάρχει άλλος που συμμετέχει;

Και πόση βάση έχουν οι φήμες, ότι και το ξενοδοχείο αυτό, θα καταλήξει στην γνωστή οικογένεια ξενοδόχων, που όλα τα “σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει”;

Ελπίζουμε καμία, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι…

Κων/νος Στ. Δεριζιώτης

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *