Photo by Mikhail Nilov on Pexels

Σε κίνδυνο ο τουρισμός και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας

ΓΝΩΜΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουριστικός τομέας και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής θα πληγούν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ο Omar El Hamamsy, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της αιγυπτιακής Orascom Development.

Η εισηγμένη στην Ελβετία εταιρία, με περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων, συμμετέχει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων οικισμών με ξενοδοχεία, κατοικίες, καταστήματα λιανικής πώλησης και άλλες ανέσεις σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Ελβετία, το Ομάν, το Μαρόκο, η Αγγλία, το Μαυροβούνιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

“Νομίζω ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην περιοχή θα υποστούν πιθανότατα ένα πλήγμα (βραχυπρόθεσμα)”, δήλωσε ο κ. El Hamamsy, στο The National στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ Επενδύσεων 2023 στο Άμπου Ντάμπι.

Ο τομέας του τουρισμού αναμένεται επίσης να υποφέρει εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή.

“[Τα] έσοδα από τον τουρισμό θα μειωθούν, καθώς οι άνθρωποι θα αισθάνονται ανασφάλεια να ταξιδέψουν”, δήλωσε. Και πρόσθεσε: “Αυτό θα είναι ένα ακόμη ατυχές πλήγμα για τις επιχειρήσεις μας και γενικότερα για τον τουρισμό στην περιοχή, το οποίο θα επηρεάσει τους λογαριασμούς τρεχουσών συναλλαγών πολλών χωρών της Βόρειας Αφρικής καθώς και ορισμένων χωρών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) “.

Οι λογαριασμοί κεφαλαίων θα επηρεαστούν επίσης αρνητικά βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές θα διστάζουν να επενδύσουν στην περιοχή εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης, αλλά δεν αναμένει ότι θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Από την πλευρα του ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, είπε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας θα μπορούσε να έχει σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που επιδεινώνεται από τις επιθέσεις στο Ισραήλ, μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας και τροφίμων, στο παγκόσμιο εμπόριο και στις γεωπολιτικές σχέσεις”, δήλωσε ο κ. Dimon στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου της εταιρίας, την Παρασκευή.

Η Orascom κατέχει μια τράπεζα γης άνω των 100 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, με σχεδόν το 40% να έχει αναπτυχθεί ή να βρίσκεται υπό ανάπτυξη σε διάφορες χώρες. Το χαρτοφυλάκιό της στον τομέα της φιλοξενίας περιλαμβάνει 33 πολυτελή ξενοδοχεία με περισσότερα από 7.000 δωμάτια σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η εταιρία επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις χώρες όπου δραστηριοποιείται σήμερα και να εισέλθει σε νέες γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των μεσογειακών χωρών και της Αφρικής, παρά τις τρέχουσες προκλήσεις.

“Το πρώτο σχέδιο επέκτασης αφορά φυσικά την ανάπτυξη της υπάρχουσας γης που διαθέτουμε … μέρη όπως η Σαλαλάχ στο Ομάν … όπως η Αδριατική Θάλασσα στο Μαυροβούνιο … μέρη στην Ερυθρά Θάλασσα της Αιγύπτου”, είπε ο κ. El Hamamsy. Για να προσθέσει: “Το σχέδιο είναι να συνεχίσουμε να χτίζουμε τόσο ακίνητα όσο και ξενοδοχειακές μονάδες και άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης και μαρίνες και πίστες σκι, μεταξύ άλλων”.

 

 

 

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *