Photo by Abdullah Ghatasheh on Pexels

WTTC: Οι πόλεις “πρωταγωνιστούν” στην ανάκαμψη των Ταξιδιών και του Τουρισμού | Ποιες θα ξεπεράσουν τα προ-πανδημικά μεγέθη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Οι πόλεις παραμένουν η “ραχοκοκαλιά” του παγκόσμιου τουρισμού και θα οδηγήσουν την ανάκαμψη του τομέα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Οικονομικών Επιπτώσεων των Πόλεων (EIR), του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού.

Οι μεγάλες πόλεις ήταν δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί πριν από την πανδημία, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ όλων των διεθνών επισκέψεων, τόσο ως αυτόνομοι προορισμοί, όσο και ως πύλες εισόδου σε άλλους προορισμούς εντός των χωρών επίσκεψης.

Όμως ο Covid-19 είχε καταστροφικές επιπτώσεις στα ταξίδια και τον τουρισμό και ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις, σε όλο τον κόσμο, καθώς οι χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους για την αντιμετώπισή του. Χιλιάδες ξενοδοχεία, εστιατόρια και αξιοθέατα σε πόλεις σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να κλείσουν, με ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους.

Οι ταξιδιώτες αναψυχής αντάλλαξαν τις επισκέψεις σε μητροπόλεις με λιγότερο πυκνοκατοικημένους προορισμούς, όπως παράκτια σημεία και τοποθεσίες στην ύπαιθρο, καθώς τα σύνορα άρχισαν να ανοίγουν ξανά, αφήνοντας τις οικονομίες των διεθνών πόλεων να “παλέψουν” για μια δύσκολη τριετία.

Η νέα έκθεση του WTTC, η οποία παρουσιάστηκε στην 22η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού, που διεξήχθη στο Ριάντ, στην οποία αναλύονται 82 πόλεις, δείχνει ότι τόσο οι παραθεριστές, όσο και οι εταιρικοί ταξιδιώτες επιστρέφουν πλέον στις πόλεις.

Οι πόλεις που θα ξεπεράσουν τα προ-πανδημικά τουριστικά μεγέθη

Σύμφωνα με την έκθεση, δέκα από τις πόλεις που αναλύθηκαν αναμένεται να ξεπεράσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα όσον αφορά την άμεση συμβολή των ταξιδιών και του τουριστικού ΑΕΠ στις οικονομίες φέτος.

Η πόλη που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, η Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, προβλέπεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2019 έως το 2022 όσον αφορά τις δαπάνες των διεθνών ταξιδιωτών, καθώς και την άμεση συμβολή της στο ΑΕΠ, με αναμενόμενη αύξηση 21%.

Στην Ευρώπη, η Βαρσοβία αναμένεται να σημειώσει αύξηση 14% φέτος, σε σχέση με το 2019 στη συμβολή των ταξιδιών και του τουρισμού στο ΑΕΠ της πόλης, ενώ το Ορλάντο αναμένεται να σημειώσει αύξηση 10%.

Ο τομέας θα δημιουργήσει άμεσα έως και το 8% του συνόλου των θέσεων εργασίας στις 82 πόλεις που αναλύθηκαν έως το 2023, από 6,6% το 2019 και το χαμηλό 5,1% το 2020. Ενώ, κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, αναμένεται να δημιουργήσει 126 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Julia Simpson, είπε: “Η έκθεσή μας δείχνει σαφώς ότι για εκατομμύρια τουρίστες σε όλο τον κόσμο, οι μεγάλες πόλεις παραμένουν εμβληματικοί, παγκόσμιοι προορισμοί. Υπάρχει ακόμα μεγάλη όρεξη να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την ενέργεια που προσφέρουν οι πόλεις στους ταξιδιώτες. Πριν από την πανδημία, οι πόλεις αποτελούσαν ατμομηχανές για τους διεθνείς τουρίστες, λειτουργώντας ως αυτόνομοι προορισμοί και ως πύλες προς άλλους τουριστικούς προορισμούς εντός των χωρών επίσκεψης. Φέτος οι πόλεις ανακάμπτουν σε όλο τον κόσμο και προβλέπουμε ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να ευημερούν κατά την επόμενη δεκαετία”.

Η Jeni Mundy, επικεφαλής των παγκόσμιων εμπορικών πωλήσεων της Visa, χορηγού της έκθεσης, πρόσθεσε: “Ακόμη και μετά τις κολοσσιαίες προκλήσεις που έφερε η πανδημία στην ταξιδιωτική βιομηχανία, το οικονομικό όφελος του τουρισμού για τις πόλεις παραμένει ισχυρό. Η προθυμία των καταναλωτών να υιοθετήσουν ταξιδιωτικές εμπειρίες με ψηφιακό προσανατολισμό θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για ακόμη περισσότερες καινοτομίες στο μέλλον”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *