money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Ανεμπόδιστα τα ταξίδια προς Γαλλία | “Πονοκέφαλος” στις αερομεταφορές λόγω 14ημερης καραντίνας

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μπορεί τα νέα από τη Βρετανία σχετικά με την είσοδο των Γάλλων τουριστών να είναι θετικά, αλλά αυτό δεν ισχύει και για τα ταξίδια από άλλες χώρες, καθώς θα επιβάλλεται καραντίνα διάρκειας 14 ημερών.

Το παρασκήνιο της απόφασης αυτής είναι η ανακοίνωση του Βρετανού Πρωθυπουργού, Boris Jonhson, για την καθολική επιβολή καραντίνας σε όλες τις διεθνείς αφίξεις. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δυσαρέστησε το Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron, με αποτέλεσμα να “απειλήσει” για παρόμοια μέτρα, ως προς την είσοδο Βρετανών τουριστών.

Η ένταση λύθηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία των αρχηγών των 2 κρατών, όπου και συμφωνήθηκε διμερώς η άφιξη των τουριστών στις αντίστοιχες χώρες χωρίς να τους επιβάλλεται καραντίνα και προχώρησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Εν τούτοις, ο αεροπορικός κλάδος στη Βρετανία ενίσταται και απειλεί με ολική καθήλωση των αεροσκαφών καθώς το παραπάνω σχέδιο καραντίνας ουσιαστικά “εξοντώνει” την όποια ελπίδα για επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, όσοι καταφθάνουν στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα τρένα της Eurostar θα πρέπει να παρέχουν μια διεύθυνση, στην οποία και απομονώνονται για 14 ημέρες. Οι αρχές θα πραγματοποιούν ελέγχους για την τήρηση της καραντίνας, και οι ποινές θα ξεκινούν από πρόστιμα αξίας 1000 λιρών και θα καταλήγουν σε απέλαση όσων δεν ακολουθούν τις κρατικές οδηγίες.

Επί του πρακτέου η απόφαση αυτή σημαίνει, ότι οποιοσδήποτε Βρετανός θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό (με εξαίρεση τη Γαλλία) για 2 εβδομάδες θα πρέπει να μείνει εκτός του χώρου εργασίας του για 1 μήνα.

Ο CEO του Airlines UK, Tim Alderslade, του οποίου μέλη είναι οι British Airways, Virgin Atlantic, Ryanair, easyJet και οι σημαντικοί tour operators TUI και Jet2 δηλώνει:

“Όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, οφείλουμε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, αλλά το κλείσιμο των εναέριων ταξιδιών δεν αποτελεί τον κατάλληλο τρόπο.

Οι Υπουργοί πρακτικά λένε στους πολίτες, ότι δε θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εγγύς μέλλον και οι αεροπορικές θα ανταποκριθούν με την καθήλωση των στόλων τους”.

Οι βρετανικές αεροπορικές επιδιώκουν να επεκταθεί το σχέδιο κυβερνητικής κάλυψης των μισθών έως τον Οκτώβριο, ενώ επιθυμούν να αναβληθούν και οι πληρωμές των τελών εναέριας κυκλοφορίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι η Virgin Atlantic έχει διορίσει συμβούλους σε περίπτωση που βρεθεί σε καθεστώς διαχείρισης ύστερα από την άρνηση της κυβέρνησης για παροχή δανείου ύψους 500 εκατ. λιρών. Η αεροπορική έχει απομακρύνει το 30% (3150) των εργαζομένων της στην προσπάθεια της να διασώσει τα αποθεματικά της. Οι ειδικοί λένε, ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί χρεοκοπία, αλλά το ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Η Karen Dee, από το Σύνδεσμο Διαχειριστών Αεροδρομίων, αναφέρει: “Το μέτρο για 14ημερη καραντίνα δε θα πλήξει μόνο τις αερομεταφορές, αλλά και την ευρύτερη οικονομία.

Εάν ο κόσμος πρέπει να απομονωθεί για 14 ημέρες, θα είναι επιφυλακτικός ως προς την πραγματοποίηση ταξιδιών, και θα υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος σε μία περίοδο που ήδη βλέπουμε τον αριθμό των επιβατών να μειώνεται κατά 98%”.

Το εργατικό σωματείο των Πιλότων Balpa αμφιβάλλει για την “επιστημονική βάση” των νέων μέτρων απομόνωσης και τονίζει, ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει το “καρφί στο φέρετρο” των αεροπορικών, εάν δεν υπάρξει κυβερνητική στήριξη.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει: “Ο αεροπορικός κλάδος είναι σημαντικός για τη βρετανική οικονομία και οι Υπουργοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με εκπροσώπους του συζητώντας για τις προκλήσεις και τους τρόπους υποστήριξης”.

Προς το παρόν τα ταξίδια προς τη Γαλλία τελούν υπό σοβαρούς περιορισμούς, οι οποίοι δεν θα αρθούν νωρίτερα από τις 15 Ιουνίου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *