© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Post Office: Στα ύψη η ζήτηση για σκι παρά το “άλμα” στις τιμές των ευρωπαϊκών χιονοδρομικών κέντρων

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι κρατήσεις διακοπών για σκι τη φετινή χειμερινή περίοδο ξεπερνούν τα προ-πανδημικά επίπεδα, παρά την εξασθένηση της λίρας και τις υψηλότερες χρεώσεις στα ευρωπαϊκά θέρετρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η 16η ετήσια έρευνα Post Office Ski Resort, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Crystal Ski Holidays, μέλος του ομίλου TUI, διαπίστωσε ότι οι τιμές για τη σχολή σκι, τον εξοπλισμό, τις κάρτες των αναβατήρων, τα γεύματα και τα ποτά έχουν αυξηθεί φέτος, αλλά η συσσωρευμένη ζήτηση που παρατηρείται μετά την πανδημία έχει ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίζονται υγιείς.

Η Βουλγαρία προσφέρει και πάλι την καλύτερη τιμή και αρκετά ιταλικά θέρετρα κυριαρχούν στις 10 πρώτες θέσεις, ενώ η Ελβετία παραμένει ο πιο ακριβός προορισμός σκι, με κόστος υπερδιπλάσιο από αυτό των τριών φθηνότερων προορισμών.

Η έκθεση σημειώνει ότι πολλές από τις αυξήσεις είναι σχετικά μικρές, με περισσότερα από το ένα τρίτο των 32 χιονοδρομικών κέντρων που συμμετείχαν στην έρευνα να καταγράφουν αυξήσεις τιμών της τάξης του 7% ή λιγότερο.

Το Μπόροβετς της Βουλγαρίας βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των προορισμών για σκι με τις καλύτερες τιμές (506 λίρες), παρότι αυξημένες κατά 12,8%, σε σχέση με πέρυσι.

Ένα δεύτερο βουλγαρικό θέρετρο, το Μπάνσκο (537 λίρες), έπεσε στην τρίτη θέση αφού το ξεπέρασε η Μπαρντονέκια της Ιταλίας (513 λίρες).

Η Ιταλία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τη χώρα με τις καλύτερες τιμές για διακοπές σκι, για τους Βρετανούς, μεταξύ των “τεσσάρων μεγάλων” προορισμών για σκι, δηλαδή της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Ελβετία, με το κόστος στο Ζερμάτ να ξεπερνά τις 1.367 λίρες, σημειώνοντας αύξηση 15%.

Σε δηλώσεις του ο Nick Boden, επικεφαλής του Post Office Travel Money, είπε: “Το κόστος των χιονοδρομικών κέντρων είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του προορισμού φέτος, καθώς η ασθενέστερη λίρα ασκεί πίεση στο πορτοφόλι των ταξιδιωτών. Παρά τις αυξήσεις των τιμών που διαπιστώσαμε φέτος, εξακολουθούν να υπάρχουν εξαιρετικά οικονομικά θέρετρα στη Βουλγαρία και την Ιταλία, ενώ και οι Βρετανοί που επιθυμούν να επισκεφθούν τα παραδοσιακά αγαπημένα θέρετρα της Αυστρίας και της Γαλλίας θα βρουν δημοφιλή θέρετρα σε ανταγωνιστικές τιμές”.

Από την πλευρά του ο Chris Logan, διευθύνων σύμβουλος της Crystal Ski Holidays, πρόσθεσε: “Βλέπουμε από τις κρατήσεις για την επερχόμενη σεζόν ότι η ζήτηση για διακοπές σκι είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι πριν από την πανδημία. Τόσο οι σκιέρ, όσο και οι snowboarders ανυπομονούν να βγουν στις πίστες, ειδικά αν έχασαν το χειμερινό τους ταξίδι πέρυσι λόγω μιας ακόμη ταραχώδους σεζόν. Οι πελάτες αναζητούν πιο οικονομικούς προορισμούς από ποτέ, με τις κρατήσεις για μέρη που προσφέρουν την καλύτερη τιμή στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία, να είναι ιδιαίτερα καλές”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ένας νέος, οικονομικός προορισμός, που προσφέρει εξαιρετικό χιόνι και σπουδαίες δραστηριότητες, καθώς, επίσης, πλούσιο πολιτισμό και ιστορία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *