photo by CDC Unsplash
Photo by CDC Unsplash

Κορωνοϊός: Αξιολόγηση των κρατών στην αντιμετώπιση της πανδημίας | Στην 34η θέση η Ελλάδα παγκοσμίως

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ

Ο Κορωνοϊός και η έξαρση του αποτέλεσαν μία από τις σημαντικές κρίσης σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σίγουρα η πανδημία δεν έχει αντιμετωπιστεί και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Αυτό φαίνεται να κάνουν και αρκετά ευρωπαϊκά κράτη και οι γείτονές τους, τα οποία είτε ανοίγουν σταδιακά τα σύνορά τους, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γερμανία ή επιβάλλουν καραντίνες στις διεθνείς αφίξεις, όπως η Βρετανία και η Ισπανία (έως την 1η Ιουλίου).

Η Ελλάδα βρέθηκε στην 34η θέση παγκοσμίως, ευρισκόμενη στην δεύτερη κατηγορία των χωρών, μαζί με την Τουρκία, ενώ η Κίνα βρίσκεται στην θέση 12…

coronavirus Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει παρέλθει και το Deep Knowledge Group αξιολογεί την αντιμετώπιση των κρατών της Ευρώπης και των γειτόνων τους σε παγκόσμια κλίμακα λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες, όπως η αποδοτικότητα της καραντίνας, η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση του κινδύνου, ο έλεγχος και η καταγραφή των κρουσμάτων, το εθνικό σύστημα υγείας και η ετοιμότητά του, η τοπική ανθεκτικότητα, και η ετοιμότητα ως προς τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Η έρευνα του Deep Knowledge Group μελετάει την αντίδραση των κρατών της Ευρώπης και όχι μόνο κατηγοριοποιώντας τα σε κλίμακες και δίνοντας ξεχωριστή βαθμολογία σε κάθε κράτος.

Στην 1η κλίμακα, όπου ανήκουν τα κράτη με τις καλύτερες αποδόσεις, συγκαταλέγονται τα εξής κράτη με τις παρακάτω βαθμολογίες: Ελβετία (752), Γερμανία (749), Ισραήλ (748), Αυστρία (726), Νορβηγία (685), Δανία (671), Ουγγαρία (656) και Ολλανδία (651).coronavirus

Στην 2η κλίμακα συγκαταλέγονται οι παρακάτω χώρες: Ισλανδία (600), Φινλανδία (584), Λουξεμβούργο (576), Λιχτενστάιν (572), Πολωνία (570), Λιθουανία (566), Λετονία (564), Σλοβενία (564), Ελλάδα (560), Εσθονία (556), Κροατία (556), Τουρκία (556), Ιρλανδία (551), Κύπρος (550), Μαυροβούνιο (548), Τσεχία (545).

Ενώ στην 3η κλίμακα-και τις χειρότερες αποδόσεις- συμπεριλαμβάνονται οι εξής χώρες: Ισπανία (543), Πορτογαλία (542), Βουλγαρία (541), Ιταλία (533), Σερβία (532), Ρουμανία (531), Σλοβακία (530), Γαλλία (529), Σουηδία (522), Βρετανία (513), Βοσνία\Ερζεγοβίνη (508), Βέλγιο (498), Αλβανία (476).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση μεταξύ από 41 κράτη συνολικά και προηγείται της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Βελγίου.

Όσον αφορά τον παράγοντα της αποδοτικότητας της καραντίνας σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα καταλαμβάνει την 46η και προηγείται από τη Βοσνία\Ερζεγοβίνη, το Λουξεμβούργο, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Φινλανδία, την Ουκρανία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Ρωσία και  την Αίγυπτο.

Στο πεδίο της αποδοτικότητας των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα καταλαμβάνει την 33η θέση και προηγείται από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ουκρανία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο, τη Σουηδία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Βοσνία\Ερζεγοβίνη και τη Βρετανία.

Επιπλέον, η Ελλάδα φαίνεται να είχε πιο “έτοιμο”  εθνικό  σύστημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς σκαρφαλώνει στην 28η θέση και περνάει τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, τον Καναδά, της Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Ισπανία, τη Ρωσία, τις ΓΠΑ, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Σ.Αραβία και την Αίγυπτο.

Ενώ στην τοπική ανθεκτικότητα η χώρα μας βρίσκεται σε παγκόσμιο επίπεδο στην 34η θέση ξεπερνώντας τη Φινλανδία, την Κροατία, το Βέλγιο, την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Βοσνία\Ερζεγοβίνη, τη Ρωσία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Τσεχία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και την Ουκρανία.

Ολόκληρη η έκθεση, ΕΔΩ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *