Στέφανος Βλαστός: Στόχος μας είναι να θέσουμε τέρμα στην απραξία και απαξίωση της Ακίνητης Δημόσιας Περιουσίας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ανάγκη συνεργασίας του Διαχειριστή της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας με τον επενδυτικό και επιχειρηματικό κόσμο για την ανάπλαση και ανάδειξη των αναξιοποίητων ακινήτων στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις αναδείχτηκε στη διάρκεια του Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου με τη συμμετοχή του Στέφανου Δ. Βλαστού, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ Α.Ε., του Άρη Καρυτινού, Διευθύνοντος Συμβούλου της PRODEA και του Δημήτρη Ανδριόπουλου, Προέδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου της DIMAND.   

«Καλούμαστε να ξεπεράσουμε και να λύσουμε δυσκολίες σε μόνιμη βάση. Θέτουμε προτεραιότητες και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συμβάλλουμε ως Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στη θετική αλλαγή που συντελείται και στην ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε ο κ. Βλαστός, αναφερόμενος στη συμβολή της ΕΤΑΔ στις μεγάλες αστικές αναπλάσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Οι Πόλεις που Αλλάζουν – Ουρανοξύστες, Επιχειρηματικά Πάρκα και Μεγάλες Αναπλάσεις στην Αθήνα» που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Τσαούσης και Βασίλης Κανέλλης οι τρεις συμμετέχοντες μοιράστηκαν την εμπειρία τους από την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και τις μεγάλες δυσκολίες και καθυστερήσεις που δημιουργούνται για την αξιοποίηση των ακινήτων λόγω των συναρμοδιοτήτων και της εμπλοκής πολλών και διαφορετικών φορέων.

Σχετικά με τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών στη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις εμβληματικών ακινήτων της Εταιρείας, όπου η αξιοποίηση από την πλευρά των τοπικών φορέων απέφερε πενιχρά αποτελέσματα για το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και σε άλλες όπου η ΕΤΑΔ πρόσφατα ανέκτησε τον έλεγχο σημαντικών ακινήτων της, έπειτα από καταπατήσεις δεκαετιών.

«Στόχος μας είναι με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα να θέσουμε τέρμα στην απραξία και απαξίωση των δημοσίων ακινήτων», σημείωσε ο κ. Βλαστός, υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία της ψηφιοποίησης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ.

«Κατά τη διάρκεια πανδημίας καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε διαγωνισμούς και να υλοποιήσουμε μεγάλα και γρήγορα βήματα προς τη ψηφιακή μετάβαση. Βρίσκουμε λύσεις, έχουμε  αρωγούς  την κοινωνία, τους πολίτες, τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και βγάζουμε από την αφάνεια μια σειρά από ακίνητα μας», συμπλήρωσε ο κ. Βλαστός.

Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ στάθηκε στο γεγονός ότι η Εταιρεία σήμερα επενδύει σημαντικά στα ακίνητα της, όπως μεταξύ άλλων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και την Ακτή Βουλιαγμένης, ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη αξιοποίηση της Λίμνης Καϊάφα μέσω διαγωνισμού παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό ακίνητο με ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία και μεγάλη τουριστική σημασία, για το οποίο στόχος της Εταιρείας είναι η υλοποίηση μίας βιώσιμης ανάπτυξης.

Κοινό συμπέρασμα στη διάρκεια της συζήτησης ήταν ότι οι αναπλάσεις αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη των πόλεων και τη συνολική αλλαγή της εικόνας της χώρας, καθώς δημιουργούν σημαντικά οικονομικά έσοδα, παράγουν θέσεις εργασίας και οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, αναβαθμίζοντας τη ζωή των πολιτών. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από τους συμμετέχοντες οι αναπλάσεις αποτελούν μία δύσκολη υπόθεση όταν πραγματοποιούνται μόνο από τους ιδιωτικούς φορείς χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου, ενώ άμεσα θα πρέπει να αρθούν οι αγκυλώσεις ώστε με ταχύτητα και ευελιξία να προχωρήσουν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.  Ιδιαίτερη μνεία έγινε, τέλος, στη ρηχή αγορά των επενδυτών και στις αντιξοότητες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει o ιδιωτικός ή o δημόσιος φορέας, στην όποια εξέλιξη και εκσυγχρονισμό καλούνται να υλοποιήσουν στη χώρα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *