money tourism copyright photo vouli 2020
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυτό είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε στη Βουλή | Τι προβλέπει για διαχείριση προορισμών, παρατηρητήριο βιώσιμης ανάπτυξης, ιαματικά, ξεναγούς και καταλύματα, όρους δόμησης και ενοποίησης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αύριο θα ξεκινήσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική η συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης», του υπουργείου Τουρισμού.

Τα βασικά θέματα που επιχειρεί να ρυθμίσει το νομοσχέδιο και οι νέες ρυθμίσεις που εισάγει, έχουν ως εξής:

1.α. Προβλέπεται η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, καθώς και Τοπικού/Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
β. Απονέμεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ο.τ.α.), αρμοδιότητα για τη διαχείριση και προώθηση τουριστικών προορισμών. Η αρμοδιότητα αυτή, ασκείται, μεταξύ άλλων από νομικά πρόσωπα των ο.τ.α. που δύνανται να λειτουργούν ως Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού.
γ. Θεσπίζονται Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και καθορίζονται κριτήρια και διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό περιοχών ως τέτοιων. (άρθρα 1-3)
2.α. Προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας των αναφερόμενων δομών ο.τ.α. καθώς και των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εταίρους ο.τ.α., ως Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού.
β. Περιγράφονται οι σκοποί των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, οι οποίοι δύνανται να συμπράττουν με τους αναφερόμενους φορείς για τη διασφάλιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος μέσω της συνδιαφήμισης, χρηματοδότησης μελετών, κ.α. Ειδικότερα, οι ανωτέρω Οργανισμοί, δύνανται, για την υλοποίηση προγραμμάτων συνδιαφήμισης να συνεργάζονται με εξειδικευμένους τουριστικούς οργανισμούς, πράκτορες και αεροπορικές εταιρίες, η χρηματοδότηση των οποίων γίνεται, μέχρι ποσοστού 50%, από τους εν λόγω Οργανισμούς ή από τον οικείο ο.τ.α. ή από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και κατά το υπόλοιπο ποσοστό από τους αναφερόμενους φορείς.
γ. Υποχρεούνται οι ανωτέρω Οργανισμοί στη σύνταξη τριετούς Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης καθώς και έκθεσης ανά δύο (2) έτη, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα για το περιεχόμενο, την προθεσμία κατάθεσής του κ.λπ. (άρθρα 4-7)

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΕΔΩ

3.α. Προβλέπεται, για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, δυνατότητα ή υποχρέωση, κατά περίπτωση, σύστασης τοπικού ή περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο δύναται να εντάσσεται στο Διεθνές Δίκτυο των Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ορίζονται οι
αρμοδιότητες των Παρατηρητηρίων καθώς και η υποχρέωση τους για σύνταξη ετήσιου απολογισμού – έκθεσης πεπραγμένων.
β. Παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με κ.υ.α. των στοιχείων που συνιστούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό μίας περιοχής ως Πρότυπο Τουριστικό Προορισμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. (άρθρα 8-11)
ΜΕΡΟΣ Β’
1.α. Συστήνεται ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.) με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών, καθώς και των εγκαταστάσεών τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πηγών χώρου σε ακτίνα πεντακοσίων (500) μέτρων, η οποία ανήκει στη διαχείριση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και περιλαμβάνεται στην προστατευτική περιοχή γύρω από την πηγή και αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης
(ο.τ.α.)
β. Η Ι.Π.Ε διέπεται ως προς τον έλεγχο και την εν γένει εποπτεία της από τον ν. 3429/2005 περί δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και επικουρικά από τον ν.4548/2018 περί αναμόρφωσης του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών. (άρθρα 12–14)
2.α. Παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης, περιέλευσης και παραχώρησης στην Ι.Π.Ε.:
– της χρήσης, της διοίκησης, της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος των ιαματικών πηγών χώρου σε ακτίνα πεντακοσίων (500) μέτρων και κάθε φύσεως δικαιωμάτων και κεκτημένων οικονομικών συμφερόντων που αφορούν τους φυσικούς ιαματικούς πόρους και τις πηγές, που αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή ο.τ.α.,
– περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων i) ιδιωτών, ii) των ο.τ.α. ευρισκόμενων σε απόσταση μεγαλύτερη της ακτίνας των πεντακοσίων (500) μέτρων
β. Απαλλάσσεται η παραχώρηση της χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των ανωτέρω περιουσιακών στοιχείων στην Ι.Π.Ε. από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά, αμοιβή ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε ν.π.δ.δ., πλην του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεάς και κληρονομιάς.
γ. Εισάγονται μεταβατικές διατάξεις όσον αφορά σε υφιστάμενες διοικητικές πράξεις ή συμβάσεις μίσθωσης, υπομίσθωσης, παραχώρησης ή άλλες συμβάσεις διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης επί των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών και των εγκαταστάσεών τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα πεντακοσίων (500) μέτρων, που αφορούν ή έχουν ως αντισυμβαλλόμενο ιδιώτη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ο.τ.α. ή αναπτυξιακές εταιρείες αυτών. (άρθρα 15-16)
3. Παρέχεται στην Ι.Π.Ε., μεταξύ άλλων, η δυνατότητα να:
– προβαίνει στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των επιχειρηματικών μονάδων με την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από την ίδια, όπως και στην εκμίσθωσή τους, καθώς και σε κάθε αναγκαία διαχειριστική ενέργεια και πράξη αξιοποίησης,
– αποδέχεται ή να αποποιείται δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, χορηγίες και άλλες χαριστικές παροχές από οποιαδήποτε πηγή, στο όνομά της,
– εκπονεί μελέτες για την ανοικοδόμηση, επισκευή, βελτίωση της προσβασιμότητας, συντήρηση ή ανακαίνιση των ως άνω περιουσιακών στοιχείων και να ανοικοδομεί, επισκευάζει και ανακαινίζει αυτά ή να αναθέτει τις παραπάνω εργασίες σε τρίτους,
– διενεργεί διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημόσιων συμβάσεων έργων, μελετών, προμηθειών, υπηρεσιών και έργων τεχνικής βοήθειας προγραμμάτων του Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2021-2027, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή άλλων ενωσιακών ή διεθνών προγραμμάτων ή ταμείων και προγραμμάτων και έργων που χρηματοδοτούνται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). (άρθρο 17)
4.α. Ανέρχεται σε πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Ι.Π.Ε., καλύπτεται κατά 100% από το ελληνικό Δημόσιο, καταβάλλεται σε τρεις (3) δόσεις και η πρώτη δόση, ποσού ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) ευρώ καταβάλλεται σε μετρητά μέσα σε έναν (1) μήνα από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.
β. Ορίζονται ως μη μεταβιβάσιμες οι μετοχές της Ι.Π.Ε., με την εξαίρεση του ποσοστού είκοσι τοις εκατό (20%) που μεταβιβάζονται στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του υπόψη σχεδίου νόμου.
γ. Καθορίζεται το κατώτατο ποσοστό επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι 50% πλέον μιας ακόμη μετοχής, για τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στην Ι.Π.Ε. (άρθρο 18)
5.α. Ορίζονται με κ.υ.α. τα μέλη του επταμελούς Δ.Σ. της Ι.Π.Ε. για θητεία τριών (3) ετών.
β. Συνιστάται στην Ι.Π.Ε. Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ε.) που αποτελείται από πέντε (5) μέλη, για θητεία τριών (3) ετών, με ρόλο συμβουλευτικό και υποβοηθητικό στο έργο του Δ.Σ.
γ. Προσαρτάται το καταστατικό της Ι.Π.Ε.

ΜΕΡΗ Γ΄- Δ΄
1. Καταργείται η έγκριση χωροθέτησης των ορίων της χερσαίας ζώνης, προσχώσεων και χρήσης γης καθώς και όρων και περιορισμών που ισχύουν για τον τουριστικό λιμένα της περιοχής του Ηρακλείου Κρήτης με συνέπεια την αποχωροθέτηση αυτού. (άρθρα 26-28)
2. Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με τις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών. Συγκεκριμένα:
α. Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημοσίας χρήσης ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων.
β. Παρέχεται με κ.υ.α η δυνατότητα χορήγησης κινήτρων, για τη χρήση ηλεκτρικών λεωφορείων δημοσίας χρήσης ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων.
γ. Επιτρέπεται η τοποθέτηση εμπορικών διαφημίσεων στα προαναφερόμενα οχήματα, καθώς και η εκμετάλλευση των διαφημίσεων αυτών από τον ιδιοκτήτη των οχημάτων, υπό την προϋπόθεση καταβολής τέλους διαφήμισης υπέρ του Ο.Τ.Α., στα διοικητικά όρια του οποίου εδρεύει η επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τα εν λόγω τουριστικά λεωφορεία, κατά τα ειδικώς οριζόμενα. (άρθρο
29)
3. Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη λειτουργία των τουριστικών γραφείων. Προβλέπεται ότι οι εγγυητικές επιστολές για τη βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων τουριστικού γραφείου εκδίδονται υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (αντί Ε.Ο.Τ. που ίσχυε) και παρέχεται η δυνατότητα έκδοσής τους και από ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν έδρα στην Ελλάδα. (άρθρα 30 και 31)
4. Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα τουριστικά καταλύματα.
Συγκεκριμένα:
α. Επανακαθορίζεται η καταληκτική ημερομηνία κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.
β. Προσδιορίζεται το περιεχόμενο του κανονισμού συνιδιοκτησίας και λειτουργίας των μικτών τουριστικών καταλυμάτων μικρής κλίμακας.
γ. Τροποποιούνται οι διατάξεις για:
– τις προϋποθέσεις λειτουργικής ενοποίησης κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (μεταξύ των οποίων και τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα) και επιτρέπεται υπό όρους η συνένωση υφιστάμενων κτιρίων εντός όμορων γηπέδων ή οικοπέδων με σκοπό τη δημιουργία ενιαίου ξενοδοχειακού καταλύματος.
– την υποχρέωση διατήρησης των αναγκαίων για την εξυπηρέτηση των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, σε λειτουργική ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου από τους φορείς διαχείρισης αυτών.
– τους όρους δόμησης και τις προδιαγραφές των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.
δ. Προσδιορίζεται ο εφαρμοστέος συντελεστής δόμησης για την περίπτωση των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. (άρθρα 32-37)
5. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το επάγγελμα του ξεναγού και ειδικότερα, επανακαθορίζονται:
α. οι βασικές υποχρεώσεις των ξεναγών και
β. το καθεστώς των κυρώσεων που ισχύει για όσους ασκούν το επάγγελμα και παρέχουν τις υπηρεσίες ξεναγού, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, πέραν των ισχυόντων, η επιβολή προστίμου χιλίων (1.000) ευρώ σε όποιον διαφημίζει σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντυπο υλικό, ή με οποιοδήποτε άλλον τρόπο την παροχή υπηρεσιών ξενάγησης χωρίς να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις. Το εν λόγω πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους, ενώ πενταπλασιάζεται για κάθε επόμενη υποτροπή.
Περαιτέρω, επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις, που διαφημίζουν την παροχή υπηρεσιών ξενάγησης, από πρόσωπο που δεν κατέχει τις νόμιμες προς τούτο προϋποθέσεις. Το πρόστιμο αυτό διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους. Επίσης καταργείται η δυνατότητα αναπροσαρμογής, με υ.α, των προβλεπόμενων χρηματικών προστίμων στους ξεναγούς που παρεκκλίνουν  από διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 12 ν.710/1977). (άρθρο 38)
6. Αίρεται η υποχρεωτικότητα διεξαγωγής τουλάχιστον τρεις (3) φορές τον χρόνο των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης διάρκειας δύο (2) μηνών για τους μνημονευόμενους δικαιούχους, που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του ξεναγού και προβλέπεται η δυνατότητα διεξαγωγής τους μέχρι τρείς (3) φορές τον χρόνο, λαμβανομένων υπ’ όψη των διαμορφούμενων ανά
χρονική περίοδο αναγκών για ξεναγούς στην αγορά εργασίας. (άρθρο 39)
7. Αναγνωρίζονται ως κανονικές και νόμιμες οι ενέργειες στο πλαίσιο διαδικασιών ανάθεσης και η ανάληψη συμβατικών δεσμεύσεων από όργανα των ορισμένων ως δικαιούχων χρηματοδότησης από το συγχρηματοδοτούμενο ή το εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού από 1.8.2019 έως και 30.4.2020, εφόσον οι προβλεπόμενες στην κείμενη νομοθεσία πράξεις και τα στοιχεία δημοσίων συμβάσεων έχουν καταχωρισθεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων και έχουν τηρηθεί οι οριζόμενες στον ν.4412/2016 διαγωνιστικές διαδικασίες.
(άρθρο 40)
8. Προβλέπεται η εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (άρθρο 67 του ν.3528/2007) σχετικά με τις μεταθέσεις και στο εκπαιδευτικό προσωπικό των μνημονευόμενων εκπαιδευτικών μονάδων του Υπουργείου Τουρισμού κατά παρέκκλιση όσων ορίζονται στα άρθρα 11 και 23 του ν.3105/2003. (άρθρο 41)
9. Παρέχεται, κατ΄εξαίρεση των προβλεπόμενων για την κατάργηση μη μισθολογικών παροχών από φορείς γενικής κυβέρνησης, στους υπαλλήλους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και του Υπουργείου Τουρισμού που μετατίθενται ή αποσπώνται στις οριζόμενες Υπηρεσίες Εξωτερικού Ε.Ο.Τ. καθώς και στα μέλη της οικογενείας τους, ως οικειοθελής μισθολογική παροχή, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή ασφάλιση, η οποία παρέχεται αποκλειστικά μέσω ιδιωτικής ασφάλισης και βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Τ.  (άρθρο 42)
10. Παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Τουρισμού να προβεί έως την 31η .3.2022 και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, σε σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων, για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των υπηρεσιών του. Ορίζεται ότι το ύψος του καταβλητέου μισθώματος στο πλαίσιο των νέων μισθώσεων δεν δύναται να υπερβαίνει την οριζόμενη ως
εύλογη αξία μίσθωσης, που προκύπτει από αναλυτική έκθεση εκτιμητικής εταιρείας επί τη βάσει των υφιστάμενων μισθωτικών συνθηκών. (άρθρο 43)
11. Επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων και ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στις εν λόγω αρμοδιότητες. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
α. Παρατείνεται κατά ένα (1) έτος, από τη δημοσίευση του προς ψήφιση
σχεδίου νόμου, η προθεσμία για την προσκόμιση απόφασης έγκρισης
περιβαλλοντικών όρων χιονοδρομικών κέντρων. (άρθρο 13 παρ.2 περ. β του ν.
4179/2013).
β. Επανακαθορίζονται οι διαδικασίες υποβολής φακέλου για την έκδοση
άδειας δόμησης καθώς και του σχετικού ελέγχου όσον αφορά στις
προδιαγραφές ανέγερσης ή μετατροπής ή επέκτασης εγκαταστάσεων μονάδων
ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού,
θαλασσοθεραπείας και αναζωογόνησης.
γ. Καθορίζεται το καθεστώς λειτουργίας, με το ειδικό σήμα που
προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, για τα κέντρα αναζωογόνησης, των
οποίων η λειτουργία συνδυάζεται με κύρια τουριστικά καταλύματα ή με
εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού ή με σύνθετα τουριστικά καταλύματα ή
με Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης και επανακαθορίζονται
τα συναφή με τα ανωτέρω θέματα.
δ. Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις
ιαματικής θεραπείας. (άρθρα 44-48)
12. Ρυθμίζονται θέματα απονομής σήματος επισκέψιμης εγκατάστασης σε
ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία, με σκοπό την προαγωγή της παροχής
υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης-γευσιγνωσίας σε
εγκαταστάσεις που πληρούν τις απαιτούμενες κατά περίπτωση προδιαγραφές,
σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρα 49-51)
13. Θεσπίζονται Σήματα «Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού|»,
«Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης» καθώς και «τουριστικού
καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς» και παρέχεται η εξουσιοδότηση
για τον καθορισμό των κριτηρίων απονομής αυτών, της μορφής και του τύπου
τους, της διάρκειας ισχύος τους, προτύπου σύμβασης καθώς και κάθε άλλου
σχετικού θέματος. (άρθρα 52-54 και 63)
14. Επανακαθορίζεται ως προς τη σύνθεση των μελών του, το ειδικό
συλλογικό όργανο του Υπουργείου Τουρισμού, που γνωμοδοτεί για την
έγκριση ή την απόρριψη της χορήγησης του Σήματος Glamping.
(άρθρο 55)
15. Συμπληρώνονται οι διατάξεις σχετικά με τις αρμοδιότητες του Ε.Ο.Τ
και μεταξύ άλλων, διευρύνεται η δυνατότητα του Ε.Ο.Τ. να εκμισθώνει ή να
παραχωρεί με ή χωρίς αντάλλαγμα χώρους (εκθεσιακούς ή άλλους) για την
προώθηση του ελληνικού τουρισμού, με ρύθμιση των οικείων θεμάτων, βάσει
αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Ε.Ο.Τ. καθώς και των σχετικών
συμβάσεων.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, παρέχεται δυνατότητα, κατά τη συμμετοχή του
Ε.Ο.Τ. σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και σε παρεμφερείς εκδηλώσεις, να
προκαταβάλει το ενοίκιο των εκθεσιακών και άλλων χώρων, καθώς και το
κόστος του τιμήματος της κατασκευής περιπτέρου και λοιπών λειτουργικών
δαπανών και δαπανών προβολής, χωρίς την υποβολή από πλευράς του
αναδόχου ισόποσης έντοκης εγγυητικής επιστολής, αλλά με την προσκόμιση
προς τον Ε.Ο.Τ. των οριζόμενων δικαιολογητικών.
(άρθρο 56)
16. Προβλέπεται για τους ο.τ.α. β΄ βαθμού και κατόπιν έγκρισης από το
Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Τ, η κατάρτιση και εκτέλεση προγραμμάτων
τουριστικής προβολής και διαφήμισης, δημόσιων σχέσεων επί τουριστικών
θεμάτων και τουριστικών εκδηλώσεων στην ημεδαπή και αλλοδαπή, είτε
μόνων τους είτε από κοινού με άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά ή φυσικά
πρόσωπα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Κατά την υλοποίηση των ανωτέρω
προγραμμάτων, οι ο.τ.α. μπορούν να συμμετέχουν εν όλω ή εν μέρει στη
σχετική δαπάνη. (άρθρο 57)
17.α. Τροποποιούνται οι ρυθμίσεις σχετικά με την είσπραξη χρηματικών
ποσών που καταβάλλονται από το Υπουργείο Τουρισμού, για την αποπληρωμή
των παρόχων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού
«Τουρισμός για όλους» για το έτος 2021. Ενδεικτικά:
i) Καταργείται ο όρος της τήρησης των γενικών διατάξεων περί
φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
ii) Τα εν λόγω ποσά δεν υπόκεινται σε κράτηση ειδικής εισφοράς
αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013.
β. Περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για παρόχους του προγράμματος
«Τουρισμός για όλους», που εδρεύουν σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε
κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας εξαιτίας των δασικών
πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην περιοχή της έδρας τους τη χρονική περίοδο
Ιουλίου-Αυγούστου 2021, προκειμένου να μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα
πληρωμής ανεξαρτήτως της περιόδου εξαργύρωσης της διατακτικής ταξιδίου
(voucher) και τα αιτήματα αυτά να ελέγχονται κατά προτεραιότητα. ) και τα
αιτήματα αυτά να ελέγχονται κατά προτεραιότητα. (άρθρα 58-59)
18. Παρέχεται παράταση δύο (2) ετών στις συμβάσεις παραχώρησης της
χρήσης/εκμετάλλευσης και στις συμβάσεις μίσθωσης των τουριστικών λιμένων
(υπό την έννοια των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής), με τις
οριζόμενες προϋποθέσεις. Ορίζεται επίσης ο τρόπος διαμόρφωσης
(αναπροσαρμογής) του ανταλλάγματος ή του μισθώματος. (άρθρο 60)
19. Προβλέπεται παράταση κατά ένα μήνα (έως 31.12.2020, αντί
30.11.2020 κατά τα ισχύοντα) της οικονομικής αποζημίωσης των τουριστικών
καταλυμάτων, τα οποία μισθώθηκαν με απευθείας ανάθεση για την κάλυψη
έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του
κορωνοϊού COVID-19 κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου εντός του
2020. (άρθρο 61)
20. Εξαιρούνται, για το χρονικό διάστημα έως και την 31η
Μαρτίου 2022, οι
μετακινήσεις των υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού που
διενεργούν ή συμμετέχουν σε ελέγχους στις μνημονευόμενες τουριστικές
επιχειρήσεις (άρθρο 1 του ν. 4276/2014), με σκοπό τη διαπίστωση τήρησης
των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου στο πλαίσιο της λήψης
μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19, από την πρόβλεψη της κείμενης
νομοθεσίας σχετικά με τα χιλιομετρικά όρια για την αναγνώριση εξόδων
διανυκτέρευσης.
Για τους κατά τα ανωτέρω μετακινουμένους, η διανυκτέρευση εκτός
έδρας επιτρέπεται σε απόσταση μετακίνησης από την έδρα τους, μικρότερη
από την προβλεπόμενη σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, κατά τα ειδικότερα
οριζόμενα. (άρθρο 62)
21. Παρατίθενται οι καταργούμενες διατάξεις [όπως για παράδειγμα περί
της υποχρεωτικής αναγραφής του αριθμού μητρώου επιχειρήσεων σε όλες τις
διαφημιστικές καταχωρήσεις των τουριστικών επιχειρήσεων, περί της
διενέργειας αυτοψίας από τον Ε.Ο.Τ., πριν από τη χορήγηση του Ειδικού
Σήματος Λειτουργίας, των μονάδων ιαματικής θεραπείας, κέντρων ιαματικού
τουρισμού-θερμαλισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας και αναζωογόνησης,
κ.λπ.]. (άρθρο64).

Ειδικές ρυθμίσεις

Παράταση προθεσμιών κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 6 ν. 4276/2014
Στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), περί της διαδικασίας κατάταξης των
τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) το πρώτο
εδάφιο της περ. β΄, περί της προθεσμίας κατάταξης των καταλυμάτων των υποπερ. αα΄ και
ββ΄ της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, τροποποιείται, ως προς την
καταληκτική ημερομηνία κατάταξης, β) το τέταρτο εδάφιο της περ. β΄, περί της διάρκειας
ισχύος του πιστοποιητικού κατάταξης των καταλυμάτων των υποπερ. αα΄ και ββ΄ της περ. α΄
της παρ. 2 του άρθρου 1 του ίδιου νόμου, τροποποιείται, ως προς τη διάρκεια ισχύος, γ) το
πρώτο εδάφιο της περ. γ΄, περί της προθεσμίας κατάταξης των καταλυμάτων της υποπερ. γγ’
της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ίδιου νόμου, τροποποιείται ως προς την καταληκτική
ημερομηνία κατάταξης, δ) το τρίτο και τέταρτο εδάφιο της περ. γ΄, περί της διάρκειας ισχύος
του πιστοποιητικού κατάταξης των καταλυμάτων της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του
άρθρου 1 ν. 4276/2014 τροποποιούνται, ως προς τη διάρκεια ισχύος, και η παρ. 3
διαμορφώνεται ως εξής:
«3. α. Το πιστοποιητικό κατάταξης έχει διάρκεια πέντε (5) έτη. Μετά τη λήξη της πενταετίας
από την κατάταξη των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων, ο
φορέας εκμετάλλευσης της επιχείρησης υποχρεούται να τηρεί στο αρχείο της επιχείρησης
πιστοποιητικό ανανέωσης της κατάταξης, σύμφωνα με τις ισχύουσες λειτουργικές
προδιαγραφές και για τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, σύμφωνα με τις τεχνικές
και λειτουργικές προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους.
β. Η προθεσμία κατάταξης των καταλυμάτων της υποπερίπτωσης αα΄ και ββ΄ της περίπτωσης
α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 1, τα οποία λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές
και λειτουργικές προδιαγραφές, παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι τις 31.12.2022. Μετά
την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας, η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του
Προϊσταμένου της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού
μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού κατάταξης από τον φορέα διαχείρισης του
καταλύματος κατά τις κείμενες διατάξεις. Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω
καταλυμάτων εκδοθεί έως τις 31.12.2020, η διάρκεια ισχύος του θα είναι πέντε (5) έτη. Εάν
το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων εκδοθεί από 1.1.2021 έως 31.12.2022,
η διάρκεια ισχύος του θα είναι τρία (3) έτη. Για τα καταλύματα που κατά την ημερομηνία
δημοσίευσης του νόμου αυτού έχουν καταταγεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η ισχύς
του πιστοποιητικού κατάταξης παρατείνεται για τρία (3) έτη από τη λήξη του.
γ. Η προθεσμία κατάταξης των καταλυμάτων της υποπερ. γγ της περ. β της παρ. 2 του άρθρου
1, τα οποία λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές,
παρατείνεται από τη λήξη της έως τις 31.12.2023. Μετά την πάροδο της ανωτέρω
προθεσμίας, η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας
Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού μέχρι την προσκόμιση
πιστοποιητικού κατάταξης ή γνωστοποίησης λειτουργίας καταλύματος χωρίς κατηγορία
κλειδιών, από τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος κατά τις κείμενες διατάξεις. Εάν το
πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων εκδοθεί έως τις 31.12.2022, η διάρκεια
ισχύος του θα είναι πέντε (5) έτη. Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων
εκδοθεί από την 1.1.2023 έως τις 31.12.2023, η διάρκεια ισχύος του θα είναι τρία (3) έτη. Για
τα καταλύματα που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού έχουν καταταγεί
σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η ισχύς του πιστοποιητικού κατάταξης παρατείνεται για
τρία (3) έτη από τη λήξη του.».

Μικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας – Προσθήκη άρθρου 18Α στον ν. 4276/2014
Στον ν. 4276/2014 (Α’ 155), περί απλούστευσης διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών
επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, προστίθεται άρθρο 18Α ως εξής:
«Άρθρο 18Α
Μικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας
1. Οι φορείς διαχείρισης των μικτών τουριστικών καταλυμάτων μικρής κλίμακας οφείλουν να
διατηρούν το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου, που
απαιτούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση των προς πώληση ή προς
μακροχρόνια εκμίσθωση τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, σε λειτουργική ετοιμότητα σε
όλη τη διάρκεια του έτους. Σε εποχιακής λειτουργίας επιχειρήσεις κατά την περίοδο από 1η
Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου, και εφόσον η συνολική μέση πληρότητα του μικτού
τουριστικού καταλύματος μικρής κλίμακας είναι μικρότερη του 25%, ο φορέας διαχείρισής
του οφείλει να διατηρεί σε λειτουργική ετοιμότητα την υποδοχή του ξενοδοχείου,
τουλάχιστον ένα εστιατόριο και ένα μπαρ, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τη θερμαινόμενη
πισίνα και τις εγκαταστάσεις που είναι αναγκαίες για την τήρηση των κανόνων υγείας και
ασφαλείας της μονάδας.
2. Τα μικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας διέπονται από κανονισμό
συνιδιοκτησίας και λειτουργίας που καταρτίζεται με συμβολαιογραφική πράξη από τον
ιδιοκτήτη του ακινήτου και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού. Με τον
κανονισμό αυτόν, ο οποίος μεταγράφεται μαζί με την πράξη σύστασης οριζόντιων και
καθέτων ιδιοκτησιών, καθορίζονται ιδίως:
α) Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ή των μισθωτών των τουριστικών
επιπλωμένων κατοικιών, οι περιορισμοί των δικαιωμάτων τους, καθώς και των λοιπών
χρηστών που έλκουν από αυτούς δικαιώματα,
β) τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις επί των κοινόκτητων και κοινόχρηστων χώρων,
κτισμάτων, εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, καθώς και οι περιορισμοί τους,
γ) ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας και τα θέματα που αφορούν στη διοίκηση του
ξενοδοχείου, καθώς και στην εποπτεία και στην άσκηση ελέγχου επί των επιμέρους
τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών,
δ) οι ελάχιστες παρεχόμενες ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες προς τους ιδιοκτήτες
ή τους μισθωτές των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε ετήσια βάση, οι κοινές δαπάνες
και ο τρόπος υπολογισμού και κατανομής τους στους ιδιοκτήτες ή τους μισθωτές των
τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, καθώς και ο τρόπος και το είδος εκμετάλλευσης των
κοινόκτητων χώρων, έργων και υπηρεσιών και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
3. Οι ιδιοκτήτες ή οι μισθωτές των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών δεν μπορεί να
εκμισθώνουν ή να υπομισθώνουν τα ακίνητα σε τρίτους, παρά μόνο σύμφωνα με τους όρους
και τους περιορισμούς που καθορίζονται στον κανονισμό συνιδιοκτησίας και λειτουργίας της
παρ. 2.
4. Για τη γνωστοποίηση του μικτού τουριστικού καταλύματος μικρής κλίμακας τηρούνται στο
αρχείο της επιχείρησης η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζόντιων και καθέτων
ιδιοκτησιών και ο κανονισμός συνιδιοκτησίας και λειτουργίας της παρ. 2.
5. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού εγκρίνεται πρότυπος κανονισμός λειτουργίας και
καθορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενό του. Ο εγκεκριμένος κατά τα ανωτέρω κανονισμός
λειτουργίας προσαρτάται σε κάθε δικαιοπραξία με αντικείμενο τη σύσταση, την αλλοίωση,
τη μετάθεση ή τη μεταβίβαση εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων επί των τουριστικών
επιπλωμένων κατοικιών και δεσμεύει όλους.
6. Τα εμπράγματα δικαιώματα και τα δικαιώματα μακροχρόνιας μίσθωσης που αποκτώνται
επί των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σημειώνονται στο περιθώριο των οικείων
βιβλίων μεταγραφών των αρμόδιων υποθηκοφυλακείων ή κτηματολογικών γραφείων.
Σημειωτέα πράξη αποτελούν τα συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης ή μεταβίβασης
οριζόντιων ιδιοκτησιών.
7. H παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 4002/2011 (Α΄ 180), περί της προστασίας και κάλυψης των
δικαιωμάτων των συνιδιοκτητών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, και η παρ. 7 του
άρθρου 9 του ν. 4002/2011, περί της αναλογικής εφαρμογής συγκεκριμένων διατάξεων σε
μακροχρόνιες μισθώσεις τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, εφαρμόζονται και για τα
μικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας.
8. H μεταβίβαση της κυριότητας ή η εκμίσθωση των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών
επιτρέπεται μόνο μετά από: α) την ολοκλήρωση της κατασκευής του ξενοδοχειακού
καταλύματος και των κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων που καλύπτουν, με βάση τις
προβλεπόμενες προδιαγραφές, τις απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση της συνολικής
δυναμικότητας του μικτού τουριστικού καταλύματος μικρής κλίμακας,
συμπεριλαμβανομένης και της δυναμικότητας των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια
εκμίσθωση τμημάτων και β) τη γνωστοποίηση λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος
σύμφωνα με τα άρθρα 39 έως 48, περί απλούστευσης πλαισίου λειτουργίας τουριστικών
καταλυμάτων, του ν. 4442/2016 (Α’ 230).
9. Οι προς πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες
προσμετρώνται στη δυναμικότητα του μικτού τουριστικού καταλύματος μικρής κλίμακας και
μπορούν, μέχρι τη μεταβίβαση ή μακροχρόνια εκμίσθωσή τους σε τρίτους, να
χρησιμοποιούνται ως δωμάτια ή διαμερίσματα του ξενοδοχειακού καταλύματος, σύμφωνα
με την εγκεκριμένη δυναμικότητά του. Η χρήση με τη μορφή αυτή μπορεί να συνεχιστεί με
συμβατικούς όρους μέχρι και μετά τη μεταβίβαση ή μακροχρόνια εκμίσθωση σε τρίτους
μέσω του φορέα του μικτού τουριστικού καταλύματος μικρής κλίμακας.».

Λειτουργική ενοποίηση κύριων ή μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 24 ν. 4179/2013
1. Ο τίτλος του άρθρου 24 και η παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4179/2013 (Α΄ 175), περί της
αντικατάστασης του άρθρου 39 του ν. 3734/2009 (Α΄ 8), αντικαθίστανται ως εξής:
«Άρθρο 24
Λειτουργική ενοποίηση κύριων ή μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων
1. Επιτρέπεται η λειτουργική ενοποίηση υφιστάμενων κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων
ή μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων της υποπερ. γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1
του ν. 4276/2014 (Α’ 155), με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Τα συνενούμενα τουριστικά καταλύματα είναι της ίδιας μορφής.
β) Τα γήπεδα ή οικόπεδα επί των οποίων έχουν ανεγερθεί τα τουριστικά καταλύματα είναι
όμορα ή τέμνονται από φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο. Σε περίπτωση ύπαρξης φυσικού ή
τεχνητού εμποδίου, εξασφαλίζεται η δυνατότητα ενοποίησης του/των γηπέδου/ων ή
οικοπέδου/ων μέσω κατάλληλων τεχνικών έργων. Σε κάθε περίπτωση, τηρείται στην
επιχείρηση βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας περί της δυνατότητας κατασκευής του
σχετικού έργου, η οποία προσκομίζεται αμελλητί στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού κατά
τον έλεγχο των δικαιολογητικών καταλληλότητας οικοπέδου/γηπέδου.
γ) Τα τουριστικά καταλύματα είτε ανήκουν ιδιοκτησιακά είτε είναι μισθωμένα στο ίδιο
φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
δ) Η λειτουργική ενοποίηση γνωστοποιείται σύμφωνα με τα άρθρα 39 έως 48 του ν.
4442/2016 (Α’ 230), ενώ με ευθύνη του φορέα διαχείρισης του συνενούμενου καταλύματος
ακυρώνονται προηγούμενες γνωστοποιήσεις των επιμέρους καταλυμάτων ή ανακαλούνται
τα εκδοθέντα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας των επιμέρους καταλυμάτων.
ε) Τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 6 της υπ’ αρ. 8592/17.5.2017 κοινής
απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού (Β’ 1750), περί
απλούστευσης της διαδικασίας έναρξης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, τηρούνται
στον φάκελο της επιχείρησης για κάθε ένα εκ των συνενούμενων καταλυμάτων. Σε
περίπτωση αύξησης του συνολικού αριθμού των κλινών ή τροποποίησης των κοινόχρηστων
χώρων και εγκαταστάσεων, τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 6 της κοινής
απόφασης του προηγούμενου εδαφίου εκδίδονται για το σύνολο της εγκατάστασης.
στ) Ο διακριτικός τίτλος του τουριστικού καταλύματος, εφόσον προβλέπεται, εκδίδεται για
το σύνολο της εγκατάστασης.
ζ) Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται για το σύνολο της εγκατάστασης, σύμφωνα με τις
κατ’ ελάχιστον απαιτούμενες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές της κατηγορίας
αστέρων ή κλειδιών.».
2. Στην παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4179/2013 (Α΄ 175) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
α) οι λέξεις «ή αναγερθησόμενο» και οι λέξεις «θεάτρων, θεματικών εστιατορίων,»
διαγράφονται, β) οι λέξεις «και γενικά υποβοηθητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του
τουριστικού καταλύματος και η λειτουργική ενοποίηση τους με το τουριστικό κατάλυμα»
αντικαθίστανται από τις λέξεις «και γενικά βοηθητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του
ξενοδοχειακού καταλύματος και η λειτουργική ενοποίησή τους με το ξενοδοχειακό
κατάλυμα» και γ) προστίθενται δεύτερο εδάφιο και τρίτο εδάφιο, και η παρ. 2
διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Επιτρέπεται σε οικόπεδα ή γήπεδα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση έως 200 μέτρα από
υφιστάμενο κύριο ή μη κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα, η κατασκευή κολυμβητικών
δεξαμενών, γηπέδων αθλοπαιδιών, μπαρ, σνακ μπαρ, συγκροτημάτων αποδυτηρίων και
αποθηκών και γενικά βοηθητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του ξενοδοχειακού
καταλύματος και η λειτουργική ενοποίησή τους με το ξενοδοχειακό κατάλυμα υπό την
προϋπόθεση να επιτυγχάνεται η ασφαλής και απρόσκοπτη διακίνηση προσωπικού,
επισκεπτών και μέσων, μεταξύ του καταλύματος και των εγκαταστάσεων. Η γνωστοποίηση
λειτουργίας της βοηθητικής εγκατάστασης, εφόσον απαιτείται, γίνεται από τον φορέα
διαχείρισης του καταλύματος ταυτόχρονα με τη γνωστοποίηση της λειτουργικής ενοποίησής
τους. Σε κάθε περίπτωση, τηρείται στην επιχείρηση σχετική υπεύθυνη δήλωση μηχανικού,
μαζί με τοπογραφικό διάγραμμα, από τα οποία προκύπτει η απόσταση της βοηθητικής
εγκατάστασης.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 24 του ν. 4179/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Επιτρέπεται η συνένωση υφιστάμενων κτιρίων εντός όμορων γηπέδων ή οικοπέδων με
σκοπό τη δημιουργία ενιαίου ξενοδοχειακού καταλύματος, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το ενιαίο τουριστικό κατάλυμα αναπτύσσεται σε όμορα γήπεδα ή οικόπεδα. Σε περίπτωση
ύπαρξης φυσικού ή τεχνητού εμποδίου εξασφαλίζεται η δυνατότητα ενοποίησης του
γηπέδου ή των γηπέδων ή του οικοπέδου ή των οικοπέδων μέσω κατάλληλων τεχνικών
έργων. Σε κάθε περίπτωση, τηρείται στην επιχείρηση βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας περί
δυνατότητας κατασκευής του σχετικού έργου, η οποία προσκομίζεται αμελλητί στην αρμόδια
Υπηρεσία Τουρισμού κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών καταλληλότητας
οικοπέδου/γηπέδου.
β) Τα γήπεδα ή οικόπεδα στα οποία αναπτύσσεται το ενιαίο τουριστικό κατάλυμα είτε
ανήκουν είτε είναι μισθωμένα στον φορέα διαχείρισης του ενιαίου ξενοδοχειακού
καταλύματος.
γ) Τα υφιστάμενα κτίρια εντός όμορων γηπέδων ή οικοπέδων μετατρέπονται σε ενιαίο
τουριστικό κατάλυμα σύμφωνα με τις κατ’ ελάχιστον απαιτούμενες τεχνικές και λειτουργικές
προδιαγραφές της κατηγορίας αστέρων ή κλειδιών αντιστοίχως.
δ) Η έναρξη λειτουργίας του ενιαίου τουριστικού καταλύματος γνωστοποιείται σύμφωνα με
τα άρθρα 39 έως 48 του ν. 4442/2016. Τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 6 της
28
υπ’ αρ. 8592/17.5.2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και
Τουρισμού (Β’ 1750), περί απλούστευσης της διαδικασίας έναρξης λειτουργίας τουριστικών
καταλυμάτων, τηρούνται στον φάκελο της επιχείρησης για το ενιαίο τουριστικό κατάλυμα.
ε) Ο διακριτικός τίτλος του τουριστικού καταλύματος, εφόσον προβλέπεται, εκδίδεται για το
σύνολο της εγκατάστασης.
στ) Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται για το ενιαίο ξενοδοχειακό κατάλυμα, σύμφωνα
με τις κατ’ ελάχιστον απαιτούμενες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές της κατηγορίας
αστέρων ή κλειδιών.».
4. Στην παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4179/2013 επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στο
πρώτο εδάφιο: αα) στο πρώτο εδάφιο προστίθεται η επιφύλαξη του άρθρου 29 του ν.
4688/2020 (Α’ 101), περί πολεοδομικής ενοποίησης ακινήτων σε τουριστικές εγκαταστάσεις,
γήπεδα ή οικόπεδα, αβ) μετά τις λέξεις «ή επαρχιακό δρόμο» προστίθενται οι λέξεις «ή
ρέμα», αγ) οι λέξεις «κύρια ή μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα,» αντικαθίστανται από τις
λέξεις «κύρια ή μη κύρια τουριστικά καταλύματα,», αδ) η λέξη «τοποθετώντας»
αντικαθίσταται από τη λέξη «επιμερίζοντας», β) στο δεύτερο εδάφιο: βα) οι λέξεις
«ξενοδοχειακά καταλύματα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τουριστικά καταλύματα», ββ)
μετά τις λέξεις «άρθρο 3 του από 23.2.1987 π.δ. (Δ’ 166)» προστίθενται οι λέξεις «περί των
περιοχών γενικής κατοικίας,» και μετά τις λέξεις «ή το άρθρο 3 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114),»
προστίθενται οι λέξεις «περί των περιοχών πολεοδομικού κέντρου,» βγ) στο τέλος του
δεύτερου εδαφίου οι λέξεις «και αποκτούν Ενιαίο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Ε.Σ.Λ.)»
διαγράφονται, γ) προστίθενται τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και έκτο εδάφιο, και η παρ. 4
διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Με την επιφύλαξη του άρθρου 29 του ν. 4688/2020 (Α’ 101), περί πολεοδομικής
ενοποίησης ακινήτων σε τουριστικές εγκαταστάσεις, γήπεδα ή οικόπεδα, που ανήκουν στον
ίδιο ιδιοκτήτη ή έχουν μισθωθεί με μακροχρόνια μίσθωση από τον ίδιο μισθωτή και
τέμνονται από αγροτικό ή δημοτικό ή επαρχιακό δρόμο ή ρέμα και στα οποία, τουλάχιστον
σε ένα από αυτά, έχουν ανεγερθεί ή πρόκειται να ανεγερθούν κύρια ή μη κύρια τουριστικά
καταλύματα, εφόσον τα εκατέρωθεν της οδού γήπεδα ή οικόπεδα αυτά είναι αυτοτελώς
άρτια και οικοδομήσιμα, θεωρούνται ενιαία έκταση, εφαρμόζονται οι ισχύοντες στην
περιοχή, για τις τουριστικές εγκαταστάσεις, όροι δόμησης, για το σύνολο της έκτασης αυτής,
και εκδίδονται όλες οι απαιτούμενες άδειες και προβλεπόμενες κατά περίπτωση εγκρίσεις
από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το σύνολο της έκτασης αυτής, επιμερίζοντας σε κάθε τμήμα
του γηπέδου ή οικοπέδου το μέρος του συντελεστή δόμησης που του αναλογεί. Στην
περίπτωση που στα οικόπεδα της παρούσας επιτρέπονται τουριστικά καταλύματα, των
οποίων η δυναμικότητα ορίζεται κατά το άρθρο 3 του από 23.2.1987 π.δ. (Δ’ 166), περί των
περιοχών γενικής κατοικίας, ή το άρθρο 3 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114), περί των περιοχών
πολεοδομικού κέντρου, η αθροιστική δυναμικότητα που αντιστοιχεί στα δύο οικόπεδα ή
γήπεδα κατανέμεται χωρίς περιορισμό μεταξύ των δύο οικοπέδων ή γηπέδων χωρίς
υπέρβαση της αθροιστικής δυναμικότητας, υπό τον όρο ότι εφαρμόζονται οι ισχύοντες όροι
δόμησης και τα καταλύματα συνενώνονται. Εφόσον η δίοδος μεταξύ των γηπέδων ή
οικοπέδων παρουσιάζει στοιχεία επικινδυνότητας, εξασφαλίζεται η ασφαλής και
απρόσκοπτη μετακίνηση μεταξύ των γηπέδων ή οικοπέδων με τεχνικό έργο υπόγειας ή
υπέργειας ζεύξης. Στην περίπτωση αυτή τηρείται στην επιχείρηση βεβαίωση της αρμόδιας
υπηρεσίας περί δυνατότητας κατασκευής του σχετικού έργου, η οποία προσκομίζεται
αμελλητί στην αρμόδια Υπηρεσία Τουρισμού κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών
καταλληλότητας οικοπέδου/γηπέδου. Η έναρξη λειτουργίας του ενιαίου τουριστικού
καταλύματος γνωστοποιείται σύμφωνα με τα άρθρα 39 έως 48 του ν. 4442/2016 (Α΄230),
περί απλούστευσης του πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων. Τα
δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 6 της υπ’ αρ. 8592/17.5.2017 κοινής απόφασης
των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού (Β’ 1750), περί απλούστευσης της
διαδικασίας έναρξης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, τηρούνται στον φάκελο της
επιχείρησης για το ενιαίο τουριστικό κατάλυμα.».
5. Στην παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4179/2013 επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) οι
λέξεις «ξενοδοχειακά καταλύματα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τουριστικά
καταλύματα» και β) οι λέξεις «ο αθροιστικός συντελεστής δόμησης και το αθροιστικό
ποσοστό κάλυψης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «η συνολική επιφάνεια δόμησης και
κάλυψης», και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Εάν κύρια ή μη κύρια τουριστικά καταλύματα ανεγείρονται ή επεκτείνονται επί γηπέδων
που έχουν συνενωθεί και διέπονται από διαφορετικούς όρους δόμησης, η συνολική
επιφάνεια δόμησης και κάλυψης των συνενωθέντων γηπέδων μπορεί να κατανεμηθεί στο
σύνολο του γηπέδου.».
6. Στο άρθρο 24 του ν. 4179/2013 προστίθεται παρ. 6 ως εξής:
«6. Σε περιπτώσεις που επενδυτικά σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν εξ ολοκλήρου ή σε
τμήματα ενοποιούμενες μονάδες, έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των εκάστοτε αναπτυξιακών
νόμων και τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί, η ενοποίηση επιτρέπεται εφόσον οι φορείς των
επενδυτικών σχεδίων υποβάλλουν στους αρμόδιους φορείς υπαγωγής, αίτημα
τροποποίησης της οικείας απόφασης υπαγωγής τους, ώστε να διακρίνεται το φυσικό και
οικονομικό αντικείμενο του επενδυτικού σχεδίου που περιλαμβάνεται στην απόφαση
υπαγωγής. Σε περίπτωση μη υποβολής αιτήματος τροποποίησης ή μη αποδοχής του από τις
αρμόδιες υπηρεσίες λόγω μη διακριτότητας του αντικειμένου των επενδυτικών σχεδίων, η
απόφαση υπαγωγής ανακαλείται αυτοδίκαια με τη γνωστοποίηση της ενοποίησης.».

Προϋποθέσεις λειτουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων – Τροποποίηση περ. β΄
παρ. 2 άρθρου 8 ν. 4002/2011
Στην περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4002/2011 (Α΄ 180), περί των προϋποθέσεων
δημιουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) η
υποπερ. γγ΄ τροποποιείται ώστε αντί της υποβολής αρχιτεκτονικών σχεδίων για το σύνολο
του σύνθετου τουριστικού καταλύματος να απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του
μηχανικού και του ιδιοκτήτη για τους κοινόχρηστους χώρους και τις εγκαταστάσεις του
σύνθετου τουριστικού καταλύματος, β) η υποπερ. δδ΄ τροποποιείται αφενός με τη διαγραφή
της φράσης «οφείλουν να» και αφετέρου με την αντικατάσταση των λέξεων «σε πλήρη
λειτουργία» από τις λέξεις «σε λειτουργική ετοιμότητα», και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως
εξής:
«2.α. Επί των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών που περιλαμβάνονται στα σύνθετα
τουριστικά καταλύματα της προηγούμενης παραγράφου επιτρέπεται η σύσταση διηρημένων
ιδιοκτησιών, οριζοντίων και καθέτων, κατά τις κείμενες διατάξεις, και η σύσταση ή
μεταβίβαση σε τρίτους ενοχικών και εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ’ αυτών. Το ποσοστό των
δυνάμενων να πωληθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως τουριστικών επιπλωμένων
κατοικιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% της συνολικώς δομούμενης επιφάνειας του
σύνθετου τουριστικού καταλύματος. Η μακροχρόνια μίσθωση συνομολογείται για χρονικό
διάστημα δέκα (10) τουλάχιστον ετών.
β. Η περίπτωση α’ εφαρμόζεται μόνον εφόσον συντρέχουν σωρευτικώς οι ακόλουθες
προϋποθέσεις:
αα. τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα αναπτύσσονται σε γήπεδα ίσα ή μεγαλύτερα των
150.000 τ.μ.,
ββ. τα ξενοδοχεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά κατατάσσονται στην κατηγορία των
πέντε αστέρων,
γγ. Έχει υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού και του
ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την οποία οι κοινόχρηστοι χώροι και εγκαταστάσεις καλύπτουν, με
βάση τις ισχύουσες προδιαγραφές, τις απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση της συνολικής
δυναμικότητας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος στα οποία συμπεριλαμβάνονται και
οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες,
δδ. Οι φορείς διαχείρισης του σύνθετου τουριστικού καταλύματος διατηρούν το σύνολο των
κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, που
απαιτούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση των τουριστικών
επιπλωμένων κατοικιών, σε λειτουργική ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
γ. Για τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών επί των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων δεν
έχει εφαρμογή η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του ν.δ. 1024/1971 (Α΄ 232).».

Όροι δόμησης σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 9 ν.4002/2011
1. Στην περ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4002/2011 (Α΄ 180), περί των όρων δόμησης
των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) προστίθεται
νέο τέταρτο εδάφιο, β) το παλαιό τέταρτο εδάφιο τροποποιείται, ώστε για την ανάκληση του
Ειδικού Σήματος Λειτουργίας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος να απαιτούνται: βα)
αυτοψία, ββ) διαπίστωση μόνιμης διακοπής λειτουργίας του γηπέδου γκολφ, και όχι απλώς
παύσης λειτουργίας του γηπέδου γκολφ με στόχο τη μόνιμη διακοπή λειτουργίας του, και
βγ) πράξη που εκδίδεται από τον Προϊστάμενο της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής
Υπηρεσίας Τουρισμού, και όχι από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης
Τουριστικών Επενδύσεων, και η περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«β) Εφόσον ο υλοποιούμενος συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει το 0,12, το ποσοστό των
δυνάμενων να πωληθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως τουριστικών επιπλωμένων
κατοικιών, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 8, καθορίζεται σε σαράντα τοις εκατό
(40%) της συνολικώς δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος. Το
ποσοστό αυτό προσαυξάνεται σε εξήντα τοις εκατό (60%) όταν ο υλοποιούμενος
συντελεστής δόμησης είναι ίσος ή μικρότερος του 0,07.
Ειδικά, εφόσον στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα περιλαμβάνεται γήπεδο γκολφ
δεκαοκτώ (18) τουλάχιστον οπών, το ποσοστό των δυνάμενων να πωληθούν ή εκμισθωθούν
μακροχρονίως τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών προσαυξάνεται σε:
αα) πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) της συνολικώς δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου
τουριστικού καταλύματος, εφόσον ο συντελεστής δόμησης που πραγματοποιείται δεν
υπερβαίνει το 0,12,
ββ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) της συνολικώς δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου
τουριστικού καταλύματος, εφόσον ο συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει το 0,07.
Εφόσον στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα περιλαμβάνεται γήπεδο γκολφ εννέα (9) οπών,
το ποσοστό των δυνάμενων να πωληθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως τουριστικών
επιπλωμένων κατοικιών προσαυξάνεται σε:
αα) σαράντα επτά τοις εκατό (47%) της συνολικώς δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου
τουριστικού καταλύματος, εφόσον ο συντελεστής δόμησης που πραγματοποιείται δεν
υπερβαίνει το 0,12,
ββ) σε εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της συνολικώς δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου
τουριστικού καταλύματος, εφόσον ο συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει το 0,07.
Σε περίπτωση που, κατόπιν αυτοψίας, διαπιστωθεί με πράξη του Προϊσταμένου της κατά
τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού η μόνιμη διακοπή λειτουργίας του
γηπέδου γκολφ, η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων
ανακαλεί το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος και
επιστρέφεται εντόκως από της έκδοσης της σχετικής διαπιστωτικής πράξης τυχόν επιδότηση
για την κατασκευή του ξενοδοχειακού καταλύματος και του γηπέδου γκολφ.».

Συντελεστές δόμησης στα σύνθετα καταλύματα – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 1 ν. 4179/2013
Η παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 4179/2013 (Α’ 175), περί οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών
δραστηριοτήτων, τροποποιείται με την προσθήκη στο τέλος της παρ. 5 της φράσης «, πλην
των συντελεστών δόμησης, οι οποίοι ορίζονται με βάση την παρ. 3 του άρθρου 9 του ν.
4002/2011», και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Οι διατάξεις των παρ. 3 και 4 του παρόντος εφαρμόζονται και για τα σύνθετα τουριστικά
καταλύματα των άρθρων 8 και 9 του ν. 4002/2011 (Α΄ 180), όπως τροποποιούνται με τον
παρόντα νόμο, πλην των συντελεστών δόμησης, οι οποίοι ορίζονται με βάση την παρ. 3 του
άρθρου 9 του ν. 4002/2011.».

Ρυθμίσεις για ξεναγούς

Σε όποιον ασκεί το επάγγελμα του ξεναγού, χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις
για την άσκησή του, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000)
ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός έτους, επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, ήτοι δυο
χιλιάδων (2.000) ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή επιβάλλεται πρόστιμο πέντε
χιλιάδων (5.000) ευρώ.
4. Σε τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες στο πλαίσιο άσκησης των δραστηριοτήτων τους
συνεργάζονται με πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες ξεναγού, χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες
προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, επιβάλλεται πρόστιμο δυο
χιλιάδων (2.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους, επιβάλλεται διπλάσιο
πρόστιμο, ήτοι τεσσάρων (4.000) χιλιάδων ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή
ανακαλείται η Βεβαίωση Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων (Β.Σ.Ν.Π.) λειτουργίας της
τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μηνών.
4α. Σε όποιον διαφημίζει σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντυπο υλικό, ή με
οποιοδήποτε άλλο τρόπο την παροχή υπηρεσιών ξενάγησης του άρθρου 1, χωρίς να πληροί
τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού και χωρίς να
αναγράφει τον αριθμό μητρώου του, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ. Σε
περίπτωση υποτροπής εντός έτους, επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, ενώ
σε κάθε επόμενη υποτροπή επιβάλλεται πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Οι
τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες στο πλαίσιο άσκησης του έργου τους, διαφημίζουν την
παροχή υπηρεσιών ξενάγησης από πρόσωπο που δεν έχει τις νόμιμες προς τούτο
προϋποθέσεις, υπόκεινται σε πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής
εντός του έτους, επιβάλλεται πρόστιμο τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ, ενώ σε κάθε
επόμενη υποτροπή ανακαλείται η Β.Σ.Ν.Π. για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μηνών.
5. Για παραβάσεις του άρθρου 4, που διαπιστώνονται από όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας
ή από εντεταλμένους υπαλλήλους – ελεγκτές των κατά τόπο αρμόδιων Περιφερειακών
Υπηρεσιών Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, επιβάλλεται η ποινή της επίπληξης και σε
περίπτωση υποτροπής πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ. Σε περίπτωση νέας υποτροπής
εντός έτους, επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, ήτοι χιλίων (1.000) ευρώ, ενώ για κάθε επόμενη
υποτροπή εντός έτους αφαιρείται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του ξεναγού για
διάστημα έως τριών μηνών.

Αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων

Οι αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών
Επενδύσεων, τροποποιούνται ως εξής:

Στην περ. β της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4002/2011 (Α΄ 180), περί των αρμοδιοτήτων της
Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων στον Ελληνικό
Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο
εδάφιο: αα) μετά τη λέξη «στάσεως» προστίθενται οι λέξεις «, με εξαίρεση τις διαδικασίες
περιβαλλοντικής αδειοδότησης,», αβ) οι λέξεις «καθώς και για απαραίτητες εγκρίσεις και
αναθεωρήσεις αδειών νέων ή/ και υφιστάμενων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «καθώς και
για την έκδοση και την αναθεώρηση των απαραίτητων προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών
νέων ή υφιστάμενων», αγ) η φράση «σε τουριστικά καταλύματα» αντικαθίσταται από τη
φράση «, που λειτουργούν αυτοτελώς ή εντός τουριστικών καταλυμάτων», αδ) μετά τις
λέξεις «τουριστικό κατάλυμα» προστίθενται οι λέξεις «ή εντός Περιοχής Ολοκληρωμένης
Τουριστικής Ανάπτυξης» και αε) στο τέλος του εδαφίου μετά τη λέξη «παρόντος»
προστίθενται οι λέξεις «και των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.)
που προβλέπονται στο άρθρο 29 του ν. 2545/1997 (Α’ 254)», β) το δεύτερο εδάφιο
καταργείται, γ) στο πέμπτο εδάφιο προστίθεται η πρόβλεψη ότι πρέπει να τηρούνται και οι
διατάξεις της νομοθεσίας περί αιγιαλού και παραλίας καθώς και της αρχαιολογικής
νομοθεσίας, και η περ. β διαμορφώνεται ως εξής:
«β. Λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσεως, με εξαίρεση τις διαδικασίες περιβαλλοντικής
αδειοδότησης, για την αδειοδότηση σε όλα τα στάδια της, καθώς και για την έκδοση και την
37
αναθεώρηση των απαραίτητων προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών νέων ή υφιστάμενων
κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων τεσσάρων (4) ή πέντε (5) αστέρων, δυναμικότητας άνω
των εκατό (100) κλινών, εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, που λειτουργούν
αυτοτελώς ή εντός τουριστικών καταλυμάτων των παραπάνω κατηγοριών ή σε σύνθετο
τουριστικό κατάλυμα ή εντός Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και
των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που προβλέπονται στο άρθρο 8 του παρόντος και
των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) που προβλέπονται στο
άρθρο 29 του ν. 2545/1997 (Α’ 254). Για το σκοπό αυτόν, παραλαμβάνει το φάκελο της κατά
περίπτωση αιτούμενης αδειοδότησης, ελέγχει την πληρότητά του, φροντίζει για τη
συμπλήρωση των αναγκαίων δικαιολογητικών από τον ενδιαφερόμενο και τον διαβιβάζει
στους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς, οι οποίοι υποχρεούνται να προβαίνουν κατά
προτεραιότητα στις επιβαλλόμενες για το σκοπό αυτόν ενέργειες, σύμφωνα με τις οικείες
αρμοδιότητες τους. Οι φορείς αυτοί υποχρεούνται να παρέχουν στην Ειδική Υπηρεσία κάθε
αναγκαία ενημέρωση, έγγραφη ή και προφορική, για το στάδιο, στο οποίο βρίσκονται οι
σχετικές διαδικασίες, τις τυχόν ελλείψεις του φακέλου και τον τρόπο συμπλήρωσης τους,
καθώς και για τους λόγους της καθυστέρησης ή της αδυναμίας παροχής των αιτουμένων
αδειών ή εγκρίσεων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρούνται όλες οι διατάξεις της κείμενης
πολεοδομικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας περί αιγιαλού και παραλίας και της
αρχαιολογικής νομοθεσίας.».

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής αναλυτικά:

ΠΡΟΤΥΠΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ –
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ
Το Μέρος Α’ αντιμετωπίζει το ζήτημα των σύνθετων προκλήσεων που θέτουν ενώπιον
των εθνικών τουριστικών προορισμών οι αλλαγές που συντελούνται στη βιομηχανία
του τουρισμού, τόσο στο περιφερειακό όσο και στο παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της
δημιουργίας αλληλένδετων δομών, των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης
Προορισμού (ΟΔΠΠ) και του Τοπικού ή Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης
Τουριστικής Ανάπτυξης που δύναται να συστήσει κάθε ΟΔΠΠ.
Τα άρθρα 1 και 2 αναφέρονται στον σκοπό και το αντικείμενο του Μέρους Α,
αντίστοιχα.
Στο άρθρο 3 προσδιορίζεται η έννοια των Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών
Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΠΤΠΟΔ) και καθιερώνεται η δυνατότητα χαρακτηρισμού
μίας περιοχής ως τέτοιας, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως τα ιδιαίτερα φυσικά
χαρακτηριστικά της περιοχής, το φυσικό και γεωμορφολογικό περιβάλλον, η
δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, η προσβασιμότητα σε τουριστικές
υποδομές τους από άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα. Υπό το πρίσμα
αυτό, οι Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί (ΠΤΠ) συμβάλλουν καθοριστικά στην
αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής και στην επίτευξη
υψηλών ρυθμών τουριστικής ανάπτυξης.
Στο άρθρο 4 προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας των Αναπτυξιακών Οργανισμών
Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) ή των
Αναπτυξιακών Ανώνυμων Εταιρειών ΟΤΑ, με τροποποίηση του καταστατικού τους, ως
ΟΔΠΠ, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις του ν. 4674/2020. Αντίστοιχη
δυνατότητα προβλέπεται και για τις υφιστάμενες αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες
με εταίρους ΟΤΑ. Μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης, επιλύεται η αναγκαιότητα
καθορισμού των οργανωτικών μορφωμάτων που μπορούν να λειτουργήσουν ως
κατάλληλοι φορείς για την άσκηση της δραστηριότητας ΟΔΠΠ.
Στο άρθρο 5 προβλέπονται οι αρμοδιότητες του ΟΔΠΠ. Η διάταξη αποσκοπεί στην
διαμόρφωση του βασικού πλαισίου δραστηριοποίησης των ΟΔΠΠ, στον καθορισμό
του βαθμού διασύνδεσής τους με άλλες οργανικές δομές των οικείων ΟΤΑ, αλλά και
φορείς προώθησης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος σε εθνικό και τοπικό
επίπεδο. Στο άρθρο 6 περιγράφεται η υποχρέωση σύνταξης Σχεδίου Ολοκληρωμένης
Διαχείρισης (ΣΟΔ) από τον ΟΔΠΠ ενός ΠΤΠ, με ετήσια κατανομή δράσεων. Μέσω της
εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό η ανάγκη
ολοκληρωμένης και ενιαίας αναπτυξιακής στρατηγικής σε τοπικό επίπεδο, με ενιαίο
όραμα, κοινούς ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες κατά το πρότυπο των συναφών
ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.
Υπό το ίδιο πρίσμα, στο άρθρο 7, με την τήρηση της υποχρέωσης υποβολής έκθεσης
ανά διετία από τους ΟΔΠΠ προς τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του
Υπουργείου Τουρισμού, λαμβάνεται μέριμνα για την εναρμόνιση της αναπτυξιακής
στρατηγικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Στο άρθρο 8 με την πρόβλεψη της δυνατότητας σύστασης Τοπικού ή Περιφερειακού
Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης από κάθε ΟΔΠΠ, ικανοποιείται η
ανάγκη σε βάθος μελέτης της τουριστικής αγοράς και των αναπτυξιακών δράσεων των
ΠΤΠ σε τοπικό επίπεδο. Το παρατηρητήριο με το οποίο διασυνδέεται ο ΟΔΠΠ επιτελεί
το έργο της επιστημονικής παρατήρησης και ανάλυσης των λαμβανόμενων μέτρων και
δράσεων. Αποτιμά τις προοπτικές τους, μετρά τις πραγματικές αποδόσεις τους σε
επίπεδο ΟΤΑ, καθώς, επίσης, και τη συμβολή τους σε εθνικό επίπεδο. Προβαίνει στην
υλοποίηση του έργου του σε απόλυτη εναρμόνιση με τις αντίστοιχες πρακτικές των
παρατηρητηρίων που συμμετέχουν στο Διεθνές Δίκτυο των Παρατηρητηρίων Βιώσιμης
Τουριστικής Ανάπτυξης.
Στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και του έργου του Παρατηρητηρίου κατατείνει
το άρθρο 9, σε επίπεδο τοπικό ή περιφερειακό, με τη συστηματική μελέτη της
τουριστικής αγοράς, και την υποστήριξη τεκμηριωμένων πολιτικών για την αγορά του
τουρισμού.
Επιστέγασμα του επιστημονικού έργου του Παρατηρητηρίου αποτελεί η
προβλεπόμενη στο άρθρο 10 υποχρέωση έκδοσης ετήσιου απολογισμού και έκθεσης
πεπραγμένων που θα περιλαμβάνει το στρατηγικό πλαίσιο, τη στοχοθεσία, το ετήσιο
πρόγραμμα δράσης, τα αποτελέσματα λειτουργίας βάσει συγκεκριμένων δεικτών
απόδοσης με στόχο τη βελτίωση σε συγκεκριμένους τομείς όπως η ανάλυση αγοράς
και τα έργα υποδομής.
Στο άρθρο 11 περιέχεται εξουσιοδοτική διάταξη του Μέρους Α’.
ΜΕΡΟΣ Β’
ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Τα άρθρα 12 και 13 αναφέρονται στον σκοπό και στο αντικείμενο του Μέρους Β’ του
σχεδίου νόμου. Ειδικότερα, το Μέρος Β’ έχει ως στόχο τη συνολική και ολοκληρωμένη
διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και
πηγών της χώρας, καθώς επίσης και των εγκαταστάσεών τους, που αποτελούν
περιουσία του Δημοσίου ή των οικείων ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες
διατάξεις καθορίζεται το πλαίσιο για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία
«Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Aνώνυμη Eταιρεία» (ΙΠΕ).
Στο άρθρο 14 καταστρώνονται η σύσταση, η επωνυμία, ο σκοπός, η λειτουργία, η
εποπτεία, η διάρκεια και η έδρα της ΙΠΕ.
Στο άρθρο 15 ρυθμίζονται ζητήματα μεταβίβασης περιουσιακών δικαιωμάτων στην
ΙΠΕ.
Στο άρθρο 16 προβλέπεται η αυτοδίκαιη περιέλευση σε περιουσιακά δικαιώματα.
Στο άρθρο 17 ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της ΙΠΕ.
Στο άρθρο 18 ορίζεται το μετοχικό κεφάλαιο της ΙΠΕ.
Στο άρθρο 19 περιγράφεται το περιεχόμενο του Εσωτερικού Κανονισμού της ΙΠΕ.
Στο άρθρο 20 προβλέπονται τα όργανα διοίκησης της ΙΠΕ.
Στο άρθρο 21 προβλέπεται η σύσταση Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων στην ΙΠΕ.
Στο άρθρο 22 ορίζεται ότι το Καταστατικό της ΙΠΕ περιλαμβάνεται σε Παράρτημα που
προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου νόμου.
Στο άρθρο 23 ρυθμίζονται τα θέματα του προσωπικού της ΙΠΕ.
Στο άρθρο 24 ορίζονται ατέλειες-έσοδα της ΙΠΕ.
Στο άρθρο 25 περιλαμβάνονται εξουσιοδοτικές διατάξεις.
ΜΕΡΟΣ Γ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Τα άρθρα 26 και 27 αναφέρονται στον σκοπό και στο αντικείμενο του Μέρους Γ’, με τις
διατάξεις του οποίου αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα που αφορούν στη
δραστηριοποίηση επιχειρήσεων και προσώπων που παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες,
στις τουριστικές υποδομές και στις τουριστικές επενδύσεις.
Με το άρθρο 28 αντιμετωπίζεται ουσιαστικά το χρόνιο ζήτημα της άστοχης
χωροθέτησης του τουριστικού λιμένα Ηρακλείου στον κόλπο Δερματά ενόψει των
ειδικών συνθηκών και μορφολογικών παραγόντων (όπως ισχυροί άνεμοι, κυματισμός
πέραν του ανεκτού για μαρίνα) που καθιστούν τη συγκεκριμένη χωροθέτηση αδόκιμη.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν διαπιστωθεί σοβαρά
προβλήματα ως προς τις χρήσεις της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου. Η κοινώς
ομολογούμενη απουσία οποιασδήποτε προοπτικής ουσιαστικής αξιοποίησης της
χωροθετημένης ζώνης, αποτελεί και παραδοχή του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος έχει
αιτηθεί την αποχωροθέτηση της μαρίνας, την αποδέσμευση της περιοχής και την
επαναχωροθέτηση του τουριστικού λιμένα σε σημείο πιο προστατευμένο (και με
βάσιμη προοπτική) πλησίον του Παγκρήτιου Σταδίου.
Με το άρθρο 29 τροποποιείται το άρθρο 36 του ν. 3710/2008 (Α’ 216) για τον χρόνο
απόσυρσης κυκλοφορίας των λεωφορείων, δημόσιας χρήσης, ανοιχτού τύπου, αστικής
περιήγησης. Παράλληλα, εισάγεται ρύθμιση ως προς τη θέσπιση κινήτρων για τη χρήση
ηλεκτρικών λεωφορείων. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης εμπορικών
διαφημίσεων στα ειδικά τουριστικά λεωφορεία, δημόσιας χρήσης, ανοιχτού τύπου,

αστικής περιήγησης πόλεων και η εκμετάλλευση των διαφημίσεων από τον ιδιοκτήτη
των οχημάτων αυτών υπό τον όρο της καταβολής τέλους διαφήμισης υπέρ ΟΤΑ στα
διοικητικά όρια του οποίου εδρεύει η επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τα ανωτέρω
οχήματα.
Με το άρθρο 30 τροποποιείται το άρθρο 5 του ν. 393/1976 (Α’ 199) που αφορά στην
ισχύ των εγγυητικών επιστολών και του γραμματίου παρακαταθήκης ως
δικαιολογητικών για την έκδοση Βεβαίωση Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων για τα
τουριστικά γραφεία, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις
τουριστικών γραφείων ως προς τη χρονική διάρκεια ισχύος των εν λόγω
δικαιολογητικών. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης εγγυητικής επιστολής
της περ. στ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 393/1976 και από ασφαλιστικές εταιρείες
που έχουν έδρα στην Ελλάδα.
Με το άρθρο 31 προστίθεται παρ. 4 στο άρθρο 11 του ν. 393/1976 που αφορά τον
τρόπο είσπραξης και βεβαίωσης των χρηματικών προστίμων για παραβάσεις των
τουριστικά γραφείων.
Με το άρθρο 32 τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4276/2014 (Α΄155) ως
προς την καταληκτική ημερομηνία κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων.
Με το άρθρο 33 ορίζεται το περιεχόμενο του κανονισμού συνιδιοκτησίας και
λειτουργίας των μικτών τουριστικών καταλυμάτων μικρής κλίμακας και
αποσαφηνίζονται όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που απορρέουν από την
παράλληλη άσκηση δικαιωμάτων συνιδιοκτητών και μισθωτών.
Με το άρθρο 34 τροποποιείται το άρθρο 24 του ν. 4179/2013 (Α’ 175) περί των
προϋποθέσεων για τη λειτουργική ενοποίηση κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών
καταλυμάτων, ενώ προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, και η συνένωση ήδη
υφιστάμενων κτιρίων εντός όμορων γηπέδων ή οικοπέδων με σκοπό τη δημιουργία
ενιαίου ξενοδοχειακού καταλύματος. Με τη διάταξη αυτή αναμορφώνεται το
ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργικής ενοποίησης, και συνένωσης ήδη υφιστάμενων
ξενοδοχειακών καταλυμάτων, με πάσης φύσεως βοηθητικούς χώρους, ενώ
επεκτείνεται η σχετική δυνατότητα και σε όμορα γήπεδα.
Με το άρθρο 35 τροποποιείται η περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4002/2011 (Α’
180), περί των προϋποθέσεων λειτουργίας των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων,
ώστε οι φορείς διαχείρισης των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων να διατηρούν και
να συντηρούν τους αναγκαίους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις, που
απαιτούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση των
τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, σε λειτουργική ετοιμότητα, και όχι σε πλήρη
λειτουργία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε η διάταξη να προσαρμοστεί στις
πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.
Με το άρθρο 36 παρέχονται κίνητρα δημιουργίας νέων σύνθετων καταλυμάτων,
εφόσον πρόκειται για τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τα
σύνθετα καταλύματα αποτελούν σύγχρονη μορφή τουριστικών επιχειρήσεων, η

δημιουργία των οποίων στοχεύει, μέσω του συνδυασμού εντός του ιδίου ακινήτου
διαφόρων μορφών τουριστικών εγκαταστάσεων, στην αναδιάρθρωση του εγχώριου
τουρισμού σε ένα πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό πλαίσιο, στη διαρκή και ποιοτική
αναβάθμιση των υποδομών και των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών της
Χώρας και στη μέγιστη δυνατή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στο πλαίσιο
αυτό και με δεδομένη τη διεθνή τάση υποκατάστασης των γηπέδων γκολφ 18 οπών
από εκείνα των 9 οπών, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις σύνθετων καταλυμάτων,
οι οποίες διαθέτουν ως ειδική τουριστική υποδομή γήπεδα γκολφ 9 οπών, να
δημιουργήσουν στις εγκαταστάσεις τους περισσότερες τουριστικές επιπλωμένες
κατοικίες μέσω της ήδη προβλεπόμενης προσαύξησης των ποσοστών μεταβίβασης και
μακροχρόνιας εκμίσθωσης τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών.
Με το άρθρο 37, για λόγους ασφάλειας δικαίου, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες
να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν ομοιόμορφα τις σχετικές διατάξεις, αλλά και
διευκόλυνσης των επενδυτικών προσπαθειών, τροποποιείται η παρ. 5 του άρθρου 1
του ν. 4179/2013, περί οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων, ώστε
να καταστεί σαφές ότι για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα ισχύουν οι συντελεστές
δόμησης, οι οποίοι ορίζονται με βάση την παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4002/2011, όπως
τροποποιείται με το άρθρο 36 του σχεδίου νόμου.
Με το άρθρο 38 αντικαθίσταται το άρθρο 4 και τροποποιείται το άρθρο 12 του ν.
710/1977 (Α’ 283), που αφορούν τις βασικές υποχρεώσεις του ξεναγού, τη διοικητική
εποπτεία επ’ αυτών και την επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το
επάγγελμα του ξεναγού ασκείται χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Με το άρθρο 39 τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 710/1977, περί της
συχνότητας πραγματοποίησης ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης για την
άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, ώστε τα προγράμματα να δύνανται να
πραγματοποιούνται μέχρι τρεις (3) φορές το χρόνο και να προγραμματίζονται
λαμβανομένων υπόψη των διαμορφούμενων ανά χρονική περίοδο αναγκών για
ξεναγούς στην αγορά εργασίας.
Με το άρθρο 40 εδραιώνεται η νομική ισχύς και η δεσμευτικότητα πράξεων και
ενεργειών οργάνων, ορισμένων ως δικαιούχων χρηματοδότησης από το
συγχρηματοδοτούμενο ή το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
του Υπουργείου Τουρισμού, που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών ανάθεσης
και σύναψης συμβάσεων, οι οποίες ανάγονται στην χρονική περίοδο από 1.8.2019 έως
και 30.4.2020. Ειδικότερα, ορίζεται ότι οι συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες είναι
ισχυρές έναντι πάντων και έχουν έννομα αποτελέσματα, υπό τον απαρέγκλιτο όρο ότι
οι προβλεπόμενες στην κείμενη νομοθεσία πράξεις και τα στοιχεία δημοσίων
συμβάσεων έχουν καταχωρισθεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων
Συμβάσεων και έχουν τηρηθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες που ορίζονται στο ν.
4412/2016 (Α΄ 147).

Με το άρθρο 41 ρυθμίζεται το ζήτημα της δυνατότητας μετάθεσης του εκπαιδευτικού
προσωπικού των εκπαιδευτικών μονάδων του Υπουργείου Τουρισμού.
Με το άρθρο 42 ρυθμίζονται ζητήματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για τους
υπαλλήλους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Υπουργείου
Τουρισμού που μετατίθενται ή αποσπώνται σε Υπηρεσίες Εξωτερικού ΕΟΤ, που
εδρεύουν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες δεν υφίσταται σύστημα
δημόσιας υγείας και περίθαλψης.
Με το άρθρο 43 ρυθμίζονται θέματα, που αφορούν την κάλυψη των στεγαστικών
αναγκών του Υπουργείου Τουρισμού. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Υπηρεσία του
Υπουργείου Τουρισμού και το μεγαλύτερο μέρος της Γενικής Γραμματείας Τουριστικής
Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού στεγάζονται ήδη από το 2008 σε
μισθωμένο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας. Η σύμβαση μίσθωσης για το κτήριο αυτό
έχει λήξει και επίσης το κτήριο δεν επαρκεί για τις υφιστάμενες σήμερα ανάγκες
στέγασης του Υπουργείου. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μακροπρόθεσμης
λύσης στο πρόβλημα της κάλυψης των στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών του
Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών του ΕΟΤ, που στεγάζονται σε
διαφορετικό μισθωμένο κτήριο στην Αθήνα, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια στέγασης
όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου και του ΕΟΤ στο πρώην εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ
στον Δήμο Υμηττού. Ευνόητο είναι ότι ο στόχος αυτός προϋποθέτει, μεταξύ άλλων,
κατάλληλο σχεδιασμό των εκτεταμένων εργασιών και των διοικητικών διαδικασιών
που απαιτούνται για τη μεταστέγαση και συστέγαση, και, ως εκ τούτου, απαιτείται
χρόνος για την επίτευξή του. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαίο να δοθεί η
δυνατότητα στο Υπουργείο Τουρισμού να συνάψει νέες συμβάσεις μίσθωσης για την
κάλυψη των άμεσων και επιτακτικών αναγκών στέγασης της κεντρικής υπηρεσίας,
όπου απαιτείται. Λόγω των πιεστικών αναγκών, κρίνεται επιβεβλημένο η σύναψη των
συμβάσεων να δύναται να πραγματοποιηθεί κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί
μίσθωσης ακινήτων για την στέγαση δημοσίων υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, η
παρέκκλιση από τις διατάξεις αυτές κρίνεται σκόπιμο να περιοριστεί χρονικά έως
31.3.2022, δηλαδή μόνο για το διάστημα που είναι απολύτως απαραίτητο για την
αντιμετώπιση του άμεσου προβλήματος.
Το άρθρο 44 έχει σκοπό τη βελτίωση του συντονισμού και την επίσπευση της έκδοσης
και της αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών εντός ειδικών τουριστικών υποδομών,
που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και
Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά
χρόνια ζητήματα και διοικητικές δυσχέρειες που μέχρι σήμερα υπονόμευαν τις
προσπάθειες τουριστικής ανάπτυξης.
Με το άρθρο 45 επεκτείνεται χρονικά η δυνατότητα των νομίμως υφιστάμενων
χιονοδρομικών κέντρων για προσκόμιση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών
Όρων μετά από τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας.

Με τα άρθρα 46-48 επέρχονται τροποποιήσεις για την αναμόρφωση του πλαισίου
άσκησης των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης
Τουριστικών Επενδύσεων. Επιπλέον, επέρχονται τροποποιήσεις για την
αναδιαμόρφωση των προθεσμιών αδειοδότησης που είχαν τεθεί στον ν. 3498/2006 (Α’
230), για τον ιαματικό τουρισμό. Με την έκδοση του εν λόγω νόμου τέθηκαν
προθεσμίες για τις αδειοδοτήσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας και κέντρων
ιαματικού τουρισμού θερμαλισμού, θαλασσοθεραπείας και αναζωογόνησης,
προκειμένου να ρυθμιστούν, σε μεταβατικό στάδιο, περιπτώσεις υφιστάμενων
επιχειρήσεων που λειτουργούσαν υπό το μέχρι τότε ισχύον καθεστώς. Έκτοτε, οι
προθεσμίες έχουν κατ’ επανάληψη παραταθεί, με την τελευταία προθεσμία να λήγει
στις 31.12.2017.
Εντούτοις, μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, έχει υποβληθεί ικανός
αριθμός αιτήσεων για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε υφιστάμενες
εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως
ιαματικοί με υπουργικές αποφάσεις μετά από τις 31.12.2017. Αν και η τελευταία
προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε
υφιστάμενες μονάδες ιαματικού τουρισμού έχει παρέλθει, και προς αντιμετώπιση
αντικειμενικών προβλημάτων και δυσχερειών που ανακύπτουν, η Ειδική Υπηρεσία
Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, αναγνωρίζοντας τη
σπουδαιότητα των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού για την ανάπτυξη του
τουρισμού υγείας και ευεξίας, χορηγεί Ειδικό Σήμα Λειτουργίας σε όποια μονάδα
πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και υποβάλλει τα προβλεπόμενα παραστατικά
στοιχεία. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την κατάργηση της προθεσμίας της παρ. 1 του
άρθρου 22 του ν. 3498/2006 (για την υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης υφιστάμενων
ιαματικών πόρων, με το άρθρο 19 του ν. 4638/2019), είναι απολύτως σκόπιμο, κατ’
αντιστοιχία, να καταργηθεί και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ΕΣΛ
σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Με τα άρθρα 49-51 θεσπίζονται Σήματα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, Επισκέψιμου
Ελαιοτριβείου και Επισκέψιμου Τυροκομείου στις τουριστικές υπηρεσίες και υποδομές
που πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για την προώθηση και στη χώρα μας
των αντίστοιχων μορφών θεματικού τουρισμού.
Με τα άρθρα 52-54 θεσπίζεται Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού και Σήμα
Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, προκειμένου οι τουριστικοί προορισμοί και
επιχειρήσεις να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση της απρόσκοπτης και
αξιοπρεπούς πρόσβασης όλων στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, καθώς, επίσης, και
Σήμα Τουριστικού Καταλύματος Φιλικού προς Ζώα Συντροφιάς, προκειμένου τα
τουριστικά καταλύματα να κινητροδοτηθούν στη διαμόρφωση πολιτικών παροχής
υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς ή δυσανάλογους περιορισμούς για τα κατοικίδια των
ταξιδιωτών στους χώρους τους.

Με το άρθρο 55 τροποποιείται η σύνθεση του ειδικού συλλογικού γνωμοδοτικού
οργάνου για τη χορήγηση σήματος Glamping, με την επικαιροποίηση των προσόντων
των μηχανικών ή περιβαλλοντολόγων που μετέχουν σε αυτό.
Με το άρθρο 56 τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 4 του ν.3270/2004 (Α΄ 187), στην
οποία περιγράφονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες, δραστηριότητες και διαδικασίες που
ακολουθούνται από τον ΕΟΤ για την τουριστική προβολή της χώρας διεθνώς, αλλά και
στο εσωτερικό.
Με τo άρθρο 57 παρέχεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες της χώρας να συμβάλλουν
ουσιαστικά στην τουριστική προβολή της χώρας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η
δυνατότητα σύμπραξής τους με τον ιδιωτικό τομέα, αντίστοιχης με αυτή που ήδη
διαθέτει και ο ΕΟΤ, με στόχο την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω
δράσεων συνδιαφήμισης, συμπαραγωγής κ.ά.. Η προτεινόμενη διάταξη ερείδεται στην
ήδη ισχύουσα διάταξη της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3270/2004, σύμφωνα
με την οποία ο ΕΟΤ έχει τη δυνατότητα να συμπράττει με φορείς του ιδιωτικού τομέα
για την υλοποίηση προγραμμάτων συνδιαφήμισης και συμπαραγωγής. Η δυνατότητα
αυτή επεκτείνεται με τους ίδιους όρους μέσω της προτεινόμενης διάταξης και στους
οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού, ήτοι στις Περιφέρειες, μετά
από σχετική έγκριση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ ο οποίος έχει και τον κεντρικό
συντονισμό της τουριστικής προβολής της χώρας, προκειμένου να βελτιστοποιούνται
τα αποτελέσματα της τουριστικής προβολής της χώρας μέσω σύμπραξης δημόσιου και
ιδιωτικού τομέα στο πλέγμα των δομών τόσο της Κεντρικής Διοίκησης, όσο και της
τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με το άρθρο 58, τροποποιείται η παρ. 2 του άρθρου 131 του ν. 4764/2020 (A’ 256)
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από το Υπουργείο
Τουρισμού για την αποπληρωμή των παρόχων είναι ανεκχώρητα, ασυμψήφιστα και
ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και
ειδικής διάταξης, ανεξάρτητα από τις προϋποθέσεις περί φορολογικής και
ασφαλιστικής ενημερότητας. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να
καταστεί δυνατή κατά το έτος 2021, όπως και το προηγούμενο έτος, η εξυπηρέτηση
των μαζικών αιτημάτων πληρωμής παρόχων, όπως αυτά υποβάλλονται καθ’ όλη τη
διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της
ζήτησης του εγχώριου τουρισμού.
Με το άρθρο 59 ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν αιτήματα πληρωμής παρόχων του
προγράμματος «Τουρισμός για όλους» που εδρεύουν σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε
κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι
έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες που προέκυψαν ως συνέπεια των καταστροφικών
δασικών πυρκαγιών της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου του έτους 2021.
Με το άρθρο 60 σκοπείται η συμπερίληψη των τουριστικών λιμένων στις επιχειρήσεις
εκείνες που, σημαντικά ζημιωμένες από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του
κορωνοϊού COVID-19, τυγχάνουν του ευεργετήματος της δυνατότητας παράτασης της

διάρκειας των μισθωτικών τους συμβάσεων κατά δύο έτη. Οι τουριστικοί λιμένες
αποδεδειγμένα έχουν υποστεί στη διάρκεια της διετίας 2020-2021 ισχυρότατο
οικονομικό πλήγμα στη δραστηριότητά τους ως αποτέλεσμα της πλήρους αναστολής
των πλοών τουριστικών σκαφών, που επιβλήθηκε για μακρό χρονικό διάστημα. Το
πλήγμα αυτό αποβαίνει ακόμα βαρύτερο, αν ληφθεί υπόψη η πληθώρα δαπανών
λειτουργίας και συντήρησης, στις οποίες υποβάλλονται σε πάγια βάση οι
συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Επομένως, με δεδομένη, αφενός, τη δικαιολογημένη
βαρύτητα που αποδίδεται στην ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και, αφετέρου, την
παρούσα αλλά και προσδοκώμενη προστιθέμενη αξία του, η προτεινόμενη ρύθμιση
κρίνεται επιβεβλημένη, πολλώ μάλλον αφού παρόμοιές της έχουν προηγηθεί για άλλες
κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων.
Με το άρθρο 61 προβλέπεται, ως προς τα τουριστικά καταλύματα των οποίων οι
μισθώσεις παρατάθηκαν για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που
συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 για τον μήνα Νοέμβριο
2020, δυνάμει των άρθρων 135 του ν. 4692/2020 (Α’ 111) και 286 του ν. 4738/2020 (Α’
207), και στα οποία διέμεναν φυσικά πρόσωπα με ημερομηνία άφιξης έως και την 30ή
Νοεμβρίου 2020 και μέχρι τη συμπλήρωση των αναγκαίων ημερών διαμονής που είχαν
οριστεί για το καθένα εξ αυτών από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την πρόληψη
και αντιμετώπιση του COVID-19, ότι θα καταβληθεί από το Υπουργείο Τουρισμού
οικονομική αποζημίωση σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους στη σύμβαση που
έχουν συνάψει με το Υπουργείο Τουρισμού.
Με το άρθρο 62 τροποποιούνται τα χιλιομετρικά όρια για την αναγνώριση εξόδων
διανυκτέρευσης, που ορίζονται στην υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ του άρθρου 2 του ν.
4336/2015 (Α’ 94), ειδικά για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων των Περιφερειακών
Υπηρεσιών Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού που διενεργούν ή συμμετέχουν σε
ελέγχους στις τουριστικές επιχειρήσεις του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), με
σκοπό τη διαπίστωση τήρησης της υπ’ αρ. 16632/16.4.2021 κοινής απόφασης των
Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού (Β’ 1632), περί των ειδικών
πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι
τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID19,
και καθ’ όλη τη διάρκεια υποχρέωσης εφαρμογής της από τις τουριστικές
επιχειρήσεις.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *