rodos

Προς αξιοποίηση ο πύργος – “φάντασμα” στον Πειραιά|900.000 το τίμημα ετησίως

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Ομόφωνα ψηφίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, για την αξιοποίηση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά (Πύργος Πειραιά), ενός κτηρίου που από το 1973 που κατασκευάστηκε, παρέμενε αναξιοποίητο για περισσότερα από 45  χρόνια και  «σηματοδοτούσε τη στασιμότητα στον Πειραιά» όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.

Η εκτιμώμενη αγοραία αξία του ακινήτου στην κατάσταση που ευρίσκεται σήμερα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, ανέρχεται σε 15.700.000 ευρώ περίπου, ενώ η αντικειμενική αξία αυτού, που προκύπτει από το Taxis, ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ περίπου.
Το κόστος αποπεράτωσης όπως προϋπολογίζεται από την ως άνω σχετική μελέτη ανέρχεται ανάλογα τη χρήση (γραφεία, ξενοδοχείο κλπ) από 29.000.000 ευρώ έως 50.000.000 ευρώ περίπου. Με βάση την κατατεθείσα μελέτη, προκύπτει ότι εξετάζονται και αναλύονται τρία (3) σενάρια αξιοποίησης μετά την αποπεράτωση του κτιρίου που αφορούν :
α) Την ένταξη χρήσης γραφείων σε όλες τις επιφάνειες των ορόφων
β) Τη χρήση αμιγώς ξενοδοχειακής μονάδας
γ) Τη μικτή χρήση γραφείων και ξενοδοχειακής μονάδας με εγκατάσταση εστιατορίου – μπαρ στον 19ο όροφο.
Οι ως άνω προτεινόμενες και αναλυόμενες χρήσεις, προτείνεται να υιοθετηθούν
επωφελώς από το Δήμο και να εφαρμοστούν :
α) Σε πλαίσιο μακροχρόνιας μίσθωσης
β) Σε πλαίσιο μακροχρόνιας παραχώρησης.
Τα κριτήρια αξιολόγησης του κάθε σεναρίου, αναπτύσσονται στη μελέτη σε πέντε (5)
βασικές διαστάσεις :
1. Της εμπορικής – επιχειρηματικής
2. Της τεχνικής
3. Της νομικής – εκτιμητικής
4. Της ικανοποίησης των ενδιαφερομένων
5. Της οικονομικής.

money tourism photo
money tourism copyright

Όπως προκύπτει από την ανάλυση και την πρόταση της μελέτης, η βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου λαμβανομένης υπ’ όψιν της δαπάνης και του χρόνου αποπεράτωσης επέρχεται ή μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης από 25 έως 99 έτη υπό τον όρο ότι ο μισθωτής θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος όλης της δαπάνης αποπεράτωσης, ανακαίνισης ή ανακατασκευής του ακινήτου, είτε μέσω παραχώρησης εκμετάλλευσης από ιδιώτη επενδυτή, που είναι δυνατόν να ανέλθει μέχρι το διάστημα των 99 ετών.
Στην περίπτωση της μίσθωσης, η περίοδος μπορεί να ανέλθει κατά το Νόμο μέχρι 99
έτη, μόνο εάν πρόκειται για τουριστική αξιοποίηση του ακινήτου. Το οριζόμενο μίσθωμα κατά την ανάλυση της μελέτης, θα καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της αποπεράτωσης της κατασκευής, εκτιμιταίο σε διάστημα δυόμιση (2,5) ετών, με ετήσιο μίσθωμα 900.000 ευρώ. Στην περίπτωση της παραχώρησης εκμετάλλευσης, το εκτιμώμενο αντάλλαγμα λαμβανομένων υπ’ όψιν των ανωτέρω (αποπεράτωση κλπ) μπορεί να ανέρχεται από 785.000 έως 942.000 ευρώ κατ’ έτος.

H πρόταση

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα μετά την εισήγηση του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη και την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Δημοτικής Περιουσίας και Κτηματολογίου και Μηχανολογικού – Ηλεκτρολογικού κ. Στέλιου Γαϊτανάρου, προβλέπει τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου της σύμβασης παραχώρησης της αξιοποίησης και διαχείρισης εκμετάλλευσης του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά (Πύργος Πειραιά).

Συγκεκριμένα,  ψηφίστηκε η παραχώρηση για την αξιοποίηση και διαχείριση για 99 έτη του ακινήτου «Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά» (Πύργος Πειραιά) και πιο αναλυτικά: ο ανασχεδιασμός, η κατασκευή και η πλήρης αποπεράτωση του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και η χρηματοδότηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση της λειτουργίας του εν λόγω ακινήτου- εκτός της λειτουργίας  οργανωμένου εμπορικού κέντρου, τύπου Mall- έναντι οικονομικού ανταλλάγματος τουλάχιστον 900.000 ευρώ ετησίως.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην  εισήγησή του τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τον Πειραιά, καθώς ο Πύργος  είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο για τον Δήμο,  το οποίο παρέμενε για περισσότερα από 45 χρόνια αναξιοποίητο. Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι πλέον η πόλη παρουσιάζει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από ότι στο παρελθόν, προσθέτοντας: «Είναι κοινή αντίληψη ότι ο Πειραιάς κινείται σε μια τροχιά ανάπτυξης, είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και έχει μια δυναμική, τόσο με τις επενδύσεις από πλευράς Δήμου, με τα έργα του μετρό, με τις επενδύσεις στο λιμάνι και με τις ιδιωτικές επενδύσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι ο διαγωνισμός δεν θα κηρυχθεί άγονος. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα αυξηθούν με τον τρόπο αυτό τα έσοδα του δήμου τα οποία θα διοχετευτούν στη βελτίωση της καθημερινότητας, θα «πάρει ζωή» το κτήριο και θα αναβαθμιστεί η γύρω περιοχή, καθώς θα δημιουργηθεί μια μικροοικονομία, με νέες θέσεις εργασίας. Ο  Πειραιάς με  μια τέτοια επένδυση αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο. Η αξιοποίηση του Πύργου αποτελεί ορόσημο ότι η πόλη αλλάζει, όπως υποσχεθήκαμε.»

O Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Κτηματολογίου και Μηχανολογικού – Ηλεκτρολογικού κ. Στέλιος Γαϊτανάρος, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την οποία αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την αποπεράτωση και αξιοποίηση μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, του πιο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Δήμου και του σημαντικότερου από πλευράς συμβολισμού κτηριακού κελύφους του Πειραιά που παρέμενε επί 45 και πλέον έτη αναξιοποίητο.

Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση της προσπάθειας μας ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ από σύμβολο «αδράνειας» θα γίνει σύμβολο του οικονομικού και κοινωνικού δυναμισμού μιας πόλης με διεθνή ακτινοβολία, της πόλης του Πειραιά, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *