Η Τουρκία φαίνεται ξεπερνά τον στόχο του 1,5 εκατομμυρίου τουριστών κρουαζιέρας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τις επισκέψεις κρουαζιέρας να αυξάνονται στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας και του πολέμου στο Ισραήλ, η χώρα αναμένει να υπερβεί τον στόχο του 1,5 εκατομμυρίου τουριστών κρουαζιέρας φέτος.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, πολυάριθμοι ταξιδιώτες κρουαζιέρας έφτασαν τις τελευταίες δύο ημέρες, ιδίως στην Αλικαρνασσό, τη Σμύρνη, την Αττάλεια και στην περιοχή του Κουσάντασι γνωστή για τη δημοτικότητά της μεταξύ των τουριστών κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Μεταφορών του τουρκικού υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, περίπου 906.582 επιβάτες επισκέφθηκαν τα τουρκικά λιμάνια, μέσω 719 κρουαζιερόπλοιων την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023.

Εν τω μεταξύ, λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν και διανυκτερεύουν στα τουρκικά λιμάνια και της διαδρομής της Ανατολικής Μεσογείου που καταλήγει στην Τουρκία εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί τελευταία στο Ισραήλ, αναμένεται ότι ο αριθμός των επιβατών που φθάνουν με κρουαζιερόπλοια θα αντικατοπτρίζει τον καθορισμένο στόχο του 1,5 εκατομμυρίου επιβατών.

Ορισμένες εταιρίες κρουαζιέρας εκτρέπουν τα πλοία μακριά από το Ισραήλ, ακυρώνοντας τις προσεγγίσεις τους στα λιμάνια της Χάιφα και του Ασντόντ, όπως δήλωσε ο Yusuf Öztürk, πρόεδρος του παραρτήματος της Σμύρνης του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

“Τα εν λόγω κρουαζιερόπλοια επέλεξαν να προσεγγίσουν τα λιμάνια κρουαζιέρας στη Μαρμαρίδα, την Αλικαρνασσό, την Αλάνια, το Κουσάντασι και την Κωνσταντινούπολη αντί για τα ισραηλινά λιμάνια των δρομολογίων τους”, δήλωσε ο κ. Öztürk στο πρακτορείο Anadolu (AA).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε το ΑΑ, οι εταιρίες κρουαζιέρας, μεταξύ των οποίων, η Holland America, η Celebrity Cruises, η MSC Cruises, η Norwegian Cruise Line, η Regent Seven Seas Cruises και η Oceania Cruises ακύρωσαν τα ταξίδια που είχαν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στα λιμάνια του Ασντόντ και της Χάιφα στο Ισραήλ, λόγω της σύρραξης Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Πρόσφατες αναφορές υποδεικνύουν ότι τέσσερις διεθνείς εταιρίες κρουαζιέρας τροποποίησαν τα δρομολόγιά τους για να συμπεριλάβουν τα λιμάνια κρουαζιέρας στην Αλάνια της Αττάλειας, την Αλικαρνασσό, τη Μαρμαρίδα, το Κουσάντασι και την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συνολικά οκτώ ταξίδια. Στο πλαίσιο των οριστικοποιημένων κρατήσεων, περισσότεροι από 30.000 επιβάτες αναμένεται να φτάσουν σε τουρκικά λιμάνια τον Οκτώβριο με πλοία που ακύρωσαν τις προσεγγίσεις τους στο Ισραήλ.

Μια ξεχωριστή έκθεση του ΑΑ, την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε ότι περίπου 2.741 τουρίστες επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αλικαρνασσό μέσω δύο κρουαζιερόπλοιων που έδεσαν στην προβλήτα της.

Το γιγαντιαίο πλοίο Resilient Lady, μήκους 277 μέτρων, με σημαία Μπαχάμες, διαφοροποίησε το δρομολόγιό του προς το φημισμένο τουρκικό θέρετρο, αφού προηγουμένως προσέγγισε στο λιμάνι της Σαντορίνης, μεταφέροντας 2.089 επιβάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αμερικανοί και Βρετανοί ταξιδιώτες, μαζί με 1.150 άτομα προσωπικό, όπως αναφέρει το ΑΑ.

Εν τω μεταξύ, το Sirena, μήκους 181 μέτρων, υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ,  έφτασε πρώτα στην Αλάνια και κινήθηκε προς την Αλικαρνασσό, μεταφέροντας 652 επιβάτες και 393 άτομα προσωπικό, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν από τις ΗΠΑ.

Tagged

1 σχόλιο στο “Η Τουρκία φαίνεται ξεπερνά τον στόχο του 1,5 εκατομμυρίου τουριστών κρουαζιέρας

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *