Flybe

Η βρετανική κυβέρνηση σώζει την Flybe|Αντιδράσεις από British Airways, EasyJet και Ryanair

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει συμφωνήσει σε ένα σχέδιο διάσωσης για την προβληματική  περιφερειακή αεροπορική εταιρεία Flybe.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Flybe και να εκπονήσουν ένα σχέδιο αποπληρωμής για μια σημαντική φορολογική οφειλή της εταιρίας, που θεωρείται ότι ανέρχεται στα £ 106 εκ..

Στο μεταξύ, και οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, στους οποίους περιλαμβάνονται η Virgin Atlantic και ο όμιλος Stobart, συμφώνησαν να εισφέρουν περισσότερα χρήματα στην ζημιογόνο αεροπορική εταιρεία.

Η κυβερνητική αξιωματούχος για τις Επιχειρήσεις, Andrea Leadsom δήλωσε ότι η συμφωνία θα διατηρήσει την εταιρεία σε λειτουργία. Αυτό είναι μια σημαντική ανακούφιση για πολλούς από τα οκτώ εκατομμύρια επιβάτες που πετούν με την αεροπορική εταιρεία κάθε χρόνο.

Οι υπουργοί και οι υπέυθυνοι της εταιρίας, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για ένα επιπλέον κρατικό δάνειο ύψους μέχρι 100 εκατομμυρίων λιρών στερλινών, σύμφωνα με τους Times.

airwaysΩστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στον οποίο ανήκει η British Airways έχει επιτεθεί στην εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την, ως “κατάχρηση δημόσιων πόρων”. Σε επιστολή του προς τον Γραμματέα Μεταφορών Grant Shapps, ο Willie Walsh διερωτάται γιατί ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει την κακή διαχείριση της αεροπορικής εταιρείας. Επισημαίνει ακόμη ότι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Flybe, η Virgin Atlantic, ανήκει εν μέρει στην DELTA, μία από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως.

Η EasyJet και η Ryanair προσχώρησαν στην άποψη αυτή, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση διάσωση της Flybe. Οι ανταγωνιστές της Flybe, αμφότεροι επιτέθηκαν στο σχέδιο για να ετεροχρονιστούν οι πληρωμές φόρων από την εταιρία.easy

Ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet, Γιόχαν Λούντγκρεν, δήλωσε: “Δεν υποστηρίζουμε την κρατική χρηματοδότηση των αερομεταφορέων, αλλά χωρίς λεπτομέρειες για ό, τι ακριβώς προτείνεται, είναι δύσκολο να σχολιάσουμε περαιτέρω. Τούτου λεχθέντος, αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάσωση μεμονωμένων εταιρειών, ειδικά όταν υποστηρίζονται από καλά χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις».

Ωστόσο, πρόσθεσε: “Το σχέδιο της κυβέρνησης να αναθεωρήσει τον φόρο επιβατών (APD) είναι μια καλή αρχή. Το APD του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένας από τους υψηλότερους φόρους αερομεταφορών στον κόσμο και προσθέτει ένα σημαντικό ποσό στους ναύλους για τους επιβάτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Flybe είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία της Βρετανίας, που εκτελεί περισσότερες από τις μισές πτήσεις εσωτερικού στην χώρα, εκτός Λονδίνου.Η αεροπορική εταιρεία εδρεύει στο Exeter και διαθέτει περίπου 200 δρομολόγια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Η Flybe εκμεταλλεύεται την πλειοψηφία των εσωτερικών πτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν ξεκινούν ούτε τελειώνουν στο Λονδίνο, με συχνές συνδέσεις μεταξύ αεροδρομίων της Σκωτίας και Αγγλίας και περισσότερες από δώδεκα διαδρομές που συνδέουν το George Best Belfast City με αεροδρόμια στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία. Η Flybe λειτουργεί περίπου 75 αεροσκάφη και εξυπηρετεί περισσότερα από 80 αεροδρόμια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

money tourism photo
money tourism copyright photo

Σύμφωνα με πληροφορίες η IAG έχει υποβάλει καταγγελία στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η διάσωση της Flybe ισοδυναμεί με παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

“Η Flybe διαδραματίζει έναν κρίσιμο και μοναδικό ρόλο στο αεροπορικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των περιφερειών, παρέχοντας ουσιαστική συνδεσιμότητα στις επιχειρήσεις και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη του εμπορίου”, ανέφερε η επικεφαλής της Ένωσης Αερομεταφορέων Karen Dee για την συμφωνία διάσωσης.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να επανεξετάσει το φόρο αεροπορικών επιβατών των £ 26 που εισπράττεται για τις εγχώριες πτήσεις και της πτήσεις επιστροφής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος έχει μεγενθύνει τις απώλειες της αεροπορικής εταιρείας.

«Πολύ ενθαρρυντικό»

“Χαίρομαι που έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους μετόχους της Flybe για να διατηρήσουμε τη λειτουργία της εταιρείας, εξασφαλίζοντας ότι οι περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνουν συνδεδεμένες”, δήλωσε η κ. Leadsom.

“Αυτό θα είναι ευπρόσδεκτα νέα για το προσωπικό, τους πελάτες και τους πιστωτές της Flybe και θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον”.

Ο Lucien Farrell, πρόεδρος της Connect Airways – ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Flybe – δήλωσε ότι η ομάδα συμφώνησε να “κρατήσει τη Flybe να πετάει με πρόσθετη χρηματοδότηση, παράλληλα με κυβερνητικές πρωτοβουλίες”.

“Είμαστε πολύ ενθαρρυνμένοι από τις πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά από την αναγνώριση από την κυβέρνηση της σημασίας της Flybe σε κοινότητες και επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την επιθυμία ενίσχυσης της περιφερειακής συνδετικότητας”, ανέφερε.

Αναφερόμενη στην χρεωοκοπία της Thomas Cook δήλωσε:”Η διαφορά μεταξύ της Flybe και της Thomas Cook, είναι ότι η Thomas Cook είχε τεράστια ποσά χρέους και τα χρήματα των φορολογουμένων θα έδιναν μια παράταση ζωής. Δεν ήταν μια βιώσιμη εταιρεία”.

Ο γραμματέας Μεταφορών δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε συνεργαστεί στενά με τη Flybe για να εξασφαλίσει ότι τα αεροπλάνα της θα συνεχίσουν να πετούν.

Ο κ. Shapps δήλωσε ότι το Τμήμα Μεταφορών θα πραγματοποιήσει επείγουσα αναθεώρηση που θα προσπαθήσει να αξιολογήσει πώς μπορεί να βελτιώσει την περιφερειακή συνδεσιμότητα και να διασφαλίσει ότι οι αερολιμένες θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, η προοπτική της μείωσης των φόρων επί των πτήσεων έχει εξαγριώσει τους ακτιβιστές του κλίματος που υποστηρίζουν ότι είναι ο πιο δυναμικός τρόπος μεταφοράς.

Η πράσινη βουλευτής MP Caroline Lucas δήλωσε ότι η μείωση του φόρου εναέριας μεταφοράς επιβατών είναι “εντελώς ασυμβίβαστη με οποιαδήποτε σοβαρή δέσμευση” για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

“Οι εγχώριες πτήσεις πρέπει να μειωθούν, δεν πρέπει να γίνουν φθηνότερες”, έγραφε στο Twitter.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η αναθεώρηση του φόρου θα είναι σύμφωνη με τους στόχους μηδενικού άνθρακα.

Η British British Airline Pilots Association, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα νέα. “Αυτά είναι καλά νέα για τα 2400 άτομα του προσωπικού της Flybe των οποίων οι θέσεις εργασίας είναι εξασφαλισμένες όπως και οι περιφερειακοί προορισμοί που θα είχαν χάσει τη σύνδεση τους χωρίς την Flybe”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Brian Strutton.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *