crete

SETE Intelligence : Σημαντική αύξηση αεροπορικών θέσεων για Ελλάδα το 2018

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα Περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/01/2018 για την θερινή περίοδο του 2018 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές (22% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία για την θερινή περίοδο του 2017).
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτη με τίτλο «Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018» που εκπόνησε το SETE Intelligence και η οποία εστιάζει στις οικονομικές εξελίξεις των διεθνών αγορών και στις προσβάσεις που έχουμε σε αυτές, καταγράφοντας
α) τα βασικά μακροοικονομικά δεδομένα (ΑΕΠ, ισοτιμίες, Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ή Οικονομικού Κλίματος) για τις οικονομίες των σημαντικότερων αγορών μας και
β) τη ζήτηση που υπάρχει για αεροπορικές θέσεις προς ελληνικούς προορισμούς, όπως αυτή αποτυπώνεται από τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών για πτήσεις προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (δηλαδή όλα, πλην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών).
Ωστόσο, όπως τονίζεται στην μελέτη “Αν και το γεγονός προοιωνίζει ένα νέο ρεκόρ αφίξεων
για τον Ελληνικό τουρισμό, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν, και αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του
αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων. Συνεπώς η αναμενόμενη
τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφοροποιηθεί από αυτήν που δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων του Ιανουαρίου”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, με προγραμματισμένες 16,64 εκ. θέσεις, τελικά τα αεροσκάφη που πέταξαν στην Ελλάδα, είχαν 15,2 εκ. θέσεις, καθώς οι υπόλοιπες ακυρώθηκαν. Αντίστοιχη εξέλιξη, θα υπάρξει και φέτος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων.
Οι αεροπορικές θέσεις ανά χώρα, έχουν ως εξής:
insete
 Οι αεροπορικές θέσεις ανά αεροδρόμιο, έχουν ως εξής:
insete
Tα συμπεράσματα
Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές, αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα Περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (+45% ή 1,3 εκατ.),του Ην. Βασιλείου(+20% ή 670 χιλ.),της Πολωνίας(+52% ή 448 χιλ.),της Αυστρίας(+60%ή 222 χιλ.),της Ιταλίας(+14% ή 169 χιλ.),της Ολλανδίας(+13% ή 124 χιλ.) και της Σουηδίας (+20% ή 123 χιλ. ) ενώ στον αντίποδα μείωση καταγράφεται μόνο από τις αγορές της Ρωσίας(-12% ή -160 χιλ.).
Επίσης παρατηρείται οριακή μείωση και από την αγορά της Κύπρου( -1% ή -3χιλ) που όμως είναι αισθητά μεγαλύτερη αν αφαιρεθεί η παρατηρούμενη αύξηση προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης .
Αναφορικά με την θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των εξεταζόμενων αγορών το 2016, παρατηρούμε ότι σε όλες βρίσκεται στο top -10 των κυριότερων τουριστικών προορισμών με εξαίρεση τις αγορές της Ρωσίας (11η) και των ΗΠΑ (25η).
Ειδικότερα,κατέχει την 1η θέση στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Κύπρου,την 2η θέση στην αγορά της Ρουμανίας ενώ στην γειτονική Ιταλία κατατάσσεται στην 5η θέση.
Αξιοσημείωτη είναι η θέση της Ελλάδας στις αγορές του Ην. Βασιλείου(6η),της Γαλλίας(7η) και της Γερμανίας (8η). Η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά όσον αφορά τους Μεσογειακούς προορισμούς,με την Ελλάδα να βρίσκεται σε όλες τις αγορές στο top -5 των κυριότερων προορισμών με εξαίρεση την αγορά της Ρωσίας (6 η θέση).
Επίσης, το 2016 ,σε σχέση σχέση σχέση με το 2015,
-η Ελλάδα ανέβηκε :
-μια θέση θέση ως προορισμός στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Γερμανία, Βρετανία,  Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και Σουηδία,
-δύο θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Ρωσία,
-τρεις θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Ρουμανία,
-ενώ υποχώρησε μια θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Πολωνία.
Συμπερασματικά, με βάση βάση τον προγραμματισμό των θέσεων των  αεροπορικών εταιρειών για για το 2018 , η εικόνα των εξεταζόμενων αγορών που  αποτελούν το 76% του εισερχόμενου εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2016 είναι ιδιαιτέρως θετική, με όλες σχεδόν τις αγορές να καταγράφουν θετικό πρόσημο.
Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές της Ρωσίας (λόγω υποτίμησης του ρουβλίου και επανόδου επανόδου της Τουρκίας) και της Κύπρου (οριακή).

Ολόκληρη η μελέτη, εδώ.

Οι θέσεις ανά αεροδρόμιο και ανά μήνα, εδώ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *