xardalias

“Ανέβηκε” ο χάρτης Covid και εμβολιασμού ανά περιοχή της χώρας | Οι “πρωταθλήτριες” σε εμβόλια και χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα ο Επιδημιολογικός Χάρτης Ελλάδας, ανά περιοχή, που είχε εξαγγείλει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον χάρτη εμβολιασμού της χώρας , επίσης ανά περιοχή.

Ο χάρτης αυτός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αγγλία, πιθανώς θα κατηγοριοποιούν τους προορισμούς σε γεωγραφικό επίπεδο, μικρότερο της χώρας.

Ο επιδημιολογικός χάρτης είναι τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας και αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.

Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:

• 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Δείκτης θετικότητας ελέγχων
• Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
• Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
• Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
• Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
• Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
• Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
• Πληρότητα συστήματος υγείας
• Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
• Ανάλυση μεταλλάξεων

Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:
– ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
– ο δείκτης θετικότητας (%)
– η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και
– η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Παρουσιάζοντας τον χάρτη, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε τα εξής:

“Και βέβαια, όλη αυτή η εικόνα αποτυπώνεται πλέον και στο διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, που είναι διαθέσιμος από σήμερα στο covid19.gov.gr.

Ο επιδημιολογικός αυτός χάρτης 4 επιπέδων ετοιμότητας, αντιστοιχεί σε 4 χρώματα, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο, με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ECDC, και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο χάρτης παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά θα είναι σε επίπεδο Δήμου. Σκοπός του είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών της χώρας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα Δημόσιας Υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των Επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, πάντα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους 13 επιδημιολογικούς δείκτες:

Ο 7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους,

Ο 14ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους,

Ο δείκτης θετικότητας ελέγχων,

Η εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή των κρουσμάτων,

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων,

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων,

Ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους,

Ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους,

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης,

Ο ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων, το Rt,

Η πληρότητα του συστήματος Υγείας,

Η ανάλυση της ιχνηλάτησης των επαφών και

Η ανάλυση των μεταλλάξεων.

Είναι εύλογο ότι η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει ως αποτέλεσμα της συνδυαστικής αξιολόγησης των ανωτέρω δεικτών.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ή Δήμο τέσσερις βασικοί δείκτες-στοιχεία:

Ο 7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους,

Ο δείκτης θετικότητας (%),

Η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με μία δόση, καθώς και

Η εβδομαδιαία τάση, δηλαδή η αύξηση, η μείωση ή η σταθερότητα των κρουσμάτων.

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα, στο πορτοκαλί και στο κόκκινο προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή και σε επίπεδο Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίπεδο ετοιμότητας 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα.

Πρώτον, επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Δεύτερον, ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου: να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον SARS-CoV-2. Να πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτηση για την τάχιστη στεγανοποίηση των τοπικών συρροών και να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών αν χρειάζεται.

Στο επίπεδο 4, στο κόκκινο, υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται τα ακόλουθα μέτρα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 το πρωί.

Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και χωρίς μουσική καθ’ όλο το 24ωρο και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους: Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά το χρόνο αναμονής.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.

Η αναστολή των οικοδομικών εργασιών.

Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες, γάμους και βαφτίσεις με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεσης λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

Αυτή τη στιγμή οι 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας βρίσκονται στο πράσινο, το κίτρινο ή το πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας. Δεν υπάρχει περιοχή δηλαδή που να είναι στο κόκκινο.

Στο πορτοκαλί επίπεδο συγκεκριμένα, βρίσκονται 28 από τις 74 και δη οι Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κέρκυρας, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου, Καλύμνου, Λέσβου, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής πλην της περιφερειακής ενότητας Νήσων.

Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων, ώστε να συνεχιστεί η σταθεροποίηση και ο περιορισμός της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Επίσης, σε κάποιες περιοχές που δεν είναι απαραίτητα στο πορτοκαλί επίπεδο παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μικρή αύξηση του ιικού φορτίου, τη στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μείωση ή και σταθεροποίησή του.

Για αυτό και καλούμε τους κατοίκους της Καλαμάτας, της Ρόδου, της Νάξου και της Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας και την αποφυγή των συγχρωτισμών”.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *