heraklion exh
φωτό: Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου

Οργή στον Τουρισμό της Κρήτης για τις κατεδαφίσεις που προωθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε μια εξόχως δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό Τουρισμό και όχι μόνο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, επισπεύδει έργα κατεδαφίσεων στο νησί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται άρτιες αισθητικά εγκαταστάσεις εμβληματικών ξενοδοχείων, που αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας και του νησιού και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, από τις οποίες εξαρτάται η συνολική λειτουργία των εν λόγω ξενοδοχείων, που κατασκευάστηκαν για να διευκολύνουν την ασφαλή πρόσβαση των τουριστών στην θάλασσα.

Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει την οργή των ανθρώπων του Τουρισμού στην Κρήτη και 8 φορείς που εκπροσωπούν το σύνολο του Τουρισμού στην ναυαρχίδα του ελληνικού Τουρισμού (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ & ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ  ΧΑΝΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ  ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ), απέστειλαν επιστολή στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και στις τοπικές αρχές, με την οποία ζητούν την αναστολή των κατεδαφίσεων και την υπαγωγή τους στη διαδικασία νομιμοποίησης – τακτοποίησης  με χρηματικό αντίτιμο, ώστε αφενός να εισπραχθούν έσοδα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, αφετέρου να σωθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας αλλά και οι υποδομές που απευθύνονται σε υψηλού οικονομικού επιπέδου επισκέπτες.

Η επιστολή

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Θέμα: Η εκτέλεση του έργου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με τίτλο «Κατεδαφίσεις …με αποφάσεις αρμοδίων Υπηρεσιών» εν μέσω πανδημίας και η βλάβη που επαπειλείται για τον  Τουριστικό κλάδο.

Προς:

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Κοινοποίηση:

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΕΠΟΠΤΕΥΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

ksd κατεδαφίσεις Κρήτης
adv

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΟΖΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ, ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ, ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ    ΡΟΥΤΖΑΚΗΣ       ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΛΙΜΠΙΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΑΝΟΣ ΑΔΑΜ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ KAZAMIAΣ  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Όπως έχει γίνει γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η εκτέλεση έργου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με τίτλο «Κατεδαφίσεις . . .με αποφάσεις αρμοδίων Υπηρεσιών».

Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού ύψους 1.135.000,00 ευρώ (€), χρηματοδοτείται από το ν.π.δ.δ. «Πράσινο Ταμείο». Κατόπιν της υπ’ αριθμ. 55/2020 Πράξης του αρμοδίου Επιτρόπου της 1ης Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, το σχετικό σχέδιο σύμβασης πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα αφού το προωθεί ως πρώτη προτεραιότητά της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, έχουν ήδη αποσταλεί ειδοποιητήρια για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης με εναρκτήρια ημερομηνία την 16η Φεβρουαρίου 2021).

Πλην όμως, το επίμαχο και καταστροφικό αυτό έργο αφορά και πρόκειται να επηρεάσει άμεσα αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικές εγκαταστάσεις σε όλη την Κρήτη, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο  σημαντικούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλη την επικράτεια.

Και τούτο, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η συμβολή των τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητη και ιδιαίτερα σημαντική.

 Κρήτης
Ο πρόεδρος της ACTTA Μιχάλης Βλατάκης

Μάλιστα, σε όλους τους νομούς του νησιού έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν νόμιμα, εδώ και δεκαετίες, πληθώρα ιστορικών και προβεβλημένων ξενοδοχειακών μονάδων, με ξεχωριστή πορεία στον τουριστικό κλάδο και ύψιστης σημασίας έργο στον, τόσο σημαντικό για τη χώρα μας, τομέα του τουρισμού. Η ομαλή λειτουργία των εν λόγω ξενοδοχείων, λόγω της συμβολής τους στην βελτίωση της εθνικής οικονομίας, είναι καίριας σημασίας και θα έπρεπε να συνιστά θεμελιώδη κατεύθυνση της πολιτικής των αρμόδιων Υπουργείων.

Παρά ταύτα, σε βάρος όλων των ανωτέρω ξενοδοχειακών μονάδων, επισπεύδεται, εν προκειμένω, η εκτέλεση του ως άνω έργου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και μάλιστα εν μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης και πρωτοφανούς χρονικής συγκυρίας για την χώρα, ήτοι της διαρκούς εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, για την αποφυγή της οποίας έχουν επιβληθεί αναρίθμητα μέτρα από την Ελληνική Κυβέρνηση, τους τελευταίους 11 μήνες.

Οι συνέπειες των εν λόγω περιοριστικών μέτρων για τη λειτουργία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τουριστικών καταλυμάτων, έχουν όπως όλοι γνωρίζουν, έως και σήμερα, υπάρξει εξόχως επιβλαβείς. Ενδεικτικά, άλλωστε, αναφέρεται ότι, πέραν του γεγονότος ότι είχε ανασταλεί πλήρως η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, για χρονικό διάστημα τεσσάρων και πλέον μηνών, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων κρατήσεων, περιορισμένος αριθμός καταλυμάτων λειτούργησαν ,μόνο κατά τους θερινούς μήνες, και τούτο με ελάχιστη διαθεσιμότητα, κατά περίπτωση.

Η ζημία, δηλαδή, την οποία ήδη έχει υποστεί ο Τουριστικός Κλάδος από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ανυπολόγιστη, καθίσταται δε δυσχερής η επανόρθωση αυτής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, η τυχόν εκτέλεση του έργου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και μάλιστα τη δεδομένη χρονική στιγμή, πρόκειται όχι απλώς να διογκώσει την ήδη προκληθείσα περιουσιακή ζημία των ξενοδοχείων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, αλλά να δώσει τη «χαριστική βολή» στην λειτουργία τους, και να οδηγήσει τις περισσότερες από αυτές σε μόνιμη αναστολή λειτουργίας.

Και τούτο διότι η ιδιαίτερα δυσμενής ενέργεια της κατεδάφισης εγκαταστάσεων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, και από τις οποίες εξαρτάται η συνολική λειτουργία των εν λόγω ξενοδοχείων, εν γένει, θα οδηγήσει αναμφίβολα σε «οριστικό λουκέτο» των εν λόγω επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι από τις δυσμενείς συνέπειες που πρόκειται να επιφέρει το εν λόγω έργο, θα επέλθει άμεσα η απόλυτη οικονομική κατάρρευση ιδιαίτερα σημαντικών για την οικονομική ανάπτυξη τουριστικών μονάδων, οι οποίες αποτελούν υπόδειγμα για τον τουριστικό κλάδο, σε διεθνές επίπεδο, θέτοντας ουσιαστικά σε άμεση διακινδύνευση την ύπαρξή τους στο μέλλον. Ανυπολόγιστη θα είναι και η ηθική βλάβη που πρόκειται να υποστούν οι εν λόγω τουριστικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι στις εν λόγω επιχειρήσεις απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι πρόκειται να καταστούν άνεργοι, και οι οικογένειές τους σε πλήρη ανέχεια, οι κοινωνικές συνέπειες του εν λόγω εγχειρήματος πρόκειται να είναι εξίσου καταστροφικές.

Δεδομένης της τεράστιας σημασίας των εν λόγω τουριστικών επιχειρήσεων για την Εθνική Οικονομία, και λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψη ότι η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας και την κύρια παραγωγική δραστηριότητα που συμβάλλει στη βελτίωση της Εθνικής Οικονομίας ετησίως, εφιστούμε έντονα την προσοχή σας. Τονίζουμε δε και επαναλαμβάνουμε, ότι το εν λόγω έργο λαμβάνει χώρα σε πρωτοφανή χρονική συγκυρία για τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κόσμο, αποτέλεσμα δε, της εκτέλεσης αυτού θα είναι η βαθμιαία επιβάρυνση της οικονομίας της χώρας, η οποία έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αλλά και του τρέχοντος έτους.

Προτείνουμε λοιπόν να μην προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις των εν λόγω αυθαιρέτων κτισμάτων στην ζώνη αιγιαλού και Παραλίας αλλά το Αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε σχετική ρύθμιση για την υπαγωγή τους στη διαδικασία νομιμοποίησης – τακτοποίησης  με χρηματικό αντίτιμο, ώστε αφενός να εισπραχθούν έσοδα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, αφετέρου να σωθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας αλλά και οι υποδομές που απευθύνονται σε υψηλού οικονομικού επιπέδου επισκέπτες”.

Tagged

3 σχόλια στο “Οργή στον Τουρισμό της Κρήτης για τις κατεδαφίσεις που προωθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

  1. (Προτείνουμε λοιπόν να μην προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις των εν λόγω αυθαιρέτων κτισμάτων στην ζώνη αιγιαλού και Παραλίας αλλά το Αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε σχετική ρύθμιση για την υπαγωγή τους στη διαδικασία νομιμοποίησης – τακτοποίησης με χρηματικό αντίτιμο,…….)
    Επειδή δεν είναι τα μοναδικά αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα πολύ φοβάμαι ότι έτσι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα διεκδικήσουν και σε άλλα μέρη, νησιά κυρίως, την μη κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων στη ζώνη παραλίας. Δεν μπορεί, αν γίνει αποδεκτό το αίτημα των ξενοδόχων, να ισχύσει μόνο για την Κρήτη επιλεκτικά. Θα βγάζει μάτι. Ας αποφασίσουμε λοιπόν τι θέλουμε και να κάνουμε ένα νόμο που να ισχύει για όλους. Και να εφαρμοστεί, επιτέλους.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *