Photo by Emily Karakis on Unsplash
Photo by Emily Karakis on Unsplash

WTTC: Η Ελλάδα είναι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα στον Τουρισμό και τα Ταξίδια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η νέα μελέτη για την σημασία του Τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο από το WTTC,  αναφέρει πως η Ελλάδα αποτελεί μία από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κλάδο, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρώπη παρέμεινε η επικρατέστερη περιοχή ανά την υφήλιο όσον αφορά τα έξοδα των διεθνών τουριστών (619 δισεκατ. δολάρια) τα οποία ανήλθαν στο 37% σε παγκόσμια κλίμακα για το 2019. Ενώ η Ευρωπαϊκή οικονομικά αναπτύχθηκε μόνο κατά 1.3%,  ο τουριστικός και ταξιδιωτικός κλάδος αναπτύχθηκε κατά 2.3%.

Photo by Dawid Zawiła on Unsplash
Photo by Dawid Zawiła on Unsplash

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες σχετικά με τη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ για το 2019 ήταν η Γερμανία (347 δισεκατ. δολάρια), η Ιταλία (260 δισεκατ. δολάρια), η Βρετανία (254  δισεκατ. δολάρια), η Γαλλία (229 δισεκατ. δολάρια) και η Ισπανία (198  δισεκατ. δολάρια).

ksd
adv

Η Ελλάδα κατέγραψε την πιο ταχεία ανάπτυξη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 12.1% για το 2019, το οποίο αποτέλεσε το 6πλασιο της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης. Η συνεχής ισχυρή απόδοση του κλάδου, ο οποίος ανέρχεται στο 20.8% της ελληνικής οικονομίας, μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στις υποστηρικτικές πολιτικές των κυβερνήσεων συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών για να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα και να ενθαρρυνθεί η “διασπορά” των τουριστών σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές. Σε παγκόσμιο επίπεδο η χώρα μας συγκαταλέγεται στα 10 πιο ταχέως αναπτυσσόμενα κράτη σχετικά με το τουριστικό ΑΕΠ και στην κατάταξη είναι πρώτη η Σ. Αραβία με το ποσοστό ανάπτυξης να ανέρχεται στο 14%.

Στην Τουρκία ο κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται κατά 10.1% (αν και το 2018 το ποσοστό ανερχόταν στο 17.8%) ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε οριακά κατά 0.1%. Η Αττάλεια μαζί με την Κωνσταντινούπολη ανήκαν στους 2 πιο ταχέως αναπτυσσόμενους προορισμούς για το 2018.

Στη Βρετανία το ΑΕΠ του κλάδου αυξήθηκε κατά 1.3% ύστερα από την αύξηση των εξόδων των διεθνών τουριστών κατά 7%, ειδικά από την κύρια τουριστική αγορά της Βρετανίας η οποία είναι οι ΗΠΑ.

Στην Πορτογαλία, όπου ο κλάδος ανέρχεται στο 16.5% της οικονομίας, το ΑΕΠ του Τουρισμού και των Ταξιδιών αυξήθηκε κατά 4.2% ξεπερνώντας σε 3πλάσιο βαθμό την ανάπτυξη του συνολικού ΑΕΠ. Η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε από την εφαρμογή μίας φιλόδοξης κυβερνητικής στρατηγικής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισερχόμενων τουριστών από “μη παραδοσιακές” αγορές, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα και η Βραζιλία.

Η Ισπανία παραμένει η τουριστική “βασίλισσα” της Ευρώπης και ανέρχεται στην 3η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα έξοδα από τους διεθνείς τουρίστες (86.8 δισεκατ. δολάρια) και αποτελεί μία από τις χώρες με τον καλύτερο καταμερισμό διεθνούς και εσωτερικού τουρισμού (56% και 44% αντίστοιχα). Το τουριστικό ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 1.8% το 2019 και ο Τουρισμός ανέρχεται το 14.3% της συνολικής οικονομίας.

Στην Αμερική ο τουριστικός κλάδος συνεισφέρει 2.5 τρισεκατ. δολάρια στο ΑΕΠ και 45.3 εκατ. δολάρια στις θέσεις εργασίας, ενώ το σχετικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2.2% με ηγέτη την Αμερική, η οποία κατέγραψε αύξηση του τουριστικού ΑΕΠ κατά 2.3% και μεγάλη εξάρτηση από τα ταξίδια εσωτερικού (84%).

Στην Αφρική ο τουριστικός κλάδος συνεισφέρει 168.5 δισεκατ. δολάρια στο ΑΕΠ και 24.6 εκατ. δολάρια στις θέσεις εργασίας, ενώ το σχετικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2.2% με ηγέτες την Αίγυπτο, τη Ν.Αφρική και τη Νιγηρία, στις οποίες ο Τουρισμός συνεισέφερε στο ΑΕΠ τους 29.5 δισεκατ. δολάρια, 24.6 δισεκατ. δολάρια και 18.1 δισεκατ. δολάρια αντιστοίχως.

Στη Μ. Ανατολή  ο τουριστικός κλάδος συνεισφέρει 245.5 δισεκατ. δολάρια στο ΑΕΠ και 6.7 εκατ. δολάρια στις θέσεις εργασίας, ενώ το σχετικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5.5% με ηγέτη τη Σ. Αραβία της οποίας το τουριστικό ΑΕΠ ανήλθε στα 73.1  δισεκατ. δολάρια και αποτελεί όχι μόνο την ηγετική οικονομία της περιοχής αλλά και συγκαταλέγεται στις πιο ισχυρές ανά την υφήλιο. Η Μ. Ανατολή ήταν η 2η ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή με πρώτη την Ασία και τον Ειρηνικό.

ksd
adv

Στην Ασία και τον Ειρηνικό  ο τουριστικός κλάδος συνεισφέρει 3 τρισεκατ. δολάρια στο ΑΕΠ και 187 εκατ. δολάρια στις θέσεις εργασίας, το σχετικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5.5%, ενώ το τουριστικό ΑΕΠ ανέρχεται στο 34%. Η Ασία και ο Ειρηνικός αποτελούν την πιο ταχέως τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή λόγω της αύξησης των μεσαίων εισοδημάτων, τις ευέλικτες πολιτικές έκδοσης Visa, της βελτιωμένης διασυνδεσιμότητας και της προτεραιότητας που θέτουν στον κλάδο οι κυβερνήσεις.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας ο Τουρισμός και τα Ταξίδια συντηρούν 330 εκατ. θέσεις, οι οποίες ανέρχονται στο 10% του συνόλου των θέσεων εργασίας, ενώ δημιουργούν το 25% των νέων θέσεων εντός της τελευταίας 5ετίας.

Επίσης, ο κλάδος ενισχύει την ποικιλομορφία καθώς στα κράτη των G20 το 43% των θέσεων εργασίας καλύπτεται από γυναίκες ενώ συντηρεί και θέσεις εργασίας για νεότερους εργαζόμενους. Μάλιστα στον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία το ποσοστό απασχόλησης νέων στον τουριστικό κλάδο ανέρχεται στο 30%.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ την πλήρη μελέτη του WTTC

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *