tsiledakis

Η κυβέρνηση μόλις έδωσε την χαριστική βολή στον βαριά τραυματισμένο ελληνικό Τουρισμό

ΓΝΩΜΗ
του Γιώργου Τσιλεδάκη (*)

Ο Τουρισμός είναι πράγματι “a state of mind”, μία κατάσταση του μυαλού.
Οι αρμόδιες πάντως υπηρεσίες για την διαχείριση του τουριστικού προΐόντος της χώρας δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνονται καθόλου αυτό.

Και μόλις έδωσαν την χαριστική βολή.
Έτσι απλά, αδυσώπητα και το χειρότερο;: χωρίς να αντιλαμβάνονται
καν ότι πάτησαν την σκανδάλη!

Τι έγινε δηλαδή θα ρωτήσει κάποιος; Μήπως είσαι υπερβολικός; Δυστυχώς δεν είμαι.

Θεωρώ ότι τις τελευταίες ημέρες κάποιοι πήραν αποφάσεις, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε χιλιάδες εκατομμύρια Ευρώ, ναι, σε δισεκατομμύρια.

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά:
Διαχειρίζεσαι μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με επιτυχία, όπως θεωρεί η πλειοψηφία του κόσμου, και τελικά ανακοινώνεις ότι σε λίγο καιρό θα επανεκκινήσεις την βαριά σου βιομηχανία αλλά με ειδικούς όρους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Καλώς.
Μετά περιμένεις.

Η βιομηχανία προσπαθεί με αγωνία να ανασυνταχθεί και ψάχνει θεσμικά πλαίσια και
οδηγίες.
Εσύ περιμένεις.
Οι άνθρωποι του Τουρισμού συνεχίζουν να προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και
αυτοσχεδιάζουν.
Εσύ περιμένεις. Ορίζεις ημερομηνίες επανέναρξης και περιμένεις. Το άγχος κορυφώνεται.
Ξαφνικά ορίζεις υγειονομικά πρωτόκολλα και νομοθετείς διφορούμενες εργασιακές ρυθμίσεις κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Δεν βαριέσαι, λένε οι άνθρωποι του τουρισμού, στην Ελλάδα είμαστε, πάμε, δεν πειράζει, κάπως θα τα καταφέρουμε, ο Θεός βοηθός…

Όλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς, οι επιχειρηματίες συμπληρώνουν αιτήσεις και τρέχουν στις τράπεζες μήπως και διασφαλίσουν κάποια ρευστότητα, οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται σε υγειονομικά πρωτόκολλα, οι συντηρητές επισκευάζουν, οι διαφημιστές διαφημίζουν το „state of mind“ και άλλα ωραία, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες του εξωτερικού ενημερώνονται και όλοι περιμένουν με αγωνία σε λίγες μέρες την πρώτη άφιξη.

Photo by Dimitris Giannidakis on Unsplash
Photo by Dimitris Giannidakis on Unsplash

Τι θα κάνει άραγε το ταλαιπωρημένο απο τον κωρονοΐό ταξιδιωτικό κοινό;
Θα έχει άραγε το κουράγιο να μπει στο αεροπλάνο, παρά τις συνεχείς ακυρώσεις και αλλαγές των πτήσεων, και να ταξιδέψει σε αυτήν την πανέμορφη χώρα, της κατάστασης του μυαλού;

Όλα τωρα εξαρτώνται από την ψυχολογία του κόσμου στην βόρεια Ευρώπη και την διάθεσή του για ένα ταξίδι αναψυχής, να ξεκουραστεί και να ξεχάσει τον κορωνοΐό
έστω για λίγο. Κρατάμε την ανάσα και ποντάρουμε όλα μας τα λεφτά στην ψυχολογία του κόσμου.

Εσύ περιμένεις.
Πότε θα φτάσει η ώρα επιτέλους να φωτογραφηθείς; Έβγαλες και από πάνω σου το κόστος επιδότησης τόσων εργαζομένων στον τουρισμό και έχεις κάθε λόγο να φορέσεις τώρα τα καλά σου.
Και μετά, μέσα στην απόλυτη σιωπή από την κομμένη ανάσα των ανθρώπων του τουρισμού, 2-3 μέρες πριν καταφτάσουν οι πρώτοι θαρραλέοι επισκέπτες, ένας εκκωφαντικός πυροβολισμός. Και πίσω από τον καπνό, εσύ:

ksd
adv

Μισό λεπτό κυριούλη, που πας;
Θα συμπληρώσεις πρώτα μια πολυσέλιδη φόρμα στο ίντερνετ – τι πάει να πει είσαι ηλικιωμένος και δεν έχεις ίντερνετ; -, σε μία γλώσσα που ίσως δεν καταλαβαίνεις, αλλά τι φταίω εγώ αν δεν μάθαινες αγγλικά μικρός; Α, και δεν ξέρεις ούτε ελληνική γεωγραφία ε; Είναι η Ρόδος στην Sterea Ellada, βρε αχαΐρευτε; Τέλος πάντων, γράψε κάτι εκεί και βλέπουμε όταν φτάσεις. Έχω εγώ μία φοβερή τεχνητή νοημοσύνη (που διάβολο την βρήκαν αυτή ρε παιδιά;), που θα σε σκανάρει στο πι και φι και θα σε χώσει καραντίνα. Δε θα μου σκορπάς εμένα κορωνοΐούς εδώ και εκεί ρε. Έχω και πρόθυμους χωροφύλακες στα ξενοδοχεία να παρακολουθούν κάθε σου κίνηση, αν κάνεις πως ξεμυτάς θα βγάλω ΚΥΑ,
που θα δίνω το δικαίωμα στους ξενοδόχους να σου περνάνε χειροπέδες και να σου ρίχνουν και καμιά φάπα, αν χρειαστεί.

Πάντα με μάσκα βέβαια.
A state of mind.

Δεν έχει δυστυχώς καμία σημασία, αν η εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής συμπλήρωσης της Passenger Locator Form (PLF) αλλά και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοΐό στα σύνορα της χώρας με επακόλουθη καραντίνα του εξεταζόμενου, θεσπίστηκαν με καλή πρόθεση και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο τρόπος που εισήχθησαν τα παραπάνω είναι απλά εγκληματικός. Το κακό έγινε:
εκατοντάδες δημοσιεύματα στον ξένο τύπο μετέφεραν ήδη στους δυνητικούς μας επισκέπτες ακριβώς το παραπάνω μήνυμα.

Εκατοντάδες ακυρώσεις και ουσιαστικά διακοπή την ισχνής ροής κρατήσεων μετά από αυτό το μπαμ. Μόνο στα δικά μας ξενοδοχεία. Κάντε τις πράξεις.
Δεν έχω άλλα λόγια και βουίζουν ακόμα τα αφτιά μου από τον κρότο. Η Παναγιά μαζί μας…

(*) Ο κ. Γιώργος Τσιλεδάκης, είναι υπεύθυνος Πωλήσεων και Μarketing, στα Corissia Hotels & Resort

ksd
adv

 

Tagged

6 σχόλια στο “Η κυβέρνηση μόλις έδωσε την χαριστική βολή στον βαριά τραυματισμένο ελληνικό Τουρισμό

  1. Ο κάθε λαός έχει τους πολιτικούς που επιλέγει να έχει και την πολιτική που του επιλέγουν να έχει. Όταν βάλανε να κάνουν κουμάντο δίπλα σε ένα ανύπαρκτο υπουργό με βιογραφικό που δεν έχει σχέση με τον τουρισμό, ιατρικούς συλλόγους και τσιόδρες αυτά είναι τα αποτελέσματα. Ακόμα και τα πρωτόκολλα των ξενοδοχείων φτιάχτηκαν και βοηθήσαν την κυβέρνηση οι ίδιοι οι ξενοδοχοί. Όσο εμείς ασχολούμαστε με θέματα όπως του άρθρου στην Ισπανία ξενοδόχοι κάθονται στα ίδια τραπέζια και αγοράζουν αεροπορικές εταιρίες προκειμένου να φέρουν πελάτες μόνοι τους, χωρίς τους εκβιαστικούς όρους και τιμές των μεγάλων Tour Operator. Είμαστε χρόνια πίσω και μας αρέσει τον παράδεισο μας να τον προσφέρουμε τσάμπα. Κάτι παει να αλλάξει αλλά γιατί έχουν αρχίσει να ανοίγουν μονάδες με ξένα λεφτά και εκείνοι δεν επενδύουν λεφτά αν δεν πρόκεται να βγάλουν πολλά μέν αλλά σωστά δε. Χαίρομαι που ο κύριος Άδωνις πηγαίνει στα “ανοίγματα” ξενοδοχείων ξένων συμφερόντων και κεφαλαίων. Απλά ας φτιάξει το αεροδρόμιο στο Καστέλι γιατί στην Κρήτη έρχονται 5 μύρια τουρίστες με 500.000 πλυθισμό κοινός 1/10 αναλογία και στην Ελλάδα με 10 μύρια πλυθισμό έρχονται 30 μύρια τουρίστες κοινός η εθνική μας αναλογία είναι 1/3 περίπου. Η κρήτη έπρεπε να έχει 10 μήνες τουρισμό και όχι 5 μήνες και ούτε.

  2. Eίχα πολλές προσδοκίες από αυτή την κυβέρνηση, ειδικά μετά την προηγούμενη. Η κρίση δυστυχώς έδειξε πόσο απελπιστικά ‘λίγοι’ φάνηκαν για να αντιληφθούν το πρόβλημα. Δόθηκε υπέρμετρη βαρύτητα στο είμαστε ασφαλείς (λες και οι τουριστες δεν γνωριζουν τι σημαινει περιθαλψη σε κάποια νησιά…) με αποτέλεσμα να συρθούν πισω από ανθρώπους με περιορισμένη αντίληψη και πλήρη άγνοια του πως δουλεύει η αγορά και ειδικά ο τουρισμός. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, πρέπει κάποιος να σταθμίζει όλες τις παραμέτρους κάτι που απαιτεί όλους να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων. Επίσης να βλέπει πως λειτουργούν οι ανταγωνιστές ώστε να μην διαφοροποιείται υπερβολικά. Οι αντιφατικές δηλώσεις και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής ήταν καταστροφικές, οι κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλη έκταση παίρνουν αυτά στο διεθνή τύπο. Και στη Γερμανία και στην Αγγλία εμφανίζονται συνέχεια άρθρα που διατυπώνουν τον προβληματισμό λόγω ακριβώς αυτών. Το συμπέρασμα? Με όρους ελληνικής γραφειοκρατίας όπου οι κανόνες αλλάζουν ξανφικά μέσα σε δύο μέρες, και με υποχρεωτικές φόρμες 24 ώρες πριν αλλιώς δεν επιβιβάζεσαι στο αεροπλάνο και τα χάνεις όλα, δεν δουλεύει ο τουρισμός, ειδικά σε μιά περίοδο κρίσης. Καλή συνέχεια σε όλους και ο Θεός να μας φωτίσει…

  3. Όλοι σκέφτονται γιατί δεν έρχονται οι τουρίστες! Για να βρουν την απάντηση ας αναλογισθούν αν οι ίδιοι αν θα πήγαιναν διακοπές με αυτή την Παγκόσμια κατάσταση. Φυσικά όχι. Το ότι δεν θα έρχονταν ήταν πασιφανές από την αρχή, εμείς γιατί παραμυθιαζόμασταν ότι θα έρθουν; Όλα τα άλλα περί ποιος φταίει είναι περιττά.

  4. “Έχω εγώ μία φοβερή τεχνητή νοημοσύνη (που διάβολο την βρήκαν αυτή ρε παιδιά;), που θα σε σκανάρει στο πι και φι και θα σε χώσει καραντίνα.”

    Ναι… την βρηκαμε και ειμαστε και οι μοναδικοι που την εχουμε:
    https://www.facebook.com/jon.vlachoyiannis/posts/10157313374607539

    Τωρα οσον αφορα το κειμενο σου, κατα την γνωμη μου ειναι τελειως λαθος γιατι το βλεπεις μονο απο την πλευρα του μαρκετινγκ και των πωλησεων. Το θεμα ομως δεν ειναι τοσο απλο και ουτε τοσο ασημαντο οταν μιλαμε για την δημοσια υγεια. Ειναι πολυ πιο πολυπλοκο. Αυτο ακριβως το λαθος κανανε καποιες χωρες (πχ Ιταλια) στην αρχη της πανδημιας και μετα το πληρωσανε με χιλιαδες νεκρους και με πολυ μεγαλυτερες οικονομικες ζημιες. Αυτο που περναμε ειναι μια τελειως αγνωστη και συναμα πολυ επικινδυνη κατασταση, ακομα και για τους ειδικους, της οποιας οι συνθηκες μεταβαλλονται σχεδον καθημερινα. Οποτε ας ειμαστε φειδωλοι στο τι λεμε και ας αφησουμε αυτους που ξερουν πεντε πραγματα περισσοτερα απο εμας να βρουν την λυση.

    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
      Δεν ξέρω πώς ένας ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ MARKΕRTING μπορεί να αρθρογραφεί, σε ένα υποτιθέμενο σοβαρό SITE, με ειδικότητα τον τουρισμό, αλλά, όχι για θέματα της ειδεικότητός του αλλά, για θέματα που αφορούν την ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, αποδυκνείοντας με όσα γράφει, ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η απώλεια των εσόδων του. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι παρέχεται χώρος για τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Αν όντως εχει την όποια πρόταση για την ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ της πανδημίας, ας μας την παραθέσει, ούτως ώστε να παραδεχθούμε ότι η κριτική του δεν είναι απλή έκφραση της λύπης του για την απώλεια του τζίρου του.

  5. καλημερα ,
    οταν εχεις να αντιμετωπισεις μια τετοιου ειδους κριση που καταρρακωνει τις εθνικες οικονομιες θα επρεπε ως κυβερνηση να εχεις σχεδιο μετα απο 3 μηνες για να διατηρησεις σε μια διαλυμενη απο χρονια οικονομια τουλαχιστον σε ενα επιπεδο τηνκατ’ευφημισμο “βαρια βιομηχανια.
    Η αριστεια που συνδυαζεται κρυβομαι σαν την στρουθοκαμηλο ειναι τουλαχιστον βλακεια.
    Και ολοι οσοι σχολιαζουν οτι μας εσωσε ας σκεφτουν οτι 1 δεν φροντισε ουτε κατα διανοια να ενδυναμωσει το διαλυμενο συστημα υγειας ,2 οτι απο τον τουρισμο ζουν χιλιαδες εργαζομενοι και πολλα επαγγελματα που δεν αναφερονται ως αμεσα τουριστικα και ολοι θα πεινασουν.
    Οσοι λοιπον υπερασπιζονται τις ηξεις αφιξεις του πολιτικου σκηνικου θα ηταν καλο να μας τα ξαναπουν τον χειμωνα που η φτωχεια θα σερνεται διπλα τους.Καο οχι αυτοι γνωριζουν πεντε πραγματα δεν εισακουγονται , πανω απο ολα το φιανεσθαι και το χρημα.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *