©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

30η ΓΣ ΣΕΤΕ | Κ. Μητσοτάκης: Ισχυρός ελληνικός Τουρισμός, σημαίνει ισχυρή ελληνική Οικονομία | Αλ. Τσίπρας: Η σύγκριση να είναι με το 2019, αμφιβολίες αν θα πιάσουμε τα μεγέθη του | VIDEO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με μικρή συμμετοχή, απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -ο οποίος απέστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα- και υπουργών, πέραν του υπουργού Τουρισμού, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να “υπενθυμίζει” ως σημείο αναφοράς τα αποτελέσματα του Τουρισμού το 2019, καταθέτοντας τις αμφιβολίες του για την εξέλιξη της εφετινής τουριστικής περιόδου, ξεκίνησε η 30η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τουριστική περίοδο υπογράμμισε ότι “δεν είναι όλη η Ελλάδα Μύκονος και Σαντορίνη”, ενώ τόνισε ότι “πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα έσοδα και ποια τα έξοδα των τουριστικών επιχειρήσεων φέτος, λόγω της έκρηξης όλων των στοιχείων του κόστους”.

Ερχόμενος στα εργασιακά και την έλλειψη προσωπικού ο κ. Τσίπρας την απέδωσε στις άσχημες συνθήκες εργασίας, τόνισε ότι το εργασιακό κόστος δεν είναι δυσβάστακτο για τις επιχειρήσεις και ζήτησε την δημιουργία ικανοποιητικών αμοιβών και συνθηκών εργασίας, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα.

Καύσιμα

Ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας για το θέμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων ζήτησε από την κυβέρνηση την μείωση του φόρου και προκειμένου να ισοσταθμίσει τις δημοσιονομικές απώλειες να προχωρήσει σε αλλαγές στην άμεση φορολογία. Είπε δε ότι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα κοστίζει σε ετήσια βάση 1,4-1,5 δισ. ευρώ, μέγεθος μικρό σε σύγκριση με τα 40 δισ. που έχουν δοθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαριτολογώντας αναφέρθηκε στα στοιχήματα για την εξέλιξη του Τουρισμού που είχε βάλει όταν ήταν πρωθυπουργός με τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, δηλώνοντας ότι είναι πρόθυμος να το κάνει ξανά για τις εκλογές, τις οποίες θεωρεί πιθανό να γίνουν το Φθινόπωρο και στις οποίες, σύμφωνα με όσα είπε, η ΝΔ θα ηττηθεί.

Ο υπουργός Τουρισμού

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό -καθώς όπως είπε λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού αλλά και άλλων υπουργών, εκπροσωπεί την κυβέρνηση- τόνισε ότι η σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με το 2019, καθώς ήταν μια κανονική καθ’ όλα χρονιά, ενώ το 2022 απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως τέτοια. Είπε ακόμη ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με tour operators για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τα τέλη του έτους, εξαγγελία που πολλάκις έχει κάνει, χωρίς ωστόσο να δίνει και κάποιο σχετικό στοιχείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ομίλου TUI Fritz Joussen στην τοποθέτησή του στις Βρυξέλλες κατά την υπογραφή του Rhodes Co-Lab, είπε ότι δεν προβλέπεται για εφέτος χρονική επέκταση των πτήσεων προς την Ελλάδα και ότι οι πτήσεις του ταξιδιωτικού κολοσσού θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ακόμη ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στο θέμα των πτήσεων από τις ΗΠΑ, οι οποίες όπως είπε είναι 63 εβδομαδιαίως, όσες δηλαδή και το 2021 χωρίς καμία αλλαγή, ενώ έκανε αναφορά στο χωροταξικό του Τουρισμού, το οποίο όπως είπε “βαίνει προς ολοκλήρωση”.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αναφερόμενος στα εργασιακά ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών στον Τουρισμό και την Εστίαση είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και κάλεσε τον κλάδο να απομονώσει τους λίγους κακούς επαγγελματίες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης τόνισε την ευθύνη του κράτους για την ανάπτυξη των υποδομών, είπε ότι θα υπάρξει πολεοδομική προστασία των νησιών και των βουνών και υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και με γεωγραφικά κριτήρια (Β. Αιγαίο, Βόρεια Εύβοια, κ.λπ.).

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ο οποίος έκανε λόγο για τα μηνύματα της κρίσης που είναι η σημαντική αύξηση του κόστους, η ανάσχεση της παγκοσμιοποίησης και η προκλητική στάση της Τουρκίας, μέσα στην οποία “ο Τουρισμός καλείται να στηρίξει την μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ελληνικός Τουρισμός και το 2021 κέρδισε το στοίχημα, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην αύξηση των εισπράξεων και της μέσης κατά κεφαλής δαπάνης κατά 27%. Απένειμε δε τα εύσημα στην πολιτική που ακολούθησε ο ΣΕΤΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αποφύγαμε το λαϊκισμό και προσωρήσαμε σε παρεμβάσεις ουσίας και όχι εντυπώσεων”.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι ο Τουρισμός δεν μπορεί πάντα να είναι ο από μηχανής Θεός, εν μέσω μάλιστα συνεχών διεθνών κρίσεων. Ανέφερε δε ότι φέτος ο ελληνικός Τουρισμός “μπορεί να αγγίξει, και γιατί όχι να ξεπεράσει, τα μεγέθη του 2019”. Για τα εργασιακά τόνισε εμφατικά ότι “ουδεμία απόκλιση από τα νόμιμα μπορεί να γίνει αποδεικτή ή να ενθαρρυνθεί”, ζητώντας ωστόσο έναν ανοιχτό διάλογο για τα ισχύοντα στην Απασχόληση στον Τουρισμό και τονίζοντας ότι ο ΣΕΤΕ είναι έτοιμος για έναν τέτοιο διάλογο.

Τέλος έκανε αναφορά σε έσοδα 27 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ελληνικό Τουρισμό το 2030, έναντι 18,2, δισ. το 2019.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Τουρισμό “στυλοβάτη της Οικονομίας” και “πηγή εθνικού πλούτου” και εξέφρασε την πίστη του για πολύ θετική τουριστική χρονιά φέτος. Τόνισε ότι ο ελληνικός Τουρισμός άντεξε στην κρίση και με την σημαντική στήριξη του κράτους.

Ειδικές αναφορές έκανε ο πρωθυπουργός στην βιωσιμότητα, τόσο στα θέματα του Περιβάλλοντος, όσο και στον ανθρώπινο παράγοντα, ζητώντας καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας, ενώ αναφορά έκανε και σε “εισαγωγή εργαζόμενων”, ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ψηφιοποίηση και τις θετικές της επιπτώσεις στην αγορά και τις επιχειρήσεις, προσκαλώντας τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν χρήματα για τέτοιες δράσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και κατέληξε εμφατικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που απουσιάζει από την γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ: “Ισχυρός ελληνικός Τουρισμός, σημαίνει ισχυρή ελληνική Οικονομία”.

Το πλήρες μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

“Κύριε Πρόεδρε, φίλες και φίλοι,

Η φετινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας συμπίπτει με το τέλος μιας διετίας πρωτόγνωρων προκλήσεων. Αλλά και με το ξεκίνημα ενός νέου και συναρπαστικού κεφαλαίου για τον ελληνικό τουρισμό.

Γιατί ο κλάδος πλήρωσε βαρύ το τίμημα της πανδημίας, όμως με τη στήριξη και της πολιτείας έμεινε όρθιος. Συγκρατώντας τις απώλειες, θωρακίζοντας την απασχόληση και διατηρώντας τον δυναμισμό του.

Έτσι, οι προβλέψεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο διαγράφονται εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Και ο τομέας που υπηρετείτε δείχνει να ξαναπαίρνει τη θέση του ως στυλοβάτης της οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου, αντιμέτωπος όμως και πάλι με νέα στοιχήματα. Γιατί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναστατώνει και πάλι τις διεθνείς μετακινήσεις, προκαλώντας κρίση στην ενέργεια και «έκρηξη» στις τιμές.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος των υπηρεσιών, μειώνοντας παράλληλα την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα η κλιματική κρίση και η εξέλιξη της τεχνολογίας μεταβάλλουν πλέον ραγδαία και τις καταναλωτικές συνήθειες των επισκεπτών.

Ο τουρισμός μας, συνεπώς, καλείται να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα. Διαθέτει, άλλωστε, τα κατάλληλα όπλα: το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως. Διαθέτει μεγάλη διασπορά στις αγορές του. Έχει σύμμαχο μία πολιτεία που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος.

Πάνω από όλα όμως, κινείται μέσα στο ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της πατρίδας μας, η αξιοποίηση του οποίου -το ξέρετε καλά- αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ακριβώς γι’ αυτό, η συνύπαρξη του ανταγωνιστικού τουρισμού με τον σεβασμό στη φύση αποτελεί προτεραιότητα. Ολοκληρώνεται, έτσι, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Σε δεκάδες περιοχές προωθούνται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ενώ αλλεπάλληλες είναι οι παρεμβάσεις για απλούστερες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και των ειδικών κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, η πολιτεία χρηματοδοτεί την παραγωγή καθαρής ενέργειας, όπως και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Ενισχύει περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Φροντίζει για την προστασία της θάλασσας από τη ρύπανση και την υπεραλίευση. Αλλά και με την πολιτική για τα «Απάτητα βουνά» τονώνει και τη δική τους ήπια ανάπτυξη.

Η επιχειρηματική βιωσιμότητα, όμως, συνεπάγεται και την κοινωνική βιωσιμότητα.

Και καθώς η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο γίνεται απειλητική, απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης: με την επιμήκυνση, για παράδειγμα, της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητας από το φθινόπωρο και μετά.

Απαιτεί, όμως, επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

Αυτό επιβάλλει η ελεύθερη αγορά αλλά και η κοινωνική ευθύνη. Μόνο ο ευχαριστημένος εργαζόμενος, άλλωστε, γίνεται και παραγωγικός εργαζόμενος, για τον ίδιο και για την επιχείρηση.

Από την πλευρά της πολιτείας, εμείς αναλαμβάνουμε την αναβάθμιση των υποδομών, από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι την ύδρευση ή την ανακύκλωση. Ακόμη και τη στροφή της εκπαίδευσης προς τομείς που αναζητά η οικονομία και η αγορά εργασίας.

Δικός σας ρόλος, τώρα, είναι να φανείτε και πάλι πρωτοπόροι και ευρηματικοί στις προσαρμογές τις οποίες απαιτεί η νέα εποχή στον κλάδο. Ήδη η ψηφιοποίηση αλλάζει τα πάντα στο marketing του προϊόντος, παγκοσμίως. Ενεργοποιεί εφαρμογές που διευκολύνουν τα seamless ταξίδια. Ενώ απλοποιεί την περιβαλλοντική διαχείριση, βελτιώνοντας τη ζωή κατοίκων αλλά και επισκεπτών.

Η Αστυπάλαια, η Χάλκη και η Τήλος δείχνουν, ήδη, τον δρόμο της εναρμόνισης του τουρισμού με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αυτονομίας.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι, δεν μας λείπουν ούτε οι πολιτικές ούτε οι πόροι. Γνωρίζετε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης κατευθύνει τεράστια κεφάλαια προς τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Και σημαντικές είναι και οι πιστώσεις από το νέο ΕΣΠΑ, με τον ίδιο στόχο.

Είναι λοιπόν στο χέρι του κλάδου, στο χέρι σας, να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον ισχυρό χρηματοδοτικό βατήρα για να κάνετε το μεγάλο άλμα στο μέλλον.

Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αντιμετώπιση του «υπερ-τουρισμού» με νέες υποδομές και έξυπνη διαχείριση των ροών. Βιώσιμες πρακτικές οι οποίες θα αφορούν και τις τοπικές κοινότητες. Και φυσικά διαμόρφωση εναλλακτικών προορισμών και τους 12 μήνες του χρόνου. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πλευρές του νέου υποδείγματος τουριστικού προϊόντος για το οποίο πρέπει να συνεργαστούμε.

Γιατί ισχυρός ελληνικός τουρισμός σημαίνει ισχυρή εθνική οικονομία, περισσότερος εθνικός πλούτος, μερίδιο στον οποίο θα έχουν όλοι. Αλλά και περισσότερες δουλειές στις πόλεις, στα ορεινά χωριά και, βέβαια, στα νησιά μας.

Με άλλα λόγια, όταν μιλάμε για τουρισμό μιλάμε για έναν πολυεπίπεδο εθνικό μοχλό ανάπτυξης, στα κέντρα αλλά και στις περιφέρειες της πατρίδας μας.

Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι,

Είναι η πρώτη φορά που δεν βρίσκομαι ανάμεσά σας, έχω όμως την ίδια βεβαιότητα ότι η Γενική σας Συνέλευση θα προσεγγίσει με ωριμότητα αλλά και τόλμη όλες αυτές τις προκλήσεις, μεταφέροντας την εμπειρία από κάθε τουριστική δραστηριότητα, σε κάθε τόπο της χώρας. Κυρίως, όμως, καταθέτοντας καινοτόμες, τολμηρές προτάσεις, τις οποίες θα αναμένω με ενδιαφέρον ώστε να αξιοποιηθούν και στον σχεδιασμό της πολιτείας.

Γι’ αυτό και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Σας ευχαριστώ”.

Η ομιλία του προέδρου του ΣΕΤΕ

Η πλήρης ομιλία του προέδρου του ΣΕΤΕ έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Αγαπητά Μέλη,

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας καλωσορίζω και φέτος στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σας καλωσορίζω σε ακόμα μια δύσκολη, πολύπλοκη και απρόβλεπτη χρονιά. Για τον ελληνικό τουρισμό, την ελληνική οικονομία, την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση. Η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος, βρίσκονται και πάλι μπροστά σε εξελίξεις που αλλάζουν το ρου της ιστορίας. Που μας υπενθυμίζουν ότι η περίφημη κανονικότητα, είναι πλέον η εξαίρεση, σε έναν κανόνα πολλαπλών κρίσεων. Υγειονομικών, όπως ήταν και εξακολουθεί να είναι η πανδημία, Γεωπολιτικών, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη χώρα, Οικονομικών, όπως είναι η κρίση που βιώνουμε σήμερα, με τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

Ο κόσμος αλλάζει …

Τα πάντα μεταβάλλονται ραγδαία, κάτω από το βάρος και την αλληλεπίδραση των τεκτονικών αλλαγών που ήδη βιώνουμε, αλλά και του φόβου ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες, απρόβλεπτες καταστάσεις …

Επισιτιστική κρίση, γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια, νέα προσφυγικά κύματα, παγκόσμια ύφεση. Το εύρος των συνεπειών αυτής της πρωτοφανούς συνθήκης αλλεπάλληλων και αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων, ακόμα δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε. Ήδη όμως βλέπουμε τα πρώτα, σημαντικά γεωπολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα. Τόσο στην ανάσχεση της παγκοσμιοποίησης, κάτι που θα αντιμετωπίσουμε περισσότερο μεσοπρόθεσμα, όσο και στα πιο απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως είναι η έκρηξη τιμών στην ενέργεια και το αυξημένο κόστος ζωής. Σε αυτή την εξίσωση, προστίθεται και η συνεχιζόμενη προκλητική πολιτική της Τουρκίας, που προκαλεί διαρκώς με την αναθεωρητική ρητορική της.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο και βεβαρυμμένο περιβάλλον, ο ελληνικός τουρισμός καλείται για ακόμα μια φορά, να προσαρμοστεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να λειτουργήσει και φέτος κάτω από δύσκολες συνθήκες, να αντιμετωπίσει ακόμα μια περίοδο κρίσεων, για πολλοστή φορά όμως μέσα στην τελευταία δεκαετία. Καλείται και πάλι, να στηρίξει τη μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάκαμψης. Γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε, ότι ο ελληνικός τουρισμός και στη μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’10, αλλά και στα χρόνια της πανδημίας, στήριξε εισοδήματα, δημιούργησε πολλές θέσεις εργασίας, συνέβαλε καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή της περιφέρειας. Αυτό ακριβώς έκανε και την προηγούμενη χρονιά …

Ο ελληνικός τουρισμός και το 2021, κέρδισε το δύσκολο στοίχημα. Πέρα από κάθε πρόβλεψη και μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων δυσκολιών, κατέγραψε μια σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, έφτασε τα 14,7 εκατ. αφίξεις, και  οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, διαμορφώθηκαν σε 10,7 δισ. Ευρώ, με αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης κατά +27% σε σχέση με το 2019. Και το παραπάνω επίτευγμα έγινε χάρη στη σκληρή δουλειά, όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Του τουριστικού επιχειρηματικού κόσμου, που για ακόμα μια φορά έδειξε ωριμότητα, διορατικότητα και προσαρμοστικότητα …

Των εργαζόμενων, που εργάστηκαν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, δείχνοντας και αυτοί ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού.

Της Πολιτείας, που άκουσε τα πιεστικά μας αιτήματα, έδειξε αντανακλαστικά και στήριξε ουσιαστικά και γενναία τον τουριστικό τομέα σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος και για τον τρόπο που λειτούργησε ο ΣΕΤΕ και σε αυτή την κρίση. Αποφύγαμε τις σειρήνες του λαϊκισμού, δώσαμε μάχες ουσίας και όχι εντυπώσεων, συνδιαμορφώσαμε ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας, κατοχυρώσαμε το ρόλο μας ως αξιόπιστος κοινωνικός εταίρος. Αποδείξαμε λοιπόν σε ακόμα μια δύσκολη στιγμή, ότι ο ελληνικός τουρισμός, μπορεί να ένας αξιόπιστος εγγυητής σταθερότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για όλους. Μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον, αλλά να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία στο παρόν.

Επιτρέψτε μου όμως σε αυτό το σημείο να θέσω ένα ερώτημα … Μπορεί για πάντα ο ελληνικός τουρισμός να θεωρείται ο από μηχανής θεός; Να λογίζεται ως μια δεδομένη πηγή εσόδων, ακόμα και στις πιο οριακές καταστάσεις; Ιδίως τώρα, που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη;

Η απάντηση είναι όχι  … Δεν μπορεί να θεωρείται πάντα δεδομένος … Διότι ο τουρισμός είναι μια δυναμική και σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί τη διαρκή προσαρμογή. Απαιτεί σχέδιο, στήριξη, στρατηγική. Και στις δύσκολες περιόδους, αλλά και στις καλές.  Διότι ούτε οι επιτυχίες έρχονται από τον ουρανό, ούτε και οι κρίσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ως δια μαγείας … Όσες ή όσοι νόμιζαν ή νομίζουν ακόμα, ότι όλα γίνονται στον αυτόματο πιλότο, διαψεύδονται από την πραγματικότητα με τον πιο απόλυτο τρόπο. Το 2017, όταν είχα την τιμή να αναλάβω την Προεδρία του ΣΕΤΕ, στην ομιλία ανάληψης καθηκόντων μου, πέντε χρόνια πριν, έλεγα …

«Σήμερα, που τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλύτερα, θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Κανείς δε θα πρέπει να επαναπαυτεί στη λογική των “ρεκόρ” ή των επιτυχιών. Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνός μας. Τα προβλήματα που συσσωρεύονται και πάλι, είναι πολλά».

Ήταν, τότε κυρίες και κύριοι, το 2017, μια εποχή, που παρόλη την οικονομική κρίση, ο ελληνικός τουρισμός κατάφερνε να αναπτύσσεται θεαματικά. Με τα χρόνια προβλήματα όμως, να υπάρχουν διαχρονικά, ως μόνιμες απειλές, για την μακροχρόνια και υγιή ανάπτυξη του.

Γι’ αυτό και τότε είχαμε θέσει 4 κεντρικούς αλλά και διαχρονικούς όπως αποδεικνύεται  στόχους:

1ον Την ωρίμανση και την κατάταξη μας στις μεγάλες αγορές,

2ον Τη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις,

3ον Την ενότητα του κλάδου, την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη,

4ον Την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού

καθώς και την ενίσχυση του κοινωνικού μας αποτυπώματος.

Ό,τι λέγαμε τότε, ισχύει και σήμερα. Έχουν γίνει πάρα πολλά, θα πρέπει όμως ποτέ να μην επαναπαυόμαστε. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά, για να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά.

Να ξεκινήσω από τον πρώτο στόχο που είχαμε θέσει, την ωρίμανση …

Η Ελλάδα πέτυχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με πολύ κόπο,  να συγκαταλέγεται πλέον στις ώριμες τουριστικά αγορές, που καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, που μπορούν να προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Έγιναν σημαντικά βήματα που βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας. Το δύσκολο στοίχημα του 2020 και του 2021 κερδήθηκε. Και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Ενδεικτικά αναφέρω για παράδειγμα την ποιοτική αξιολόγηση των ξενοδοχείων το 2021, που ήταν ιδιαίτερα υψηλή και σε καλύτερη θέση από το 2019. Είναι ένα στοιχείο που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τα ελληνικά ξενοδοχεία, τα οποία μπορούν να το κεφαλαιοποιήσουν τα επόμενα έτη εδραιώνοντας περαιτέρω την Ελλάδα στον διεθνή τουρισμό. Πιο ώριμοι λοιπόν σήμερα, το 2022, από ότι το 2017, με περισσότερες γνώσεις και σε καλύτερη συγκριτικά θέση. Στη διαδικασία αυτή της ωρίμανσης όμως, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο ίδιος ο ΣΕΤΕ.

Γι’ αυτό και εμείς σήμερα, με μεγάλο σεβασμό στην ιστορία μας, προχωράμε σε μια σειρά καταστατικών αλλαγών, με στόχο τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του Συνδέσμου, και το πέρασμα του στην ψηφιακή εποχή. Το παρελθόν το σέβεσαι, όταν μπορείς να εξασφαλίζεις το παρόν και να διεκδικείς το μέλλον. Και εμείς αυτό κάνουμε διαρκώς. Δίνουμε μάχες, τολμάμε να αλλάζουμε, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό. Στην πορεία ωρίμανσης όλα αυτά τα χρόνια, συνέβαλαν τα μέγιστα όλοι οι εμπλεκόμενοι. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ το ΙΝΣΕΤΕ για την επιστημονική και τεκμηριωμένη δουλειά που αθόρυβα κάνει τόσα χρόνια, μελετώντας εις βάθος την τουριστική αγορά, παράγοντας γνώση, στοιχεία και δεδομένα πολύτιμα για τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τη MARKETING GREECE για την εκπληκτική της δουλειά, στα δεκάδες projects που φέρνει με επιτυχία εις πέρας, και κυρίως στην ενδυνάμωση του ελληνικού brand, ένα από τα σημαντικά μας πλεονεκτήματα πλέον, κάτι που φάνηκε στην περίοδο της πανδημίας. Το ελληνικό brand name άντεξε, ενισχύθηκε,

συνέβαλε στα μέγιστα ο ελληνικός τουρισμός να μείνει όρθιος, ισχυρός, ανταγωνιστικός και σήμερα, το 2022, να αγγίξει και γιατί όχι να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019…..

Όλα τα παραπάνω για να επιτευχθούν όμως, απαιτούν τη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση του ΣΕΤΕ με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Σχέση συνεργασίας, ειλικρίνειας, αμοιβαιότητας και κοινού βηματισμού, χωρίς φόβο και χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές, για να μπορέσουμε να πάμε μαζί, ένα βήμα μπροστά.

Αυτός ήταν ο δεύτερος στόχος μας, και αυτόν πράξαμε συστηματικά και συνειδητά, ανεξαρτήτως ποια κυβέρνηση είχαμε μπροστά μας όλα αυτά το χρόνια. Προσπερνώντας δυσκολίες, προκαταλήψεις, ή άλλου είδους αγκυλώσεις, που αντιμετωπίσαμε. Βάζοντας πάντα ως προτεραιότητα το συλλογικό καλό, προκρίνοντας σταθερά τη θεσμική μας υπόσταση, τον ρόλο του κοινωνικού εταίρου, που επάξια διεκδικήσαμε και κατακτήσαμε το 2013 και από τότε υπηρετούμε με πολύ σεβασμό και αφοσίωση.

Γιατί μόνο έτσι μπορούσαμε να εξυπηρετούμε τον τρίτο μεγάλο στόχο που είχαμε και εξακολουθούμε ακόμα να έχουμε μπροστά μας. Την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη. Ένα κεκτημένο που με κόπο και θυσίες καταφέραμε να οικοδομήσουμε τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Προστατεύοντας δικαιώματα, αποφεύγοντας άσκοπες συγκρούσεις, χτίζοντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτό ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε και σήμερα. Χωρίς όμως να βάλουμε τον τουρισμό στο επίκεντρο μια τυφλής πολιτικής εκμετάλλευσης. Να μην τον θυσιάσουμε στο βωμό κάποιων πολιτικών επιδιώξεων.

Ακούω με μεγάλη προσοχή την κριτική που ασκείται για ζητήματα που αφορούν κυρίως θέματα εργασιακών συνθηκών και αμοιβών. Θα ήθελα να είμαι πολύ ειλικρινής και ξεκάθαρος …

Η θέση του ΣΕΤΕ επάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι διαχρονική. Καμία παραβίαση εργασιακών κανόνων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογείται. Καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίες δεν ενθαρρύνεται. Είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατέψουμε το ίδιο το προϊόν μας. Ποιοτικός τουρισμός με εργαζόμενους σε γκρίζες συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, χρειάζεται από πλευράς του κράτους, συνεχής και αυστηρός έλεγχος, για τον εντοπισμό των παραβατών και την παραδειγματική τους τιμωρία. Χρειάζεται και από τη δική μας πλευρά, αυστηρή τήρηση των νόμων, χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις. Εμείς πρώτοι, θέλουμε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι. Τον επαγγελματία που πληρώνει φόρους, που προσφέρει δουλειές και ανάπτυξη, από τον τυχοδιώκτη που θεωρεί τον τουρισμό ως μια εύκολη πηγή πλουτισμού. Χρειάζεται όμως και κάτι άλλο …

Ένας ανοιχτός, χωρίς προκαταλήψεις και παρωπίδες διάλογος, για μια νέα στρατηγική για την εργασία στον τουρισμό. Ο ΣΕΤΕ είναι έτοιμος, να ξεκινήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους, κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία, έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο, με γνώμονα πάντα το καλό του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας.

Με πυξίδα μας πάντα τη διάθεση για συναίνεση και σύνθεση απόψεων. Όταν όλα αλλάζουν γύρω μας, οφείλουμε και εμείς να πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά. Πάντα με στόχο το συλλογικό συμφέρον. Να τα σκεφτούμε όλα από την αρχή. Να βρούμε τρόπους να επιδοτούμε την εργασία, Να μιλήσουμε για πολιτικές απασχόλησης τον χειμώνα. Να πετύχουμε, βήμα – βήμα τη διεύρυνση της σεζόν, που θα μειώσει τις στρεβλώσεις της εποχικότητας. Να αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία, σκεπτόμενοι τα οφέλη που θα προκύψουν για όλους.

Γιατί έτσι καταλήγουμε στον τέταρτο διαρκή μας στόχο … Την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού, την ενίσχυση του κοινωνικού μας αποτυπώματος.

Έχουμε ήδη διανύσει μια μεγάλη απόσταση, από τις εποχές που ο ελληνικός τουρισμός ήταν για κάποιους ένα αναγκαίο κακό, ή ένα εποχιακό πάρεργο. Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την τεράστια συμμετοχή του στην κοινωνική συνοχή. Το ξαναζωντάνεμα της περιφέρειας, Τις θέσεις εργασίας, τα πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Με προσεκτικά σχεδιασμένα μέτρα, Με συγκεκριμένες ενέργειες, που πάνω από όλα θα προστατεύουν τις τοπικές κοινωνίες. Με ένα πολύ σύγχρονο και καλά επεξεργασμένο μοντέλο βιώσιμου τουριστικού προϊόντος. Και βιώσιμος τουρισμός σημαίνει … οικονομική βιωσιμότητα, που περνάει  μέσα από τη διατήρηση και την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης του ελληνικού τουρισμού, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, που περνάει μέσα από την προστασία, την διαχείριση και την ανάδειξη του περιβάλλοντος, κοινωνική βιωσιμότητα, που περνάει μέσα

από τη στήριξη των περιφερειών, και των τοπικών κοινωνιών στο σύνολο τους. Ο τουρισμός δεν είναι μια αποκομμένη εξωγενής διαδικασία. Οφείλει να σέβεται, να προσαρμόζεται,

να ανταποδίδει τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες και στους ανθρώπους.

Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,

Αγαπητά Μέλη,

Κυρίες και κύριοι,

Για να υπηρετήσουμε όλους τους παραπάνω διαχρονικούς μας στόχους, χρειάζεται ένα ξεκάθαρο εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα λειτουργεί ως ένας συνεκτικός κρίκος, μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κυβέρνησης και των ιδιωτών. Ένα σχέδιο – πυξίδα, που θα μας δείχνει το δρόμο της επιτυχίας. Με αυτή τη λογική και κοιτώντας πάντα τη μεγάλη εικόνα, εκπονήσαμε και δημοσιοποιήσαμε πρόσφατα τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης». Πρόκειται, για το πιο ολοκληρωμένο έργο που έχει γίνει ποτέ στον χώρο του τουρισμού. Μια πλήρης χαρτογράφηση του, τόσο από πλευράς προϊόντος, όσο και από πλευράς αγορών και συνόλου των υποδομών που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα. Η πορεία του ελληνικού τουρισμού προς το 2030, προϋποθέτει τη μετάβαση από την αυθόρμητη στη στοχευμένη ανάπτυξη. Προϋποθέτει ένα μεθοδικό, ουσιαστικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, σε ένα σαφές πλαίσιο βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη διαθέσιμους πόρους, στόχους και αναδυόμενες τάσεις. Με βάση αυτό το σχέδιο, τα έσοδα το 2030, μπορούν να φθάσουν σε 27 δισ. Ευρώ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ. Ευρώ. Οι επισκέψεις στις Περιφέρειες μπορούν να φθάσουν σε 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν 39 εκατ., Οι διανυκτερεύσεις μπορούν να φθάσουν σε 307 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2019 που ήταν 233 εκατ. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εφικτούς μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής την περίοδο μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις, και 4% για τις διανυκτερεύσεις. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αν προσαρμοστούμε στις νέες παγκόσμιες τάσεις που ήδη διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και κατά συνέπεια στον ελληνικό τουρισμό. Τέτοιες παγκόσμιες τάσεις είναι …

ο ψηφιακός μετασχηματισμός,

η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία,

ο υπερτουρισμός,

η οικονομία διαμοιρασμού,

οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές,

οι αναδυόμενοι προορισμοί,

η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.

Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, τη στήριξη των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι και με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης, μπορούμε να δούμε την Ελλάδα να κατακτά υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη μεταξύ των δημοφιλών προορισμών του παγκόσμιου τουρισμού. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι μπροστά μας έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία για μια μακροχρόνια, σταθερή πορεία ανόδου του ελληνικού τουρισμού. Πάντα όμως, με το μυαλό σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον, τους προορισμούς, τους ανθρώπους … Και αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθαρές τεχνολογίες, βιώσιμες πρακτικές, ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων, προστασία του περιβάλλοντος, ανάπτυξη εναλλακτικών προορισμών, αυστηρή διαχείριση ροών.

Τα επόμενα χρόνια, θα κληθούμε όλοι μας, να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες ανάγκες, στις νέες προτεραιότητες. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, θα είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας αλλαγών και προσαρμογών. Η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα, θα είναι οι δυο κεντρικές έννοιες που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Οι βασικοί πυλώνες της βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού.

Σε αυτή την πορεία, θα πρέπει να είμαστε όλοι και όλες μαζί. Σε μια οργανική σχέση ανάπτυξης και προόδου που αφορά ολόκληρη της Ελλάδα. Μόνο έτσι, θα συνεχίσει ο τουρισμός να είναι ένας αξιόπιστος εγγυητής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής για όλους …

Για τους επιχειρηματίες.

Για τους εργαζόμενους.

Για τις τοπικές κοινωνίες.

Για την εθνική οικονομία.

Για τους πολίτες σήμερα, για τις επόμενες γενιές, αύριο.

Ο Ελληνικός Τουρισμός, ξέρει, μπορεί, να μας κάνει περήφανους.

Σας ευχαριστώ πολύ !

Το πρόγραμμα 

Το πρόγραμμα της ΓΣ έχει ως εξής:

10:30 – 11:00     Προσέλευση

11:00 – 11:10     Καλωσόρισμα, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ, κ. Μ. Γάτσου

11:10 – 11:20     Χαιρετισμός Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γ. Ρέτσου

11:20 – 11:50    Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλ. Τσίπρας σε συνομιλία με τη δημοσιογράφο κ. Στέλλα Γκαντώνα 

(σύντομη διακοπή)

12:00 -12:15     Ομιλία Υπουργού Τουρισμού, κ. Β. Κικίλια 

12:15 – 12:35    Ομιλία Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γ. Ρέτσου 

12:35 – 12:45     Μαγνητοσκοπημένη Ομιλία Πρωθυπουργού

                           κ. Κ. Μητσοτάκη

(σύντομη διακοπή)

13:00 – 13:20     Απολογισμός 2021 | Προγραμματισμός Δράσεων 2022 

                          Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, κ. Η. Κικίλιας

                          CEO Marketing Greece, κα. Ι. Δρέττα

13:20 – 13:35      Ομιλίες 

                           Πρόεδρος AEGEAN, κ. Ε. Βασιλάκης

                           Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank, κ. Φ. Καραβίας

           Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ

            κ. Μ. Τσαμάζ

13.35 – 15:00      Εργασίες ΓΣ | Θέματα Ημερήσιας Διάταξης

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *