croatia
Unsplash Croatia Photo by Spencer Davis

Στη ζώνη Σένγκεν η Κροατία | Ενισχύει τον τουρισμό της η απόφαση της ΕΕ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Είναι επίσημο: Η Κροατία εντάσσεται στη ζώνη Σένγκεν, από την 1η Ιανουαρίου 2023, έπειτα από απόφαση της ΕΕ, σηματοδοτώντας νέα εποχή για τον κροατικό τουρισμό.

Με την έλευση του νέους έτους η Κροατία ανοίγει τα σύνορά της στους ξένους επισκέπτες, καθώς καταργείται πλέον ο έλεγχος διαβατηρίων. Αλλά και οι Κροάτες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων σε όλον τον κόσμο.

Οι χώρες της ΕΕ ψήφισαν για το αν θα δεχτούν την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στη λεγόμενη ζώνη Σένγκεν -ένα σύμφωνο μεταξύ των χωρών για την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων για όσους ταξιδεύουν μεταξύ των εδαφών τους, με την Κροατία να λαμβάνει ομόφωνη υποστήριξη από τα 26 κράτη μέλη του Σένγκεν. Σε αντίθεση με τις άλλες δύο χώρες.

Το “πράσινο φως” της Κροατίας από τους υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ανακοίνωσε η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με ανάρτηση της στο twitter, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν έπειτα από μία και πλέον δεκαετία.

Για την Κροατία, η απόφαση αντιπροσωπεύει το δεύτερο σημαντικό βήμα που έχει κάνει η χώρα φέτος προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνσή της, αφού προηγουμένως, τον Ιούλιο, είχε πάρει έγκριση για ένταξη στο ευρώ το 2023.

“Επιτέλους, η Κροατία ανήκει στον χώρο Σένγκεν”, δήλωσε ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ντάβορ Μποζίνοβιτς. Και συμπλήρωσε: “Από την 1η Ιανουαρίου οι πολίτες μας μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων σε όλον τον κόσμο. Για εμάς είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, που δεν προέκυψε τυχαία”.

Εκτός ζώνης Ρουμανία και Βουλγαρία

Το αρχικό σχέδιο ήταν να γίνει δεκτή η Κροατία μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ως πακέτο συμφωνίας. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο κατέρρευσε αφού η Αυστρία άσκησε βέτο στην ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες αποτυγχάνουν να διαχειριστούν την αύξηση των μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γκέρχαρντ Κάρνερ, δήλωσε ότι αντιτάχθηκε στις αιτήσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Η Ολλανδία αντιτάχθηκε επίσης στη χορήγηση πρόσβασης στη Βουλγαρία, επικαλούμενη ανησυχίες για τη διαφθορά και τη μετανάστευση.

Για την προσχώρηση μιας χώρας τη ζώνη Σένγκεν χρειάζεται ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα μέλη -22 έθνη της ΕΕ καθώς και από το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *