thomas
O Peter Fankhauser, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ|VIDEO: Στην βρετανική κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες ο Fankhauser για την πτώχευση της Thomas Cook|Τι είπαν οι εμπλεκόμενοι

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στην βρετανική κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάρρευση της Thomas Cook ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Peter Fankhauser, μιλώντας στην επιτροπή Επιχειρηματικής, Ενεργειακής και Βιομηχανικής Στρατηγικής της βρετανικής Βουλής, που ερευνά την υπόθεση.

Στην Επιτροπή κατέθεσαν, σε μια συνεδρίαση που κράτησε αρκετές ώρες, εκτός του Fankhauser και οι Frank Meysman, πρώην Chairman, Sten Daugaard, πρώην CFO, Martine Verluyten, πρώην Chair of Audit Committee, and Warren Tucker, πρώην Chair of Remuneration Committee, Thomas Cook.

Ο πρώην CEO του ομίλου είπε ότι ήταν σε διαρκή επαφή, κατόπιν οδηγιών της βρετανικής κυβέρνησης, με αξιωματούχο του υπουργείου Μεταφορών, με τον οποίο διαξήγαγαν συζητήσεις λίγες ημέρες πριν την πτώχευση, για την παροχή των επιπλέον 200 εκατ. λίρες που απαιτούνταν για να μην πτωχεύσει ο όμιλος, με δραματικές επιπτώσεις, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

thomascookΌπως είπε  κ. Fankhauser ακόμη και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου οι συζητήσεις συνεχίζονταν και διαφαινόταν θετική κατάληξη, ενώ είχε απαγορευθεί στα στελέχη της Thomas Cook, να έρθουν σε επαφή με υπουργούς ή άλλα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, το Σάββατο λίγες ώρες πριν την πτώχευση, η βρετανική κυβέρνηση, “τράβηξε το χαλί”, κάτω από τα πόδια του ταξιδιωτικού κολοσσού, οδηγώντας τον στην κατάρρευση.

Αντίστοιχη καταγγελία για τον ρόλο της βρετανικής κυβέρνησης, είχε διατυπώσει και ο βρετανικός GUARDIAN σε εκτενές ρεπορτάζ του.

Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση παρείχε δάνειο 380 εκατ. €, σώζοντας την αεροπορική εταιρία Condor, ενέργεια που εγκρίθηκε και από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Κριτική

Ο πρώην CEO δέχθηκε σφοδρότατη κριτική για το γεγονός ότι από την ημέρα που ανέλαβε δεν καταχωρούσε τμηματικά στους ισολογισμούς της εταιρίας, τις επισφάλειες κυρίως από την απορρόφηση του mytravel, ώστε η επιβάρυνση να γίνεται σταδιακά, αλλά το έκανε τον τελευταίο χρόνο και για ολόκληρο το ποσό των επισφαλειών με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του ομίλου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τις τελευταίες ώρες μίλησε με τους υπουργούς Τουρισμού Ισπανίας, Γερμανίας, Τουρκίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας, αναφέροντάς τους τις εξελίξεις και όλοι συμφώνησαν να συνδράμουν ώστε να αοποφυχθεί το μοιραίο.

thomas Ωστόσο, απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά για την Ελλάδα, ο Fankhauser μίλησε με τον Χάρη Θεοχάρη την Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης και διερευνήθηκε το ενδεχόμενο στήριξης του γερμανικού βραχίονα, και μόνο, χωρίς να οριστικοποιηθεί κάτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του money-tourism.gr, στις 10 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, υπήρξε σύσκεψη του Fankhauser με βασικούς συνεργάτες του ομίλου, από ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι έναντι χρεών θα έπαιρναν μετοχές μετά την ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου, βοηθώντας έτσι την εξυγίανσή του. Ωστόσο εκεί τονίσθηκε ότι δεν χρειάζεται καθώς η είσοδος της Fosun και η συμφωνία με τους πιστωτές, θα επέτρεπαν την ανάκαμψη της Thomas Cook.

thomasΥπογραμμίζεται δε, ότι όπως είχε αποκαλύψει το money-tourism.gr, Ισπανοί, Έλληνες και Τούρκοι ξενοδόχοι, μόλις διεφάνη το αδιέξοδο, προχώρησαν σε ένα είδος funding, μέσω της διαγραφής μέρους των οφειλομένων χρεών και μετατροπής τους σε κάποιο είδος αξιογράφων ή μετοχών, πλην όμως επειδή η προσάθεια αυτή ξεκίνησε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί αυθυμερόν, με την υπογραφή χιλιάδων εξουσιοδοτήσεων των ξενοδόχων, που απαιτούνταν.

Είναι λοιπόν άξιο απορίας, αφού όπως λέει στην κατάθεσή του ο Fankhauser τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου έπρεπε να πληρωθούν οι προμηθευτές του ομίλου και τα χρήματα δεν υπήρχαν, γιατί δεν δόθηκε μια παράταση ελαχίστων ημερών, όπου εθεωρείτο βέβαιο, ότι θα συγκεντρωνόταν το ποσό των 200 εκατ. λιρών, που ζητούσαν οι τράπεζες ως πρόθετη διασφάλιση για την οριστικοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου των 900 εκατ. λιρών.

Τέλος, ο κ. Fankhauser αφού επανέλαβε πολλές φορές ότι λυπάται βαθύτατα που δεν κατάφερε να σώσει την εταιρεία, αρνήθηκε, προς το παρόν, να επιστρέψει το μπόνους του 2017, ύψους 558.000 λιρών, αναφέροντας ότι θα το σκεφθεί. Τόνισε δε ότι το 30% του μπόνους αυτού ήταν μετοχές, που είναι πλέον άνευ αξίας.

Αντιδρούν και τα συνδικάτα

Τα συνδικάτα κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «αποτυχία σε μεγάλη κλίμακα» για την απόφασή της να «νίψει τα χέρια της» ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, στην υπόθεση της Thomas Cook.

Η Unite, η οποία αντιπροσωπεύει τους εργάτες των αεροπορικών εταιρειών, δήλωσε ότι ήταν σοκαρισμένη και θυμωμένη μετά την αποκάλυψη ότι ο γραμματέας Μεταφορών Grant Shapps είχε εμποδίσει τους επικεφαλείς της Thomas Cook να μιλήσουν απευθείας με τους υπουργούς της κυβέρνησης κατά τις δύο εβδομάδες που οδήγησαν στην κατάρρευση της.

“Ο Grant Shapps έχει πολλές ερωτήσεις για να απαντήσει για το ρόλο του στην κατάρρευση του Thomas Cook”, δήλωσε ο Oliver Richardson, αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας και συμπλήρωσε: “Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντέδρασε στην υπόθεση Thomas Cook είναι εξαιρετική και συγκλονιστική. Τα 3.000 μέλη της Ένωσης, τα περισσότερα από τα οποία εργάστηκαν για την κερδοφόρα αεροπορική εταιρεία, θα θυμούνται ότι απολύθηκαν χωρίς προειδοποίηση και αμοιβή, αλλά κανένας υπουργός δεν ήταν έτοιμος να καθίσει μαζί με την εταιρεία για να συζητήσει πιθανή βοήθεια. Ενώ άλλες κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη ήταν έτοιμες να υποστηρίξουν τμήματα της επιχείρησης Thomas Cook και να επιδιώξουν να ανακουφίσουν για τις ζημιές που αντιμετώπιζαν οι τουριστικές και μεταφορικές βιομηχανίες τους, η κυβέρνησή μας είχε εγκαταστήσει φραγμούς για να αποτρέψει τις άμεσες συναντήσεις”.

Βολές εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης εξαπέλυση και η Ένωση Πιλότων, τομίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει σημαντική ευθύνη, ενώ ο γενικός γραμματέας της TSSA, Manuel Cortes, τόνισε: “Το γεγονός ότι κανένας Βρετανός υπουργός δεν ήρθε σε επαφή με την Thomas Cook, κατά τη διάρκεια των έξι ημερών πριν από την κατάρρευσή της ήταν απολύτως καταδικαστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνητική αξιωματούχο για τις Επιχειρήσεις και να μην κάνει απολύτως τίποτα, όταν 9000 θέσεις εργασίας χάνονται. Οι πολίτες είναι εξοργισμένο με αυτή την έλλειψη δράσης όταν η επιχείρηση θα μπορούσε να σωθεί”. Ζήτησε δε να απολυθεί η Andrea Leadsom.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *