spain
Η υφυπουργός Τουρισμού της Ισπανίας

Τι απάντησε το ισπανικό υπουργείο Τουρισμού στο money-tourism.gr, για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων|58,2 εκατ. αφίξεις στο 8μηνο

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στην λήψη μέτρων για την μακροπρόθεσμη ενίσχυση του τουριστικού τομέα της Ισπανίας, θα προχωρήσει η ισπανική κυβέρνηση, με αφορμή την κατάρρευση του Thomas Cook και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων στην επίσημη απάντησή του, ο εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, στο money-tourism.gr, στην ερώτηση που του έθεσε για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ισπανική κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική Συνομοσπονδία Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Cehat), διά του προέδρου της Juan Molas, εξέφρασε φόβους για το κλείσιμο έως και 500 ξενοδοχείων από την χρεωοκπία του βρετανικού ταξιδιωτικού κολοσσού.

Thomas Cook Airlines
Thomas Cook Airlines

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου στην απάντησή του στο money-tourism.gr, “Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Έχει συμφωνηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συγκληθεί επειγόντως η διυπουργική επιτροπή για την αντιμετώπιση όλων των πλευρών της χρεωκοπίας, όχι μόνο λόγω του επείγοντος της σημερινής συγκυρίας, αλλά και της διασφάλισης της σύνδεσης, της εκτίμησης της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και της ανάλυσης της ενδεχόμενης απώλειας θέσεων εργασίας, κ.λπ.”.

58 εκατ. αφίξεις στο 8μηνο

Στο μεταξύ σύμφωνα με δήλωση της Ισπανίδας υφυπουργού Τουρισμού κας Isabel María Oliver Sagreras, “Η Ισπανία υποδέχθηκε κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, περίπου 58,2 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες, 1,5% περισσότερους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,2% στα 64,124 εκατομμύρια ευρώ”.

Σύμφωνα με τα κύρια στοιχεία των ερευνών σχετικά με τις Τουριστικές Αφίξεις στα σύνορα (FRONTUR) και τις Τουριστικές Δαπάνες (EGATUR) που καταρτίστηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, 10,1 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 0,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018. Οι δαπάνες ήταν 11,765 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 2,7% περισσότερες. Η μέση ημερήσια δαπάνη των τουριστών ανήλθε σε 146 ευρώ (+ 4,7%).

Η υφυπουργός Τουρισμού, Isabel Oliver, εμφανίστηκε ικανοποιημένη με τα στοιχεία που είχαν καταχωρηθεί έως και τον Αύγουστο “ειδικά όσον αφορά τις εισπράξεις του τομέα του τουρισμού, που υπερβαίνουν το ποσοστό των αφίξεων. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο είναι πολύ σημαντικά, όταν με 0,5% λιγότερους επισκέπτες, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 2,7%. Αυτό είναι το αδιαμφισβήτητο σύμπτωμα ότι η κερδοφορία του τομέα βελτιώνεται και μαζί του η ανταγωνιστική του ικανότητα».

Αφίξεις τουριστών

Στο σύνολο οι κύριες αγορές ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 12,7 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες, 1,8% λιγότερο από το προηγούμενο έτος, η Γαλλία, με περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια (-2,1%) και η Γερμανία με περισσότερους από 7,7 εκατομμύρια τουρίστες, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο του 2018. Μεταξύ των άλλων χωρών αξίζει να σημειωθεί η ανάπτυξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (+ 13,6%), τη Ρωσία (+ 9%) και την Πορτογαλία (+ 8,4%).

Στους εθνικούς προορισμούς, η Καταλονία ήταν η περιοχή που υποδέχθηκε περισσότερους τουρίστες, 13,6 εκατομμύρια, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 0,7%.Ακολούθησαν οι Βαλεαρίδες Νήσοι (με πάνω από 10,1 εκατομμύρια και μείωση κατά 0,2%) και οι Καναρίες Νήσοι (με σχεδόν 8,7 εκατομμύρια, 3,7% λιγότερο). Επισημαίνεται επίσης η αύξηση των αφίξεων στην Μαδρίτη, η οποία πέτυχε να αυξήσει κατά  9,2% τον αριθμό των τουριστών (άνω των 5 εκατομμυρίων αφίξεων).

Αύξηση των δαπανών

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, οι κυριότεροι ισπανικοί προορισμοί,  με τις υψηλότερες συνολικές τουριστικές εισπράξεις ήταν η Καταλονία (με 15.129 εκατ. Ευρώ και αύξηση 4,3%), οι Κανάριες Νήσοι (11,238 εκατ. Ευρώ, 0,8% υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2018) και των Βαλεαρίδων Νήσων (με 11,112 εκατ. ευρώ, αύξηση 1,8%). Όσον αφορά τις χώρες αναχώρησης, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τις υψηλότερες δαπάνες μέχρι στιγμής φέτος με 12.732 εκατ. Ευρώ (+ 1.3%). Ακολουθεί η Γερμανία, με 8,018 εκατ. Ευρώ (-0,6%) και η Γαλλία, με 5,611 εκατ. Ευρώ (+ 2,4%).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *