Photo by Anna on Unsplash
Photo by Anna on Unsplash

Οι Ρώσοι αγοράζουν μαζικά σπίτια στην Τουρκία | “Ηγούνται” των αλλοδαπών επενδυτών

ΔΙΕΘΝΗ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι συνέχισαν να ηγούνται των επενδύσεων σε κατοικίες που πραγματοποίησαν αλλοδαποί στην Τουρκία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Anadolu (AA) από τα στατιστικά στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat) για τις πωλήσεις κατοικιών, η ζήτηση για κατοικίες στην Τουρκία από διεθνείς επενδυτές παρουσίασε μείωση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες χώρες συνέχισαν να παρουσιάζουν αξιοσημείωτες επιδόσεις.

Πρώτοι των πρώτων οι Ρώσοι

Οι Ρώσοι αναδείχθηκαν ως οι κορυφαίοι επενδυτές σε κατοικίες στην Τουρκία, με τον αριθμό των κατοικιών που πωλήθηκαν σε Ρώσους πολίτες το πρώτο πεντάμηνο του έτους να φτάνει τις 5.723, αντανακλώντας αύξηση 44,4%.

Οι Ουκρανοί πολίτες συνέχισαν τις επενδύσεις τους σε κατοικίες, αποκτώντας συνολικά 770 κατοικίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έκτη θέση πέρυσι, ανέβηκαν στην τέταρτη θέση τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Ιρανοί αγόρασαν 2.324 κατοικίες, οι Ιρακινοί απέκτησαν 809, οι Καζάκοι αγόρασαν 605, οι Γερμανοί πολίτες επένδυσαν σε 564 κατοικίες, οι Κουβεϊτιανοί απέκτησαν 373, οι Κινέζοι πολίτες αγόρασαν 364, οι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν αγόρασαν 336 και υπήρξαν 297 αγορές κατοικιών από κατόχους αμερικανικού διαβατηρίου.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των τεσσάρων πρώτων χωρών των οποίων οι πολίτες αγόραζαν κατοικίες στην Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια, παρουσίασε σημαντική πτώση το 2020, πέφτοντας στην 17η θέση λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο το 2021.

Ωστόσο, μετά τη συμφιλίωση μεταξύ των χωρών, οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας ανέκτησαν τη θέση τους το 2022 και κατάφεραν να αναρριχηθούν στην 16η θέση μέχρι το τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σαουδαραβικές επενδύσεις σε κατοικίες στην Τουρκία συνεχίστηκαν και κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου.

Τους πρώτους πέντε μήνες, ο αριθμός των κατοικιών που αγοράστηκαν στην Τουρκία από άτομα με διαβατήριο της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε αύξηση 79,4%, φτάνοντας τις 296 κατοικίες. Στη συνέχεια, οι Σαουδάραβες, οι οποίοι επανήλθαν στη λίστα μετά από ένα αξιοσημείωτο διάλειμμα, ανέβηκαν στην 11η θέση για το υπόλοιπο του έτους.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του έτους, ο αριθμός των κατοικιών που αγοράστηκαν από αλλοδαπούς στην Τουρκία μειώθηκε κατά 38% και ανήλθε σε 16.779 κατοικίες.

Η Αττάλεια πρώτη σε προτιμήσεις

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αττάλεια αναδείχθηκε ως η περιοχή με τον υψηλότερο αριθμό κατοικιών που πωλήθηκαν, φθάνοντας συνολικά τις 6.446 κατοικίες, ακολουθούμενη από κοντά από την Κωνσταντινούπολη με 5.329 κατοικίες.

Από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η Αττάλεια ξεπέρασε με επιτυχία την Κωνσταντινούπολη και διεκδίκησε την πρώτη θέση στη λίστα, διατηρώντας την ηγετική της θέση στον τομέα αυτό και τους υπόλοιπους μήνες.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, συνολικά 1.231 κατοικίες πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς στη νότια επαρχία Μερσίνα, ακολουθούμενες από 504 στην πρωτεύουσα Άγκυρα, 443 στην Προύσα, 427 στη Γιάλοβα, 373 στη Σμύρνη, 283 στη  Μούγλα και 240 και 208 στις επαρχίες Κοτζάελι και Σακάρια, αντίστοιχα.

Η Μούγλα, η οποία πέρυσι δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα, εξασφάλισε την όγδοη θέση κατά τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *