aegean vasilakis

Αυτές είναι οι νέες διαδικασίες στις πτήσεις της AEGEAN| Κρατική στήριξη συζητά η εταιρία

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ

Με προσωπική επιστολή του στο επιβατικό κοινό, ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, γνωστοποιεί τις νέες διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία από τον κορωνοϊό, που θα εφαρμοστούν με την επανέναρξη των πτήσεων της εταιρίας.

Την ίδια στιγμή o πρόεδρος της εταιρίας κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ζητά, δικαιολογημένα, στήριξη από την κυβέρνηση κατά το πρότυπο των ενισχύσεων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών, αλλά και λόγω του σημαντικού ρόλου της εταιρίας στον ελληνικό Τουρισμό, τον οποίο στηρίζει καθοριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν πέσει στο τραπέζι η μείωση ΦΠΑ των εισιτηρίων, η μείωση των αεροναυτιλιακών και άλλων τελών, η επιδότηση εργασίας, κ.λπ..

money tourism copyright photo
© money tourism copyright photo

Πιο αναλυτικά, στην επιστολή του ο κ. Γερογιάννης, αναφέρει ότι “…Η χρήση μάσκας έχει ήδη γίνει υποχρεωτική τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα πληρώματα μας, ενώ στο εξής θα επιτρέπεται η μεταφορά στην καμπίνα μόνο ενός προσωπικού αντικειμένου. Επίσης, θα κρατάμε πλέον τις 3 τελευταίες σειρές καθισμάτων κενές για τη δυνατότητα απομόνωσης πιθανού συμπτωματικού επιβάτη. Εντός της εβδομάδας θα λάβετε ειδικό υλικό, για όλα τα προστατευτικά μέτρα και τις νέες διαδικασίες που θα εφαρμόσουμε, στα πλαίσια των νέων πρωτοκόλλων, για να ταξιδεύουμε με ασφάλεια”. Ακόμη ενημερώνει ότι “…Έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων μας και σε στενή συνεργασία με τις αρχές, έχουμε ήδη αλλάξει τις διαδικασίες επιβίβασης, πρόσβασης αλλά και εξυπηρέτησης στο αεροσκάφος και έχουμε αναβαθμίσει τις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης των αεροσκαφών μας”.

primagel
adv
Η επιστολή

Η επιστολή του κ. Γερογιάννη, έχει ως εξής:

“Αγαπητέ επιβάτη,

Ευχόμαστε καταρχάς να είστε υγιείς, τόσο εσείς όσο και η οικογένειά σας.

Για όλους εμάς στην οικογένεια της AEGEAN και της Olympic Air, το 2020 ξεκίνησε δυναμικά, με αισιοδοξία και όραμα για τη νέα χρονιά και τα επόμενα βήματά μας.

Τους τρεις τελευταίους μήνες ωστόσο, η πρωτόγνωρη κατάσταση που όλοι μαζί ζήσαμε, μας ανάγκασε να μείνουμε για ένα μεγάλο διάστημα μακριά από αυτό που αγαπάμε πιο πολύ, να πετάμε μαζί σας. Σταματήσαμε να πετάμε με εσάς, ωστόσο δεν σταματήσαμε να πετάμε για εσάς, παραμένοντας δίπλα στη χώρα μας κάθε φορά που μας ζητήθηκε, όσο μακριά κι αν χρειάστηκε να ταξιδέψουμε για να φέρουμε ό,τι ήταν αναγκαίο.

Η χώρα μας αντιμετώπισε με επιτυχία την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης. Και είμαστε όλοι πολύ περήφανοι για αυτή την κοινή μας κατάκτηση.

Με σεβασμό στην επιτυχημένη μέχρι σήμερα εθνική προσπάθεια, εργαζόμαστε με προσήλωση για να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της πανδημίας. Έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων μας και σε στενή συνεργασία με τις αρχές, έχουμε ήδη αλλάξει τις διαδικασίες επιβίβασης, πρόσβασης αλλά και εξυπηρέτησης στο αεροσκάφος και έχουμε αναβαθμίσει τις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης των αεροσκαφών μας. Η χρήση μάσκας έχει ήδη γίνει υποχρεωτική τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα πληρώματα μας, ενώ στο εξής θα επιτρέπεται η μεταφορά στην καμπίνα μόνο ενός προσωπικού αντικειμένου. Επίσης, θα κρατάμε πλέον τις 3 τελευταίες σειρές καθισμάτων κενές για τη δυνατότητα απομόνωσης πιθανού συμπτωματικού επιβάτη. Εντός της εβδομάδας θα λάβετε ειδικό υλικό, για όλα τα προστατευτικά μέτρα και τις νέες διαδικασίες που θα εφαρμόσουμε, στα πλαίσια των νέων πρωτοκόλλων, για να ταξιδεύουμε με ασφάλεια.

Από σήμερα λοιπόν, που αίρονται οι περιορισμοί για την Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη και την επόμενη εβδομάδα για όλα τα νησιά της Ελλάδας, είμαστε έτοιμοι να πετάξουμε ξανά μαζί στο εσωτερικό.

Έτοιμοι να αποκαταστήσουμε, με σταδιακά προσεκτικά βήματα, στις επόμενες εβδομάδες και στους επόμενους μήνες και το δίκτυό μας στο εξωτερικό. Οι πρώτοι προορισμοί που ενεργοποιούνται από την Αθήνα στις επόμενες μέρες, αρχικά με μικρή συχνότητα, είναι το Μόναχο, η Φρανκφούρτη, η Γενεύη και η Ζυρίχη, ενώ ενισχύονται και οι πτήσεις προς Βρυξέλλες που δεν είχαν σταματήσει ποτέ. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Και εφόσον στην νέα εποχή το ταξίδι αλλάζει, προσαρμόζουμε αντίστοιχα τα εισιτήριά μας ώστε να έχετε περισσότερη ευελιξία και σιγουριά. Έτσι, για αγορές εισιτήριων από σήμερα 18/5 έως 15/6 και ανεξάρτητα από την ημερομηνία του ταξιδιού, όλα τα εισιτήρια μας θα έχουν τα χαρακτηριστικά της κατηγορίας FLEX, ώστε να συμπεριλαμβάνουν τη δυνατότητα παράδοσης αποσκευής χωρίς επιπλέον χρέωση αλλά και τη δυνατότητα αλλαγής χωρίς rebooking fees.

aegeanΚλείνοντας θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις και μαθαίνουμε στο κάθε μας βήμα πως να προχωράμε προσεκτικά στο επόμενο. Αυτό άλλωστε κάνουμε για περισσότερα από 20 χρόνια στην AEGEAN, πάντα με οδηγό τις αξίες μας και έχοντας στο επίκεντρο μας εσάς, τους επιβάτες μας.

Ανυπομονούμε να ταξιδέψουμε ξανά μαζί.

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη

Δημήτρης Γερογιάννης
Διευθύνων Σύμβουλος”.

Ζητείται στήριξη…

Μιλώντας χθες σε οικονομικούς αναλυτές ο πρόεδρος της Aegean τόνισε τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει ο χώρος των αερομεταφορών διεθνώς, την καθοριστική συμβολή της  εταιρείας στον ελληνικό τουρισμό, τα δημόσια έσοδα και το σύνολο της οικονομίας και υπενθύμισε τις κατευθύνσεις της Κομισιόν προς τα κράτη για τη στήριξη επιχειρήσεων αλλά και τα προγράμματα κρατικής βοήθειας που έχουν, ήδη, εξασφαλίσει άλλες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, θέτοντας ευθέως την ανάγκη στήριξης της εταιρίας, ακόμη και για λόγους ανταγωνισού επί ίσοις όροις.

Ο κ. Βασιλάκης μίλησε για «λογικό» ύψος κρατικής βοήθειας με βάση και τα προβλεπόμενα από την Κομισιόν, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις οι οποίες ήταν καθόλα υγιείς όπως η Aegean, μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19, δηλώμοντας ωστόσο κατηγορηματικά ότι η όποια κρατική βοήθεια δεν πρόκειται να συνδεθεί με παραχώρηση ποσοστού της εταιρείας στο ελληνικό Δημόσιο.

Ακόμη, ο επικεφαλής της Aegean συνέδεσε το πρόγραμμα κρατικής στήριξης με τις αμέσως επόμενες αποφάσεις της διοίκησης για το μέγεθος, το δίκτυο και τον αριθμό εργαζομένων, που θα απασχολεί. Είπε δε χαρακτηριστικά ότι η εταιρία μπορεί να πετάει με 25-30 αεροπλάνα, εξέλιξη όμως που θα σημαίνει πως οι αερομεταφορές στην Ελλάδα θα επιστρέψουν 30 χρόνια πίσω.

Οικονομικά μεγέθη

H AEGEAN προέβη σε ενημέρωση αναλυτών ούτως ώστε να παράσχει εκτιμήσεις
της τρέχουσας κατάστασης που διαμορφώθηκε λόγω της κρίσης που προκάλεσε η
πανδημία COVID-19 αλλά και οι περιορισμοί στη μετακίνηση που επιβλήθηκαν από
τα κράτη της ΕΕ από τον Μάρτιο του 2020.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 η AEGEAN μετέφερε 2,1
εκ. επιβάτες, σημειώνοντας μείωση 15% σε σχέση με το 2019. Η μείωση προήλθε
εξ’ ολοκλήρου από το μήνα Μάρτιο, όπου η μείωση της κίνησης, επηρεαζόμενη
σταδιακά από την εξέλιξη της πανδημίας, ανήλθε σε 56%, αντιστρέφοντας την πολύ
καλή πορεία που σημειώθηκε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο με αύξηση 11% και 7%,
αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τα συνολικά έσοδα, ο Μάρτιος, με εκτιμωμένη μείωση 59%, αντέστρεψε
την αύξηση που καταγράφηκε τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Συνεπώς, στο
πρώτο τρίμηνο 2020, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να σημειώσει μείωση 15% σε
€146,4εκ.

Οι ζημιές προ φόρων το πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένονται σε €80 εκ. σε
σύγκριση με ζημιές προ φόρων ύψους €48,7 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου 2020 αναμένεται να επιβαρυνθεί με επιπλέον
€30 εκ. καθώς η αναστολή του μεγαλύτερου μέρους της δραστηριότητας το δεύτερο
τρίμηνο του 2020 καθιστά τα συμβόλαια παραγώγων πετρελαίου που είχαν συναφθεί
για την αντιστάθμιση του κινδύνου μη αποτελεσματικά. Συνεπώς, οι ζημιές προ φόρων του πρώτου τριμήνου και με την επίδραση της πρόβλεψης αυτής εκτιμώνται σε € 110 εκ.

Η Εταιρεία θα ανακοινώσει τελικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020 στις 25 Ιουνίου 2020.

Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Μαρτίου 2020 ανήλθαν σε €465 εκ. Σημειώνεται ότι η Εταιρεία έχει εξασφαλίσει νέες πιστωτικές γραμμές σε κεφάλαιο κίνησης από Ελληνικές τράπεζες, συνολικού ύψους € 120 εκ.
Η Εταιρεία εκτιμά, μετα την αναστολή του σημαντικότερου μέρους της δραστηριότητας της από τις 26/3, υπό το σενάριο της σχεδόν μηδενικής δραστηριότητας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ότι η ανάλωση ταμειακών διαθεσίμων θα κυμανθεί σε περίπου €40 εκ. μηνιαίως.
Ο ρυθμός επαναδραστηριοποίησης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε σχέση με την προσβασιμότητα, την αποκλιμάκωση της πανδημίας και την αναίρεση των μέτρων που περιορίζουν τη μετάβαση/πρόσβαση. Περί τα μέσα Ιουνίου το αργότερο θα υπάρξει εκ νέου πληροφόρηση.

Για το β’ τρίμηνο, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας είναι αρκετά προβλέψιμα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Aegean. Τους μήνες Απρίλιο και Μάιο η μείωση πτήσεων ξεπέρασε το 90% και επιβατών το 98%. Για το ίδιο διάστημα, ωστόσο, μείωσε τα πάγια κόστη της στα επίπεδα των 26-28 εκατ. ευρώ ανά μήνα, ύστερα από σχετικές συζητήσεις με προμηθευτές της, αλλά και την ένταξη του 70% του προσωπικού της σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Η εταιρεία ξεκινάει τις πτήσεις της από τον Ιούνιο σταδιακά αλλά, πρακτικά, η επαναλειτουργία της ξεκινά τον Ιούλιο, όταν επαναφέρει σταδιακά μέρος των πτήσεων εξωτερικού. Σύμφωνα με τον Ευτ. Βασιλάκη, η Aegean επαναφέρει το 25% του συνολικού προγράμματός της (εσωτερικού και εξωτερικού) τον Ιούλιο και, σύμφωνα με το καλό σενάριο, θα φθάσει το 45-50% τον Σεπτέμβριο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *