sander crombach Unsplash
Sander Crombach Unsplash

“Καταρρέει” ο τουρισμός στο Ισραήλ | Στο ναδίρ οι τουριστικές αφίξεις τον Νοέμβριο

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Υπό… κατάρρευση βρίσκεται ο τουρισμός στο Ισραήλ, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, με τους επισκέπτες στη χώρα τον Νοέμβριο να καταγράφουν κατακόρυφη πτώση 90%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού.

Η κατακόρυφη πτώση έρχεται τη στιγμή που οι αξιωματούχοι του υπουργείου ανέμεναν ένα έτος ρεκόρ για τον τουρισμό, μετά την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μόλις 38.000 τουρίστες εισήλθαν στο Ισραήλ τον Νοέμβριο, έναντι 370.000 κατά τον ίδιο μήνα πέρυσι, εκ των οποίων 16.000 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν ο ίδιος αριθμός από την Ευρώπη.

Ο πόλεμος, ο οποίος ξέσπασε κατά τη διάρκεια του πιο πολυσύχναστου τουριστικού τριμήνου του έτους, το οποίο περιλαμβάνει τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθήλωσε τις τουριστικές αφίξεις, οι οποίες προηγουμένως αναμενόταν ότι θα έφθαναν τα 4 εκατομμύρια φέτος, μόλις μισό εκατομμύριο λιγότερες από τα 4,5 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ, του 2019.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια τουρίστες είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου φέτος, αριθμός μειωμένος από τα πάνω από 4 εκατομμύρια που είχαν ταξιδέψει στη χώρα την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2019, αλλά αυξημένος από τα 2,5 εκατομμύρια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού.

“Πλησιάζαμε τον αριθμό των 4 εκατομμυρίων, αλλά μετά ήρθε ο πόλεμος και σταμάτησε τα πάντα”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού, Anat Shihor-Aronson. Για να προσθέσει: “Τώρα ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα [του πολέμου]”.

Σημείωσε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την “επόμενη ημέρα” και ότι όλα εξαρτώνται από την κατάσταση ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, τα ξενοδοχεία στο Ισραήλ είναι ως επί το πλείστον γεμάτα με περίπου 80.000 Ισραηλινούς, που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν, τόσο από το νότιο, όσο και από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Συνολικά, περίπου 200.000 Ισραηλινοί έχουν απομακρυνθεί λόγω του πολέμου, εκ των οποίων 130.000 με κυβερνητική εντολή.

Από τους 130.000 που έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, περίπου 80.000 διαμένουν σε ξενοδοχεία με έξοδα της κυβέρνησης. Τρεις χιλιάδες μένουν σε επιδοτούμενα από την κυβέρνηση διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι υπόλοιποι μένουν σε διάφορες κοινότητες, με ημερήσιο επίδομα που ανέρχεται σε 18.000 σέκελ (4.912 δολάρια) τον μήνα για μια τετραμελή οικογένεια, σύμφωνα με την κα. Shihor-Aronson.

Η επιδότηση ξεκίνησε από τον υπουργό Τουρισμού, Haim Katz, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι στην εργασία τους.

Προς το παρόν, η πλειονότητα των 56.000 ξενοδοχειακών δωματίων της χώρας χρησιμοποιείται για τη στέγαση των εκτοπισμένων, με την κυβέρνηση να πληρώνει στα ξενοδοχεία πάνω από 1 δισεκατομμύριο σέκελ (273 εκατομμύρια δολάρια) τον μήνα για τις υπηρεσίες αυτές.

Η επόμενη μέρα

Ακόμα και αν ο τουρισμός παραμένει ανύπαρκτος τώρα, το υπουργείο συνεχίζει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τους φορείς μάρκετινγκ στο εξωτερικό, καθώς και με την εβραϊκή κοινότητα της διασποράς και την σε μεγάλο βαθμό υποστηρικτική ευαγγελική χριστιανική κοινότητα, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, όπως είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ.

Η ίδια σημείωσε ότι η Lufthansa έχει προγραμματίσει να επαναλάβει τις πτήσεις προς το Ισραήλ τον επόμενο μήνα, μαζί με τις θυγατρικές της Swiss και Austrian Airlines, καθιστώντας την έναν από τους πρώτους μεγάλους διεθνείς αερομεταφορείς που ανακοίνωσαν την επανάληψη των δρομολογίων μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Επίσης, όπως είπε, η Delta είναι πιθανό να επαναλάβει τις πτήσεις την προσεχή άνοιξη.

Εν τω μεταξύ, καταβάλλονται προσπάθειες για να παραμείνουν οι 200.000 εργαζόμενοι της τουριστικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ben-Gurion, οι οποίοι εργάζονται σε μειωμένες βάρδιες.

“Αργά ή γρήγορα θα τους χρειαστούμε”, είπε.

“Είχαμε κρίσεις στο παρελθόν, πιο σύντομες και μικρότερης έκτασης, και τις ξεπεράσαμε. Θα ξεπεράσουμε κι αυτή. Η μοναδικότητα του Ισραήλ ως τουριστικού προορισμού θα υπερισχύει πάντα”, πρόσθεσε η κα. Shihor-Aronson.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *