+12% στις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων το 2015 στην Ελλάδα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σημαντική αύξηση της τάξης του 12% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά λιμάνια καταγράφηκε το 2015, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία (αφίξεις επιβατών και πλοίων κρουαζιέρας) της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. 
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για το σύνολο των λιμανιών της χώρας μας που εξυπηρετούν κρουαζιερόπλοια, το 2015 καταγράφηκαν 4.279 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έναντι 3.826 αφίξεων το 2014, αριθμός αυξημένος κατά 12%, φτάνοντας στο επίπεδο του 2013, χρονιά-σταθμό στις αποδόσεις της ελληνικής κρουαζιέρας.
Οι αφίξεις-επισκέψεις των επιβατών κρουαζιέρας το 2015 σταθεροποιήθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτές του 2014. Σύμφωνα με την ΕΛΙΜΕ, παρ’ όλο που υπολείπονται των επισκέψεων στα επίπεδα του 2013, δείχνουν ότι η χώρα μας έχει σταθεροποιήσει το επίπεδο των 5.000.000 επισκέψεων επιβατών στα λιμάνια κρουαζιέρας, καθιστώντας την Ελλάδα σαν τη σταθερή τρίτη δύναμη κρουαζιέρας στη Μεσόγειο (η οποία είναι ο δεύτερος προτιμώμενος προορισμός κρουαζιέρας στον κόσμο).

Όσον αφορά δε στην κατάταξη των προορισμών Επιπλέον, παρατηρείται ότι η πρώτη δεκάδα προορισμών (Πειραιάς, Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα, Κατάκολο, Ρόδος, Ηράκλειο, Κεφαλληνία – Ιθάκη, Πάτμος και Σούδα – Χανιά), παραμένουν αμετακίνητα στην κορυφή των προτιμήσεων της αγοράς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί και άλλοι λιμένες, όπως Βόλος, Λαύριο, Θεσσαλονίκη, Χίος, Ιτέα, Λήμνος, Σκιάθος, κ.ο.κ.
Τέλος, τα λιμάνια που βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από το προσφυγικό ζήτημα εμφανίζουν διακυμάνσειςμε Ρόδο και Χίο να σημειώνουν αύξηση, τη Μυτιλήνη να είναι σταθερή και Κω και Σάμο να εμφανίζουν μείωση.

Καταλήγοντας η ΕΛΙΜΕ επισημαίνει ότι οι ενδείξεις και για την χρονιά που διανύουμε είναι αισιόδοξες και ελπίζει ότι θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της ότι η Ελλάδα έχει καταστεί πλέον ένας από τους μεγάλους προορισμούς κρουαζιέρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα των λιμένων αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα.
Όπως επισημαίνει, οι παράγοντες της αγοράς κρουαζιέρας, παρ’ όλες τις επισημάνσεις τους για αποδοτικότερη υποδοχή και εξυπηρέτηση πλοίων και επιβατών κρουαζιέρας από τα λιμάνια, συνεχίζουν να θεωρούν την Ελλάδα, που διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό εναλλακτικών προορισμών, ένα από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς σε παγκόσμια κλίμακα.

Ως προς τη μεθοδολογία, η ΕΛΙΜΕ συγκέντρωσε τα στοιχεία αφίξεων πλοίων και επιβατών κρουαζιέρας από τα μέλη της (Οργανισμούς Λιμένων Α.Ε.) και Μέλη-Παρατηρητές (Λιμενικά Ταμεία). Στην περίπτωση απουσίας μέλους ή μέλους-παρατηρητή τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τα κατά τόπους Λιμεναρχεία. Τα στοιχεία αφορούν τις επισκέψεις πλοίων και επιβατών κρουαζιέρας σε κάθε λιμάνι ξεχωριστά, επειδή το ταξίδι κρουαζιέρας είναι κυκλικό και οι επισκέψεις πλοίων και επιβατών μπορούν να αφορούν τις αφίξεις σε περισσότερους από ένα προορισμό. Παρ’ όλα αυτά τα στοιχεία των επισκέψεων κατά λιμάνι έχουν ανεξάρτητη και βαρύνουσα οικονομική σημασία για το κάθε ένα λιμάνι ξεχωριστά.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *