autodia

Πνευματικά Δικαιώματα: Τι απαντά η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, με αφορμή στο ρεπορτάζ του money tourism

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

“Η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, στρέφεται κατά των ίδιων των Δημιουργών”, αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στο money-tourism.gr, η κα. Ηλιάννα Αντωνίου, στέλεχος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του φορέα με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας.

Η επιστολή της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, επισημαίνει ότι η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού είναι άδικη, ενώ ερωτά, “…Τί έχει κάνει η κα Υπουργός για τα λεφτά που διαχειρίζεται η ΕΥΕΔ και ανήκουν στον Ελληνικό λαό; Τί έχει κάνει για την παντελή αδιαφάνεια με την οποία λειτουργεί η ΕΥΕΔ, την οποία υποτίθεται ότι εποπτεύει (ούτε μία ανάρτηση στη Διαύγεια!); Τί έχει κάνει με τις συμβάσεις της ΕΥΕΔ που η ΕΑΑΔΗΣΥ έχει διαπιστώσει ότι είναι παράνομες”;

autodiaΠαράλληλα, προαναγγέλει προσφυγή στην Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας τα εξής:  “Δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που μας παρέχει ο νόμος προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απόφαση της Υπουργού και θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Δημιουργών και Δικαιούχων μελών μας και των συμβεβλημένων Οργανισμών”.

Η επιστολή

Η επιστολή, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια, έχει ως εξής:

“Καίριο χτύπημα στα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων και ξένων δημιουργών αποτελεί η άδικη και τιμωρητική απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη να αναστείλει για δύο μήνες την άδεια λειτουργίας της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, συνεχίζοντας τον αδιάκοπο πόλεμο που είχαν εξαπολύσει προς τον Οργανισμό μας, τόσο οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΙ.

Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι ανακαλείται, έστω προσωρινά, η άδεια του μοναδικού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων που λειτουργεί νόμιμα στη χώρα, είναι αυτοδιαχειριζόμενος, καθώς και του μοναδικού Οργανισμού που είναι πιστοποιημένο μέλος των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών ενώσεων CISAC, BIEM και GESAC.

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού είναι άδικη για τους εξής λόγους:

Πρώτον, αφορά ευρήματα της περιόδου 2015-2017, τα οποία έχουν πλήρως και ολοσχερώς απαλειφθεί.

Δεύτερον, βασίζεται σε εισήγηση του προηγούμενου ΔΣ του ΟΠΙ, του οποίου τα μέλη τελούσαν σε σύγκρουση συμφερόντων δεδομένου ότι διοικούσαν την ΕΥΕΔ, τον ανταγωνιστή της Αυτοδιαχείρισης και είχαν ως κύριο σκοπό να εξαλείψουν από την αγορά τον ανταγωνιστή της. Αυτός ήταν και ο λόγος που η εισήγησή τους κάθε άλλο παρά συνάδει με τα ευρήματα του ελέγχου.

Τρίτον, τιμωρεί δημιουργούς και μέλη της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (οι περισσότεροι εκ των οποίων, κατά την περίοδο για την οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, δεν ήταν μέλη της Αυτοδιαχείρισης) και οι οποίοι περιμένουν την επόμενη διανομή για να επιβιώσουν και να κάνουν γιορτές.

Τέταρτον, είναι άδικη, διότι η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ είναι Οργανισμός που διοικείται από τα μέλη του. Δεν ανήκει σε ιδιωτικές οικογένειες και δεν ζει με χρήματα του Ελληνικού λαού σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Τί έχει κάνει η κα Υπουργός για τα λεφτά που διαχειρίζεται η ΕΥΕΔ και ανήκουν στον Ελληνικό λαό; Τί έχει κάνει για την παντελή αδιαφάνεια με την οποία λειτουργεί η ΕΥΕΔ, την οποία υποτίθεται ότι εποπτεύει (ούτε μία ανάρτηση στη Διαύγεια!); Τί έχει κάνει με τις συμβάσεις της ΕΥΕΔ που η ΕΑΑΔΗΣΥ έχει διαπιστώσει ότι είναι παράνομες;

Δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που μας παρέχει ο νόμος προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απόφαση της Υπουργού και θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Δημιουργών και Δικαιούχων μελών μας και των συμβεβλημένων Οργανισμών.

Αυτή η απόφαση είναι θλιβερό γεγονός, ανάξιο του πολιτισμού και της αξίας των Δημιουργών της χώρας. Με τέτοιες πρακτικές ευνοούνται άμεσα κερδοσκοπικές επιχειρήσεις να διεισδύσουν στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Ελπίζουμε να διαψευστούμε.

Η αγανάκτησή μας κατακλύζεται από ένα και μόνο ερώτημα.

Γιατί”;

Το ΔΣ

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων μουσικών έργων, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους εξής:

Πρόεδρος: Αντύπας Νίκος, Συνθέτης
Αντιπρόεδρος: Παπαϊωάννου Μακρή Χρύσα, Κληρονόμος δικαιωμάτων Γιάννη Π. Παπαϊωάννου
Γενική Γραμματέας: Διονυσία Ανδρικοπούλου, Εκδότρια (D-Version Music Publishing)
Ταμίας: Αβατάγγελος Μιχάλης, Συνθέτης / Στιχουργός
Μέλη: Γλέζος Γιάννης, Συνθέτης – Ζούδιαρης Νίκος, Συνθέτης / Στιχουργός – Πιτλόγλου Νίκος, Συνθέτης – Kακάνη Αμαρυλλίς, Εκδότρια (Sony/ATV Music Publishing) – Κούρτης Νίκος, Εκδότης (F.M. Digital Tunes Limited)

Τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

Πρόεδρος: Σταυρινουδάκης Μιχάλης, Συνθέτης / Στιχουργός
Μέλη: Φάμπας Βαγγέλης, Εκδότης (Massive Productions), Χατζησταύρου Άρης, Συνθέτης / Στιχουργός, ενώ Γενικός Διευθυντής είναι ο κ. Γιάννης Σταθακόπουλος.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *