money tourism copyright photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: SOS εκπέμπει ο ταξιδιωτικός τομέας για την αργή χαλάρωση των περιορισμών

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στο σύνολό του ο βρετανικός, ταξιδιωτικός τομέας εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να μετακινηθεί η Γαλλία στην “πορτοκαλί λίστα”, στην τελευταία ανασκόπηση του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, αλλά προειδοποιεί ότι η χαλάρωση των περιορισμών είναι πολύ αργή και δεν μπορεί να συμβάλλει στη διάσωση της φετινής, θερινής περιόδου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές-ταξιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στις τελευταίες αλλαγές, που ανακοινώθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση, χθες το βράδυ, και οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Κυριακή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Ινδία, το Κατάρ και το Μπαχρέιν μετακινούνται από την “κόκκινη” στην “πορτοκαλί” ταξιδιωτική λίστα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Mark Tanzer, χαιρετίζει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για τη Γαλλία, αλλά προειδοποιεί: “Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποτυγχάνει να αξιοποιήσει πλήρως την επιτυχία της διάθεσης των εμβολίων με μια πολύ προσεκτική προσέγγιση της πράσινης λίστας και αδυναμία χαλάρωσης των περιορισμών που θέτει στα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για διενέργεια πολλαπλών τεστ Covid, ακόμη και όταν επισκέπτεστε προορισμούς χαμηλού κινδύνου”.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο υπολείπεται των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας και το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά με ρυθμό σαλιγκαριού, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο για τους τουριστικούς πράκτορες και τα ταξιδιωτικά γραφεία τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αρκετά έσοδα για να μπορέσουν να ανακάμψουν. Πρέπει να δούμε μια μεγαλύτερη αίσθηση κατεπείγοντος από αυτήν την κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια και να υποστηριχθεί η τουριστική-ταξιδιωτική βιομηχανία μέσα από αυτήν την κρίση”, λέει ο Tanzer. Και συμπληρώνει: “Η ανάγκη για προσαρμοσμένη οικονομική υποστήριξη των τουριστικών-ταξιδιωτικών επιχειρήσεων παραμένει κρίσιμη”.

Η πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων της Σκωτίας (SPAA), Joanne Dooey, υπογραμμίζει πως αυτές οι αλλαγές μπορεί να αποδειχθούν ετεροχρονισμένες για την σκωτσέζικη αγορά, ιδίως λόγω του χρόνου των καλοκαιρινών, σχολικών διακοπών της χώρας. “Καθώς αυτές οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από την προσεχή Κυριακή, πολλές οικογένειες θα ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για την επιστροφή των κάποιων μαθητών στο σχολείο, την επόμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι, την επόμενη φορά που τα ταξιδιωτικά πρακτορεία θα έχουν ρεαλιστικά έσοδα, θα είναι στις αρχές του καλοκαιριού του 2022, καθώς οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πληρώνονται μόνο όταν ο πελάτης ταξιδεύει πραγματικά. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για παροχή στήριξης στους Σκωτσέζους τουριστικούς πράκτορες ανάλογη με αυτήν που δόθηκε στους συναδέλφους μας, στην Ουαλία, από την κυβέρνηση της Ουαλίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της AITO, Chris Rowles, συμφωνεί πως τα νέα για την κατάργηση της “πορτοκαλί” λίστας παρακολούθησης και τις προσθήκες στην “πράσινη” λίστα είναι εξαιρετικά, όμως και ο ίδιος θεωρεί πως είναι πολύ αργά για τον τουριστικό κλάδο, καθώς, όπως λέει “έχει, ήδη, γίνει μεγάλη ζημιά από την κυβέρνησή μας, είτε από λανθασμένο σχεδιασμό, είτε από ανικανότητα, είτε από μια μυστική, αδιευκρίνιστη ατζέντα”.

Παίρνοντας θέση, η Julia Lo Bue-Said, διευθύνουσα σύμβουλος της Advantage Travel Partnership, έγραψε στο Twitter: “Απλώς δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού στον κόσμο και παρ’ όλα αυτά παραμένουμε από τους πιο ‘περιορισμένους’ όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια. Η τελευταία ανασκόπηση δείχνει μια πραγματική έλλειψη φιλοδοξίας από την κυβέρνηση….. Το καλοκαίρι έχει ήδη χαθεί και κάθε προσπάθεια να διασωθεί έχει τελειώσει. Η κατάργηση του τεστ Covid πριν από την αναχώρηση θα δημιουργούσε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ταξιδιώτες. Το καθεστώς των τεστ πρέπει να απλοποιηθεί, ιδιαίτερα για όσους είναι διπλά εμβολιασμένοι”.

Η εμπορική ένωση UKinbound χαιρετίζει, με τη σειρά της, την επιστροφή της Γαλλίας στην “πορτοκαλί” λίστα, όμως, ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στην ανάκαμψη των ταξιδιών.

Ο Joss Croft, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης, τονίζει πώς με το άνοιγμα της γαλλικής αγοράς εισερχόμενου τουρισμού -αξίας 1,39 δισεκατομμυρίων λιρών σε ετήσια βάση για το Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέπεται στους εμβολιασμένους επισκέπτες από την Ολλανδία, τη Γερμανία και αλλού στην ηπειρωτική Ευρώπη να ταξιδέψουν μέσω Γαλλίας με αυτοκίνητο και με πούλμαν, χωρίς να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την άφιξή τους.

“Πρέπει, επίσης, να δούμε την κυβέρνηση να ενισχύσει επειγόντως τη διεθνή της διπλωματία και να συνεργαστεί με χώρες, όπως ο Καναδάς, για να εφαρμόσει περαιτέρω αμοιβαιότητα πιστοποίησης εμβολίων και να παράσχει ειδική στήριξη στον κλάδο, που βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν δύσκολο χειμώνα, εξαιτίας του χαμένου καλοκαιριού και των 17 σχεδόν μηνών απραξίας”, λέει ο Croft.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *