XATZIMARKOS

Στο εργοτάξιο των δικτύων αποχέτευσης Κω ο Γ. Χατζημάρκος

ΦΟΡΕΙΣ

Το εργοτάξιο των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων Αντιμάχειας, Κεφάλου και Μαστιχαρίου, που κατασκευάζονται από πόρους του ΕΣΠΑ, επισκέφθηκε  σήμερα, Τρίτη, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί της Κω.

Στην επιτόπια επίσκεψή του, για να διαπιστώσει την εξέλιξη του έργου, τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν ο Έπαρχος Κω, Γιώργος Χαλκιδιός,  ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Πρωτογενούς τομέα Νίκος Τσακίρης και ο  ειδικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη,  Στέργος Στάγκας, παρόντος του Προέδρου της ΔΕΥΑ Κω, Μηνά Κιάρη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που συνιστά παρέμβαση υψηλής προτεραιότητας για νησί της Κω, του οποίου η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξασφάλισε τη χρηματοδότηση, με την ένταξή του στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με συνολικό προϋπολογισμό δημοπράτησης 16.447.629,34 ευρώ.  Στόχο έχει να  θωρακίσει περιβαλλοντικά έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς και να δώσει  λύση στο  πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων, σε βάθος 20ετίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός, μετά την δημοπράτησή του, ανέρχεται 10.354.978,75 ευρώ.

XATZIMARKOSΑπό την Κω όπου βρίσκεται, ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά με το έργο αυτό:

“Κάθε ευρώ Ευρωπαϊκών πόρων πιάνει τόπο και οδηγείται στην κάλυψη πιεστικών αναγκών των νησιών μας. Είμαστε 2η Περιφέρεια στην Ελλάδα στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 14-20 γιατί εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε. Στην πράξη και όχι στα λόγια”

Το έργο «Κατασκευή έργων διαχείρισης λυμάτων οικισμών Αντιμάχειας και Κεφάλου νήσου Κω»,  μελετήθηκε και υλοποιείται από την ΔΕΥΑ Κω και παρακολουθείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που το ενέταξε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη  ανέρχεται σε 8.941.183,56 ευρώ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.  Το ποσό των 1.413.795,19 ευρώ, θα καταβληθεί από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Κω.

Αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων των οικισμών Αντιμάχειας, Μαστιχαρίου και Καμαρίου – Κεφάλου και περιλαμβάνει:

  • Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του Μαστιχαρίου και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων στην Αντιμάχεια.
  • Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της Αντιμάχειας και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων Αντιμάχειας και Μαστιχαρίου στην υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Καρδάμαινας.
  • Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της παραλιακής ζώνης του οικισμού της Κεφάλου (Καμάρι) και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων του συνόλου του οικισμού στο τελικό αντλιοστάσιο της ΕΕΛ Κεφάλου.
  • Τη νέα ΕΕΛ Κεφάλου με τα έργα προσαγωγής και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων σε παρακείμενο ρέμα. Επίσης, προβλέπεται και η βελτίωση της οδού πρόσβασης προς την ΕΕΛ, μήκους περίπου 1,5 χλμ.
Καλύπτονται οι ανάγκες για 20 χρόνια

Η δυναμικότητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων ανέρχεται σε 8.000 ι.κ. για την κάλυψη των αναγκών σε βάθος 20ετίας.

Το συνολικό μήκος των δικτύων ακαθάρτων (αγωγών) ανέρχεται σε 49,8 χλμ. και προβλέπονται συνολικώς δέκα αντλιοστάσια ακαθάρτων.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο περιλαμβάνει επίσης και την κατασκευή 1.700 ιδιωτικών συνδέσεων ακαθάρτων, στους οικισμούς Αντιμάχειας, Μαστιχαρίου και παραλίας Κεφάλου (Καμάρι), τις εργασίες σύνδεσης με Ο.Κ.Ω. καθώς και δαπάνες ύψους 132.840 ευρώ, για αρχαιολογική παρακολούθηση των εργασιών, από την Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Το έργο είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητα «Διατήρηση και προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Συνάντηση για τους δασικούς χάρτες

Το θέμα των δασικών χαρτών και η ανάγκη συστράτευσης των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να αποτραπεί το πλήγμα που το ΠΔ 32/2016 θα επιφέρει στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, απετέλεσε αντικείμενο συνάντησης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, με τους εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Κω.

XATZIMARKOSΣτη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Κω, έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του ΔΣΚ, Μανώλης Χατζηάμαλλος, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΚ, Παναγιώτης Αβρίθης, ο Έπαρχος Κω, Γιώργος Χαλκιδιός,  ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Πρωτογενούς τομέα Νίκος Τσακίρης και ο  ειδικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη,  Στέργος Στάγκας.

Ο κ. Χατζημάρκος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΔΣΚ για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να αποτραπεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών, η οποία, όπως τόνισε, ισοδυναμεί με μηχανισμό υφαρπαγής των πατρογονικών ιδιοκτησιών και  δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας, με επιπτώσεις  ανυπολόγιστες, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Η κατάρτιση και ανάρτηση των δασικών χαρτών  βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016 και ο κίνδυνος να συμπεριληφθούν σε αυτούς αγροτικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις,   θα επιφέρει ένα ακόμη σκληρό χτύπημα κατά των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, τόνισε ο Περιφερειάρχης και ζήτησε την συστράτευση και του Δικηγορικού Συλλόγου Κω, μαζί με τους υπόλοιπους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, που μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συγκροτούν το μέτωπο αποτροπής ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Από την πλευρά τους οι κ. Χατζηάμαλλος και Αβρίθης  συμφώνησαν στην κρισιμότητα του προβλήματος που έχει ανακύψει και τόνισαν πως συστρατεύεται και ο ΔΣΚ στην κοινή προσπάθεια αποτροπής του νέου πλήγματος που επιχειρείται κατά των νησιών, καθώς και στην πρωτοβουλία διατύπωσης μια δίκαιης και ορθολογικής νομοθετικής ρύθμισης που θα αντιμετωπίζει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου κατά περίπτωση, λόγω και των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν, λόγω Κτηματολογίου.

Στόχος όλων όπως τόνισαν, να αποτραπεί με κάθε τρόπο και μέσο η απαξίωση της ιδιωτικής περιουσίας στο νησί της Κω και οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω

Την δέσμευση για χρηματοδότηση δυο νέων έργων του Δήμου Κω, που έχει ανάγκη το νησί,  έδωσε  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος παρέστη χθες, Τρίτη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω.

Πλαισιωμένος από τον Έπαρχο Κω, Γιώργο Χαλκιδιό και τον ειδικό συνεργάτη του, Στέργο Στάγκα, ο Περιφερειάρχης  τοποθετήθηκε για τα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου, “για τις προκλήσεις που  έχουμε μπροστά μας και για τον σχεδιασμό που απαιτείται να έχουμε για να κερδίσουμε το αύριο”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Σε δύο νέα έργα που συζητήθηκαν, ο Περιφερειάρχης ανέλαβε την δέσμευση να εξασφαλίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την χρηματοδότηση που απαιτείται για να υλοποιηθούν. Τα έργα αυτά είναι:

–    Το κλειστό γυμναστήριο στο Πυλί της Κω, το οποίο αποτέλεσε και αντικείμενο  συνεργασίας μεταξύ του Περιφερειάρχη και του Βουλευτή Δωδ/σου Ηλία Καματερού.

Ο Δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης  επισήμανε ότι ο Δήμος Κω βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της σχετικής μελέτης και ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε να εξειδικεύσει τους σχετικούς πόρους στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ευθύς αμέσως, όποτε ο Δήμος Κω γνωρίσει στην Περιφέρεια τον σχετικό προϋπολογισμό.

– Η  ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου που οδηγεί από το αεροδρόμιο της Κω στην τουριστική ζώνη της Καρδάμαινας, προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο χρόνος μετακίνησης στην παραπάνω διαδρομή. Και γι’ αυτό,  ο Δήμος Κω δεσμεύθηκε να μελετήσει και να ωριμάσει το σχετικό έργο.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου:

 -Την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού των κρίσιμων παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν στο άμεσο μέλλον, ειδικά μετά την αλλαγή κατηγορίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  στις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, από την κατηγορία των Πιο Ανεπτυγμένων  Περιφερειών  (Μore Developed Regions) στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών (Transition Regions), που σημαίνει διπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Σχετική πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης των αναγκαίων μελετών έχει ήδη σταλεί από την Περιφέρεια στους 34 Δήμους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

 -Το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την κατάρτιση και ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε την συστράτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, στον κοινό αγώνα και στη συγκρότηση ισχυρού μετώπου, με στόχο την αποτροπή της εφαρμογής του ΠΔ 32/2016 για τους δασικούς χάρτες, προ του κινδύνου να συμπεριληφθούν σε αυτούς και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις στα νησιά, που θα έχει ως αποτέλεσμα την υφαρπαγή των πατρογονικών ιδιοκτησιών που ισοδυναμεί με δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας.

Σημειώνεται ότι χθες, Τρίτη, ο Περιφερειάρχης απέστειλε επιστολή προς τους 34 δημάρχους των νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου,  επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και των επιπτώσεών της στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών.

Ο Περιφερειάρχης, ζητεί από τους δημάρχους να συγκαλέσουν τα δημοτικά συμβούλιά τους, για τη λήψη της σχετικής απόφασης, επισυνάπτοντας στην επιστολή και σχέδιο ψηφίσματος, προκειμένου να υπάρχει από όλους κοινή επιχειρηματολογία.

Η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του τεμένους Γαζή Χασάν Πασά

Με το ποσό των 200.000 ευρώ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του τεμένους Γαζή Χασάν Πασά στο Πλατάνι της Κω, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του 2017.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, συνοδευόμενος από τον Έπαρχο Κω, Γιώργο Χαλκιδιό, την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο, Ευρυδίκη Νάκη και τον ειδικός σύμβουλο, Στέργο Στάγκα, μετά από αίτημα της Προέδρου του Βακούφ Κω, Ελμπάν Κοτζαογλάν, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το τέμενος, για να δει το μέγεθος των ζημιών που το μνημείο έχει υποστεί.

Πρόκειται για κτίσμα  που βρίσκεται  στην περιοχή Πλατάνι και συγκαταλέγεται μεταξύ των μνημείων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό του Ιουλίου 2017.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεισφέρει οικονομικά για την επούλωση των πληγών που άφησε πίσω του ο σεισμός, τόσο σε σχολεία, όσο και σε μνημεία του νησιού.

Ειδικότερα, έχει υπογραφεί  Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κω για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών στο σχολικό συγκρότημα του 1ο Ιπποκράτειου Λυκείου Κω».  Για την αποκατάστασή του, μέρος του προϋπολογισμού του έργου, ύψους 500.000 ευρώ, καλύπτει η Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο νησί.  Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.230.000,00 €.

Επίσης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χρηματοδοτεί και την αναστήλωση των δύο εκκλησιών που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό,  του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και του Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Ο Περιφερειάρχης, στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω

Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα στην Κω επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση της έναρξης συνεργασίας της Περιφέρειας με το Ίδρυμα, που στόχο έχει να αναδείξει και να αξιοποιήσει το μοναδικό σε παγκόσμια εμβέλεια πολιτιστικό κεφάλαιο της κληρονομιάς του Ιπποκράτη και να προωθήσει την Ιπποκράτεια ιδέα.

Ο Περιφερειάρχης, μαζί με τον Έπαρχο Κω, Γιώργο Χαλκιδιό, τον ο Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για θέματα Πρωτογενούς τομέα Νίκο Τσακίρη και τον ειδικό σύμβουλο, Στέργο Στάγκα, ξεναγήθηκαν  από τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, τέως υπουργό,  Αριστοτέλη Παυλίδη, στον 35 στρεμμάτων χώρο, όπου θα δημιουργηθεί το πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο της ιστορίας της Ιατρικής με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  ύψους 500.000,00 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης, από τον χώρο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, δήλωσε: «Στηρίζουμε το Διεθνές  Ιπποκράτειο Ίδρυμα που αποτελεί ένα εκ των κυρίων θεματοφυλάκων της λαμπρής κληρονομίας του Ιπποκράτη. Η χρηματοδότηση της μεγάλης παρέμβασης που σχεδίασε το Ίδρυμα, είναι μόνο η αρχή μιας συνεργασίας και μιας προσπάθειας επανεκκίνησης, στην πορεία για επιθετική διαχείριση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.  Προχωράμε με σχέδιο, εργαζόμενοι σκληρά και συνεργαζόμενοι αποτελεσματικά».

Η συνεργασία που εντός του προσεχούς διαστήματος θα επικυρωθεί και διοικητικά, μέσω της υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος, προβλέπει την χρηματοδότηση εκ μέρους της Περιφέρειας με το ποσό των 500.000 € – το μεγαλύτερο ποσό με το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ το Ίδρυμα από της ιδρύσεώς του – για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου ιστορίας της Ιατρικής στη νήσο Κω».

Το έργο που θα υλοποιηθεί με τους πόρους της Περιφέρειας, περιλαμβάνει την διαμόρφωση του ανοιχτού περιβαλλοντικού πάρκου , την παιδική χαρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, την αναβάθμιση του βοτανικού κήπου καθώς και τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου του Ιπποκρατείου Μελάθρου.

Υπενθυμίζεται ότι  η συνεργασία της Περιφέρειας με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, με την αρωγή των τοπικών επιστημονικών φορέων,  ανακοινώθηκε προ ημερών, στη διάρκεια κοινής Συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης, ο τέως Υπουργός και Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Φουτούλης και ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Διακογεωργίου, ενώ στην προσπάθεια συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *