ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: 10 νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, μετά το δεύτερο lockdown της χώρας ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι η:

  • Στήριξη των εργαζομένων, με εμπλουτισμό των υφιστάμεων μέτρων.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
  • Επέκταση και διεύρυνση της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Υποχρεωτική μείωση των ενοικίων επιχειρήσεων και εργαζόμενων.
  • Ενισχύσεις των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα.
Οι ανακοινώσεις

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε 10 οικονομικά μέτρα μέτρα που έχουν ως εξής:

“Η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη, υγειονομικά, καμπή.

Η Κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, για να ανακόψει την εξάπλωση της πανδημίας.

Αυτά τα μέτρα θα έχουν μεγάλη επίπτωση στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά.

Αυτή η επίπτωση μπορεί να περιοριστεί, κυρίως, με δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Παρεμβάσεις που, ως Οικονομικό Επιτελείο, υλοποιούμε, με μεθοδικότητα, συνέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Με ψυχραιμία και διορατικότητα.

Γιατί πρέπει να ελπίζουμε και να ενεργούμε για το καλύτερο, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο.

staikourasΣήμερα, εισαγωγικά, θα επαναλάβω αυτό που είπα το Σάββατο:

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον ορθολογισμό με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή «πολεμική ετοιμότητα», επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά.

Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να έχουμε τα «πυρομαχικά» ώστε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά, να τα ρίχνουμε στη «μάχη».

Η προχθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup αυτό το αποτυπώνει.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, κατά μέσο όρο, ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ για το 2020.

Στην Ελλάδα, αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ.

Οι εξελίξεις όμως επιβεβαιώνουν και κάτι ακόμη:

Ότι πρέπει να διατηρούμε και επαρκές «οπλοστάσιο», ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει.

Γι’ αυτό αξιοποιούμε, με σύνεση, υπευθυνότητα και νοικοκυρεμένη διαχείριση, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, που διατηρούμε σε επάρκεια.

Ταμειακά διαθέσιμα που, σήμερα, ανέρχονται στα 37,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, το 50% «χτίστηκε» το τελευταίο έτος, από τη σημερινή Κυβέρνηση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου είναι ουσιαστικά δεσμευμένο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, απόρροια της ενισχυμένης εποπτείας, καθεστώς στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας από το καλοκαίρι του 2018.

Με αυτά τα δεδομένα, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ερχόμαστε να επεκτείνουμε και να διευρύνουμε τις παρεμβάσεις μας για τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Παρεμβάσεις που καλύπτουν εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις, κυρίως μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, δανειολήπτες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα μέτρα

Συγκεκριμένα τα οικονομικά μέτρα:

1ον. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται, με βάση τα νέα δεδομένα, στα 675 εκατ. ευρώ,  μόνο για το μήνα Νοέμβριο.

Σήμερα, εκτός της επέκτασης του μέτρου, ανακοινώνουμε και μία πρόσθετη πολιτική επιλογή οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, ενόψει των εορτών:

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.

Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί.

Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ.

2ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.

3ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύουν οι ρυθμίσεις που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή, και καλύπτουν τους προηγούμενους μήνες.

4ον. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Το κόστος υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ.

5ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

6ον. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες. Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.

7ον. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους συμπατριώτες μας, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

8ον. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

ksd οικονομικά μέτρα
adv

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

9ον. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4.

Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ισχύουν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί το Σάββατο, αναφορικά τόσο με τη μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης, όσο και με το δικαίωμα συμμετοχής όλων των ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και των νέων επιχειρήσεων.

Το κόστος της ενισχυμένης Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.

Και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στα 700 εκατ. ευρώ.

10ον. Επεξεργαζόμαστε, και σύντομα θα ανακοινώσουμε, νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

Με τα σημερινά δεδομένα, το κόστος των πρόσθετων μέτρων ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά για να ανταποκριθούν στη δυναμική της υγειονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμα μία φόρα, ότι βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά και ευελιξία.

Παρεμβαίνει έγκαιρα, αποτελεσματικά και στοχευμένα.

Αντιδρά με κοινωνική ευαισθησία, με απόλυτη αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης, μην ξεχνώντας όμως ότι πρέπει, μέσα και σε αυτήν την έκτακτη, δύσκολη συγκυρία, να διαφυλάξει τους κόπους του ελληνικού λαού.

Γιατί έχουμε μόνο μία επιλογή.

Να κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική.

Την κρίση θα την ξεπεράσουμε ενωμένοι!

Με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία!

Και με αλληλεγγύη!

Θα τα καταφέρουμε!

Αρκεί να έχουμε την υγεία μας!

Αυτή προέχει!”.

Ο πρωθυπουργός

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός, είχε ανακοινώσει τα εξής οικονομικά μέτρα:

  • Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή θα λάβουν στις αρχές Δεκεμβρίου όχι 534 €, αλλά 800, πέραν του δώρου Χριστουγέννων.
  • Επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν ή λήγουν από τον Σεπτέμβριο και μετά
  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι εκτιμώνται σε 130.000 περίπου
Κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει:

“Κυβέρνηση προκλητική και απόλυτα υπεύθυνη για το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο

Την ώρα που οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας  την οδηγούν να επιβάλει στη χώρα νέο λοκ-ντάουν, η ίδια έρχεται να ανακοινώσει ως δήθεν καινούργια την επανάληψη μέτρων που έχουν προκαλέσει οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Για μία ακόμη φορά δεν ακούσαμε λέξη, ούτε καν τώρα, για την οικονομική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Για ακόμη μία φορά ακούσαμε την κυβέρνηση να ανακοινώνει επιστρεπτέα προκαταβολή αντί για απευθείας επιχορήγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και εξαναγκάζονται σε κλείσιμο.

Για ακόμη μία φορά ακούσαμε για επιδότηση της ανεργίας αντί για διαφύλαξη θέσεων, σχέσεων εργασίας και πλήρη κάλυψη των μισθών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που κλείνουν με ευθύνη της κυβέρνησης.

Για ακόμη μία φορά δεν ακούσαμε κανένα μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά.

Για ακόμη μία φορά δεν ακούσαμε κανένα μέτρο εισοδηματικής ενίσχυσης των επαγγελματιών.

Αυτά τα μέτρα που η κυβέρνηση προκλητικά χαρακτηρίζει «έγκαιρα», «αποτελεσματικά» και «κοινωνικά δίκαια», είναι τα ίδια μέτρα που έχουν οδηγήσει ήδη, πριν το νέο λοκ-ντάουν, σε 130.000 νέους ανέργους, στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω από 200 ευρώ, στη μείωση κατά 4δισ. του εισοδήματος των νοικοκυριών (-12%), σε μία στις τρεις επιχειρήσεις έτοιμη να κλείσει.

Αυτά τα ίδια μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει στο κοινωνικό αδιέξοδο, τα επαναλαμβάνει και τώρα χωρίς στοιχειώδη αναστοχασμό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ούτε τη ζημιά που έχουν ήδη προκαλέσει οι επιλογές της ούτε καν το νέο λοκ-ντάουν που η ίδια ανακοινώνει.

Συνιστά, δε, πρόκληση τη στιγμή που έχει επιβάλει σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων να ζουν με 534 ευρώ τον μήνα και πολλές να μένουν χωρίς ούτε αυτά επί μήνες, τη στιγμή που έχει ήδη μειώσει με δική της απόφαση το δώρο Χριστουγέννων, η κυβέρνηση να εμφανίζει τα 8,8 ευρώ επιπλέον τη μέρα για κάποιους και μόνο για έναν μήνα, ως τη μεγάλη παροχή προς τους πολίτες. Είναι πρόκληση για τους ανθρώπους που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς καμιά βοήθεια, η κυβέρνηση να διαφημίζει τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος για μόλις 1 στους 7 μη επιδοτούμενους ανέργους, ως τη σημαντική ενίσχυση.

Η κυβέρνηση επιμένει να μην ακούει κανένα. Δεν είναι η δύναμη της αδράνειας. Είναι πολιτική της απόφαση. Και γι’ αυτό η ευθύνη της είναι ακόμη μεγαλύτερη για την πανδημική, οικονομική, κοινωνική κρίση που συνταράσσει τη χώρα”.
οικονομικά μέτρα οικονομικά μέτρα

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *