ΜΑΣΚΑ: Η απίστευτη συμπεριφορά του υπουργού και οι αμερικανικές “ήττες”, στον ΕΟΤ εκτός από λεφτά, πετάνε και κοριοί – ψύλλοι, Ισπανία και Τουρκία ξεπέρασαν το 2019 και η παρέμβαση Ανδρεάδη | Στο βάθος οι εκλογές στον ΣΕΤΕ

Η ΜΑΣΚΑ

Ομολογώ ότι επέστρεψα ανανεωμένη και με πολύ κέφι από τις διακοπές μου, αφού πέρασα καλά.

Σε αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι δεν είχα και δυσάρεστα συναπαντήματα όπως οι ξενοδόχοι στην ΔΕΘ, που τα άκουσαν για τα καλά από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.
Ο σμπίρος μου λέει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρξαν τέτοιες συμπεριφορές και προφανώς ούτε η τελευταία.
Ο λόγος; Το προφανές. “Προσέξτε τις ανακοινώσεις που θα βγάζετε από εδώ και πέρα”, όπως τους είπε στο τέλος.

Η αποκάλυψη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ αναπαράχθηκε από όλα τα μεγάλα μέσα, ερωτήθηκαν  δε και ευθέως  ξενοδόχοι , αλλά και παράγοντες που ήταν παρόντες, που επιβεβαίωσαν μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ, ενώ την “έπιασαν” και οι κεραίες του Μεγάρου Μαξίμου…

Κατόπιν αυτών, στις σχέσεις του κλάδου με την Αμαλίας επικρατούν συνθήκες πολικού Χειμώνα και έχει ληφθεί η απόφαση ο κλάδος πλέον να επικοινωνεί απευθείας με τα αρμόδια υπουργεία, παρακάμπτοντας το υπουργείο Τουρισμού.
Μέχρι πότε;
Άγνωστο.
Αλλά έτσι κι αλλιώς η επικοινωνία του κλάδου, που ήταν εξαιρετική και άμεση με όλους τους τελευταίους υπουργούς Τουρισμού, από τον Σεπτέμβριο 2021 δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες της. Μέχρι την Philoxenia που ήταν το επόμενο “ραντεβού” υπάρχει χρόνος, αλλά δεν φαίνεται φως, προς το παρόν.

Και όπως μου έλεγε παλαιός παράγοντας του κλάδου, “τι είχαμε τι χάσαμε…”, συμπληρώνοντας: “Εμείς θα είμαστε εδώ και του χρόνου και σε 5 χρόνια και σε 10 χρόνια. Αυτός;”

Ο σμπίρος μου επίσης μου μετέφερε και ένα άλλο σκηνικό επίσης στην Θεσσαλονίκη με μια συνέντευξη που δεν έγινε ποτέ, καθώς κάποιος από το επιτελείο δημοσιογραφικού οργανισμού, είχε την ατυχή έμπνευση να χαιρετίσει κορυφαίο Ευρωπαίο παράγοντα που ήταν στην έκθεση, ενώ ξεκινούσε η δήλωση του υπουργού στον σταθμό, με αποτέλεσμα να σηκωθεί να φύγει και να τους πει να κάνουν την συνέντευξη με τον “Ευρωπαίο”.

Όμως και τα θέματα της Αμερικής δεν πάνε καλά για τον ένοικο της οδού Αμαλίας. Μετά τις 14 πτήσεις, που δεν ήταν 14, αλλά 9, και στο επτάμηνο, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ υπολείπονται των μεγεθών του αντιστοίχου διαστήματος του 2019. Αυτός όμως ακάθεκτος, στις … 223 συνεντεύξεις που δίνει την ημέρα, επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια για “το απίστευτο ρεκόρ Αμερικανών” και για τις “περισσότερες πτήσεις από ποτέ”. Τώρα γιατί οι δημοσιογράφοι δεν το επισημαίνουν και δεν τον ρωτούν, μάλλον είναι πολύ … ευγενείς και δεν θέλουν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση.

Στον ΕΟΤ

Από κοντά και ο εσχάτως κολλητός του υπουργού, ένοικος της οδού Τσόχα, αν και είναι ένοικος των Χανίων περισσότερο.

Όπου στην οδό Τσόχα, εκτός από εκατομμύρια, εσχάτως πετάνε κοριοί, ψύλλοι και άλλα ζωύφια.

Αίφνης λοιπόν σε γραφείο του δευτέρου ορόφου στον ΕΟΤ εμφανίστηκαν τα καθόλου συμπαθή ζωύφια, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αναταραχή και …επίσκεψη σε νοσοκομείο. Δόθηκε εντολή να γίνει απολύμανση στο συγκεκριμένο γραφείο και σε κάποια διπλανά, ενώ εργαζόμενοι ζήτησαν έντονα να επεκταθεί η απολύμανση σε τουαλέτες, κοινόχρηστους χώρους, κ.λπ.. Έλαβαν αρνητική απάντηση και προτάθηκε από τους υπαλλήλους να πληρώσουν οι ίδιοι (!!!) την απολύμανση. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι … διαβουλεύσεις και να γίνει τελικά η απολύμανση, υπήρξαν υπόνοιες και για δεύτερο κρούσμα, που κατέφυγε επίσης σε νοσοκομείο.

Στα άλλα τώρα, ο γαλαντόμος ΕΟΤ και ο γενικός γραμματέας του που βεβαιώνει ποσά 800 και 1000 ευρώ υπηρεσιακών δαπανών σε στελέχη που τίμησαν τον Οργανισμό και αποχώρησαν από την υπηρεσία, δίνει ψίχουλα σε μεγάλους tour operators του εξωτερικού, αλλά και σε μεγάλες ενέργειες προβολής της χώρας, αλλά έδωσε περίπου 120.000 ευρώ σε έναν περίπου χρόνο σε …εταιρία δημοσιογράφου, που διακρίνεται για τα “ρεπορτάζ” του, για να προβάλλει την Ελλάδα. Ο οποίος προσφέρει τις … πολύτιμες υπηρεσίες του και σε άλλους στον κλάδο.

Ενδεικτικά σε σημαντικούς γαλλικούς τουριστικούς πράκτορες -αγορά την οποία θεωρεί σημαντική σύμφωνα με τις δηλώσεις του- έδωσε 5.000 € σε θυγατρική κορυφαίου παγκόσμιου ταξιδιωτικού ομίλου, 60.000 € σε κορυφαία αεροπορική εταιρία, 6.000 € σε γνωστό ταξιδιωτικό πράκτορα, 21.000 € σε έναν από τους μεγαλύτερους tour operators της χώρας!!!

Και αν νομίζει κάποιος ότι η Γαλλία αποτελεί εξαίρεση, στις Κάτω Χώρες, τα ποσά που δόθηκαν σε 8 τουριστικούς πράκτορες – tour operators ήταν από 6.000 έως 15.000 €, με εξαίρεση έναν μεγάλο όμιλο που πήρε ένα σημαντικό ποσό.

Στην Γερμανία δόθηκαν για συνεργασίες με 5 μόνο tour operators σημαντικά ποσά, που έφτασαν έως και 275.000€.

Αντίθετα στην Αγγλία σε κορυφαίο tour operator δόθηκαν 30.000 €, ενώ σε άλλο που βρίσκεται στο top 5 της χώρας δόθηκαν 60.000 €.

Στην Σκανδιναβία και τις Βαλτικές χώρες τα χρήματα που δόθηκαν είναι ελάχιστα με εξαίρεση 2 μεγάλους ομίλους, που έλαβαν 250.000 και 150.000 €, ενώ σε Ρουμανία και Βουλγαρία που αποτελούν τροφοδότες για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, τα 5χίλιαρα είναι ο κανόνας.

Στην Ελλάδα δε σε road shows σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού με ενέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας, δόθηκαν 25.000 ευρώ συνολικά για όλα, ενώ σε reality ευρωπαϊκά με εκατομμύρια τηλεθεατές και budget εκατομμυρίων προτάθηκαν ποσά των 10.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή με μια διαδικασία 3 ημερών, 12 με 15 Σεπτεμβρίου, υπέγραψε συμφωνία με την Michelin, αντί 458.800 ευρώ για την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας…
Συστήθηκε επιτροπή, πήρε την προσφορά, την αξιολόγησε, έκανε διαπραγμάτευση, έβγαλε πόρισμα, γράφτηκε η απόφαση και η σύμβαση και υπογράφηκε η απόφαση.
Αυτό θα πει ταχύτητα. Ποιος Χάμιλτον;

Αλλά κινητικότητα υπάρχει και για την προβολή του χειμερινού προγράμματος Τουρισμού στην Ελλάδα για Ευρωπαίους. Του ποιανού μου είπε ο άνθρωπός μου; “Υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα και θα “επενδύσουμε” χρήματα για να το προβάλλουμε”;

Έλα ντε υπάρχει;

Και να μην υπάρχει θα το δημιουργήσουν. Σιγά. Τέλη Σεπτέμβρη είναι. Εδώ πέρυσι ξεκίνησαν πρόγραμμα προβολής χειμερινού Τουρισμού, στις 23 Δεκεμβρίου…

Και εδώ ισχύει αυτό που είπε ο άνθρωπος του Τουρισμού:”Εμείς θα είμαστε εδώ και του χρόνου και σε 5 χρόνια και σε 10 χρόνια. Αυτός;”

Ο Σταύρος Ανδρεάδης

Ηχηρή -σπάνια- παρέμβαση όμως έκανε ο Σταύρος Ανδρεάδης για τα δρώμενα στον Τουρισμό.

Και όταν μιλάει ο Σταύρος Ανδρεάδης, από τους “γενάρχες” του ΣΕΤΕ και πιονέρος του ελληνικού Τουρισμού, είναι είδηση. Θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά παρενέβη για να απαντήσει σε κάποιον που είχε χαρακτηρίσει … μαστροπούς τους ανθρώπους του Τουρισμού.

Αυτή τη φορά ο Σταύρος Ανδρεάδης, παρενέβη, μετά από μια σειρά άρθρων για τον Τουρισμό, για να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, να εξηγήσει τι είναι Τουρισμός και να ζητήσει την ίδρυση ενός νέου υπουργείου Τουρισμού. Το εξαιρετικό άρθρο του Σταύρου Ανδρεάδη, αξίζει να διαβαστεί με μεγίστη προσοχή.

Όμως η οικογένεια Ανδρεάδη εξέπληξε για μια ακόμη φορά την αγορά, καθώς μεταβιβάστηκε η πλειοψηφία των μετοχών που κατείχαν funds υπό την Oaktree στο κρατικό fund της Σιγκαπούρης. Το συγκλονιστικό δεν είναι το deal αυτό καθ΄εαυτό, αλλά η αποτίμηση του ομίλου που ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ!!!
Μπράβο, χίλια μπράβο!

Ο ΣΕΤΕ

Και μιας και είπα Ανδρεάδης, θυμήθηκα τον ΣΕΤΕ, όπου υπάρχουν διεργασίες για τις εκλογές που κοντοζυγώνουν. Τα νέα είναι κομπλικέ που λένε στο χωριό μου, καθώς μια υποψηφιότητα που προωθείται, θεσμικά έχει πρόβλημα. Ο “υποψήφιος”, που προωθεί ένα μέρος, είναι εξαιρετικός, πλην όμως δεν είναι επιχειρηματίας, αλλά κορυφαίος manager. Στο παρελθόν, όπου υπήρξε μέλος του ΔΣ manager που αποχώρησε από την εταιρία που διεύθυνε, δημιουργήθηκε πρόβλημα… Μάλιστα, ιστορικό μέλος του ΣΕΤΕ είπε ότι αν “θέλουμε να πάμε σε μια λύση manager – προέδρου, τότε να τεθεί θέμα αλλαγής καταστατικού και να αποφασίσουν τα μέλη”.

Οι εξελίξεις σε Τουρκία – Ισπανία και η Ελλάδα

Η τουριστική σεζόν λοιπόν φέτος εξελίσσεται φέτος παραπάνω από ιδανικά για όλη την Μεσόγειο. Ισπανία και Τουρκία θα ξεπεράσουν τα μεγέθη του 2019 και η Ελλάδα είναι επίσης κοντά. Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, αλλά και οι χώρες της Βορείου Αφρικής επίσης πηγαίνουν πολύ καλά.

Να δούμε όμως τι θα μείνει στο ταμείο. Γιατί οι τιμές είναι τιμές 2019 και τα κόστη είναι +30% στην καλύτερη περίπτωση.

Όσο για το 2023 θα δούμε… Έχει πολύ δρόμο μπροστά και οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Έχω υποσχεθεί στους θαυμαστές μου ότι πλέον θα έχω ποιο συχνή παρουσία.
Άλλωστε με τόσο υλικό, είναι πρόκληση!

ΜΕ ΤΙΜΗ

ΜΑΣΚΑ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *