Thomas Cook

Σε μια κλωστή κρέμεται το μέλλον του Thomas Cook|Αγωνία για το Σαββατοκύριακο|ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε μια απροσδόκητη κλιμάκωση και αγωνία, έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του Thomas Cook, μετά την νέα απαίτηση των τραπεζών για εξασφάλιση έκτακτης επιπλέον χρηματοδότησης, ύψους 200 εκατ. λιρών, πέραν της αρχικής των 900 εκατ..

Μάλιστα οι φήμες δίνουν και παίρνουν, ενώ υπάρχει αναμονή για το Σαββατοκύριακο, για το ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι δημοσίευμα των Times, σύμφωνα με το οποίο μια κατάρρευση του Thomas Cook, θα πλήξει περίπου 150.000 παραθεριστές του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και περισσότερους από 500.000 πελάτες από άλλες χώρες, κυρίως τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κόστος που θα επωμιστεί η κυβέρνηση και τελικά ο φορολογούμενος, για τον επαναπατρισμό των Βρετανών τουριστών, θα ανέλθει στα 600 εκατ. λίρες (!!!).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Thomas Cook διεξήγαγε συνομιλίες και με υπουργούς σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Οι τράπεζες με επικεφαλείς της Royal Bank of Scotland και την Lloyds, ζητούν την επιπλέον χρηματοδότηση για “ως μαξιλάρι ασφαλείας για να περάσουν έναν ήσυχο Χειμώνα”. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καλείται από διάφορους φορείς, να παρέμβει για να εμποδίσει τις τράπεζες να οδηγήσουν τον Thomas Cook στην κατάρρευση. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς  εκτιμούν ότι τα επιπλέον 200 εκατ. “…θα χρειαζόταν μόνο σε ένα εφιαλτικό σενάριο, όπως ένας τυφώνας στις Κανάριες Νήσους, μια τρομοκρατική επίθεση ή εάν η λίρα βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η ειρωνεία είναι ότι, επιδιώκοντας την  διασφάλιση των απίθανων αυτών περιπτώσεων, η επιχείρηση που μπορεί να επιβιώσει, μπορεί να οδηγηθεί σε χρεωκοπία”.

Ο οργανισμός έδωσε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα δήλωση, στην οποία επιβεβαιώνει ότι οι δανειστές του θα εγκρίνουν το σχέδιο διάσωσης ύψους 900 εκατ. λιρών στερλινών, μόνο αν βρεθεί μια επιπλέον δανειακή διευκόλυνση 200 εκατ. λιρών. Η τιμή μετοχής του Thomas Cook μειώθηκε κατά περισσότερο από 15%, μετά την δημοσιοποίηση της δήλωσης.

Ο Τ.Ο. δήλωσε ότι συνεχίζει τις συζητήσεις με διάφορους εμπλεκόμενους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο μεγαλύτερος μέτοχος, η κινεζική επενδυτική Fosun, οι βασικές τράπεζες δανεισμού του και η πλειοψηφία των δανειστών του.

Τα μισά από τα 900 εκατ. λίρες θα προέλθουν από τη Fosun, σε αντάλλαγμα το 75% του Τ.Ο. και το 25% της Thomas Cook Airlines, ενώ τα υπόλοιπα από τους υφιστάμενους δανειστές της Thomas Cook, οι οποίοι θα αναλάβουν τον έλεγχο της αεροπορικής εταιρείας, και το 25% ο Τ.Ο.

”Η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των συμφερόντων των μετόχων, με σημαντικό κίνδυνο να μην υπάρξει ανάκαμψη”, δηλώνει ο, με ιστορία 178 ετών, Thomas Cook στην ανακοίνωσή του.

Η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να παρεμποδιστεί από τα ταμεία που κατέχουν το Credit Default Swaps – ασφάλιση κατά της κατάρρευσης του Thomas Cook -, τα οποία θα χάσουν κάθε πιθανότητα πληρωμής αν το πακέτο αναχρηματοδότησης προχωρήσει. Μια κρίσιμη συνάντηση στην οποία θα συζητείτο  η άμεση εξόφληση των κεφαλαίων αυτών,  αναβλήθηκε για τη Δευτέρα.

Το σωματείο πιλότων BALPA, που περιλαμβάνει μέλη προσωπικού των αερομεταφορέων της Thomas Cook, κάλεσε την κυβέρνηση να αναγκάσει τις τράπεζες να στηρίξουν τον οργανισμό.

Η ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ

Η πρωτότυπη ανακοίνωση του Thomas Cook, έχει ως εξής:

Thomas Cook Group plc (‘the Company’) notes the recent media speculation regarding its proposed recapitalisation. Discussions to agree final terms on the recapitalisation and reorganisation of the Company are continuing between the Company and a range of stakeholders, including its largest shareholder, Fosun Tourism Group and its affiliates (‘Fosun’), the Company’s core lending banks and a majority of the Company’s 2022 and 2023 senior noteholders.

These discussions include a recent request for a seasonal standby facility of £200 million, on top of the previously announced £900 million injection of new capital.

The recapitalisation is expected to result in existing shareholders’ interests being significantly diluted, with significant risk of no recovery.

The Company will provide further updates in due course.

-ENDS-

This announcement contains forward-looking statements in respect of the Group and its recapitalisation plan. By their nature, these statements involve uncertainty, known and unknown risks and other facts and therefore assurance cannot be given that any particular expectation will be met. In particular, while the Company continues to work towards the implementation of the recapitalisation plan, there can be no assurance that the recapitalisation plan will be implemented unless and until agreements have been reached with several parties and until all conditions are satisfied.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *