vouli

Κοινή δήλωση ΣΕΒ, ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΒΕ, ΣΕΤΕ

ΦΟΡΕΙΣ

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι τέσσερεις εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΒΕ, ΣΕΤΕ) με αφορμή την κατάθεση του Νομοσχέδιου: «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις».
Στην δήλωση αυτή αναφέρουν:

“Οι εργοδοτικοί Κοινωνικοί Εταίροι έχουμε διαχρονικά τοποθετηθεί με υπευθυνότητα και ρεαλισμό έναντι των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να παραμείνει στην Ε.Ε.
Η αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα  είναι μείζον διακύβευμα για τις επιχειρήσεις και διασφαλίζεται εν μέρει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και φυσικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, για σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο, καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον και κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, παρατηρούμε πως με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ακολουθεί άλλο δρόμο.

Το Νομοσχέδιο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» εμπεριέχει επιπρόσθετους φόρους,  οι οποίοι διατρέχουν οριζόντια κάθε έκφανση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% σε 24%, οι νέες επιβαρύνσεις σε μια σειρά προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών και οι αυξήσεις στη φορολογία εταιρειών είναι μερικά από τα επιπρόσθετα βάρη που καλούνται οι επιχειρήσεις της χώρας να σηκώσουν. Περαιτέρω, διατάξεις, όπως, η κατάργηση εξαίρεσης συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα παραγωγικά ακίνητα των επιχειρήσεων, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αγοραίας αξίας παραχώρησης οχήματος που αυξάνει υπέρμετρα το συνολικό συντελεστή φορολόγησης των στελεχών του ιδιωτικού τομέα κατά 2-2,5%, ο επταπλασιασμός του φόρου που καταβάλλουν σήμερα οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, είναι μέτρα που επιβαρύνουν υπέρμετρα τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ ταυτόχρονα, αναχαιτίζουν κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον και την πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας.

Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.
Το παρόν νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή έχει ανάγκη από αναπτυξιακά αντίβαρα που θα στείλουν το μήνυμα προς τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι μεν δύσκολος, αλλά δεν πνίγει την Ελληνική επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας”.

Η τοποθέτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το πολυνομοσχέδιο.

ksd photo
ksd photo

Στην διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου μίλησε η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η τοποθέτηση της κας. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:
“Στο στόχαστρο της κυβέρνησης ο Τουρισμός, ο δυναμικότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.

«…Δυστυχώς και ο τουρισμός έχει μπει στο στόχαστρο σας.

Η επιβολή του φόρου πρόκειται για μια απόφαση που δείχνει με τον πιο δραματικό τρόπο την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στον δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Αδιαφορία αλλά και απαξίωση θα έλεγα.

Δεν πιστεύετε στη δυναμική του τουρισμού, δεν αντιλαμβάνεστε τι προσφέρει στην ελληνική οικονομία.

Για αυτό και μέσα σε δεκαέξι μήνες έχετε υπερφορολογήσει εξοντωτικά τον κλάδο.

Διαμονή στο 13% από 6,5%,

Εστίαση στο 24% από 13%,

Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, αλλά και αύξηση του κόστους για τον επισκέπτη, σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, στις μεταφορές, στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, σε καταναλωτικά αγαθά.

Την ώρα που οι γειτονικές και ανταγωνίστριες χώρες κάνουν ακριβώς το αντίθετο ή φτάνουν στο σημείο να κηρύσσουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες, η Ελλάδα υπερφορολογεί και βγάζει εκτός διεθνούς ανταγωνισμού το πιο ισχυρό εξαγώγιμο προϊόν της.

Η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης θα αποτελέσει ένα ακόμα βαρύ πλήγμα.

Θα συντρίψει τη μικρή και μεσαία ξενοδοχεία.

Θα οδηγήσει σε απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας.

Θα επηρεάσει με τρόπο σαρωτικό όλες τις τοπικές κοινωνίες που μέσα στα χρόνια της κρίσης κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους χάρη στον τουρισμό.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι ΚΑΙ σε αυτή την περίπτωση.

Πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Κανένα ΔΝΤ, κανένας δανειστής.

Η μετάθεση του φόρου από 1/1/2018 δεν αλλάζει σε τίποτα απολύτως την τοξικότητα του μέτρου.

Και δυστυχώς δεν έφταναν μόνο όλα αυτά.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η κατάργηση της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, για τα οποία θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%!

Δηλαδή, στα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων.

Πρόκειται για ρύθμιση που όπως λέει και η ΠΟΞ, εκτελεί εν ψυχρώ τις χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας.

Αναρωτιέμαι ειλικρινά.

Δεν ενδιαφέρεστε για τα λουκέτα που θα πλήξουν τις μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις;

Δεν ενδιαφέρεστε για την κατάρρευση των εσόδων που μοιραία θα υπάρξει από την πτώση του τουρισμού;

Δεν ενδιαφέρεστε για την απώλεια του μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, τον μαρασμό των τοπικών κοινωνιών που μοιραία θα έρθει;

Η απάντηση φοβάμαι πως είναι όχι !

Το μόνο που σας νοιάζει είναι το πώς θα παραμείνετε στην εξουσία.

Ικανοποιώντας τους αριθμούς, δημιουργώντας όμως τις συνθήκες μιας αντιαναπτυξιακής βόμβας που πολύ σύντομα θα σκάσει στην ελληνική οικονομία».”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *