Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: “Ταξίδια εκδίκησης”, η απόλυτη τάση το φετινό Καλοκαίρι | Οι τελευταίες τάσεις στις καλοκαιρινές διακοπές | Η περίπτωση της Ευρώπης

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τα “ταξίδια εκδίκησης” να αποτελούν την κορυφαία τάση το φετινό καλοκαίρι, μετά από δύο χρόνια ταξιδιωτικών αποκλεισμών και περιορισμών, νέες τάσεις αποτελούν η διεύρυνση του “παραθύρου” κρατήσεων, αλλά και οι καλοκαιρινές διακοπές με επίκεντρο την πόλη, όπως αποκαλύπτει το Trip.com.

Το Trip.com ανέλυσε δεδομένα από τους ιστότοπους κρατήσεών του σε όλη την Ευρώπη και την Ασία και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι χρήστες είναι πιο σίγουροι ότι θα κάνουν κράτηση περαιτέρω αυτό το καλοκαίρι και η προθυμία για διακοπές στην πόλη και για ταξίδια μικρής απόστασης εξακολουθεί να να υφίσταται στον μετά-πανδημικό κόσμο.

Η Τετάρτη η πιο δημοφιλής μέρα για τον προγραμματισμό ταξιδιού

Για το καλοκαίρι του 2022, τα μέσα της εβδομάδας είναι η πιο δημοφιλής εποχή για τον προγραμματισμό των διακοπών. Τα δεδομένα του Trip.com δείχνουν ότι, μεταξύ των χρηστών του, από την Τρίτη έως την Πέμπτη είναι οι ημέρες αιχμής για την περιήγηση σε πτήσεις και ξενοδοχεία. Η Τετάρτη είναι η πιο δημοφιλής μέρα συνολικά για αναζητήσεις πτήσεων, με το Σάββατο να είναι η πιο ήσυχη.

Το να αποφασίσουν πότε θα κάνουν διακοπές το καλοκαίρι είναι συχνά μια δύσκολη υπόθεση για τους καταναλωτές, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διακυμάνσεις των τιμών, οι σχολικές διακοπές και, στην Ευρώπη, η απειλή ακυρώσεων πτήσεων και απεργιών.

Εξετάζοντας την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) σε πολλές από τις μεγάλες παγκόσμιες αγορές του Trip.com (Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ταϊλάνδη), η 1η Ιουλίου ήταν η πιο δημοφιλής ημέρα για αναχωρήσεις πτήσεων. Ήταν, επίσης, η πιο δημοφιλής ημερομηνία για check-in σε ξενοδοχείο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ταϊλάνδη.

Ανοίγει το “παράθυρο” κράτησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Trip.com, έως τον Ιούνιο του 2020, το “παράθυρο” κρατήσεων για διαμονή σε ξενοδοχεία είχε μειωθεί από 20,3 ημέρες (στοιχεία Ιουνίου 2019) σε 6,1 ημέρες στην Ασία -υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη “όρεξη” για διαλείμματα της τελευταίας στιγμής.

Οι πτήσεις παρουσίασαν παρόμοια τάση, με το “παράθυρο” κρατήσεων στους ευρωπαϊκούς ιστότοπους του Trip.com να μειώνεται σε 13,4 ημέρες τον Ιούνιο του 2021, από σχεδόν διπλάσιο από αυτό -22,2- μόλις δύο χρόνια πριν.

Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα του Trip.com σηματοδοτούν μια επιστροφή στις τάσεις πριν από την πανδημία, με τα “παράθυρα” κρατήσεων να αυξάνονται και πάλι.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, το “παράθυρο” για κρατήσεις ξενοδοχείων τον Ιούνιο του 2022 αντιστοιχεί στο επίπεδο που παρατηρήθηκε το 2019 -14,2 ημέρες. Τα “παράθυρα” κρατήσεων για πτήσεις επεκτάθηκαν σε 14,2 ημέρες από τις 6,4 ημέρες του Ιουνίου 2021.

Παρόμοιες τάσεις είναι εμφανείς σε ολόκληρη την Ασία, με τα “παράθυρα” κρατήσεων για πτήσεις να αυξάνονται σε 16,4 ημέρες τον Ιούνιο του 2022, από 6,1 ημέρες τον Ιούνιο του 2020.

Οι καλοκαιρινές διακοπές με επίκεντρο την πόλη ψηλά στις προτιμήσεις

Αεροπορικές εταιρίες και αλυσίδες ξενοδοχείων ανέφεραν ότι οι κρατήσεις και τα επίπεδα πληρότητας αυξήθηκαν στα μεγέθη πριν από την πανδημία, για πρώτη φορά αυτή την άνοιξη, επομένως υπάρχουν πολλοί λόγοι για πανηγυρισμούς σε ολόκληρο τον ταξιδιωτικό τομέα.

money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα ευρωπαϊκά δεδομένα του Trip.com απηχούν αυτήν την αύξηση της ζήτησης. Οι ευρωπαϊκές τοποθεσίες του παρουσίασαν μέση μηνιαία αύξηση της επισκεψιμότητας της τάξης του 10%, μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την αυξημένη ζήτηση για καλοκαιρινές αποδράσεις.

Οι καλοκαιρινές διακοπές με κέντρο την πόλη εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι φαίνεται να επιλέγουν ταξίδια σε μερικές από τις πιο δελεαστικές πόλεις της Ευρώπης.

Τα ευρωπαϊκά δεδομένα του Trip.com αντικατοπτρίζουν επίσης τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ταξίδια μικρών αποστάσεων για την περίοδο 1η Ιουνίου με 31 Αυγούστου 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.

Φέτος, αν και η ευρωπαϊκή ζήτηση προορισμών μεγάλων αποστάσεων είναι επίσης ιδιαίτερα αυξημένη, τα ταξίδια μικρών αποστάσεων είναι 27 φορές πιο δημοφιλές από τις μεγάλες αποστάσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι όταν πρόκειται για καλοκαιρινές αποδράσεις, οι περισσότεροι ταξιδιώτες εξακολουθούν να προτιμούν προορισμούς πιο κοντά στο σπίτι όταν ταξιδεύουν.

Μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια επιλέγουν οι καταναλωτές

Είναι ενδιαφέρον ότι οι Ευρωπαίοι ταξίδεψαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020 από ό,τι στο παρελθόν, με τη μέση διάρκεια ταξιδιού τον Ιούνιο του 2019 να είναι 6,2 ημέρες, να αυξάνεται σε 8,8 ημέρες το 2020 και να μειώνεται σε 6,6 τον Ιούνιο του 2022.

Οι Ασιάτες ταξιδιώτες, από την άλλη πλευρά, ταξιδεύουν κατά μέσο όρο 7,6 ημέρες το 2022, έναντι 6,6 ημέρες τον Ιούνιο του 2019 και 8,7 ημέρες το 2021.

Τα εγχώρια ταξίδια ανακάμπτουν στην Ασία

Στην Ασία, χώρες και περιοχές που έχουν χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς έχουν δει εντυπωσιακές επιδόσεις, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Ασίας. Συνολικά στην περιοχή APAC, οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 21% τον Μάιο και κατά επιπλέον 7,8% τον Ιούνιο.

Ως ο πιο δημοφιλής προορισμός μεταξύ των χρηστών στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού, η Σιγκαπούρη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κρατήσεις ξενοδοχείων στην πόλη σημείωσαν αύξηση 42% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση.

Japan Unsplash Photo by Clay Banks
Japan Unsplash Photo by Clay Banks

Η συνεχιζόμενη δημοτικότητα της Ταϊλάνδης είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Οι καλοκαιρινοί μήνες τείνουν να είναι η χαμηλή περίοδος της χώρας, ωστόσο παρά τη μικρή πτώση τον Απρίλιο μετά το Φεστιβάλ Songkran, οι κρατήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Οι συνολικές κρατήσεις τριπλασιάστηκαν, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021 και κατέγραψαν αύξηση 17%, σε σύγκριση με τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Αν και η Ταϊλάνδη συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτεςς από το Ηνωμένο Βασίλειο και την περιοχή APAC, η ανάκαμψη της χώρας οφείλεται κυρίως στα ταξίδια εσωτερικού, με τις εσωτερικές πτήσεις τον Ιούνιο να αυξάνονται 2,6 φορές σε ετήσια βάση.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, από την άλλη, σημείωσαν απότομη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τις εξερχόμενες πτήσεις στη Νότια Κορέα να αυξάνονται κατά 16 φορές σε ετήσια βάση και οι κρατήσεις εξερχόμενων πτήσεων τον Ιούνιο να αυξάνονται κατά 31%, σε σύγκριση με τον Μάιο.

Η Νότια Κορέα χαλάρωσε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις αρχές Ιουνίου, οπότε αναμένεται ότι αυτή η ανοδική τροχιά στις κρατήσεις θα συνεχιστεί.

Η Ιαπωνία χαλάρωσε επίσης τους περιορισμούς στα σύνορά της τον Ιούνιο, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο στις κρατήσεις μετά τη σχετική είδηση. Τον Μάιο, οι αναζητήσεις πτήσεων προς την Ιαπωνία στους παγκόσμιους ιστότοπους του Trip.com ήταν 7,5 φορές πιο δημοφιλείς, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *